12/9/10

Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της Ελληνικής Ταξιαρχίας


Του Αλεξανδρου Kουτση*
Μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα, η ελληνική κυβέρνηση εγκαταστάθηκε στο Κάιρο. Επειδή όμως οι Αιγύπτιοι διατηρούσαν ουδετερότητα στα πρώτα έτη του πολέμου, της ζητήθηκε να αποχωρήσει για να μη δημιουργηθεί ρήξη με το Βερολίνο.

Πριν από την αποχώρησή της για το Λονδίνο, η ελληνική κυβέρνηση συγκρότησε το «Αρχηγείο Βασιλικού Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής», με αρχηγό τον αντιστράτηγο Εμμανουήλ Τζανακάκη και έδρα το Κάιρο. Υπό την εποπτεία του, σύντομα συγκροτήθηκε ο Ελληνικός Στρατός της Μέσης Ανατολής, απαρτιζόμενος από αξιωματικούς και στρατευσίμους που διέφυγαν από την Ελλάδα. Ενα τμήμα του στρατού αυτού συμμετείχε στη μάχη του Ελ Αλαμέιν.

Στρατηγικοί στόχοιΑπό την αρχή, βασική στρατηγική της ελληνικής κυβερνήσεως ήταν να εξασφαλίσει τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις των Συμμάχων εναντίον του Αξονα. Ετσι, θα διατηρούσε την αίγλη που είχε αποκτήσει ο ελληνικός στρατός από τον νικηφόρο αγώνα στη Βόρεια Ηπειρο και την ηρωική του αντίσταση στην Κρήτη. Παράλληλα, θα συντηρούσε την ελπίδα του ελληνικού έθνους για απελευθέρωση. Τέλος, θα αποτελούσε ισχυρό χαρτί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά τη λήξη του πολέμου, για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Επειτα από αλλεπάλληλες οχλήσεις της ελληνικής πλευράς, το Λονδίνο τελικά ανταποκρίθηκε. Σε πρώτη φάση αποφασίσθηκε η μεταφορά της 1ης Ελληνικής Ταξιαρχίας από τη Συρία στην Αίγυπτο και η χρησιμοποίησή της στη δεύτερη γραμμή του μετώπου που προάσπιζε το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Η ελληνική κυβέρνηση όμως συνέχισε να πιέζει για την άμεση συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στο μέτωπο των επιχειρήσεων. Τελικά, προκειμένου να εξασφαλίσει νίκη κατά του Ρόμελ, ο Τσόρτσιλ ενέκρινε τον Αύγουστο του 1942 την αποστολή της Ταξιαρχίας στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Στις 7 Σεπτεμβρίου, αυτή τέθηκε υπό την 50ή Βρετανική Μεραρχία που είχε αναλάβει την προάσπιση της βόρειας περιοχής του Δέλτα και η αποστολή της ήταν να αμυνθεί της τοποθεσίας νότια της λίμνης Μαριούτ. Η Ταξιαρχία παρέμεινε εκεί μέχρι την εκδήλωση της μεγάλης συμμαχικής επίθεσης στο Ελ Αλαμέιν. Μετά τις 5 Νοεμβρίου, συμμετείχε στην καταδίωξη του εχθρού στον τομέα της και ανέλαβε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Ελ Αλαμέιν.

Στις 18 Δεκεμβρίου, το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής διέταξε την Ελληνική Ταξιαρχία να αποχωρήσει από τη ζώνη των επιχειρήσεων και να επιστρέψει στην Αίγυπτο.

Δύο είναι οι λόγοι που πιθανολογούνται να οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Πρώτον, δεδομένου ότι οι Σύμμαχοι σχεδίαζαν μελλοντικές αποβάσεις σε διάφορα σημεία της Μεσογείου, η επιστροφή της Ταξιαρχίας στο Σουέζ προφανώς αποσκοπούσε στην κατάλληλη προετοιμασία της για απόβαση σε ελληνικό έδαφος.

Δεύτερον, στις αρχές Δεκεμβρίου, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανακοίνωσαν την απόφασή τους να εγγυηθούν, μετά τη λήξη του πολέμου, την ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση του αλβανικού λαού και την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας. Οι δηλώσεις αυτές φυσικά προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στις τάξεις της Ταξιαρχίας, γιατί έθιγαν άμεσα τις κατοχυρωμένες εθνικές διεκδικήσεις στη Βόρεια Ηπειρο. Η αγανάκτηση και δυσαρέσκεια των ανδρών της Ταξιαρχίας χαρακτηρίσθηκε από τους Βρετανούς ως ανάμειξη του στρατού στην πολιτική και μείωση της μαχητικότητάς της σε βαθμό που να επιβάλλεται η απομάκρυνσή της από το μέτωπο.

