10/9/10

Ελλάδα: τέλος η θητεία σε Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό - 9 μήνες όλοι στον Στρατό Ξηράς

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης,μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής,αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία για τα μεγάλα προβλήματα επάνδρωσης που προκλήθηκαν σε κρίσιμους στρατιωτικούς σχηματισμούς,από τη μείωση της θητείας στου 9 μήνες.

Κατηγόρησε τη ΝΔ,ότι προχώρησε στη μείωση της στρατιωτικής θητείας χωρίς κανένα σχέδιο αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αυξήσει τη χρονική διάρκεια της θητείας. Ο κ.Μπεγλίτης απευθυνόμενος σε βουλευτές της ΝΔ είπε:
Εννέα μήνες στρατιωτική θητεία. Ξέρετε που βρεθήκαμε; Να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Ρωτήστε τη στρατιωτική ηγεσία, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων σε τι ποσοστά είναι σήμερα η πληρότητα μειζόνων ή ελασσόνων στρατιωτικών σχηματισμών ανά την Ελλάδα.

Αυτή η απροετοίμαστη και αψυχολόγητη μείωση στο όνομα της προεκλογικής σκοπιμότητας, έναν μήνα πριν τις εκλογές, μας έχει οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς διάφορες σκοπιμότητες, που ακούστηκαν.

Σε δυόμισι, τρία χρόνια ουσιαστικά καταργείται η στρατιωτική θητεία στην Αεροπορία και το Ναυτικό και όλα τα νέα παιδιά θα υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία στο Στρατό ξηράς. Ναι, η στρατιωτική θητεία θα συνεχίσει, δεν θα αυξηθεί, γιατί ακούγονται διάφορα στο πλαίσιο μιας κατασκευασμένης, συνειδητής ή ασυνείδητης, παραπληροφόρησης. Όχι, δεν έχουμε καμία πρόθεση να αυξήσουμε τη στρατιωτική θητεία.» SIGMALIVE

18 σχόλια:

