14/9/10

Νέα προβλήματα για τον Σαρκοζί μετά τις καταγγελίες του Monde για «κατασκοπεία»

Παρίσι, Γαλλία.«Πονοκέφαλο» προκαλούν στον Νικολά Σαρκοζί οι καταγγελίες του Monde για «κατασκοπεία» δημοσιογράφου της εφημερίδας που ερευνούσε την υπόθεση Βερτ-Μπετανκούρ, προκειμένου να βρεθεί η πηγή του δημοσιογράφου.

Ο διευθυντής της αστυνομίας της Γαλλίας παραδέχθηκε ότι οι υπηρεσίες επαλήθευσαν την ταυτότητα του κυβερνητικού αξιωματούχου που διέρρευσε στην εφημερίδα απόρρητα στοιχεία που αφορούσαν την υπόθεση. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι ενέργειες της αστυνομίας για την «ανακάλυψη» της πηγής του δημοσιογράφου ήταν στα πλαίσια του νόμου.

Η εφημερίδα Le Monde κατηγορεί τη γαλλική προεδρία ότι παραβίασε τους νόμους περί προστασίας των πηγών των δημοσιογράφων ζητώντας από τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας να εντοπίσουν την ταυτότητα του πληροφοριοδότη ενός δημοσιογράφου της εφημερίδας. Ο Monde ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατ' αγνώστων.

Την Δευτέρα, ο γενικός διευθυντής της γαλλικής αστυνομίας Φρεντερίκ Πεσενάρ παραδέχθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η υπηρεσία αντικατασκοπείας επαλήθευσε πληροφορία που είχε φθάσει στις υπηρεσίες ότι πηγή των διαρροών ήταν ανώτατος κυβερνητικός υπάλληλος.

Ο Φρ.Πεσενάρ τόνισε, πάντως, ότι η αστυνομία ενήργησε στο πλαίσιο του νόμου και πρόσθεσε ότι διαβίβασε την υπόθεση στην εισαγγελία στις 2 Σεπτεμβρίου.

Οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας «έλεγξαν», σύμφωνα με τον Φρ.Πεσενάρ, πληροφορίες που αφορούσαν τις τηλεφωνικές επαφές που έγιναν από το κινητό τηλέφωνο του Νταβίντ Σενά, νομικού συμβούλου στο γραφείο της υπουργού Δικαιοσύνης Μισέλ-Αλιό-Μαρί, για να βρουν αν όντως ήταν η πηγή της διαρροής.

Ο αξιωματούχος που φέρεται να διέρρευσε τις πληροφορίες στο δημοσιογράφο εκλήθη, στη συνέχεια, να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του και να καταλάβει μία θέση στην Καγέν, στη Γαλλική Γουιάνα.

Ωστόσο, ο διευθυντής της αστυνομίας αρνείται ότι υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας των πηγών του δημοσιογράφου.

«Η γαλλική προεδρία προσέφυγε, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, σε διαδικασίες που παραβιάζουν ευθέως το νόμο περί προστασίας του απορρήτου των δημοσιογραφικών πηγών» έγραψε η διευθύντρια σύνταξης του Monde Σιλβί Κοφμάν.

«Έχουμε αποδείξεις ότι η εκτελεστική εξουσία έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας, έρευνας εκτός νομικού πλαισίου, για να προσπαθήσει να εντοπίσει την προέλευση της διαρροής» δήλωσε ο διευθυντής της εφημερίδας Ερίκ Φοτορινό στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Στόχος της επιχείρησης των υπηρεσιών Πληροφοριών, ένα άρθρο του Ζεράρ Νταβέ στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας στα μέσα Ιουλίου με τίτλο «Ο κύριος συνεργάτης της Λιλιάν Μπετανκούρ φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ερίκ Βερτ».

Θέμα του δημοσιεύματος ήταν οι συνθήκες πρόσληψης της συζύγου του υπουργού Εργασίας Ερίκ Βερτ από τον Πατρίς ντε Μεστρ, διαχειριστή της περιουσίας της κληρονόμου της L'Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ.

Σύμφωνα με τη Le Monde, ζητήθηκε τότε από τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας «να τεθεί τέλος τις διαρροές που κατέληξαν στη δημοσίευση των πληροφοριών αυτών». Η πηγή του δημοσιογράφου εντοπίσθηκε με βάση στοιχεία τηλεφωνικών συνομιλιών που παρασχέθηκαν από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Η γαλλική προεδρία διέψευσε «κατηγορηματικά» το δημοσίευμα, λέγοντας ότι «δεν έδωσε ποτέ την παραμικρή εντολή» για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την προέλευση των πληροφοριών της εφημερίδας στο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο Βερτ-Μπετανκούρ.

