2/9/10

Εκδήλωση στον τύμβο του Μαραθώνα για τα 2500 χρόνια από τη μάχη

Μια εκδήλωση με διπλό στόχο, να σηματοδοτήσει την απαρχή της αποκατάστασης του τραυματισμένου ιστορικού τοπίου του Μαραθώνα και ταυτόχρονα να αναβιώσει μια από τις θρυλικές στιγμές της ανθρώπινης Ιστορίας εκπέμποντας σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι η δύναμη του ανθρώπου, όταν πιστεύει σε αξίες και στον εαυτό του, ξεπερνά όλες τις αντιξοότητες, οργανώνεται στις 12 Σεπτεμβρίου, 2500 χρόνια μετά την μάχη στον ιστορικό τύμβο.

Στόχος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και του Δήμου Μαραθώνα, που έχουν την πρωτοβουλία, είναι να εδραιωθεί ο Μαραθώνας -σύμβολο στην ιστορία των αιώνων- ως τόπος προορισμού για επισκέπτες Έλληνες και ξένους, τοπίο με ιδιαίτερη φύση, ο μεγαλύτερος Αττικός βιότοπος, με τον σπάνιο πευκώνα και την παραλία με τις αμμοθίνες, στοιχεία που αναφέρονται από την εποχή του Αισχύλου.

Στο πλαίσιο της αποκατάστασης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την διαμόρφωση μιας σειράς πολιτιστικών διαδρoμών για πεζούς και ποδηλάτες, όπου για πρώτη φορά ο επισκέπτης με την βοήθεια σηματοδοτημένων διαδρομών θα μπορεί να περιπλανηθεί στον χώρο, σε διαδρομές που ενώνουν μνημεία του πολιτισμού, τον Τύμβο, το Τρόπαιο, τα Αρχαία Λατομεία, τον Πευκώνα, την εκκλησία Μεσοσπορίτισσα, το Ιερό των Αιγυπτίων θεών, τη Μακαρία Πηγή, κλπ. Συμβουλευτικό ρόλο στο σχέδιο αυτό διαδραμάτισαν οι αρχαιολόγοι, Βασίλειος Πετράκος, Ακαδημαϊκός και Γιώργος Σταινχάουερ.

Οι διαδρομές αυτές θα είναι προβάλλονται σε διαδικτυακούς τόπους διεθνώς, και θα εγκαινιάσουν έναν πολιτιστικό τουρισμό, που στα πλαίσια της Αειφορίας θα μπορεί να καταστεί ευεργετικός για τους κατοίκους της περιοχής.

Η δράση της Ελληνικής Εταιρείας επιλέχθηκε για την επέτειο της ιστορικής μάχης, την 12η Σεπτεμβρίου, όταν πριν 2500 χρόνια μια χούφτα Έλληνες, αγωνιζόμενοι για τη Δημοκρατία, κατόρθωσαν σε πείσμα όλων των προγνωστικών, να κατατροπώσουν την πανίσχυρη δύναμη της Περσικής Αυτοκρατορίας. Η νίκη αυτή έγινε θρύλος για τους Έλληνες, και λειτούργησε πάντα ως πηγή έμπνευσης και δύναμης στους κλυδωνισμούς που τους επεφύλασσε η ιστορία. Θρύλος όμως έγινε και για άλλους λαούς, εμπνέοντας καλλιτέχνες και δημιουργούς ανά τους αιώνες. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, εμπνευσμένοι από τον άθλο του Φειδιππίδη, οργανώνονται εκατοντάδες Μαραθώνιοι κάθε χρόνο, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Οι δύο φορείς καλούν ανήμερα της επετείου της μεγάλης μάχης, στις 7:30 το απόγευμα, σε ένα περίπατο στον Τύμβο, σε μια αναβίωση της ιστορίας, με τη συνοδεία του αρχαιοελληνικού ήχου των αυλών, ίδιου στο πέρασμα του χρόνου. Στον καλυμμένο με χορτάρι χώρο που περιβάλλει τον τύμβο, θα ζωντανέψουν τις ώρες της μάχης μέσα από τα κείμενα του Ηρόδοτου, οι ηθοποιοί Λευτέρης Βογιατζής, Λυδία Κονιόρδου και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ενώ την μουσική παρέμβαση θα επιμεληθεί ο Νίκος Ξανθούλης, με αρχαία λύρα, αρχαία ελληνική σάλπιγγα και αυλό, με τη συμμετοχή και του Χάρη Λαμπράκη, στο νέι (αρχαίο πνευστό της Μεσοποταμίας, «το γλυκύ και πράον» του Παπαδιαμάντη). Στο δρώμενο θα συμβάλλει και η Μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου, πρώτη γυναίκα που αναβίωσε το Φειδιππίδειο Άθλο. Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στη Λυδία Καρρά.

