4/9/10

Διαβάστε με προσοχή το άρθρο αυτό: Μοντέλο Β. Ιράκ και στην Τουρκία


http://diyalogcu.files.wordpress.com/2006/12/kurdistan.jpg

Ο Φικρέτ Μπιλά (Fikret Bila, fbila@milliyet.com.tr) είναι ένας από τους μεγαλοδημοσιογράφους της Τουρκίας που εκφράζει με τον πιο 'έγκυρο' τρόπο κυρίως τις απόψεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, αλλά και των λοιπών μηχανισμών του τουρκικού βαθέος κράτους. Υπό την έννοια αυτή, το άρθρο που ακολουθεί (δημοσιεύτηκε στη Μιλλιέτ, 3-9-2010) έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και θα πρέπει να διαβαστεί ανάλογα, ιδιαίτερα από εκείνους τους πολιτικούς, διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους που 'βλέπουν' και δίκαια της Τουρκίας και προετοιμάζουν τη μεγάλη υποχώρηση-προδοσία στο ζήτημα του Αιγαίου:

Μοντέλο Βορείου Ιράκ και στην Τουρκία
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Οι ΗΠΑ, με τελετή που διοργανώθηκε στη Βαγδάτη, ανακοίνωσαν ότι απέσυραν τις πολεμικές τους δυνάμεις από το Ιράκ. Όμως, παρά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, έχουν παραμείνει στο έδαφος του Ιράκ περί τις 50 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζων Μπάιντεν, μετά τη Βαγδάτη επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του αυτόνομου Κουρδιστάν και συναντήθηκε με τον πρόεδρό του, Μεσούτ Μπαρζανί.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι δύσκολο να πει κανείς ότι οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ. Και δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη στρατιωτική τους παρουσία με σοβαρό αριθμό στρατιωτών και βαρέων όπλων, στις περιοχές που βρίσκονται οι πετρελαιοπηγές και στο σύνολο της επικράτειας του Βορείου Ιράκ.
Αν δούμε δε τί αφήνουν πίσω τους οι ΗΠΑ, που ήλθαν στο Ιράκ πριν από 7,5 χρόνια υποσχόμενες ότι "θα φέρουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία στο Ιράκ", είναι δύσκολο να πούμε ότι όντως, έφεραν τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Το πολιτικό αποτέλεσμα αυτού του πολέμου, που άφησε πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια αστέγους, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τριχοτομημένο Ιράκ, στο οποίο επικρατεί πολιτική αστάθεια και χάος σε όλους τους τομείς.

Τ κέρδη των Κούρδων
Οι ομάδες των Κούρδων που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάληψης του Ιράκ στο πλευρό των ΗΠΑ, έχουν αποκομίσει ορισμένα κέρδη και σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο. Το σημαντικότερο κέρδος τους είναι η ενίσχυση και ισχυροποίηση του κουρδικού κράτους, που δεν έχει ακόμα κηρύξει επίσημα την ίδρυσή του. Η πολιτική στήριξη των ΗΠΑ έχει ισχυροποιήσει αυτό το κράτος.
Μετά από όλα αυτά, η επίκληση της "ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας του Ιράκ" είναι κενή νοήματος και είναι κάτι που υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Στην πραγματικότητα η ακεραιότητα και πολιτική ενότητα του Ιράκ δεν υπάρχει.
Φυσικά, για τις ομάδες των Κούρδων, εκτός από τα πολιτικά κέρδη, ήλθαν στην επιφάνεια και σοβαρές απειλές. Σε περίπτωση ουσιαστικής αποχώρησης των ΗΠΑ από την περιοχή, είναι εξαιρετικά πιθανόν να μείνουν αντιμέτωποι με την αραβική απειλή.