  1. "Oi laikistes tis Neas Dimokratias meiosan tin thiteia kai dielysan ton strato alla emeis den prokeitai na tin epanaferoume".
    Giati den tin epanaferete ekei pou prepei gia na einai epandromenos o stratos mas?
    Eseis diladi den paizetai me tin asfaleia tis xoras gia psifothirikous logous?
    Poso zoa eistai ki eseis ki emeis pou sas akoume?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. … Αξιότιμε κύριε Υπουργέ μας, είμαι εκείνος που επανειλημμένα πρότεινα μέσω -διαδικτύου- στερεότυπα το… «Στρατιωτική ημιαμειβόμενη θητεία στα 22, για όλους τους Έλληνες… 24μηνη για τους άνδρες & 6μηνη για τις γυναίκες. Όλος ο στρατός μας, ειδικές δυνάμεις. Όλ’ οι Έλληνες πολίτες… εν δυνάμει επίστρατοι.»
    Δεν έχω, βεβαίως, ουδεμία σχέση -ούτε θα μπορούσα να έχω- με οιαδήποτε παραπληροφόρηση. Ανησυχώ -όπως οι περισσότεροι ομοεθνείς μας- για το πρόσφατο παρελθόν μας, το ομιλούν παρόν… και -κυρίως- την «προβολή» τους στο προσεχές μέλλον.
    Δεν χρειάζεται -πια- να είναι κανείς ειδήμων, για να εκτιμήσει -στοιχειωδώς- κάποιες καταστάσεις, που αφορούν την εθνική μας άμυνα, στην διαμορφούμενη συγκυρία.
    Απλός πολίτης είμαι, που υπηρέτησα μια μεστή θητεία (’72-’73) όλη κι’ όλη, μα νομίζω καταλαβαίνωμε σχεδόν όλοι αν έχωμε ή όχι σχετικά προβλήματα, τα οποία -εξ άλλου- κι’ εσείς επιβεβαιώνετε. «Ουδέν -δε- κρυπτόν, υπό … …».
    Ο Στρατός μας απαιτείται να αριθμεί έναν ελάχιστο αριθμό αξιόμαχων. Η «πολεμική» εκπαίδευση, αν ολοκληρώνεται -καθώς πρέπει- σε συντομότερο χρόνο… τον υπόλοιπο ας αξιοποιηθούν οι στρατευμένοι σε κοινωφελή-ειρηνικά έργα, με χαμηλότερο -του συμβατικού- κόστος.
    Οι γυναίκες στην σύντομη θητεία τους, πέραν της βασικής τους εκπαίδευσης (τυφεκιοφόρου) ας στελεχώσουν υπηρεσίες, εκτός των πεδίων «ακραίων» ασκήσεων και καθηκόντων.
    Με την ανεργία που υφίσταται αλλά και με τα μεγέθη που μας «απειλεί»… ο στρατός μας διευρυμένος μπορεί ν’ αποτελέσει -παράλληλα- και έναν σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα, για την πάσχουσα -κρίσιμα- οικονομία μας.
    Επ’ ευκαιρία να σημειώσω ότι, όσο ήταν λάθος η «απροετοίμαστη & αψυχολόγητη» -κατά τα λεγόμενά σας- υπέρμετρη μείωση της στρατιωτικής θητείας, άλλο τόσο -αν όχι χειρότερη- είναι και η κατάργησή της στο πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία, όπου δεν θα υπάρχουν ανέξοδοι εκπαιδευμένοι έφεδροι για επιστράτευση, αν και όποτε χρειαστεί… (ώ μη γένοιτο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία!!!
    Και ο Τούρκος απέναντι ακούει! Θα μου πείτε από τον Μπε(λεχρ)γλίτη περίμενε να το μάθει;
    Όπως και αν έχει το αποτέλεσμα είναι το ίδιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχετικά με τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πιστεύω ότι:

    1)Η θητεία θα πρεπε να ναι 12 μηνών. Με εκπαίδευση και όχι η ώρα του παιδιού (σκοπιές και χαζομάρες). Παραπάνω θητεία από 12 μήνες είναι πολύ και λιγότερο δεν είναι αρκετή.

    2) Όλες οι ειδικές δυνάμεις να ναι επαγγελματικές. Δεν θα καταργηθούν οι μοίρες κληρωτών απλώς θα αντικατασταθούν στην επάνδρωση από μόνιμους.

    3) Στο πεζικό όσοι θέλουν θα πηγαίνουν σε επίλεκτες μονάδες πεζικού οι οποίες θα είναι οι σημερινές ειδικές δυνάμεις κληρωτών. Θα αυξηθούν δηλ έτσι οι οπλίτες (μόνιμοι και κληρωτοί) που θα έχουν λάβει ειδική εκαίδευση είτε είναι επίλεκτο πεζικό είτε επαγγελματικές ειδικές δυνάμεις.

    4) Εκπαίδευση όλων των σχηματισμών πεζικού και τεθωρακισμένων για μάχες εντός κατοικημένων περιοχών που είναι από τα πιο φονικά είδη μαχών.

    5) Οροφή στρατού ξηράς 100.000-120.000(με το λιγότερο 30.000 από αυτούς στα νησιά) σε ειρηνική περίοδο και 250.000 σε επιστράτευση.

    6) Ευέλικτες μηχανοκίνητες μονάδες σε όλα τα κύρια νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

    7) Στράτευση το αργότερο μέχρι τα 24. 22-24 η καλύτερη ηλικία για στρατό. Στα 18 είναι παιδί και θα αυξηθούν οι αυτοκτονίες.