* Ο κ. Αλέξανδρος Κούτσης είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής και Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Καθημερινη

16 σχόλια:

  1. Γιατί δεν πήγε στην Κύπρο Η κυβέρνηση???

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΖ 1:05 μ.μ.

    Διότι δεν το επέτρεψαν οι Άγγλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δύο ημέρες πριν την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα (27/4/41) ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ και η κυβέρνησή του έφυγαν από την ηπειρωτική Ελλάδα για την Κρήτη, όπου εγκατέστησαν Ελεύθερη Ελληνική Κυβέρνηση. Από την Κρήτη έφυγαν την 22/5/1941 και αφού διεφάνη ότι η κατάληψη της Μεγαλονήσου ήταν πια γεγονός.

    Την 23/5/1941 εγκαταστάθηκαν στο Κάϊρο.

    Πότε πήγαν στο Λονδίνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΖ ποιά κυβέρνηση; Απο ποιές εκλογές εκλεγμένη; Ελλάδα η χώρα τωμ 3 κυβρνήσεων απο τις οποίες καμιά δεν ήταν εκλεγμένη και οποίες όλες τους διεκδικούσαν την νομιμότητα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καυκάσιε,

    Εν προκειμένω, ούτε η κυβέρνηση των Ελευθέρων Γάλλων υπό τον Ντε Γκώλ στο Λονδίνο ήταν εκλεγμένη.

    Επίσημη κυβέρνηση της Ελλάδας (για τους Συμμάχους) ήταν αυτή της Μ. Ανατολής, υπό την κεφαλή του κράτους που ήταν ο βασιλιάς. Αυτός ζήτησε να πάει από την Κρήτη στην Κύπρο και δεν του επετράπη.

    Αλλά πότε πήγε η κυβέρνηση του Καΐρου στο Λονδίνο, όπως γράφει το άρθρο; Ομολογώ ότι δεν ξέρω να μετακινήθηκε ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 3:08 οι δύο κυβερνήσεις είναι απότοκες της δικτατορίας του Μεταξά
    (Κουισλιγκ,Καιρου) οποτε δεν υπάρχει καμιά επισημότητα και νομιμότητα. Κυβερνήσεις υπάκουων σφογγοκωλάριων ήταν. Οσο για την νομιμότητα της Κυβερνησης του βουνού και αυτή δεν υφίσταται.

    Η Κυβέρνηση του Καιρου κατέληξε εκεί μετά απο μια κρουαζέρια απο Αθήνα σε Κρήτη, μετά σε Κάιρο, μετά σε Νότιο Αφρική, σε Λονδίνο και τέλος επιστροφή πάλι σε Κάιρο.

    Αξίζει κάποιος να ανατρέξει στα λόγια με τα οποία στόλιζε ο Πρέσβης Σεφέρης τους Τσουδερό,Βενιζέλο,Παπανδρέου.

    Τέλος για όοσυς αγνοούν κάποια βασικά πράγματα ας κοιτάξουν το τέλος του Μεταξά,Κορυζή και μετέπειτα του Ναπολέων Ζέρβα για να δούν ποιά τύχη επεφύλασσαν οι Αγγλοι στα πολιτικά τους στηρίγματα.(Απο αυτή την μοίρα δεν ξέφυγε και ο Διγενής Γρίβας).

    Δεν κατέλυσε ποτέ στην Κύπρο για να μην υπάρξει αναγνώριση της Ελληνικότητας της.

    Τέλος δέ στα θετικά της Κυβέρνησης του Καιρου πρέπει να προστεθούν οι συμφωνίες Λιβάνου και Καζέρτας καθώς η εκκαθάριση της Ελληνικής Ταξιαρχίας απο τα αντιβασιλικά στοιχεία μέσω δημοκρατικών μεθόδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καυκάσιε,

    Θα μου επιτρέψεις να σου θυμίσω ότι, είτε σου αρέσει είτε όχι, η κυβέρνηση Μεταξά ήταν η κυβέρνηση της Ελλάδας και η μόνη αναγνωρισμένη. Άρα, η συνέχειά της, ήταν η μόνη νόμιμη κυβέρνηση. Οι ύβρεις δεν βοηθούν παρά μόνο στην εκτόνωση των προσωπικών σου πολιτικών πεποιθήσεων, οι οποίες, εν προκειμένω, δεν ενδιαφέρουν.