Είναι μοντέλο και για την Τουρκία;
Είχε ειπωθεί ότι η αποχώρηση των πολεμικών μονάδων του στρατού των ΗΠΑ από την περιοχή, θα γεννήσει "ιστορικές ευκαιρίες" για την Τουρκία. Ειπώθηκε μετά επισημάνσεων ότι είναι δυνατόν να δώσει την ευκαιρία ολοκληρωτικής εξάλειψης της τρομοκρατίας για την Τουρκία. Με βάση αυτό το σκεπτικό ο Πρόεδρος Γκιούλ είχε μιλήσει για "ιστορική ευκαιρία" και η κυβέρνηση προσανατολίστηκε στην πολιτική του 'ανοίγματος' προς τους Κούρδους.
Μετά από όλα αυτά που διαδραματίζονται και συζητούνται στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε "ποιά ήταν η ευκαιρία και τί απέγινε;". Όλο αυτό το διάστημα η τρομοκρατία του ΡΚΚ δεν σταμάτησε κια συνεχίστηκε αυξανόμενη. Η πολιτική του ανοίγματος προς τους Κούρδους της κυβέρνησης, με την "είσοδο από τη συνοριακή πύλη Χαμπούρ" των στελεχών του ΡΚΚ, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Δημιούργησε αίσθημα ανασφάλειας στην Τουρκία.
Με τη σειρά τους ο Οτζαλάν το ΡΚΚ και το (κουρδικό κόμμα) BDP, απαίτησαν και έφεραν στην τουρκική επικαιρότητα το ζήτημα της "αυτονομίας" των Κούρδων της Τουρκίας. Τις μέρες αυτές, δεν υπάρχει Κούρδος που να μην απαιτεί "αυτονομία". Ο Πρόεδρος του κόμματος BDP, Σελαχατίν Ντεμίρτας (Selahattin Demirtaş), αναφέρθηκε στο "Αυτόνομο Κοινοβούλιο του Ντερσίμ*" και πρόσθεσε ότι "θέλουμε σαν δεύτερη επίσημη γλώσσα τα Ζαζάκι". Οι ομιλίες σε εκείνη την εκδήλωση ολοκληρώθηκαν με φράσεις όπως "Εμείς δεν αναγνωρίζουμε αυτό το Σύνταγμα", "Ας είναι καλορίζικη η Δημοκρατική μας Αυτονομία".
Ο στόχος του κόμματος BDP είναι η ίδρυση "Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης" στη ΝΑ Τουρκία, που είναι ο νέος στόχος του Οτζαλάν. Αυτό είναι κάτι που μοιάζει με ό,τι έχει ιδρυθεί και λειτουργεί ήδη στο Βόρειο Ιράκ, με το μοντέλο του Βορείου Ιράκ. Γίνεται προσπάθεια να πετύχουν αυτονομία, στο μοντέλο του Βορείου Ιράκ. Το μοντέλο αυτό αποτελεί μέρος του σχεδίου για την "ελεύθερη μητέρα πατρίδα που είναι διαμοιρασμένη σε τέσσρις χώρες". Και ο δρόμος που έχει χαράξει ο Οτζαλάν, δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό.

Αποτέλεσμα του πολέμου
Ένα από τα αποτελέσματα του πολέμου στο Ιράκ είναι η ισχυροποίηση του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ και η δημιουργία ασφαλούς ζώνης στην περιοχή του ενδυναμωθέντος Μπαρζανί. Παρά τις ανακοινώσεις της Άγκυρας και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ότι είναι πολύ ευχαριστημένες από "τη συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών", ούτε οι ΗΠΑ ούτε η περιφερειακή διοίκηση του Βορείου Ιράκ προέβησαν σε κάποια κίνηση που θα έθετε σε κίνδυνο την παρουσία του ΡΚΚ στην περιοχή.
Αν εκείνοι που έδιναν στην Τουρκία συμβουλές του τύπου "Η τρομοκρατία δεν τελειώνει μόνο με τη χρήση των όπλων, βρείτε πολιτική λύση", εννοούσαν ότι πρέπει να αποδεχτεί η Τουρκία μια "Αυτόνομη Κουρδική Διοίκηση", την ποία μάλιστα παρουσιάζουν ως "ιστορική ευκαιρία", θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτεί ο τουρκικός λαός.
Το που οδηγούνται τα πράγματα θα φανεί καθαρότερα όταν κατακαθήσει και πέσει η σκόνη του δημοψηφίσματος. Τότε θα γίνουν περισσότερες συζητήσεις για το θέμα.