    8) Θητεία γυναικών στο στρατό για 2 μήνες. Καθαρά μόνο εκπαίδευση σε διοικητική υποστήριξη, πρώτες βοήθειες κ.α. Η κατανομή να γίνεται ανάλογα και με τις σπουδές και ειδικά με το αντικείμενο αυτών(πχ σχολές νοσηλευτικής).

    9) Απαραίτητη η γυμναστική για μόνιμους και κληρωτούς. Δεν μιλάω για τύπου ειδικών δυνάμεων. Κανονική απλή γυμναστική. Να σφίγγει το σώμα όχι λαπάς. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν χοντροί αξιωματικοί.

    10) Επιθεώρηση οπλισμού εφέδρων και βελτίωση του συστήματος επιστράτευσης. Τα φύλλα πορείας για εφεδρους οπλίτες και αξιωματικούς, για βυτιοφόρα, φορτηγά, εμπορικά πλοία, επιβατικά πλοία, τρένα, να είναι έτοιμα σε κλειδωμένα συρτάρια και κάθε χρόνο να ελέγχονται.

    11) Τα οπλικά συστήματα του Δ' σώματος στρατού και της ΑΣΔΕΝ να έχουν διαθεσιμότητα το λιγότερο 85%

    12)Δυνατότητα αποστολής βαρέων ενισχύσεων από Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία στον Έβρο εντός 8 ωρών από την ώρα που θα φύγει η πρώτη σφαίρα.

    13) Δυνατότητα τα μισά μας πλοία να μπορούν να ξεκινήσουν μέσα σε 1,5 ώρα από τη στιγμή που θα χτυπήσει το τηλέφωνο με την εντολή: "αποπλεύστε". Από μαχητικά 50-70 με ένα τηλέφωνο εντός 2-5 λεπτών να ναι στον αέρα και 100 εντός μισής ώρας. Σε μια ώρα σχεδόν όλα(δηλ και τα βομβαρδιστικά).

    14) Προμήθεια 2αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού. Είναι ζωτικής σημασίας.

    15) Όλες οι μονάδες πρώτης γραμμής εφοδιασμένες με μάσκες αερίων και ειδικές στολές.

    16) Ο υφιστάμενος λόχος ΡΒΧΠ να γίνει τάγμα και να ιδρυθεί ακόμα ένα τάγμα για την περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.

    17) Στόλος 60 μεταφορικών ελικοπτέρων μεσαίων μεταφορών και 15 βαρέων μεταφορών. 30 επιθετικών ελικοπτέρων.

    18) Σε περίπτωση πολέμου..Ακσάζ και γέφυρες Βοσπόρου καμμένα εντός 30 λεπτών απο την ώρα που θα φύγει η πρώτη σφαίρα. Θα τους "κοπούν τα πόδια". Η ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο πέρα ότι είνα και ζωτικές εγκαταστάσεις τους.

    Μην πει κάποιος ότι όλα αυτά(τα 18) δεν γίνονται. Γίνονται αρκεί να τολμάς.

    Φιλικά,
    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η μειωση της στρατιωτικης θητειας χωρις να εχουμε επαγγελματικο στρατο, και χωρις να λυθουν τα προβληματα με τους γειτονους μας αποτελει μια ακομα προδοσια ή βλακεια πειτε το αν θέλετε, αλλα επειδη εγω βλακεια δεν μπορώ να πω για την καταστροφη και το χασιμο της Μ. Ασίας παραμενω στο προδοσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και επιπλέον αυτών που λέει ο Γιώργος, εκπαίδευση σε πολεμική τέχνη βολή από κάθε θέση, μάχη εκ 5του συσταδην.
    η άποψη μου είναι ότι σωστός χρόνος θητείας είναι οι 18 μήνες.
    πρώτο εξάμηνο βασική εκπαίδευση, και ΤΠΕΝ, σχολείο μαχητή και έμφαση στην ατομική εκπαίδευση, ομαδική ως επίπεδο ομάδας πεζικού. η εκπαίδευση θα αντιστοιχεί στην εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων σήμερα
    δεύτερο εξάμηνο εκπαίδευση διμοιρίας - λόχου και βελτίωση στις δεξιότητες της ατομικής εκπαίδευσης, και εκπαίδευση ΔΕΑ ( είναι πράγματα που πρέπει να τα γνωρίζουν όλοι πλέον).
    τρίτο εξάμηνο απόκτηση πείρας και αξιοποίηση στις μονάδες πρώτης γραμμής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΘΗΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

    ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ.
    ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΟΛΩΝ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ.

    ΙΣΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ;
    ΤΙ ΣΟΪ ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ; ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΟΠΟΥΛΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ; ΟΧΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΑ ΜΑΛ....ΕΣ.ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΑΓΓΟΥΡΙ ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ.
    ΕΝΑ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟ.
    ΟΣΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΕΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟ.ΜΕΤΑ ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΥΖΥΓΟΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ. ΟΙ ΜΗ ΔΥΝΑΜΕΝΕΣ ΛΟΓΩ ΚΡΑΣΕΩΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΜΑΧΙΜΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ (ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ,ΔΙΟΙΚΗΣΗ,ΑΠΟΘΗΚΑΡΙΟΙ,ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΠ) ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΝΔΡΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΜΑΧΙΜΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΩΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΡΙΣΗΣ.ΟΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΛΥΝΕΤΑΙ.ΘΗΤΕΙΑ 12 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑ Ο ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ.ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ; ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ;
    ΑΛΛ ΕΔΩ ΣΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΤΟ ΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΑΛΛΟΙΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τι λετε ρε καραβαναδες?? εγω υπηρετησα 8 μηνες και ημουν υπηρετης των ΕΠΟΠ, δεν ειχα δικαιωμα ουτε να πω τα παραπονα μου.
    να μην υπαρχουν καθολου κληρωτοι διοτι τους εχουν μονο για τις αγγαριες και να φερνουν καφεδες τους διοικητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ μ'αρέσει αυτό το παιδί ο Γιώργος ο γεωπόνος, μαζί σου Γιώργο αν και πολύ μεγαλύτερος....
    jion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θέλω να μην γράψω πολλά αλλά ορισμένοι λένε διάφορα και με αναγκάζουν να απαντήσω λεπτομερώς αχ :)
    Έχουμε και λέμε:

    1) Όπως βλέπεις δεν είμαστε όλοι καραβανάδες. Ούτε κ@..στρατοι. Αν είχα γείτονα την Ελβετία και όχι την Τουρκία και μου λεγε ο γαλονάς "Έλα για θητεία" θα του λεγα στα μούτρα "Αντε γ@" και δεν θα με νοιαζε για τα αστέρια του..τα γράφω κάπου αλλά δεν σου λέω που.
    Δεν την κάνεις γι αυτόν την θητεία. Οκ αυτός μπορεί να ναι και από τους βαρεμένους τύπους.
    Εσύ μάθε μερικά πράγματα(πχ για σκόπευση) και αστόν να γκαρίζει ότι γουστάρει. Πεθερό θα τον κάνεις? (αν έχει όμορφη κόρη να μείνετε σε άλλη πόλη μετά τον γάμο αχαχα)
    Η Τουρκία είναι σοβαρή απειλή. Αν δεν με πιστεύεις δες αυτό πάνω στο οποίο εξασκούνται συνεχώς. Αεροναυτικός αποκλεισμός και κατάληψη νήσου. Γιατί έχουν μεγάλο αποβατικό στόλο? Για κρουαζιέρες? Για δες...
    http://www.youtube.com/watch?v=rMQCcFxn46w

    2) Συζητάμε για ακριβώς αυτό σε αυτό το θέμα...δηλ για το πως να αξιοποιηθεί σωστά η θητεία και να μην είναι στη πράξη μόνο αγγαρείες και σκοπιές.