Η Δικαιοσύνη ερευνά εάν η απονομή της Λεγεώνας της Τιμής στον Πατρίς ντε Μεστρ συνδέεται με την πρόσληψη της συζύγου του Ερίκ Βερτ στην εταιρεία του που διαχειρίζεται τα οικονομικά συμφέροντα της L'Oreal.

Η Κεντρική Διεύθυνση Εσωτερικών Πληροφοριών (DCRI) που επιφορτίσθηκε με την έρευνα διαβεβαίωσε την εφημερίδα ότι ενήργησε στο πλαίσιο «της αποστολής προστασίας των κρατικών συμφερόντων».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε «να χυθεί άπλετο φως» στις κατηγορίες. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλέν Βινταλίς ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει θέση, ενώ ο βουλευτής των Πράσινων Νοέλ Μαμέρ δήλωσε: «βρισκόμαστε μπροστά σε νέο πολιτικό σκάνδαλο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

22 σχόλια:

  1. Να δω σε ΑΥΤΗ την ανάρτηση πόσα σχόλια θα έχεις...

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποσο φανερο ειναι πλεον οτι τα νεοταξικα σκυλια εχουν φαγωθει να καθαιρεσουν το Σαρκοζι απο την εξουσια...
    Βλεπετε εναντιωθηκε στα σχεδια τους για την μεταναστευση και τον πολυπολιτισμικο αχταρμα που ονειρευονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαρκο ο σαγιαν δηλαδη;

    @ "ανοιχτον" Χολαργου.
    Σ 'ταχω πει και προτερα αλλα οι τρεμοντες την "λασπη του αντισημιτισμου" διαχειριστες, σβηνουν τα σχολια μου.

    Αυτο θα μας το πειτε εσεις οι οβριοι και οι κολαουζοι τους, που ειστε και μανουλες στις ....στατιστικες.
    (Εμμεσα βολια στους διαχειριστες για εκλογη θεματων προς αγραν επισκεψιμοτητας)
    Το πεταγμα λασπης ειναι παγια τακτικη των οβριων.

    @ Galia κ.λ.π. (14 Σεπτεμβρίου 2010 3:11 μ.μ.)
    Ωραιο το "αταμ" σου αλλα αλλου αυτα περι "αγιου" Σαρκοζι.


    Όμαδεον
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    σκλαβωμενη απο εβραιους γενοκτονους Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Όμαδεον

    Το σχόλιο δεν είχε να κάνει με στατιστικές αλλά με το 14 Σεπτεμβρίου 2010 12:51 μ.μ. σχόλιο του Καυκάσιου στο http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/blog-post_4367.html. Αν παρακολουθούσες καλοπροαίρετα και προσεκτικά τις αναρτήσεις στο ιστολόγιο, δεν θα έκανες αυτόν τον λανθασμένο συνειρμό. Επειδή είναι προφανές ότι δεν χάνεις ανάρτηση, η σκοπιμότητα είναι εύλογη.

    Δεν θα σχολιάσω το "@ "ανοιχτον" Χολαργου" γιατί δεν είμαι διατεθημένος να κατέβω ΤΟΣΟ χαμηλά σε επίπεδο ούτως ώστε να παίξω στο γήπεδό σου: αν είχες μεγαλώσει και εσύ εδώ, δεν θα τολμούσες να ξεστομίσεις τέτοιο συνειρμό, πόσο μάλλον σήμερα, που γιορτάζει η ενορία του Τιμίου Σταυρού, συνεπώς ας σε συγχωρέσει ο Θεός λόγω του κόμπλεξ που έχεις.

    Για τα περί "εσεις οι οβριοι και οι κολαουζοι τους", το μόνο που έχω να σου πω είναι ότι ο αποπροσανατολισμός από την εξυπηρέτηση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ εθνικών συμφερόντων είναι το αντικείμενο εργασίας οιουδήποτε ανθέλληνα, συνεπώς δεν σε κακίζω που κάνεις τη δουλειά σου ως τέτοιος. Απλά μη νομίζεις ότι υπάρχει κανείς με IQ μεγαλύτερο από αμοιβάδας που δεν το καταλαβαίνει.

