22/9/10

Νομισματικό πόλεμο στην Κίνα προτείνει στις ΗΠΑ «δεξαμενή σκέψης»

Κορυφαίος οργανισμός-δεξαμενή σκέψης (think tank) συμβουλεύει την Ουάσινγκτον να κηρύξει νομισματικό πόλεμο στην Κίνα. Η πρόταση, την οποία διατύπωσε το Peterson Institute, μιλά για εξαναγκασμό σε ανατίμηση του γιουάν και ακούγεται δελεαστική, όμως μία άμεση επίθεση είναι δύσκολο να γίνει στην πράξη.

Το Πεκίνο είναι πιθανόν να ανταποκριθεί καλύτερα σε μία επιχείρηση πολυμερούς πειθούς.

Το ινστιτούτο Peterson κάλεσε τις ΗΠΑ σε μία επίθεση ανατίμησης του γιουάν στις προθεσμιακές αγορές πιστεύοντας πως το κινεζικό νόμισμα πρέπει να ανατιμηθεί 25% τουλάχιστον έναντι του δολαρίου.
Η χρονική στιγμή ενδείκνυται. Οι Αμερικανοί δικηγόροι απειλούν ήδη με επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα και η ανατίμηση κατά 1,5% του γιουάν τις δύο τελευταίες εβδομάδες είναι ελάχιστα ικανοποιητική.
Η άμεση στοχοποίηση του κινεζικού νομίσματος πάει κατ' ευθείαν στην καρδιά του προβλήματος, ενώ οι δασμοί απευθύνονται μόνον στις εξαγωγές από την Κίνα σε μία βάση επί μέρους προϊόντων.
Τυχόν ανατίμηση του γιουάν στην προθεσμιακή αγορά μπορεί να προσελκύσει κερδοσκοπικά κεφάλαια στη χώρα καθιστώντας τα προβλήματα φούσκας στα περιουσιακά της στοιχεία χειρότερα. Καθώς όμως το μέγεθος της προθεσμιακής αγοράς είναι μικρό (1 δισ. δολ. ημερησίως το πολύ) μία πιθανή παρέμβαση των ΗΠΑ θα γίνει άμεσα αντιληπτή με συνέπεια την λήψη αντίμετρων από την Κίνα.
Το χειρότερο, όμως, με την πρόταση του Peterson Institute είναι πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιδιώξουν τη χειραγώγηση του γιουάν όταν είναι οι ίδιες που κατηγορούν την Κίνα για χειραγώγηση του νομίσματός τους. Ο καλύτερος τρόπος είναι μία πολυμερής πίεση προς την Κίνα για την αλλαγή της ισοτιμίας του γιουάν.
ΕΝΕΤ

3 σχόλια:

  1. Οι Κινεζοι εχουν ηδη το ενα τριτο των παγκοσμιων αποθεματων δολαριων ΗΠΑ.
    Think tank ειναι αυτο, ή συλλογος αυτιστικων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέρα γενεθλίων μου σήμερα, δεν ήθελα δύσκολο θέμα, μα μπαίνω στον πειρασμό. Για να το ελαφρύνω, ας το δούμε από μια ν άλλη σκοπιά. Ας πούμε ρομαντική και γενικοφιλόλογη.
    Καλό πρωτακούγεται αυτό το… «Δεξαμενή Σκέψης», μα διερωτάται κανείς… κι’ αν χωρεί «νερό» και πόσο, καθώς και… ποιοί αδειάζουν το «ζύμωμα» και σε ποιούς το «σερβίρουν» (κλπ. ερωτηματικά);!
    Μ’ αρέσει να θωρώ τα θετικά -αν έχει- κι’ ύστερα τ’ αρνητικά, που τυχόν συνοδεύουν κάθε τι.
    Προφανώς τ’ αφεντικά που καταφεύγουν σε δεξαμενές σκέψεων, έχουν ίσως -τα ίδια- στερέψει απ’ αυτές. «Όταν ο νοικοκύρης χάνει την ιδέα… πάει το σπίτι». Σαν ευχάριστο μ’ ακούγεται.
    Κανόνες ελεύθερης αγοράς. Διαμόρφωση τιμών βάσει ζήτησης και προσφοράς. Ελεύθερη διακίνηση παραγόντων, πόρων και αγαθών. Παγκοσμιοποίηση Ακράτως Φιλελεύθερα. Π.Α.Φ.!
    Νά σου κι’ ο εξαναγκασμός. Εξαναγκασμός; Τί εξαναγκασμός φιλελεύθερος;!
    Άλλο είναι το «χρήμα» κι’ άλλο το «νόμισμα». Το δεύτερο παραπήρε αέρα, παραφούσκωσε… κι’ όπου νά ’ναι ξανασκάει.
    ΠΑΦ! ακούστηκε και προ καιρού… κι’ έσπευσαν να βουλώσουν τ’ αυτιά μας με κερί… και κάτσαμε… και «την κάτσαμε». Τ’ αυτιά -όμως- φτιάχτηκαν για νά ’ναι τρύπια κι’ ανοιχτά. Πόσο να μείνουν βουλωμένα;
    Πήρε τα πάνω του το νόμισμα τόσο, που θέλησε να φάει το χρήμα. Έμμμ! Η εικόνα είναι εικόνα… και μάλιστα ψεύτικη… κι’ η ουσία είναι ουσία. Κι’ είναι και βαριά… και δε μπορεί να τρέξει όσο το θέλουν οι βιαστικοί. Κι’ αυτοί οι φιλελεύθεροι παραείναι. Λες να το μυρίζονται; Μη ν ανησυχείτε. Τίποτε δε’ θα μπορέσουν -τελικά- να κάνουν. Μόνο τα μούτρα τους θα φάνε, μαζί με κάποια δικά μας, χωρίς να φταίμε οι τελευταίοι. Θεά είναι η φύση και γεννά. Άσε που είναι κι’ εκδικητική άμα την πειράζεις. Και το παράκαναν.
    Και τί θ’ άλλαζε αν γινόταν ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος -κατά τόσο ή τόσο τοις εκατό- μηχανορραφικά; Θ’ άλλαζαν κι’ οι κανόνες αξιολόγησης κι’ εκτίμησης των εθνικών νομισμάτων, για την ανάλογη διαβάθμισή τους στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα; Θ’ άλλαζαν κι’ οι τρόποι μέτρησης των πλεονασμάτων και των ελλειμμάτων των συναλλασσόμενων χωρών; Θα αναθεωρούνταν όλο το σύστημα; Θα κατέρρεε -δηλαδή- η καινή καπιταλιστική θεωρία εσπευσμένα; Μα καταρρέει χρόνο με τον χρόνο, μέρα με την μέρα. Η πραγματικότητα πολύ την ανέχτηκε. Δε’ χαίρεστε τον αργό θάνατο… αυτοκτονήστε!
    Νά σου και οι δασμοί. Δασμοί; Τί δασμοί φιλελεύθεροι; Προστατευτισμός στην -απολύτως- ελεύθερη οικονομία;
    «Καημένοι» μου, δε ν προκάματε. Μήτε την Παγκόσμια Διακυβέρνηση… μήτε το Ενιαίο Νόμισμά της.
    Τί θα πεί «Peterson Institute» και τί «Αμερικανοί δικηγόροι» για τους κινέζους. Κινέζοι είναι τους «κινέζους» θα κάνουν… και στα «καρύδια» τους!
    Με τί προσόντα θα στοχοποιήσετε το νόμισμά τους. Κι’ αν επιχειρούσατε να το κάνετε, ποιός απ’ εκείνους θα ίδρωνε.
    Είστε ιπτάμενοι σε τρύπιο αερόστατο… και κοιτάτε -τάχα περίεργοι κι’ απορημένοι- το μπαλονάκι «προβλήματα φούσκας στα περιουσιακά στοιχεία της Κίνας»!
    «… Το χειρότερο, όμως, με την πρόταση του Peterson Institute είναι πως, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιδιώξουν τη χειραγώγηση του γιουάν, όταν είναι οι ίδιες που κατηγορούν την Κίνα, για χειραγώγηση του νομίσματός τους.
    Ο καλύτερος τρόπος είναι μία πολυμερής πίεση προς την Κίνα για την αλλαγή της ισοτιμίας του γιουάν. …»
    Ελάτε τώρα, που ντρέπεστε να πείτε «ολόκληροι γάϊδαροι… τον πετεινό κεφάλα». Για δείτε πώς θα μαζέψετε αυτή την «πολυμέρεια»… γιατί δεν έχει και μεγάλη προθεσμία, ώσπου να καταστεί μονομέρεια ασθενής.
    Υγ. Με τα πραγματικά αίτια της κινέζικης παμφθήνιας -που άπτονται στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων- δε’ λέει ν’ ασχοληθεί καμιά δεξαμενή;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 3:37 μ.μ.

    Ξέρεις τί θα κερδίσουν τα συμφέροντα που εξυπηρετεί αυτό το think tank από τον πόλεμο αυτό (που θα χάσουν οι ΗΠΑ αν δημιουργηθεί εσωτερικό ψευτοπατριωτικό επικοινωνιακό ρεύμα και αναγκαστούν να τον κάνουν);

    Ξέρεις γιατί την έκανε ο οικονομικός σύμβουλος του Ομπάμα, αφού εξασφάλισε με χρήματα του Αμερικανού φορολογούμενου ότι δεν μπορεί κανείς πλέον να διεκδικήσει την αφαίρεση των υπερκερδών των hedge funds από την κρίση λόγω του διαχωρισμού τους από τις τράπεζες;

    Όλοι γίναμε ειδικοί και μηδενίζουμε τα πάντα... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΕΤΕ!

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.