9/9/10

Στα 100 δολ. θέλει την τιμή του πετρελαίου ο OPEC

Ο OPEC επιθυμεί η τιμή του πετρελαίου να ανέλθει στα 100 δολάρια το βαρέλι. Tα κράτη - μέλη του καρτέλ αντιμετωπίζουν προβλήματα υψηλού κόστους των εισαγόμενων τροφίμων σε περίοδο μείωσης των πετρελαϊκών εσόδων.

Χθες, κορυφαίος παράγοντας της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Λιβύης δήλωσε στο Reuters ότι ο OPEC προσβλέπει στην αύξηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» με στόχο τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται στην κλίμακα των 70-80 δολαρίων το τρέχον έτος, επίπεδο το οποίο δεν απειλεί την παγκόσμια ανάκαμψη.

Σήμερα τα 12 κράτη - μέλη του OPEC εξαρτώνται από τα πετρελαϊκά τους έσοδα τα οποία «δέχονται πλήγμα από τις τιμές των τροφίμων», σύμφωνα με τον Σόκρι Γκάνεμ, πρόεδρο της National Oil Group της Λιβύης. Οι τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί πάνω από 50% μετά τον Μάιο όταν η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 130 ετών έπληξε τη Ρωσία.

Ο OPEC με δύο μεθόδους μπορεί να προκαλέσει αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Η πρώτη είναι αυτή που υιοθέτησε τον Δεκέμβριο του 2008 με τη μείωση των εξαγωγών του και η δεύτερη να προχωρήσει σε άτυπη μείωση της προσφοράς πετρελαίου. Σημειώνεται ότι ο Οκτώβριος είναι ο κρίσιμος μήνας των αποφάσεων για τον όγκο παραγωγής του καρτέλ.EΞΠΡΕΣΣ

3 σχόλια:

  1. ΑΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΝΑΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΤΕ ΟΠΩς ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ Η ΒΕΝΖΙΝΑ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ 2 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ..ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΤΑ ΣΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟΥΣ..ΛΕΣ ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΙΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΑ 70 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ..ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΜΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενω οι εισαγωγές μας σ είδη διατροφής είναι πάνω-κάτω 15 δις ευρώ ετησίως και αναμένεται να τσιμπήσουν στην επόμενη 3ετία κατά 50%, μήπως θα πρέπει να ξαναστραφουμε στη γεωργία και κτηνοτροφία για να γλυτώνουμε αυτά τα λεφτά τουλάχιστον??? Χωρια τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια (έτσι και σου κλείσουνε τη στρόφιγγα...)

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. < AZ>
    Etsi einai. Kai na frontissoume na apexartithoume apo to petrelaio osso mporoume. Enallaktikes piges energeias, gia na exoume pio ftini energeia.
    An den vriskoume monoi mas lisseis kai perimenoume apo tous "igetes" mas, tha sernomaste sinexos sto xoma. Elina

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.