    Η κυβέρνηση, λοιπόν, υπό τον βασιλέα, την μόνη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κεφαλή του ελληνικού κράτους, πήγε στην Κρήτη και από κει στο Κάιρο. Πότε πήγε η κυβέρνηση στην Ν. Αφρική και στο Λονδίνο. Μήπως μπερδεύεις την μετάβαση στο Ντάρμπαν για ένα διάστημα της οικογενείας του τότε διαδόχου Παύλου και την μετάβαση, μετά τον πόλεμο, του Γεωργίου στο Λονδίνο, απ' όπου επέστρεψε μετά το δημοψήφισμα; Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ πότε μετακινήθηκε; Ειλικρινά δεν το ξέρω. πρώτη φορά το ακούω.

    Ο πρέσβης Σεφεριάδης (Σεφέρης ήταν το λογοτεχνικό του) υπηρετούσε στο ΥπΕξ και στεγαζόταν στην υπηρεσία λογοκρισίας επί Ιωάννου Μεταξά. Πήγαινε μετά στο σπίτι του κι έγραφε τα εξ αμάξης για τους συναδέλφους του στο ημερολόγιό του, χωρίς καθόλου να το πειράζει ότι την επομένη θα πήγαινε ξανά στο γραφείο λογοκρισίας. Γιατί δεν παραιτούνταν από τη ν θέση του; Τέτοιους λούμπεν τύπους δεν τους έχω σε καμμία εκτίμηση. Πολλώ μάλλον δεν θα ασχοληθώ για το τι λένε για τον έναν και τον άλλον. Το Νόμπελ λογοτεχνίας δεν σβήνει το παρελθόν κάποιου!

    >Δεν κατέλυσε ποτέ στην Κύπρο για να μην υπάρξει αναγνώριση της Ελληνικότητας της<

    Επαναλαμβάνω, δεν το επέτρεψαν οι Άγγλοι. Ζητήθηκε, όπως ζητήθηκε και η Κύπρος, αν ο πόλεμος έβαινε αισίως, σαν αποζημίωση για την ζημιά της Ελλάδος, η οποία δεν άφησε τους Ιταλούς να περάσουν και δεν πήγε με τον Άξονα. Ούτε αυτό της δόθηκε.

    Τα υπόλοιπα περί Μεταξά, θανάτων κλπ. είναι εντελώς αδιάφορα για το θέμα που συζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ... η κυβέρνηση Μεταξά ήταν η κυβέρνηση της Ελλάδας..