    3) Επιμένω στη θητεία 12 μηνών. Λιγότερο είναι ανεπαρκές και παραπάνω όχι για ψυχολογικούς λόγους, δεν θα πάθουν και τα μυαλά μας από τη θητεία! Με μέτρο όλα. Καλή με περιεχόμενο εκπαίδευση(βασική και ειδική) για 8 μήνες και στα σύνορα για 4 μήνες.
    18 μήνες θητεία που είπε ένας φίλος μας είναι πολύ. Ξεφεύγει πολύ φίλε. Είμαστε νέα παιδιά όσοι πάμε...έλεος δηλ παίρνουμε τα πτυχία μας, θέλουμε να δουλέψουμε, έχουμε τις κοπέλες μας, τις οικογένειες μας, τους φίλους μας. Ένας χρόνος είναι αρκετός για θητεία. Το βασικό είναι η 8 μηνη εκπαίδευση να ναι εκπαίδευση όχι χαζομάρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ...συνέχεια...
    4) Για να καταλάβετε επίπεδο φυσικής κατάστασης προσφάτως απολυθέντος φαντάρου που πλέον όπως όλοι είναι στη εφεδρεία:
    Πήγα με δυο φίλους μου πριν δύο μήνες στον Όλυμπο. Εγώ κάνω χρόνια ορειβασία από 13 χρονών. Λοιπόν...γελάστε και κλάψτε ταυτόχρονα.
    Ο ένας φίλος μου είχε υπηρετήσει τεθωρακισμένα και είχε απολυθεί λίγο καιρό πριν πάμε εκδρομή.
    1.84 ύψος, γεμάτος αλλά όχι παχύσαρκος.Κανονικά θα πρεπε να ναι λεπτός..φαντάρος ήταν..υποτίθεται γυμναστική, ασκήσεις, πορείες κτλ.
    Πιο πολύ άσχημη κατανομή παρά χοντρός(η σημασία της γυμναστικής...).
    Του είχα πει να μην πάρει πολλά επειδή ξέρω ότι στον στρατό πορείες δεν κάνουν..μόνο οι ειδικές δυνάμεις κάνουν. Αυτός μου απάντησε μην φοβάσαι Γιώργο κτλ εγώ περπατάω πολύ μέσα στην πόλη(όντως αλλά άλλο η πορεία στη φύση). Φορτώθηκε όπως εγώ(είχα πάρει εξτρά εξοπλισμό για παν ενδεχόμενο επειδή δεύτερη μέρα θα ανέβαινα κορυφή με όποιον από τους δύο άντεχε να με ακολουθήσει) με 14 κιλά σακίδιο. Το είδα αλλά δεν είπα τίποτα επειδή κατάλαβα ότι το πήρε εγωϊστικά αν και καλό παιδί. Πάμε να ξεκινήσουμε ανάβαση προς το καταφύγιο και μετά από ένα 30λεπτο αρχίσαμε τις συχνές στάσεις..δεν άντεχε το φιλαράκι μου. Που να αντέξει? Κάνουν πορείες στο στρατό οι φαντάροι? Σε κάποια στάση με ρωτάει..."Πως αντέχεις ρε συ? Αυτά δεν τα κάναμε ούτε στο στρατό!"..."Σου είπα να πάρεις λίγα πράγματα..σιγά τις πορείες που σας κάνουν ένα κουτσουρεμένο δεκαήμερο με σκηνάκια πεζικού. Είπα έναν υπνόσακο για το βράδυ, δυο αλλαξιές, 3 ζευγάρια κάλτσες, ένα σνακ και ενάμιση λίτρο νερό. Εσύ πήρες ολόκληρη προίκα(γελάσαμε και οι τρεις όταν το είπα). Θα το πάμε πιο αργά τώρα τι να κάνουμε".