*Ντερσίμ: περιοχή στην ανατολική Τουρκία, που βρίσκεται νότια του Πόντου, μεταξύ των νομών Σεβάστειας-Ερζιγκιάν-Μαλάτειας-Ελαζίγκ-Μπίνγκιολ. Το Ντερσίμ κατοικείται κυρίως από αλεβίτες Κούρδους που μιλούν την διάλεκτο Ζαζάκι. Το Ντερσίμ είναι μια ορεινή περιοχή στην οποία κατέφυγαν αλεβίτες Κούρδοι όταν διώχτηκαν σε διάφορες περιόδους από τους Οθωμανούς. Δεν υποτάχτηκαν ποτέ ούτε στους Οθωμανούς, ούτε στον Μουσταφά Κεμάλ, οποίος έδωσε προσωικά την εντολή για τη Γενοκτονία του 1937-1938, όταν έχασαν τη ζωή τους 40.000 αλεβίτες και υποχρεώθηκαν σε φυγή άλλοι τόσοι. Αυτά για τους Κεμαλιστές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που συνεχίζουν να τιμούν με στεφάνια και γονυκλισίες το μεγάλο σφαγέα των λαών της Ανατολίας.

22 σχόλια:

  1. Διαμαρτύρομαι: το εν λόγω άρθρο χωρίς τα προσωπικά σχόλια ανάπτυξης θέσης του μεταφραστή είναι μισό!

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. OPEN, Χολαργός
    Έχει ιδιαίτερη σημασία να μεταφράζονται κατά λέξη όσα λένε τα φερέφωνα του τουρκικού ΓΕΕΘΑ.
    Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να δούμε πιο καθαρά τα πράγματα.
    Αν θέλεις να μάθεις για τις δικές μου απόψεις, έχω γράψει άρθρα για το θέμα, που σε επίπεδο εκτιμήσεων δεν απέχουν και πολύ από το σημερινό που μετέφρασα.
    Άσε που όταν τα γράφω ή τα λέω εγώ, τα αμφισβητούν εκείνοι που ετοιμάζουν την υπόχώρηση-προδοσία στο Αιγαίο.
    Κια ετοιμάζονται μετά χαράς να υποχωρήσουν, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι οι Τούρκοι έχουν και αυτοί τα δίκια τους στο Αιγαίο, ενώ κάνουν και αναφορές στην τουρκική υπεροπλία.
    Κια τα δυο επιχειρήματα είναι πομφόλυγες για να δικαιολογήσουν την υποχώρηση-προδοσία, που εκπορεύεται από τις εντολές της πρεσβείας.
    Ο λαός μας από τη μια πλευρά πρέπει να αντιληφθεί και να δείξει στους κυβερνώντες πιος είναι ο πραγματικός φίλος και σύμμαχος των Ελλήνων και από την άλλη πρέπει να είναι έτοιμος να διαολοστείλει όλους τους μεταπράττες των συμφερόντων της Άγκυρας και των 'άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Σάββα κοιτάξτε πάλι το:
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/o-o.html
    Εδώ ο ΑΠΟ ελαφρώνει σημαντικά θα έλεγα τον Κεμάλ από ιστορικές κατηγορίες και αποδίδει πολλά από τα εγκλήματα στο περιβάλλον του που σιγά σιγά τον απέκλεισε (τον Κεμάλ) από τα κέντρα αποφάσεων.Τον έβαλαν δηλαδή στο περιθώριο.
    Του αποδίδει και την άποψη πως ήθελε την αυτονομία των Κούρδων.Νομίζω πως είναι από τα πιο σημαντικά άρθρα για την διατύπωση θέσεων.

