14/9/10

Στα 3 τρισ. δολάρια το κόστος για την ενοποίηση Βόρειας και Νότιας Κορέας

Σε περίπου 3.500 τρισεκατομμύρια νοτιοκορεατικά γουόν, (3 τρισεκατομμύρια δολάρια), εκτιμάται σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Κορεατικών Βιομηχανιών, ότι θα κοστίσει η ενοποίηση των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου.

Αν και κανείς από τους 20 ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη δεν δηλώνει ότι αναμένει την ενοποίηση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σχεδόν οι μισοί λένε ότι θα συμβεί στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.

Όσον αφορά στο κόστος της ενοποίησης, περίπου οι μισοί από τους ερευνητές συνδέουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους που συνδέεται με την ενοποίηση με τη μείωση του χάσματος πλούτου ανάμεσα στον πλούσιο νότο και τον φτωχό βορρά.

«Το κόστος της μείωσης του χάσματος μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας μακροπρόθεσμα αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από το αρχικό κόστος της ενοποίησης», αναφέρει η ομοσπονδία στην έκθεση της.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, το 2008, το μέσο ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα στην χώρα ήταν 19.230 δολάρια ενώ το αντίστοιχο στη Βόρεια Κορέα, μόλις 1.065 δολάρια.

Τον προηγούμενο μήνα, οι ανησυχίες σχετικά με το κόστος ώθησαν το νοτιοκορεάτη πρόεδρο Λι Μιουνγκ-μπακ να προτείνει ένα «φόρο ενοποίησης».

«Βραχυπρόθεσμα, το σοκ στην κορεατική οικονομία θα είναι μεγάλο, αλλά μακροπρόθεσμα, η ενοποίηση θα είναι θετική», καταλήγει η έρευνα.

Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες της κορεατικής χερσονήσου, τεχνικά είναι ακόμη σε πόλεμο, καθώς ο πόλεμος της περιόδου 1950-53, έληξε με ανακωχή αλλά όχι συμφωνία ειρήνης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

5 σχόλια:

  1. Άραγε ποιο το κόστος της ενοποίησης της Κύπρου;!
    Τουλάχιστον οι Κορεάτες είναι το ίδιο έθνος με ίδια ιστορία, ήθη και έθιμα, γλώσσα, γραφή, σύμβολα, κτλ.
    Όπως και οι Γερμανοί με την Ανατολική και Δυτική Γερμανία.

    Να μην γίνει καμία ένωση στην Κύπρο.
    Οι Τουρκοκύπριοι να παραδώσουν κάποια εδάφη (πχ: Καρπασία, Αμμόχωστο, κτλ) σε αντάλλαγμα την αναγνώριση του βόρειου τμήματος.
    Έτσι οι ελληνοκύπριοι αλλά και η Ε.Ε. δεν θα πληρώσουν για την ένωση, οι ελληνοκύπριοι θα διατηρήσουν ουσιαστική ανεξαρτησία, σημαία, εθνικό ύμνο, χωρίς χώρες-προστάτες πάνω από το κεφάλι της, τα τούρκικα σαν γλώσσα δεν θα είναι μέρος των γλωσσών της Ε.Ε., Η Κύπρος θα μπορέσει να ενωθεί με την Ελλάδα ίσως σε μία μορφή ομοσπονδίας.

    Στην τελική όσοι όλοι θα ενωθούμε κάτω από την Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ 2 06.ΑΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ.ΓΙΑΤΙ? ΔΙΟΤΙ ΑΠΛΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ποσα απο αυτα τα τρις θα φυγουν σε εταιρειες παροχης συμβουλευτικων υπηρεσιων για την ενοποιηση δε θα ακουσουμε ποτε....
    Μαντεψτε ποιοι θα παρουν τα συμβολαια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ Η ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΕΝΟΘΟΥΝ Η ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό ακριβώς είναι το ένα πρόβλημα και δεν ενώνονται οι δύο χώρες.
    Διότι έτσι θα σταματήσει ο φρενήρης ρυθμός ανάπτυξης της Ν/Κορεατικής οικονομίας.
    Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι από την πλευρά των ΗΠΑ που δεν θέλουν να φύγουν από την Κορεατική Χερσόνησο.
    Τώρα, υπάρχει η δικαιολογία του κινδύνου από τους Βόρειους.
    Οι δεκάδες χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες πληρώνονται από την Ν/Κορεατική κυβέρνηση και αυτό θα σταματήσει όταν ο κίνδυνος παρέλθει.
    Το καθεστώς της Β.Κορέας, θα είχε πέσει προ πολλού εάν δεν το στήριζαν με κάθε τρόπο οι Νότιοι και οι Αμερικανοί.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.