10/9/10

Το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας



Του Μαξιμου Xαρακοπουλου*

Το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας του 1930 είναι η κορωνίδα της ρεαλιστικής πολιτικής που ακολούθησε ο Ελ. Βενιζέλος μετά τον καταποντισμό, στην προκυμαία της Σμύρνης τον Αύγουστο του 1922, της Μεγάλης Ιδέας. Θεωρώντας ότι μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική Καταστροφή και την αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών, ο στόχος της εθνικής ολοκλήρωσης είχε επιτευχθεί, καθώς για πρώτη φορά τα όρια της Ελλάδας ταυτίζονταν σε μεγάλο βαθμό με τον ελληνισμό, ο Βενιζέλος της ύστερης περιόδου στράφηκε στην ανόρθωση του κράτους. Βασική προϋπόθεση ήταν η οριστική επίλυση των εκκρεμοτήτων με την Τουρκία και η συνομολόγηση συμφώνου φιλίας με τη γείτονα χώρα, που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ασχοληθεί απερίσπαστη από εξωτερικούς κινδύνους με την αναδιοργάνωσή της σε νέες βάσεις.

Το τίμημα, ωστόσο, της στροφής του Βενιζέλου με την υπογραφή του Ελληνοτουρκικού Συμφώνου Φιλίας δεν ήταν αμελητέο. Αντιθέτως, για πρώτη φορά τον έφερε αντιμέτωπο με τους πρόσφυγες, για τους οποίους έως τότε ήταν «ο σωτήρας της φυλής».

Το σύμφωνο φιλίας είναι η τελευταία πράξη του δράματος του μικρασιατικού ελληνισμού, καθώς σηματοδοτεί τον οριστικό ενταφιασμό κάθε μύχιας προσδοκίας επανόδου στη γενέθλια γη των προσφύγων, αλλά και τον οδυνηρό συμβιβασμό της εξίσωσης των περιουσιών που εγκατέλειψαν στη Μικρά Ασία με εκείνες των μουσουλμάνων που ανταλλάχθηκαν από την Ελλάδα. Πρακτικά, τούτο δυσχέραινε την αποκατάσταση των προσφύγων και την ομαλή κοινωνικοποίησή τους, καθώς θα έπρεπε ουσιαστικά να περιοριστούν στην κρατική αρωγή που έως τότε τους είχε δοθεί.

Η δυσαρέσκεια του προσφυγικού κόσμου, που ήταν η εκλογική ραχοκοκαλιά του κόμματος των Φιλελευθέρων, εκφράστηκε στις μετέπειτα εκλογικές αναμετρήσεις. Γιατί όμως ο Βενιζέλος θυσίασε τις περιουσίες των προσφύγων και επωμίστηκε το τιτάνιο έργο της αποκατάστασής τους; Μήπως υποτίμησε τις προσφυγικές αντιδράσεις, όπως είχε υποτιμήσει και την κούραση του λαού από τον υπερδεκαετή πόλεμο στις εκλογές του 1920;

Η άνοδος του Βενιζέλου στην εξουσία το 1928, μετά την ήττα του το 1920, προσδιορίζεται βασικά από τον νέο του προσανατολισμό στην εξωτερική πολιτική, μέσω της αποκατάστασης των σχέσεων με την Τουρκία. Η Μεγάλη Ιδέα εγκαταλείπεται, αλλά και οι συνθήκες είναι πια διαφορετικές, αφού η Ελλάδα είναι ηττημένη. Ο Βενιζέλος που τη δεκαετία του 1920 έβαλε την Ελλάδα στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ με όραμα να σώσει τις αρχαίες ελληνικές κοινότητες, είχε πια κύριο μέλημα να διασφαλίσει τα ορισμένα από τη Συνθήκη της Λωζάννης σύνορα και να οικοδομήσει ένα αστικό κράτος.