    Εσείς τι λέτε πάνω σ'αυτό.Εχετε κάποια άποψη;
    Ευχαριστώ
    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Οτζαλάν, γωνρίζοντας πολύ καλά την ευαισθησία του βαθέος κράτους στο πρόσωπο του Κεμάλ, αποπειράται να κτυπήσει τον κεμαλισμό και να τον χρεώσει στο περιβάλλον του, ελαφρύνοντας κατά κάποιο τρόπο τη θέση του Μεκάλ στην ιστορία.
    Είναι ένας τακτικός ελιγμός κατά την άποψή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...sorry,αλλα αυτα ειναι χιλιοειπομενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το φυτίλι έχει ανάψει στην περιοχή και όλοι περιμένουμε την έκρηξη.
    Σε ΑΥΤΗ την φάση η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει αμέτοχη και να είναι απλός θεατής. Στην «αναμπουμπούλα» θα μπουν στον χορό Αρμενία – Ρωσία και να το θυμηθείτε. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία η ΕΚΡΗΞΗ θα γίνει και πισωγύρισμα δεν θα έχει.
    Τώρα στα 12 ν.μ τα χωρικά μας ύδατα και αγνοήστε κάσους μπέλι και αρχ@@ιές .
    Ο χειμώνας είναι πολύ κοντά.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο.
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ..το βρηκα ενδιαφερων για την αλλη αποψη στην Τουρκικη κοινη γνωμη στην ..
    http://istanbulian.blogspot.com/2010/08/even-cheerleading-is-censored-by.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι Τούρκοι τα παλαιότερα χρόνια λύναν τα προβλήματα αυτά με γενοκτονίες. Σκοτώνανε τους πάντες και λύνανε το πρόβλημα σαν βάρβαρος λαός που είναι και θέλετε με το ζόρι να μας κάνετε να λέμε το αντίθετο. Τώρα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό τόσο εύκολα αλλά συνεχώς ψάχνονται για κάτι τέτοιο. Αυτό ξέρουν καλά να κάνουν. Δεν βάζουν συναισθηματικούς ή ιδεολογικούς φραγμούς στις ενέργειες τους γιατί πολύ απλά δεν έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ από την άλλη είμαι απογοητευμένος, και παρακολουθώ τις εξελίξεις ανήμπορος να κάνω κάτι ουσιαστικό για την πατρίδα μου την Θράκη, για την γενέτειρά μου την Ξάνθη...ένας αναγνώστης έγραψε πρόσφατα ότι "αυξήθηκαν δραματικά οι φερεντζέδες στην Θράκη": και ΔΕΝ κάνει λάθος, κάτι ψήνεται, κάτι ετοιμάζεται!

    Θεωρώ ότι πέρα από τους μόνιμους του στρατού μας, οι οποίοι ήδη βιώνουνε τον εξευτελισμό από την υπαγορευμένη πολιτική των μνημονίων, και την προσεχώς υποβαθμισμένη άμυνά μας, με τις περικοπές στους πιο ευαίσθητους τομείς (προλαβαίνουμε σε τέσσερα χρόνια να έχουμε πολεμικά αεροσκάφη που να ανταγωνιστούν τα τουρκικά f-35;), η προδωσία σε περίπτωση σύγκρουσης θα είναι χειρότερη από αυτήν του '74.

    Αλλά αν υποθέσουμε, που το πιστεύω προσωπικά, ότι ο επαγγελματικός μας στρατός θα τα έδινε όλα, και θα μάχονταν ηρωικά, δεν βλέπω κάτι τέτοιο στους νέους που θα επιστρατευτούν. Νομίζω ότι μετά από 36 χρόνια εικονικής ευημερίας, δεν είμαστε σε θέση να αναμετρηθούμε με τους απέναντι.