    Ειτε σου αρεσει είτε όχι ήταν δικτατορία κόμματος 6 Βουλευτών με βασιλική παρέμβαση με την ευλογία της Αγγλίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαίνεστε σοφοί άνθρωποι και με ειλικρινές ενδιαφέρον για εκείνη την θλιβερή περίοδο που η Ρωμηοσύνη αποδεκατίζονταν για άλλη μια φορά ένεκα των συμφερόντων των πούστηδων [= εγγλέζων].
    Η αληθινή 'κυβέρνηση' του Προτεκτοράτου 'Ελλάς', εκείνα τα 15 μαύρα χρόνια τουλάχιστον 1933-1947, ήταν ένας καλόγερος, ο βρωμιάρης Μπάλφουρ ο οποίος δεν ανεβοκατέβαζε μονάχα βασιλείς και πρωθυπουργούς, αλλά τους ... παρακολουθούσε κι όλας [!], τους ξωμολογούσε, (ακόμα και τους αριστερούς, π.χ. τον φίλο του Τσιριμώκο), και ήταν τόσο αδίστακτος που μέχρι και τον χλαπάτσα που τό'παιζε αρχιεπίσκοπος τον έκανε ... αντιβασιληά ! και το περηφανεύονταν κι όλας. Λέει πολλά για τον Μπάλφουρα αυτόν κι ο νομπελίστας κερατάς που αναφέρετε, και ομολογεί ότι στο Κάϊρο οι αγγλόδουλοι παίρναν κατά πάντα τις εντολές τους από δαύτον.
    Επίσης μετά την καλή πετυχεσχιά του εν Ελλάδι, ο σκατοκαλόγερος πήγε στο ΙΣΡΑΗΛ να ανδραγαθέψη κι εκεί ως 'γραμματεύς' στην Πρεσβεία 'Ανατολικός', δηλαδή για τους πρόσφυγες παλαιστίνιους που θέλαν οι σιωνιστές να εξαφανίσουν.
    Εκεί, κατάφερε επιτέλους να παντρευτή, έκανε και παιδί κι ένα μήνα μετά τον γάμο του ο καλόγερος παρέστη στην επίσημη ανακήρυξη του Κράτους του Αντιχρίστου δηλαδή του Ισραήλ των Ντονμέδων. Φυσικά, μετά την παγίωση του Ισραήλ, το 1951-1955 τράβηξε ΠΡΟΞΕΝΟΣ στην Σμύρνη και προετοίμασε την γενοκτονία του ελληνισμού της Πόλης [Σεπτεμβριανά] και κάτι από Κύπρο... Τέλος πάντων, το λέω αυτό για να μην νομίζετε ότι υπήρξε εποχή που αυτό το μπουρδέλο είχε δικιά του 'κυβέρνηση'. Αυτοί που φαίνονται κυβερνήτες, ούτε 'βιτρίνες' θα μπορούσε κανείς να τους πή. Ερώτημα: Σήμερα αυτά τα κόπρανα [οι πωλητικοί] του Ελλαδιστάν είναι κυβέρνηση ή η Τρόϊκα; [Για να μην βαυκαλιζόμαστε],
    +Απ. Κ. Γάτσιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρακαλώ πολύ σταματείστε να ασελγείτε στα ονόματα μεγάλων ηρώων, δηλαδή εκείνων που δόξασαν την Ελλάδα και δεν έλεγαν ευχαριστώ στους ξενους οπως ο Σημίτης που τον παρασουσιάζετε μεγάλο ηγέτη, είπε στους αμερικανούς. Νόμιμη κυβερνηση στην Ελλαδα ήταν αυτή τυο Μεταξά που προήλθε απο τη Βουλή με τη στηριξη όλων των κομμάτων πλην Γεωργίου παπανδρεου. Μετα για το συμφερον του Εθνους κήρυξε δικτατορία. Λίγο πριν πεθάνει ο Βενιζέλος, έλεγε στον Μιχαλακόπουλο πήγαινε με τον Γιάννη, θα κανει δικτατορία γιατί έρχονται πόλεμοι και να παρεις το υπουργείο εξωτερικών.
    Τωρα στο ζητουμενο. Οταν κατερευσε το Μετωπο και οι Γερμανοί κατηφόριζαν στην Αθήνα , ο Παπαγος συγκρούστηκε με τον Αγγλο πρέσβη και τους αγγλους στρατηγούς. Τους εγγλέζους τους ενδιέφερε να θυσιαστεί ο ελληνικός σταρτός, να κρατα τους γερμανούς για να μην πετσοκόψουν τον αγγλικό στρατό που στην ουσία δεν πρόσφερε τίποτα και αποχωρούσε. Και όταν στη τελευταία συσκεψη στη Μεγάλη Βρετάνια αποφασίστηκε για τό που θα παει η ελληνική κυβερνηση και ο βασιλιάς για να μην πέσουν αιχμάλωτοι στα χερια του εχθρού, ο παπαγος είπε, πρωτα στην Κρήτη να συνεχιστεί ο αγωνας και μετά σε ελληνικό έδαφος στην κύπρο. Συμφωνησε ο βασιλιάς αλλά διαφώνησε ο πρεσβης Παλαιρετ και οι άγγλοι στρατιωτικοί. Και ξερετε γοιατί; διότι μετά τη λήξη του πολέμου η Ελλαδα θα είχε καθε λόγο