Με την άνοδό του στην εξουσία, ο Βενιζέλος το 1928 επεδίωξε να αποτελματώσει το ώς τότε αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων Αθήνας - Αγκυρας και να αμβλύνει την παλαιά εντύπωση για την αντιτουρκική πολιτική του. Οι πρόσφυγες, που ώς τότε είχαν γι’ αυτόν την εικόνα του ελευθερωτή, έβλεπαν τον ίδιο άνθρωπο να ακολουθεί έκτοτε μια «εξωφρενική» πολιτική «ξεπουλήματος» των δικαιωμάτων τους με αντάλλαγμα τη φιλία του σφαγέα τους, Κεμάλ. Θα πρέπει βεβαίως να επισημανθεί πως η τριετής παραμονή του Βενιζέλου στο εξωτερικό σηματοδότησε αλλαγές και στην προσωπικότητά του, που πια δεν είχε σχέση με αυτή του επαναστάτη του Θερίσου το 1905.

Ο Βενιζέλος με την υπογραφή των συμφωνιών του 1930 προσέφερε στην Ελλάδα μια ρεαλιστικότερη σύλληψη για τη διεθνή της θέση, δεδομένου ότι ήταν ηττημένη, οικονομικά αδύναμη και συνοριακά επίφοβη. Με τις συμφωνίες του 1930 ξεκαθαρίζονταν τα ζητήματα ανταλλαγής περιουσιών και μειονοτήτων, η Ελλάδα έμενε μακριά από τους συνδυασμούς των Μεγάλων Δυνάμεων στα Βαλκάνια, επιλέγοντας μια απευθείας συνεννόηση με την Τουρκία. Η κριτική που δέχθηκε ο Βενιζέλος εστιαζόταν στον συμψηφισμό των περιουσιών των ανταλλάξιμων.

Οι περιουσίες των Τούρκων ήταν ακίνητες, ενώ των Ελλήνων σύνθετες εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και αστικά ακίνητα, η αξία των οποίων ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί. Ο Βενιζέλος περιορίστηκε τελικά στον στόχο της πλήρους αποκατάστασης και όχι της πλήρους αποζημίωσης των προσφύγων, δεδομένου ότι πρωταρχικό μέλημα ήταν η άρση του απομονωτισμού που είχε περιπέσει η Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η προσφυγική αποκατάσταση προσέκρουε και στη δυσχερή οικονομική θέση της χώρας μετά το κραχ στην Αμερική του 1929 και την εξαγωγή της κρίσης στην Ευρώπη. Ο Βενιζέλος υπό το βάρος της πτώχευσης της χώρας παραιτήθηκε τελικά στις 21 Μαΐου του 1932. Τα αποτελέσματα των εκλογών του 1932 δεν ήταν εξόχως αρνητικά για τους Φιλελεύθερους, αφού ισοψήφησαν με το Λαϊκό Κόμμα. Οι εκλογές όμως του 1933 αποτέλεσαν το κύκνειο άσμα του Κρητικού πολιτικού.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε πως ο Βενιζέλος πλήρωσε την επιμονή του να κινηθεί με την Τουρκία σε επίπεδο υψηλής πολιτικής, γνωρίζοντας ότι καθολική λύση στα προσφυγικά προβλήματα δεν μπορούσε να βρεθεί. Πίστευε πως το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων θα προσέφερε υπηρεσία στο έθνος και κατ’ επέκταση στους πρόσφυγες που αποτελούσαν τη δύναμη πυρός του βενιζελισμού. Η προσπάθειά του δεν άφησε παντελώς ασυγκίνητους τους πρόσφυγες. Το γυαλί, όμως, στη σχέση τους με τη βενιζελική παράταξη είχε πια ραγίσει

*Ο δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., βουλευτής Λαρίσης και ιστορικός ερευνητής.
kathimerini

25 σχόλια:

  1. http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=14178&Itemid=86
    γαμω την δημοκρατια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλ για την αποτυχία της Μικρασιαστικής εκστρατείας φταίει ο Βενιζέλος; Κε Χαρακόπουλε, αν θες να λέγεσαι "ιστορικός ερευνητής" καλό θα ήταν να έκανες και λίγη σοβαρή ιστορική έρευνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tο σύμφωνο φιλίας του Βενιζέλου γρήγορα αποδείχτηκε σαπουνόφουσκα. Το κακό είναι ότι συνεχίζεται η ίδια τακτική μέχρι σήμερα, με την ελπίδα ότι θα "εξημερωθεί το θηρίο". Το αποτέλεσμα το βλέπουμε καθημερινά. Η Τουρκία εξέλαβε τις κινήσεις αυτές ως αδυναμία και όξυνε την στάση της απέναντί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ας ειμαστε σοβαροι,συμφωνα φιλιας ΔΕΝ υπαρχουν ,μονο συμφωνειες που εχουν ισχυ οσο ταυτιζονται τα συμφεροντα και υπαρχει η ΔΥΝΑΜΗ να τα κανει σεβαστα,μετα....γαια πυρι μειχθητω.
    Ο Βενιζελος αν ειχε ευθηνη για την καταστροφη του 22? ξεκινησε με ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ συμπαρασταση της Γαλλιας,με πληρη αποστασιωποιηση της Αγγλιας εξ αρχης ,με την συνθηκη ων σβρων να μην την εχουν επικυρωσει οι τουρκοι ,με ελλειπη στρατιωτικη δυναμη και τελος προεκυψε και ο κεμαλ απο το πουθενα.Τι εκανε? αντι να προσπαθησει να κρατησει τα παραλια το (επαιξε)στο ζερό δηλαδη προσπαθησε να εκβιασει λυση στρατιωτικη και ξεκινησε προς αγκυρα.ΟΤΑΝ ειδε το ατελεσφορο του πραγματος εκανε εκλογες (ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ)μια παγκοσμια πατεντα (εκλογες εν μεσω πολεμου) εχασε και εφυγε απο την πισω πορτα αφηνοντας τους αλλους να βγαλουν τα καστανα απο την φωτια.Δυστυχως το ιδιο εκανε οταν ΧΡΕΟΚΩΠΗΣΕ την ελλαδα το 34 .Εκεινο που ΠΟΥΘΕΝΑ δεν λεγεται ειναι οτι το 36 ο ΜΕΤΑΞΑΣ εκανε ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ του χρεους και μπορεσαμε να παρουμε ανασα.
    ΤΕΛΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΘΥΝΗ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 22 αυτο το αφηνουμε στην στοιχιωδη ευφειια του καθενος (αν την διαθετει?!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πολιτική του Βενιζέλου στα ελληνοτουρκικά,
    ήταν τόσο "ρεαλιστική" όσο της Ντόρας και του ΓΑΠ στη σημερινή εποχή!

    Τυχαίο; Δε νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Βενιζέλος μάλλον είχε κι αυτός να επιτελέσει κάποιο "έργο", να παίξει ένα ρόλο, όπως και κάποιοι άλλοι πολιτικοί σήμερα!

    Αν ήταν μεγάλος και σπουδαίος πολιτικός,

    όπως είθισται να τον χαρακτηρίζουν στα βιβλία ιστορίας και στα ΜΜΕ και να τον δικαιολογούν ως "ρεαλιστή" για τα αδικαιολόγητα που έκανε μετά το '22,

    έπρεπε το 1919, στις Σέβρες, να είχε καταλάβει ότι στήνουν παγίδα στην Ελλάδα!Γιατί αυτό που για τον κάθε απλό Έλληνα φαίνονταν ευκαιρία, σε έναν μεγάλο και διορατικό πολιτικό θα έπρεπε, αν μη τι άλλο να προκαλέσει υποψίες.

    Αφού οι ίδιοι που τον έστειλαν στη Σμύρνη, έστειλαν ταυτόχρονα και τον Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα(Αμισό).Ώστε να επέλθει πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Μουσουλμάνων.Μόνο έτσι θα μπορούσαν να ξεριζωθούν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας,που προφανώς ενοχλούσαν πολύ τους Ευρωπαίους,τους Εβραίους και τους Αμερικανούς.