    Είναι σαν αυτό που γράφει ο Πλάτωνας στην Πολιτεία, για τους χοντρούς και μαλθακούς, της ώρα της μάχης, που κοιτούνε να κρυφτούνε πίσω από τους σκληραγωγημένους: θα υπάρχουνε αρκετοί σκληραγωγημένοι για να κρυφτούνε τόσοι μαλθακοί;!

    Η απογοήτευσή μου οφείλεται στο ότι και στην περίπτωση που είχαμε πατριώτες πολιτικούς, σε τέσσερα πέντε χρόνια από τώρα οι απέναντι θα μας τρώνε λάχανο και από πλευράς τεχνολογίας. Θα είναι άνισος ο αγώνας.

    Θα προτιμούσα να πέσουμε αξιοπρεπώς, ηρωικά μαχόμενοι σαν Έθνος, για την γη των παπούδων μας. Το να δώσεις την Ξάνθη στην Τουρκιά, είναι σαν να δίνεις την Ρωμαϊκή Ξάνθεια, το Ρωμαϊκό Πολύστυλον και τα αρχαία Άβδηρα, των Ελλήνων φιλοσόφων: του Δημοκρίτου, του Αναξιμένη, του Λευκίππου, του Πρωταγόρα...

    Θα 'τανε καλύτερο να χύναμε το αίμα μας, και να τα χάναμε, από να τα δίναμε για να κρατηθεί η Αθήνα και το ψευδοκράτος της.

    Κ.Π.

    Υ.Γ.
    Ένας τουρκογενής μουσουλμάνος, πατέρας παιδικού μου φίλου, είπε για τα αρχαία στα Άβδηρα "για πέντε πέτρες δεν αφήνουνε την ανοικοδόμηση και την εκμετάλλευση της περιοχής".

    Επί λέξη "για πέντε πέτρες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. s4n
    To ιστολόγιο που αναφέρεις το ξέρω.
    Ο διαχειριστής του είναι ένα φασιστοειδές που θα πρέπει να συλληφθεί όταν βγει στην Ευρώπη, γιατί υποστηρίζει και διακινεί τις ναζιστικές ιδέες του κεμαλικού εθνικισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Αν εκείνοι που έδιναν στην Τουρκία συμβουλές του τύπου "Η τρομοκρατία δεν τελειώνει μόνο με τη χρήση των όπλων, βρείτε πολιτική λύση", εννοούσαν ότι πρέπει να αποδεχτεί η Τουρκία μια "Αυτόνομη Κουρδική Διοίκηση", την ποία μάλιστα παρουσιάζουν ως "ιστορική ευκαιρία", θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτεί ο τουρκικός λαός."

    Θα το αποδεχτει και θα πει και ενα τραγουδι.Γιατι τα πραγματα αλλαζουν,ο κοσμος αλλαζει και τιποτα δεν μενει το ιδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Άσε που όταν τα γράφω ή τα λέω εγώ, τα αμφισβητούν εκείνοι που ετοιμάζουν την υπόχώρηση-προδοσία στο Αιγαίο."

    skal, δε θυμάμαι κάποιον, π.χ. στη συζήτηση στο Σήμαντρο, που να αμφισβήτησε τη θέση σου.

    Σε γενικότερο όμως πληθυσμιακό πλαίσιο, αφενός δεν είναι τυχαίο που δεν συζητώνται τέτοια θέματα στα μεγάλα κανάλια και στις εφημερίδες, και αφετέρου που δεν "πουλάνε" αυτές οι συζητήσεις σε πολλές ομάδες (στατιστικά κυρίως νέους, συνταξιούχους και οικονομικά υποβιβασθέντες) είτε γιατί δεν σχετίζονται με τα υψίστης εθνικής σημασίας -όπως τους έχουν μάθει να πιστεύουν- πρόσωπα (π.χ. Τζούλια) είτε γιατί συνδέονται εντέχνως με εθνικιστικές -άρα εκ των προτέρων κατακριτέες- παραφιλολογίες, συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης αλλά άγνοιας. Εκτιμώ λοιπόν ότι το ζήτημα είναι η διάχυση της ποιοτικής πληροφόρησης.