    Φτάνουμε στο καταφύγιο(είχαμε κάνει κράτηση και για διανυκτέρευση)..πάμε και ο προσφάτως απολυθέν φαντάρος να είναι...μιλάμε... λιώμα! Φάγαμε όλοι μαζί και έφυγε σφαίρα να κοιμηθεί ένα τρίωρο να συνέλθει(κάτι ροχαλητά...).
    Μετά στον καφέ ενώ έκανα ενημέρωση με τον χάρτη στο χέρι:
    "Θα έρθεις άυριο για κορυφή?"..."Όχι ρε...θα με κατεβάσετε με φορείο μετά άσε" γελώντας. Ένα γέλιο.
    Τελικά πρωί πρωί την άλλη μέρα πήγα εγώ με τον άλλο φίλο μου. Στη διαδρομή επιστροφής(μόλις είχαμε αρχίσει την κατάβαση) προς καταφύγιο συναντήσαμε κάτι Γερμανούς (που ανεβαίνανε) με τους οποίους είχαμε πιάσει κουβέντα στο βραδινό της προηγούμενης μέρας στο καταφύγιο. Αυτό που με έκανε εντύπώση είναι ότι ανεβαίνανε μικροί μεγάλοι. Ήταν οικογένεια. Παππούς, γιος, νύφη και δυο εγγόνια περίπου 12 χρονών. Ο παππούς ρε παιδιά να βλέπατε φυσική κατάσταση...κομμάντο! Επειδή ανεβαίνανε αυτοί και εμείς κατεβαίναμε τους δώσαμε προτεραιότητα στο μονοπάτι. Σταματάει ο παππούς δίπλα μας και ρωτάει "Giorgos, how much time to koryfi?"(ωραίος ο παππούς, μαγκάκι με καπελάκι, ότι ελληνικό ήξερε το πετούσε).
    "2h and 25 minutes"...μας κοιτάει ενώ σκουπιζόταν "Mmm very good time! Υou are strongg(κάνοντας ταυτόχρονα το σήμα οκ)". Μπόρεσε ένας Γερμανός παππούς(γύρω στα 65 με πολύ καλή φυσική κατάσταση) να ανέβει. Μπόρεσε η οικογένεια του ανάμεσα τους και δυο παιδιά 12 χρονών, μπόρεσε ένας έμπειρος ορειβάτης λεπτός και κανονικού αναστήματος, μπόρεσε ένας πρωτάρης ορειβάτης κανονικός σε κιλά και κοντός σε ανάστημα και δεν μπόρεσε να ανέβει ο στρατιώτης του Ελληνικού στρατού! Θα πει κάποιος στενό και ανηφορικό μονοπάτι ήταν...εγώ απαντώ..φαντάρος ήταν και η κολιά του όταν άλλαξε στο καταφύγιο ήταν ζελέ..σφίξιμο μηδέν και κούραση στο φουλ. Εξάλου το μονοπάτι που οδηγεί μέχρι το καταφύγιο είναι για γέλια. Τη δεύτερη μέρα οκ είναι δύσκολη η διαδρομή προς την κορυφή αλλά και πάλι..ανέβηκε ένας παππούς(όσο γερός και αν ήταν).
    Γελάστε και κλάψτε!
    Αυτή είναι η φυσική κατάσταση των απλών Ελλήνων φαντάρων σήμερα. Χρειάζονται πολλές αλλαγές και για να γίνουν πρέπει να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις.