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπα εμένα περισσότερο τον Λύμπερμαν μου θυμίζει, με την πολιτική του στάση για τους Αθίγγανους Ρουμάνους, μόνο που αντίθετα σ αυτό θα πρέπει επίμονα να ζητήσει από την διεθνή κοινότητα να βοηθήσειτους Παλαιστίνιους όπως και τους Κύπριους να επιστρέψουν στα κατεχόμενα εδάφη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει μπόλικη σύγχιση είναι εμφανές. Η ουσία είναι ότι ο ελληνοεβραϊκής καταγωγής Σαρκοζύ αντιστέκεται στη δικτατορία των περιούσιων τραπεζιτών που έχουν κι εκεί εξαγοράσει τα μήντια και βεβαίως την ηγεσία του Σοσιαληστρικού κόμματος. Παρά τους οχετούς λάσπης απ' όλα τα κουραδοκάναλα διεθνώς - πρώτα τα "ελληνικά" - δεν κατόρθωσαν ακόμη να τον ρίξουν. Ισως επειδή υπάρχει ακόμη γαλλικό κράτος και υπηρεσίες ασφάλειας που δεν έχουν αλώσει προδότες όπως συνέβει από καιρό εδώ και το πληρώνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο:
    Ποσο φανερο ειναι πλεον οτι τα νεοταξικα σκυλια εχουν φαγωθει να καθαιρεσουν το Σαρκοζι απο την εξουσια...
    Βλεπετε εναντιωθηκε στα σχεδια τους για την μεταναστευση και τον πολυπολιτισμικο αχταρμα που ονειρευονται.
    14 Σεπτεμβρίου 2010 3:11 μ.μ.

    Και συμπληρώνω :Και ετοιμάζουν τον αντικαταστάτη του Ντομινίκ Στρός Καν

    Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/monde.html#ixzz0zX2Pokrk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Σαρκο,όπως και στην Ελλάδα ο Καραμανλής δεν τους υποτάχθηκε σ'αυτούς,δεν τους έκανε τα χατίρια,είχε πατριωτική πολιτική και τώρα τον χτυπάνε!Και μάλιστα η Le Monde!Από τότε που την αγόρασε ο "χήρος" του Υβ Σε Λοράν,ένας γέρος πάνω από 80,έχει βαλθεί να ρίξει τον Σαρκοζύ και να βάλουν στην θέση του ως αρχηγό της δεξιάς ένα υπάκουο παιδί που έχει δείξει όλα τα απαραίτητα προσόντα υπακοής και γι'αυτό κατέχει την σημερινή του θέση...δεν είναι άλλος από τον Ντομιβίκ Στρος-Καν του ΔΝΤ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν οι αθίγγανοι ήταν Γάλλοι πολίτες που προαιώνια έμεναν στη Γαλλία τότε σαφώς θα ήταν εγληματικό και ανόητο αν ο Σαρκοζύ ήθελε να τους διώξει μόνο και μόνο για την φυλετική τους καταγωγή!Άλλωστε ούτε ο ίδιος είναι και βέρος Γάλλος...
    Αλλά στην προκειμένη περίπτωση το θέμα είναι διαφορετικό:μιλάμε απλώς για ομάδες ξένων τσιγγάνων που δημιουργούν προβλήματα στην γαλλική κοινωνία η οποία υποφέρει όπως και η δική μας από την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση (βέβαια αυτοί είχαν και αποικίες,με ό,τι αυτό κι αν σημαίνει για την τότε συμπεριφορά τους...αλλά εμείς όμως τι φταίμε;).Φαινόμενο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνο λίγων που θέλουν τζάμπα δούλους και που μόνο κακό κάνει και στους λαθρομετανάστες τους ίδιους και στις κοινωνίες που παρά την θέλησή τους είναι υποχρεωμένες να τους δεχτούν χωρίς σχέδιο,σε τεράστιους και ανεξέλεγκτους αριθμούς και με μη αφομιώσιμο τρόπο!Αν πράγματι κάποιοι κύριοι κόπτονται για το δράμα των μεταναστών κι αν πράγματι ο δυτικός κόσμος νοιάζεται ας βοηθήσει τις χώρες από τις οποίες προέρχονται,ώστε να παραμένουν εκεί χωρίς να περνάνε βάσανα και ταλαιπωρίες έως θανάτου με αβέβαιο μέλλον,καταστρέφοντας ταυτόχρονα τις χώρες υποδοχής (μιλάω πάντα για την ανεξέλεγκτη και χωρίς όρους και κανόνες μετανάστευση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε Τζιμη, ο Ζαφειρης ρε!
    Τον εβγαλαν κι αυτον απ' την ναφθαλινη.
    Αντε ρε βγαλτε απ' την φορμαλδεϋδη και τον Ποκοπικο!
    Εεεε, το Ζulu ηθελα να πω.
    Ρε ουυυυστ αρουραιοι!