Στα πλαίσια της διαμόρφωσης των Μονοπατιών Πολιτισμού στην περιοχή του Μαραθώνα, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθώνα και τη Δασική Υπηρεσία, θα συμβάλλει στην αναδάσωση των τοπίων που πλαισιώνουν τα μονοπάτια, με σχετική μελέτη και πρόγραμμα υιοθεσίας δένδρων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η συνάντηση για την εκδήλωση θα γίνει στην Πλατεία της Παραλίας Μαραθώνος. Ο περίπατος προς τον Τύμβο από δρομάκια της περιοχής θα διαρκέσει 30 λεπτά και η επιστροφή μετά την εκδήλωση στον ίδιο χώρο θα γίνει και αυτή σε περίπου μισή ώρα.

http://www.ert.gr

10 σχόλια:

  1. Η Μαρια που απο μικρη δουλευε στο καϊκι του πατερα της , τρεχει τον δρομο του Φειδιππίδη για τα 2500 χρονια απο την μαχη του Μαραθωνα

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=346654&dt=03/08/2010

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=344978&dt=24/07/2010

    Οπως το πρωϊνο μιας δοξας μακρινης
    πολυτιμης ,
    τοτε που ο Μαραθωνας εγινε λεξη μαγικη

    Lord Byron

    http://agro.in.gr/news/article/?aid=1231052143

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "μια χούφτα Έλληνες, αγωνιζόμενοι για τη Δημοκρατία"

    Μια χουφτα ήταν σιγουρα, αλλα πολεμουσαν για την "Δημοκρατια"???

    Ειχε η Σπαρτη δημοκρατια και πολεμουσαν γι'αυτην??

    χαχαχαχα... Το σημερινο πολιτικο συστημα νιωθει τους τριγμους βαθια στην βαση του πλεον και σκιζεται για να πεισει οτι η "Δημοκρατια" ειναι το υψιστο αγαθο για το οποιο πεθαινουν οι λαοι απο την αρχαιοτητα...

    Σαν δεν ντρεπονται και λιγο... Οι Αρχαιοι πολεμουσαν για τα ιερα και τα χωματα τους...

    Υπερ παντων αγων για την "Δημοκρατια".

    Απλα ανεκδοτο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάνω από μια δεκαετία Τιμούμε Προγόνους σε Σαλαμίνα, Πλαταιές, Θερμοπύλες και Μαραθώνα!

    Τους τιμούμε εμείς οι Έλληνες στο ηθος και στο έθος γιατί οι άλλοι... έλληνες (πολιτκοί και μή) λάμπουν δια της... απουσίας τους.

    Τώρα που βλέπουν ότι υπάρχει μια δυναμική (αυτό τους νοιάζει) και κάθε χρόνο χιλιάδες Έλληνες Τιμούν τα Πάτρια έχεουν αρχίσει δειλά δειλά σε Θερμοπύλες και Σαλαμίνα να διοργανώνουν εκδηλώσεις.

    Τιμή και Μνήμη στους Προγόνους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 2 Σεπτεμβρίου 2010 10:21 π.μ.

    Δεν ξερω αν η Σπαρτη ειχε δημοκρατια ειχε ομως σιγουρα

    ΙΣΟΤΗΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Oύτε 2.500 χρόνια μετά τη μάχη του Μαραθώνα κατόρθωσαν να συμφωνήσουν οι Ελληνες για το πώς θα εορταστεί η επέτειος της μεγάλης νίκης. Ετσι εκεί που θα περίμενε κανείς μια συστράτευση δυνάμεων για την επιλογή και οργάνωση υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων, αντάξιων του σπουδαίου ιστορικού γεγονότος, η υπόθεση αφέθηκε στην πρωτοβουλία διάφορων φορέων, αθλητικών σωματείων κυρίως, πολιτιστικών, του Δήμου Μαραθώνα και άλλων. Ο απολύτως αρμόδιος, το υπουργείο Πολιτισμού, επέλεξε να απέχει...

    Για την ακρίβεια προσέφερε μόνον την αιγίδα του σε κάποιες διοργανώσεις τρίτων. Αποτέλεσμα: όταν προχθές το βράδυ, λίγες μόνον ημέρες πριν από την επέτειο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο βρέθηκε μπροστά στο ερώτημα ποιες εκδηλώσεις θα επιτρέψει να πραγματοποιηθούν στον Τύμβο του Μαραθώνα όλοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Αρχαίους οπλίτες μαραθωνομάχους, οι οποίοι θα αναπαριστούσαν τη μάχη- με την ανάλογη αμφίεση φυσικά- και θεατρικές παραστάσεις μέσα στον Τύμβο οραματιζόταν ο δήμαρχος Μαραθώνα, ο οποίος παρέστη στο συμβούλιο για να παρουσιάσει το αίτημά του.