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κυριακο να σου πω εγω τι ψηνεται στην Θρακη.Απο την στιγμη που η Ελλαδα δια της μολις προ ολιγου υπουργου των εξωτερικων τεμεναδων οροσπου κας Ντορας,αναγνωρισε την ανεξαρτησια του Κοσσοβου, ηδη εβαλε απο μονη της τα θεμελια της ανεξαρτητης Θρακης.Τοσο απλα.Κατι παρομοιο συνεβη και πριν απο 18 χρονια, οταν ο τοτε υπουργος του ιδιου υπουργειου, στραβολαιμης κος Σαμαρας, εβαλε την υπογραφη του στο πρωτοκολλο διαλυσης της κραταιας Γιουγκοσλαβιας.Και ω του θαυματος μας προεκυψε η ψευτομακεδονια.Και αντε τωρα εσυ νεοελληνα μαλακα να μαζεψεις τα ασυμαζευτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ο μπουνταλάς και τα λάθοι του.

    Πρώτο λάθος, επίσκεψη Ερτογάν στην Γερμανία,να βαπτίσει τους Τούρκους μετανάστες στην Ευρώπη"στρατιώτες"
    Δεύτερο λάθος στo Νταβός.

    Αν κάνει το τρίτο στρατηγικό λάθος και ταχθεί στο πλευρό του Ιράν τότε οι Άραβες θα ζητήσουν προστα- σία από την Δυση και η ευκαιρία να μπουμε εμείς στο παιχνίδη.


    I EQN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @SkΑl,

    συγΧωρήστΕ μου την άγνοια,αΛλά οι αμερικανοί στρατιώτΕς που έμειναν τεΛικά στο ιράκ, προφανώς για να "σκουπίσουν" και να παρΑδώσουν το "σπίτι" καθαρό, είναι διάσπαρτοι στο έδαφοΣ της χώρας ή βρίσκονται συγκεντρωμένοι κάπου πιο συγκεκριμένα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Το άρθρο μιλάει για μοντ'ελο Β. Ιρακ, προ ημερών είχα μιλήσει για κατάσταση αλά Κοσοβο στις περιοχές των Κουρδων. Είναι το ίδιο. Πληθυσμιακή υπεροχή και αυτονομία.
    Επίθεση στο Ιράν θα δημιουργούσε προϋποθέσεις για ένα κουρδικό κράτος με όλους ή πολλούς από τους διασπαρμένους κουρδικους πληθυσμούς. Αλλά θα αποσταθεροποιούσε το συνολο της περιοχής, θα ήταν έναυσμα γενικευμένου πολέμου με ανάμιξη ΗΠΑ/Ρωσίας, κινδυνος πυρηνικού πολέμου.
    Η Τουρκία έχει απόλυτο συμφέρον την ειρήνη για να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη που θα μπορούσε να τη διαλύσει. Αυτο τη συνδέει με το Ιραν και την αντιπαραθέτει με Ισραηλ και τις φιλοπόλεμες δυνάμεις στις ΗΠΑ. Σ αυτη την ιδιόμορφη κατάσταση δεν θα υπήρχε λόγος ελληνικών υποχωρήσεων, αλλά η ελληνική ελίτ (και όχι μόνο η σημερινή κυβ΄ρνηση)είναι εκφυλισμένη.
    Τέλος έχω-και σε προσωπική συζ΄τηση-διαφωνήσει με τον κ. Καλεντερίδη για τον χαρακτηρισμό ως φασίστα ή ναζί του Κεμαλ και του κεμαλισμού. Η αστική τάξη (και η κάθε τάξη που επιζητουσε την εξουσία, από τα αρχαία χρόνια)επέβαλλε την κυρίαρχη θέση της βίαια. Αυτό λέει η Ιστορία. Ας διαβάσουμε Θουκυδίδη, είναι σαφέστατος. Καθε βία δεν ειναι φασισμός, εκτός αν αποφασισουμε να ονομάσουμε φασισμό την άσκηση βίας. Ίσως ο χαρακτηρισμός να έχει κάποια αξία προπαγανδιστικά, αλλά κι αυτό είναι αμφίβολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ενώ ο Cengiz Çandar (cengizcandar@referansgazetesi.com), παρουσίασε το τέλος του πολέμου ως καλό για την Τουρκία:
    "Irak Savaşı ikinci kez bitti; Türkiye için iyi oldu..."
    http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/15673786.asp?yazarid=215