    @ "ανοιχτον" Χολαργου
    (Ετσι μεταφραζεται δυστυχως. "Ανοιχτος" και οχι ξεχυλωμενος)
    Θα εισαι υποπτος εως οτου αποδειξεις το αντιθετον. Τα ιδια υποπτευθηκαμε με τον σαγιαν "streg" και καναμε διανα στην προβλεψη μας. Οσο για τα περι "επιπεδου" και τα "θρησκευτικα" σου ΔΕΝ μας πειθεις.




    Όμαδεον
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    σκλαβωμενη απο εβραιους γενοκτονους, Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δηλαδή υπάρχει κάποια επιτροπή ελέγχου από την οποία περνάμε;τι πράγματα είναι αυτά;θα αρχίζω κι εγώ να λέω ότι θέμα με ημίτρελους συκοφάντες όπως ο Τζίμης ο ανθέλληνας και φιλοϊσλαμιστής και ο Ομαδέον ο παράφρων είναι στημένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ sapphire

    >Ο Σαρκο,όπως και στην Ελλάδα ο Καραμανλής δεν τους υποτάχθηκε σ'αυτούς,δεν τους έκανε τα χατίρια,είχε πατριωτική πολιτική και τώρα τον χτυπάνε!<

    Ποιος Καραμανλής έκανε πατριωτική πολιτκή, ο Κωστάκης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρε συ "αδαμαντοκολητε" πλακιτσα κανουμε. Μην το παιρνεις κατακαρδα.
    Ειπαμε να "λυσουμε" ολα μας τα προβληματα αλλα ας αφησουμε και μερικα για τους "ηγετες" μας.
    Και πουσαι. Τραβα πανω-κατω στην Πατησιων μια βολτα να ξεμυριση η ναφθαλινη.



    Όμαδεον
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    σκλαβωμενη απο εβραιους γενοκτονους, Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το αμφισβητείς ανώνυμε;έκανε!είπε τρία μεγάλα και υπερήφανα ΟΧΙ και αυτό το πλήρωσε τόσο προσωπικά τόσο και η παράταξή του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πάντως τα πράγματα δείχνουν ότι ο Σαρκοζί μάλλον θα βγεί εκτός παιχνιδιού. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω του, είναι πολύ αρνητικό. Να είναι τυχαίο αυτό; Το μέλλον θα δείξει. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έχουν φαγωθεί να τον διώξουν, αλλά ο Σαρκό δεν μασά!

    Το ελεεινό αυτό Διευθυντήριον των Βρυξελλών, που θέλει παντού να χώνει την μύτη του, πήρε την πρέπουσα απάντηση. Αυτό θα πει ηγέτης κυρίαρχου κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η ευθύνη βαραίνει και τους Γάλλους πολίτες τόσο για την δική τους όσο και για την πανευρωπαϊκή ανεξαρτησία,το ίδιο συμβαίνει κι εδώ με μας!ας προσέξουμε λοιπόν ποιον στηρίζουμε και ας μην κοιτάμε το δάσος και όχι το δάχτυλο.
    Ομαδέον,τζίμη και άλλοι φιλοϊσμλαμιστές,θα σχολιάζω όποτε θέλω,όπου θέλω και πάντα με πνεύμα κοσμιότητας και τεκμηρίωσης,από εκεί και πέρα αυτή ήταν και η τελευταία απάντηση που λαμβάνεται από μένα,μερικά τρολ σαν κι εσάς με ύβρεις και λαϊκισμό καταστρέφουν πάντα τον διάλογο,αν δεν είστε λοιπόν κατευθυνόμενοι από κάπου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ κ. Αδαμαντοκολητον.
    Εμεις παντα καλοδεχομεθα τους εβραιους ΟΤΑΝ λενε η γραφουν την ΑΛΗΘΕΙΑ.
    Και οπως ξερεις ΔΙΑΛΟΓΟΣ δεν γινεται με καταφανη ψευδη σ' αυτο το ιστολογιο.
    Στου χαβραμπουρδενελ μπορει. Οχι ομως εδω.


    Όμαδεον
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    σκλαβωμενη απο εβραιους γενοκτονους, Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το σχόλιο του Ομαδέον θίγει την εθνική μου αξιοπρέπεια!δεν μπορεί ένας ημιαμόρφωτος να τρομοκρατεί και βρίζει τους πάντες!ειδικά αυτό το σχόλιο πρέπει να φύγει!Εγώ είμαι Έλληνας και θρησκευτικά ορθόδοξος και το μόνο που με νοιάζει είναι το καλό της Ελλάδας,αντίθετα από κάτι άλλους αγράμματους ισλαμολάγνους-τουρκολάγνους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.