να ζητησει την ενωση της Κύπρου με την ελλαδα. Αποτέλεσμα, αφησαν τον Παπαγο στην Ελλαδα, να συλλαβουν δηλαδη οι Γερμανοί τον Ελληνα Αρχιστράτηγο και να τον "τιμωρήσουν" . Τον έστειλααν μάλσιτα σε σταρτόπεδο συγκερντρωσεως. Θυμηθείτε όμως και όταν ηταν πρωθυυπουργός και έθεσε το κυπριαακό στον ΟΗΕ τι πολεμο δέχτηκε απο τους Αγγλους αλλά οι βρωμεροί αυτοί σύμμαχοί μας δημιουργησαν και τα σεπτεμβριανά στην κωνσταντινούπολη για να πολεμησουν την Ελλαδα , για να σταματήσει να εχει απιτησεις στην Κύρπο...
    Αυτη είναι η αλήθεια αγαπητέ φίλε
    Σάββα έτσι έχουν τα πράγματα. Μεγάλος ηγέτης μπορεί να είναι και ένας που ήταν δικτάτορας... Θυμηθείτε, ο Πλαστήρας το ΄33 οταν έκανε το κίνημα δικταατορία δεν ήθελε να κάνει; Ο Βενιζέλος όταν εκανε το Κίνημα το '35 δικτατορία δεν ήθελε να κάνει;
    Η μία καλή γιατί ειναι δημοκρατική και η άλλη κακή γιατί προέρχεται απο αλλού;
    Ο φιλαλήθης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παρακαλώ πολύ σταματείστε να ασελγείτε στα ονόματα μεγάλων ηρώων, δηλαδή εκείνων που δόξασαν την Ελλάδα και δεν έλεγαν ευχαριστώ στους ξενους οπως ο Σημίτης που τον παρασουσιάζετε μεγάλο ηγέτη, είπε στους αμερικανούς. Νόμιμη κυβερνηση στην Ελλαδα ήταν αυτή τυο Μεταξά που προήλθε απο τη Βουλή με τη στηριξη όλων των κομμάτων πλην Γεωργίου παπανδρεου. Μετα για το συμφερον του Εθνους κήρυξε δικτατορία. Λίγο πριν πεθάνει ο Βενιζέλος, έλεγε στον Μιχαλακόπουλο πήγαινε με τον Γιάννη, θα κανει δικτατορία γιατί έρχονται πόλεμοι και να παρεις το υπουργείο εξωτερικών.
    Τωρα στο ζητουμενο. Οταν κατερευσε το Μετωπο και οι Γερμανοί κατηφόριζαν στην Αθήνα , ο Παπαγος συγκρούστηκε με τον Αγγλο πρέσβη και τους αγγλους στρατηγούς. Τους εγγλέζους τους ενδιέφερε να θυσιαστεί ο ελληνικός σταρτός, να κρατα τους γερμανούς για να μην πετσοκόψουν τον αγγλικό στρατό που στην ουσία δεν πρόσφερε τίποτα και αποχωρούσε. Και όταν στη τελευταία συσκεψη στη Μεγάλη Βρετάνια αποφασίστηκε για τό που θα παει η ελληνική κυβερνηση και ο βασιλιάς για να μην πέσουν αιχμάλωτοι στα χερια του εχθρού, ο παπαγος είπε, πρωτα στην Κρήτη να συνεχιστεί ο αγωνας και μετά σε ελληνικό έδαφος στην κύπρο. Συμφωνησε ο βασιλιάς αλλά διαφώνησε ο πρεσβης Παλαιρετ και οι άγγλοι στρατιωτικοί. Και ξερετε γοιατί; διότι μετά τη λήξη του πολέμου η Ελλαδα θα είχε καθε λόγο να ζητησει την ενωση της Κύπρου με την ελλαδα. Αποτέλεσμα, αφησαν τον Παπαγο στην Ελλαδα, να συλλαβουν δηλαδη οι Γερμανοί τον Ελληνα Αρχιστράτηγο και να τον "τιμωρήσουν" . Τον έστειλααν μάλσιτα σε σταρτόπεδο συγκερντρωσεως. Θυμηθείτε όμως και όταν ηταν πρωθυυπουργός και έθεσε το κυπριαακό στον ΟΗΕ τι πολεμο δέχτηκε απο τους Αγγλους αλλά οι βρωμεροί αυτοί σύμμαχοί μας δημιουργησαν και τα σεπτεμβριανά στην κωνσταντινούπολη για να πολεμησουν την Ελλαδα , για να σταματήσει να εχει απιτησεις στην Κύρπο...
    Αυτη είναι η αλήθεια αγαπητέ φίλε
    Σάββα έτσι έχουν τα πράγματα. Μεγάλος ηγέτης μπορεί να είναι και ένας που ήταν δικτάτορας... Θυμηθείτε, ο Πλαστήρας το ΄33 οταν έκανε το κίνημα δικταατορία δεν ήθελε να κάνει; Ο Βενιζέλος όταν εκανε το Κίνημα το '35 δικτατορία δεν ήθελε να κάνει;
    Η μία καλή γιατί ειναι δημοκρατική και η άλλη κακή γιατί προέρχεται απο αλλού;
    Ο φιλαλήθης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ... Μετα για το συμφερον του Εθνους κήρυξε δικτατορία.

