2/9/10

Άρχισαν οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον άνοιξε τις πρώτες, εδώ και 20 μήνες, απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζοντας ότι η παρουσία και των δύο μερών αποτελεί από μόνη της ένα βήμα προς την ειρήνη.
«Με την παρουσία σας εδώ σήμερα, καθένας σας έχει κάνει
ένα σημαντικό βήμα προς την απελευθέρωση των λαών σας από τα δεσμά της ιστορίας που δεν μπορούμε να αλλάξουμε και προς ένα μέλλον ειρήνης και αξιοπρέπειας που μόνο εσείς μπορείτε να δημιουργήσετε», όπως είπε η Κλίντον κατά την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
«Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε πρόεδρε, έχετε την ευκαιρία να βάλετε τέλος σε αυτή τη σύγκρουση και σε δεκαετίες εχθρότητας μεταξύ των λαών σας για πάντα», πρόσθεσε.
Aπό την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι μια διαρκής ειρήνη θα επιτευχθεί μόνο με «αμοιβαίες και επώδυνες παραχωρήσεις» και από τις δύο πλευρές. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να κάνει πολλά βήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη.
«Ο λαός του Ισραήλ και εγώ ως πρωθυπουργός του είμαστε έτοιμοι να διανύσουμε αυτό το δρόμο και να πάμε μακριά - έναν μακρύ δρόμο σε ένα μικρό διάστημα - για να επιτύχουμε μία πραγματική ειρήνη που θα φέρει στους ανθρώπους μας ασφάλεια, ευημερία και καλή γειτονία», ανέφερε ο κ. Νετανιάχου.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε ακόμη από τον Μαχμούντ Αμπάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος. «Περιμένουμε να αναγνωρίσετε το Ισραήλ ως ένα έθνος- κράτος του εβραϊκού λαού», δήλωσε.
«Είναι δυνατό να συνδυάσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος με την ασφάλεια του Ισραήλ. Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία να δώσουμε τέλος σε μία σύγκρουση ενός αιώνα αλλά το να επιτευχθεί η ειρήνη δε θα είναι εύκολο», συμπλήρωσε.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος με τη σειρά του κάλεσε το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας και να βάλει τέλος στην εποικιστική δραστηριότητα.
«Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσει σχετικά με τη δέσμευσή της να βάλει τέλος σε κάθε μορφή εποικιστικής δραστηριότητας και να άρει ολοκληρωτικά το εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας», όπως είπε κατά την ένραξη των συνομιλιών.
Τόνισε ακόμη πως η Παλαιστινιακή Αρχή θεωρεί την ασφάλεια βασική και ζωτική τόσο «για εμάς όσο και για εσάς και εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πράττει κατά της ασφάλειας σας και της δικής μας». Πρόσθεσε πως ότι η έρευνα σχετικά με την δολοφονική επίθεση σε βάρος τεσσάρων Ισραηλινών στη Χεβρώνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε ξεχωριστά στο Λευκό Οίκο με τους δύο ηγέτες και τους προέτρεψε να μην αφήσουν να χαθεί αυτή η ευκαιρία για ειρήνη.
Η νέα προσπάθεια για ειρήνευση έρχεται εν μέσω νέου κύματος βίας στη Δυτική Όχθη.
Την Τετάρτη, δύο Ισραηλινοί έποικοι τραυματίστηκαν από πυρά ενόπλων κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κοτσάβ Χασατσάρμ, ανατολικά της Ραμάλα. Λιγότερο από ένα 24ωρο νωρίτερα, άλλοι τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων στη Δυτική Όχθη. Το ένοπλο σκέλος της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.
NAFTEMPORIKI

2 σχόλια:

  1. Έπαθα ασφιξία απ την πολλή ειρήνη ρε παιδιά. Ανοίξτε και κανένα παράθυρο.



    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Ο Παλαιστίνιος προέδρος Μαχμούντ Αμπάς ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου (;)

    Δείτε τα δύο Link με τα εγκληματα πολέμου για του λόγου το αληθές:

    http://arxidamos.pa-sy-a.gr/2008/11/01/23-30/pa-sy-a_arxidamos_2008-11-01_23-30.htm#plohghsh_02

    http://arxidamos.pa-sy-a.gr/2008/12/30/18-00/pa-sy-a_arxidamos_2008-12-30_18-00.htm#plohghsh_02


    ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
    s-spyropoulos@pa-sy-a.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.