    Τι κι αν στη συνέχεια- έπειτα από ώρες για την ακρίβειαυπήρξε η διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρχουν χλαμύδες, ξύλινα σπαθιά και πλαστικές περικεφαλαίες αλλά αντίθετα σύγχρονες τεχνολογίες; Μεταξύ εθνικής αρετής των Ελλήνων και χάι-τεκ πολιτισμού διανθισμένου με μπόλικη δόση αρχαιολατρείας και προγονοπληξίας, τι να προτιμήσει κανείς; Το ΚΑΣ ψήφισε το δεύτερο. Απομένει να δούμε πώς θα κριθούν οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα και διεθνώς, δεδομένου ότι η φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να περάσουν αμέσως εικόνες στο Διαδίκτυο, στα ΜΜΕ και όπου αλλού φθάνει μια είδηση. Το σίγουρο μάλιστα είναι ότι τη συγκεκριμένη εικόνα θα χρεωθεί η χώρα γενικώς και το ΥΠΠΟ ειδικώς, ανεξαρτήτως τού ποιος διοργανώνει τι.
    ......

    http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/09/blog-post_7544.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "...ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ,ΜΗΝ ΥΠΟΦΕΡΟΝΤΕΣ
    ΤΗΝ ΤΥΡΑΝΝΙΑΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΚΑΙ
    ΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΤΕΣ ΔΟΞΕΣ ΚΑΙ ΤΕΣ
    ΗΔΟΝΕΣ,ΟΠΟΥ ΑΠΕΛΑΜΒΑΝΟΝ ΑΥΤΟΙ,
    ΑΦΙΝΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΟΝΤΟ
    ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ.ΚΑΙ ΤΟΙΟΤΟΤΡΟΠΩΣ ΚΑΘΕ
    ΗΜΕΡΑ Ο ΛΑΟΣ ΕΛΙΓΝΕΥΕ ΚΑΙ
    ΕΠΤΩΧΑΙΝΕ.....ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ
    ΦΥΓΑΔΕΣ[ΕΛΛΗΝΕΣ] ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥΣ
    ΕΜΕΤΑΦΡΑΖΑΝ ΚΑΙ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΕΙΣΤΗΝ
    ΕΛΛΑΔΑ ΒΙΒΛΙΑ...ΚΑΙ ΕΒΛΕΠΕ ΚΑΝΕΙΣ
    ΠΟΙΟΥΣ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ,ΤΙ ΕΜΑΜΕ
    Ο Θ Ε Μ Ι Σ Τ Ο Κ Λ Η Σ,
    Ο Α Ρ Σ Τ Ε Ι Δ Η Σ ,ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ...
    ΟΘΕΝ ΜΑΣ ΗΛΘΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ ΝΑ
    ΤΟΥΣ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ
    ΕΥΤΥΧΕΣΤΕΡΟΙ....ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ...
    "
    ΔΗΜΗΓΟΡΙΑ ΤΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΠΡΟΣ
    ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
    ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟ 1838 ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣ ΑΘΗΝΑΙΟΙ
    ΜΑΡΑΘΩΝΙ/
    ΧΡΥΣΟΦΟΡΩΝ ΜΗΔΩΝ ΕΣΤΟΡΕΣΑΝ ΔΥΝΑΜΙΝ." ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ


    "ΤΟΝ ΤΡΑΓΟΠΟΥΝ ΜΕΙ Π Α Ν Α ΤΟΝ
    ΑΡΚΑΔΑ,ΤΟΝ ΚΑΤΑ ΜΗΔΩΝ
    ΤΟΝ ΜΕΤ'ΑΘΗΝΑΙΩΝ,ΣΤΗΣΑΤΟ
    Μ Ι Λ Τ Ι Α Δ Η Σ."ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Μαραθώνας και οι Θερμοπύλες, είναι η ταυτότητα του Ελληνα-αγωνιστή που κανένας δεν μπορεί να του την αφαιρέσει.
    Και αυτό ειναι πολύ σημαντικό. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τιμη και δοξα στοθς προγονους μας
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενόψει του ότι και όλη η Δύση είναι κατά του Ιράν , η Μάχη του Μαραθώνα λαμβάνει ξεχωριστή χροιά...φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.