    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Giorgo, vlepo to exeis meletissei kala kai afto to thema.
    Exeis endiaferousses epissimansseis kai protasseis pou empneoun dinamismo. Afto pou exei anangi diladi o kosmos, tora etsi pou exei pessei to ithiko tou.
    Elina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. απο οτι καταλαβα οι αλλαγες, σαν
    δωρακι τυλιγμενο ,παραδινονται για να ισχυσουν απο την επομενη κυβερνηση αυτης της...ΝΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Observer,

    Εδώ μιλάμε ως Έλληνες. Αυτή είναι η ταυτότητας μας. Καμία άλλη ταυτότητα. Προσωπικά ανήκω ιδεολογικά στην πατριωτική κεντροαριστερά που προς το παρόν δεν έχει εκπρόσωπο(έχει γίνει από το 1996 "εκσυγχρονιστική"" όπως είχε παλιά(έστω και αν έκανε λάθη εκείνη η πατριωτική κεντροαριστερά).
    Ωστόσο μια είναι η σημαία για την οποία τα δίνουμε όλα: Η γαλανόλευκη με τον σταυρό πάνω.
    Απ' ότι βλέπω δεν υπάρχει άλλη λύση δυστυχώς με αναγκάζεις παρόλο που δεν είναι του χαρακτήρα μου.
    Με αναγκάζεις, λυπάμαι:
    http://www.youtube.com/watch?v=LeAS39JD-4c&feature=related

    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιωργο
    Στην ηληκια σου εχεις το δικαιωμα
    να ψαχνεις ταυτοτητα και να εισαι αυτο η εκεινο η το αλλο,παντως κατι να εισαι.
    Γραψε βαθεια στο μυαλο σου οτι μετα 20 χρονια και εφ οσον δεν δημιουργησεις προσωπικα συμφεροντα με αυτο που ησουνα,ε λοιπον δεν θα εισαι τιποτα και δεν θα θελεις να εισαι τιποτα.Η παληκαρια σου θα ειναι να δινεις γυρω σου συνεχεια κομματια του εαυτου σου, και εφ οσον εχεις για να δωσεις ,και να μη ζητας τιποτα ουτε να εισαι τιποτα γιατι ολα ειναι κατασκευασμενα για την δικη σου ψευδη συμμετοχη παιζοντας με εσενα το παιχνιδι οτι δηθεν εισαι καποιος και πρεπει να συμμετεχεις στο δικο τους παιχνιδι.
    Αυτα και μη βιαστεις να αναλυσεις απο τωρα τιποτα,θα τα αναλυσεις οταν κατορθωσεις να τους ξεφυγεις και δεν θα εισαι "τιποτα"...φανερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Γιωργος ειπε.Προσωπικά ανήκω ιδεολογικά στην πατριωτική κεντροαριστερά που προς το παρόν δεν έχει εκπρόσωπο(έχει γίνει από το 1996 "εκσυγχρονιστική"" όπως είχε παλιά(έστω και αν έκανε λάθη εκείνη η πατριωτική κεντροαριστερά).
    Γιωργο μαζεψου στα μαθηματα σου.μετα το 'παπουτσι'χρησιμοποιεις
    επικαιρους ορους ταυτοποιησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. " Γιωργο μαζεψου στα μαθηματα σου.μετα το 'παπουτσι'χρησιμοποιεις
    επικαιρους ορους ταυτοποιησης."

    Αααα σου απάντησα για τα μαθήματα μου. Πολύ ζόρι τραβάς βρε φίλε μου. Μια χαρά τα πάω στη σχολή. Μπα σε καλό σου.
    Είπαμε πάνω απ' όλα το εθνικό σύμβολο και άσε άρες μάρες κουκουνάρες περί όμάδων κτλ κτλ. Ούτε δεν ήμουν γραμμένος πουθενά ούτε πρόκειται ακόμα και αν υπήρχε κάτι που θα ψήφιζα δεν θα γραφόμουν μέλος ποτέ. Δεν έχω κόμμα. Έχω μια ιδεολογία που προς το παρόν δεν έχει εκπρόσωπο. Η πατριωτική κεντροαριστερά όπως τη φαντάζομαι δυστυχώς στη σημερινή εποχή δεν υπάρχει.
    Είμαι κατά του παπουτσιόύ αλλά το τραγούδι ευχαρίστως στο ξαναφιερώνω γιατί με έπριξες.
    http://www.youtube.com/watch?v=LeAS39JD-4c&feature=related

    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.