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κύριε Καλεντεριδη
    Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα του Έβρου σε σχέση με τους λαθρομετανάστες και τους συνοριοφύλακες .
    Η κυβέρνηση μας(;) αφαίρεσε την ελληνική σημαία από την στολή τους καθώς και τους απαγόρεψε να φέρουν γκλοπς και όπλα στους χώρους που διαμένουν οι λαθρομετανάστες διότι τους δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα.
    Επίσης υποχρεώθηκαν οι συνοριοφύλακες να φέρουν στον ώμο αριθμό έτσι ώστε αν τολμήσει κάποιος να μιλήσει άσχημα σε κάποιον λαθρομετανάστη αυτός να μπορεί να πάρει τον αριθμό του και να τον καταγγείλει .
    Επίσης εγκύκλιο του υπουργείου Προστασίας του (ξένου) Πολίτη που εχει αποσταλεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες αναφέρει πως μετά από επανειλημμένα φαινόμενα υποτιμητικής συμπεριφοράς συνοριοφυλακων προς λαθρομετανάστες απαγορεύεται να τους μιλούν με φράσεις που μπορούν να δημιουργήσουν ανάλογα συναισθήματα.
    Όπως γνωρίζεται πλέον οι λαθρομετανάστες αναζητούν τους συνοριοφύλακες για να παραδοθούν, ενώ παλαιοτέρα προσπαθούσαν να ξεφύγουν και αυτό ,διότι τους δίνονται χαρτιά νομιμοποίησης μέσα σε λίγες μέρες από την μέρα της σύλληψης τους.
    Κάθε μέρα από την αρχή της χρονιάς φεύγουν 4 με 5 λεωφορεία με λαθρομετανάστες τα οποία ναυλώνονται με χρήματα των λαθρομεταναστών ,(που τα βρίσκουν άραγε; ), με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα .Πριν επιβιβαστούν στα λεωφορεία ενημερώνονται από ΄΄ συναδέλφους ΄΄ τους, που καταφθάνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα ,πως με τα χαρτιά που τους δίνονται είναι πλέον νόμιμοι και επί λέξει τους αναφέρεται πως δεν μπορεί να τους πειράξει κανείς.
    Με την μέθοδο αυτήν μεταφέρθηκαν νομιμότατα από την αρχή της χρονιάς 55000 (πενήντα πέντε χιλιάδες ) λαθρομετανάστες από τον Έβρο στην Αθήνα και το έγκλημα συνεχίζεται.