    Σε ευχαριστώ για την επαλήθευση μόνο που το συμφέρον το καθόρισε ο βασιλιάς (τοποτηρητής των Αγγλων) και οι Αγλλοι.

    Επίσης πολύ εκκωφαντικά απουσιάζει απο την ανάλυση το γεγονός οτι ο τοποτηρητής των Αγγλων βασιλιάς είχε αναθέσει στον Κωνσταντίνο Δεμερτζή να σχηματίσει κυβέρνηση.

    Μετά τον αιφνίδιο θάνατό του αναλαμβάνει την πρωθυπουργία ο Ιωάννης Μεταξάς 1936.

    Επίσης δεν αναφέρεσαι καθόλου σε άλλους τέσσερις περίεργους θανάτους το 1936 Αλ. Παπαναστασίου,Γεώργιο Κονδύλη
    Ελευθέριο Βενιζέλο,Παναγή Τσαλδάρη
    που ανοιξαν το δρόμο στο να γίνει πρωθυπουργός αρχηγός κόμματος 6 Βουλευτών ή 7.

    Φυσικά τον ίδιο περίεργο θάνατο επεφύλαξαν οι Αγγλοι και για τον ίδιο.Το ίδιο τέλος είχαν όλα τα πολιτικά τους στηρίγματα.

    Η Αλήθεια είναι μαχαίρι, και ένα μαχαίρι όταν φτάσει στο κόκκαλο πονάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καυκάσιε,

    Το όσα γράφεις δεν απαντούν στο αρχικό ερώτημα που έθεσα εγώ (12 Σεπτεμβρίου 2010 1:49 μ.μ.) και που είναι ΠΟΤΕ ΕΦΥΓΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΪΡΟ.

    Αν εσύ, ή ο οποιοσδήποτε άλλος γνωρίζει, ας απαντήσει. Διαφορετικά πρόκειται για λάθος του αρθρογράφου.

    Εκτρέπεις την συζήτηση εκτός θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στις 20 αρχίζει η ρίψη Γερμανών αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη[73] και την ίδια μέρα ο Γ. Σεφέρης φτάνει μαζί με τη Μάρω στην Αλεξάνδρεια. Το ίδιο, φυσικά, και η κυβέρνηση και ο βασιλιάς που έφυγαν μόλις άρχισε η μάχη της Κρήτης και στις 23 Μαΐου έφτασαν στην Αλεξάνδρεια.

    Ο Γ. Αθανασιάδης αναφέρει το λόγο για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να φύγει από την Αίγυπτο. Λέει, λοιπόν, ότι «η αιγυπτιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τότε τον Σίρι πασά, δεν ενέκρινε την εγκατάσταση της ελληνικής κυβέρνησης στην Αίγυπτο (τέλη Ιουνίου του 1941). Έτσι ο Τσουδερός και η βασιλική οικογένεια, κατά τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, επιβιβάστηκαν στο υπερωκεάνιο ΄Νέο Άμστερνταμ΄ και έφυγαν από το Σουέζ για τη Νότια Αφρική. Εγκαταστάθηκαν προσωρινά στο Γιοχάνεσμπουργκ και κατόπιν στο Λονδίνο. Μόνο το Μάρτιο του 1943 συγκατατέθηκε η αιγυπτιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Ναχάς πασά, να μείνει η ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο»

    http://www.alfavita.gr/artro.php?id=530

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ..Από το 50, που η τότε κυβέρνηση Παπάγου επέβαλε την χρήση του όρου “τούρκικη” αντί, όπως ήταν μέχρι τότε, “μουσουλμανική” μειονότητα,..

    Ετσι να μην ξεχνάμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς αξιοτιμον Καυκασιον: Αναρωτειμαι ειλικρινα να εχει σκεφτει οτι με αυτην την λογικη η ¨"κυβερνηση" των "Ελληνων" Quisling εξομoιωνεtαι ME THN ΔΙΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ? Για να μην πουμε οτι με συλλογιστικη τετοιυ ειδους το Vichy και οχι o De Gaulle εκπροσωπουσε την νομιμη κυβερνηση της Γαλλιας.Παρεμιπντοντως ο Μεταξας μπορει να ηταν δικτατωρας αλλα ηταν ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ! μπορει να το πει αυτο για διαφορους "πολιτικους" της σημερον ημερας ονοματα δεν λεμε υποδειξεις δεν θιγουμε? (και δεν ειμαι μεταξικος)
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.