    Ένας απελπισμένος Έλληνας του Έβρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κύριε Καλεντεριδη
    Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα του Έβρου σε σχέση με τους λαθρομετανάστες και τους συνοριοφύλακες .
    Η κυβέρνηση μας(;) αφαίρεσε την ελληνική σημαία από την στολή τους καθώς και τους απαγόρεψε να φέρουν γκλοπς και όπλα στους χώρους που διαμένουν οι λαθρομετανάστες διότι τους δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα.
    Επίσης υποχρεώθηκαν οι συνοριοφύλακες να φέρουν στον ώμο αριθμό έτσι ώστε αν τολμήσει κάποιος να μιλήσει άσχημα σε κάποιον λαθρομετανάστη αυτός να μπορεί να πάρει τον αριθμό του και να τον καταγγείλει .
    Επίσης εγκύκλιο του υπουργείου Προστασίας του (ξένου) Πολίτη που εχει αποσταλεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες αναφέρει πως μετά από επανειλημμένα φαινόμενα υποτιμητικής συμπεριφοράς συνοριοφυλακων προς λαθρομετανάστες απαγορεύεται να τους μιλούν με φράσεις που μπορούν να δημιουργήσουν ανάλογα συναισθήματα.
    Όπως γνωρίζεται πλέον οι λαθρομετανάστες αναζητούν τους συνοριοφύλακες για να παραδοθούν, ενώ παλαιοτέρα προσπαθούσαν να ξεφύγουν και αυτό ,διότι τους δίνονται χαρτιά νομιμοποίησης μέσα σε λίγες μέρες από την μέρα της σύλληψης τους.
    Κάθε μέρα από την αρχή της χρονιάς φεύγουν 4 με 5 λεωφορεία με λαθρομετανάστες τα οποία ναυλώνονται με χρήματα των λαθρομεταναστών ,(που τα βρίσκουν άραγε; ), με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα .Πριν επιβιβαστούν στα λεωφορεία ενημερώνονται από ΄΄ συναδέλφους ΄΄ τους, που καταφθάνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα ,πως με τα χαρτιά που τους δίνονται είναι πλέον νόμιμοι και επί λέξει τους αναφέρεται πως δεν μπορεί να τους πειράξει κανείς.
    Με την μέθοδο αυτήν μεταφέρθηκαν νομιμότατα από την αρχή της χρονιάς 55000 (πενήντα πέντε χιλιάδες ) λαθρομετανάστες από τον Έβρο στην Αθήνα και το έγκλημα συνεχίζεται.

    Ένας απελπισμένος Έλληνας του Έβρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. * apelpismenos Ellinas tou Ebrou

    Blepo oti To sxolio afto, pou anaferetai se mia aparadekti katastasi, exei meinei mexri stigmis anef sxolion.

    Ean ta pragmata einai ontos opos ta perigrafei o apelpismenos Ellinas, tha eprepe na mas sykothei i trixa kai oxi na siopoume, eno gia alles asimatoteres eidiseis xalame ton Kosmo.

    Alla dierotatai kaneis eblogos: Pou pane 55.000 metanastes mesa se ligous mines apo Ebro gia Athina kai poios tous frontizei (taizei, koimizei, elegxei klp) ?

    Einai ekdilo pleon oti afti i kybernisi exei xasei kathe metro logikis kai paralogismou, alla fainetai oti siga-siga arxisame na synithizoume se oti mas mageireuei to perifimo afto ypourgeio prostasias tou politi kai trome ta "aisesmata" tou aneu diamarturias.

    Bravo mas kai se anotera!!

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γραφεις, φιλε Τιπουκειτε:

    "... Καθε βία δεν ειναι φασισμός, εκτός αν αποφασισουμε να ονομάσουμε φασισμό την άσκηση βίας..."

    Κατα την γνωμη μου, ο ορθολογισμος του Θουκυδιδη και του δυτικου πολιτισμου δεν συγκρινεται με τιποτα απεναντι στην τυφλη εγκληματικοτητα της φασιστικης, ΙσλαμοΚεμαλικης ιδεολογιας.

    - Oι "αφελείς" νεροκουβαλητές του κεμαλισμού, οι φορείς της ιδεολογίας του "Σφάξε μου Γκαζί μου ν' αγιάσω"
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/o_20.html
    - "Mustafa Kemal Pasha's jihad"
    Reader comment on item: Is Turkey's Government Starting a Muslim Reformation?
    http://www.danielpipes.org/comments/131321

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.