    Αλλά αυτό φαίνεται δεν το σκέφτηκε ο μεγάλος άνδρας!

    Όσο για την απελευθέρωση των άλλων ελληνικών περιοχών ως το 1912, ...απλώς έπαιρνε ό,τι είχαν προαποφασίσει, οι ξένοι, για την Ελλάδα το 1830!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. o βασικωτερος λογος της στηρηξης του κεμαλ ηταν (θεωρητικα)ο μπολσεβικικος κινδυνος για τους δυτικους και καθοδος τους στην μεσογειο .αυτο (θεωρητικα) δικαιολογει και την πολιτικη στηρηξης ακομη και στον μουσολινι μεχρι τον βππ' .εκεινο ομως που ερχεται σε αντιθεση με αυτη την θεδη ειναι η ΠΛΗΡΗΣ στηρηξη ,ακομη και με χρυσο ,του λενιν προς τον κεμαλ,αλλα και η μη διεκδικηση(ακομη μεχρι σημερα)των παραχωρηθεντων ρωσικων επαρχιων με την συνθηκη του μπρεστ λιφστοκ.ετσι μπαινουν σεναρια πλεον συνομοσιολογιας τα οποια εχουν να κανουν με την περιφημη διακυρηξη balfour.
    διαλεγεται και περνετε.
    το μυαλο ειναι σαν το αλεξιπτωτο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μην ξεχναμε οτι η διπλωματικη του κωστακη ηταν πανω στον βενιζελο(τυχαιο??)μαλλον οχι.εμαθε τουλαχιστον το ταιμινγκ για την ωρα της .....αποχωρησης....Ειδες τι σημαινει να ξερεις ιστορια??!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Βενιζέλος και ο Μεταξάς μετά την Μικρασιατική καταστροφή αντάλλαξαν ανοικτές επιστολές μέσω της Καθημερινής, για τα αίτια της Μικρασιατικής καταστροφής. Οι επιστολές αυτές έχουν τυπωθεί και εκδοθεί σε βιβλίο.

    Προτείνω σ’ όσους ασχολούνται με τα εθνικά θέματα να διαβάσουν το βιβλίο αυτό και τις επιστολές αυτών των μεγάλων προσωπικοτήτων. Από τις επιστολές αυτές κανείς θαυμάζει το στρατηγικό μυαλό του Μεταξά σε σχέση με τον τυχοδιωκτισμό και τον λαϊκισμό του Βενιζέλου.

    Πιστεύω ότι ο Μεταξάς είναι ο πιο παρεξηγημένος Έλληνας ηγέτης. Διαβάζοντας τα κείμενα του, στις επιστολές που ανέφερα, μένεις έκθαμβος από τον στρατηγικό τρόπο σκέψης και την οξυδέρκεια αυτού του ανθρώπου.


    Κώστας Σταματάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΕΛ.33,"Η Β ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    1924-1935,ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
    ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ"ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ
    ΑΛΚΗ ΡΗΓΟΥ.
    "ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    ΠΟΥ ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΡΙΒΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ
    ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 1928 ΠΟΥ
    ΔΙΝΕΙ 1.221.849 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΣΕ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
    673.025 ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ 578.824
    ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΕΜΕΙ ΔΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑ
    ΤΟΠΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ:
    απο Δυτ.Μικρα Ασια 626.954 προσφ
    " Ανατολικη Θρακη 256.635 "
    " Ποντο 182.169 "
    " Κωνσταντινοπολη 38.458 "
    ' Βουλγαρια 49.027 "
    " Καυκασο 58.526 "
    " Λοιπες βαλκανικες
    χωρες και ΚΥΠΡΟ 10.080 "
    ΣΥΝΟΛΟ 1.221.849
    ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ Απογραφη πληθυσμου 1928 Αθηνα 1937.
    Παντως αν παρουμε υποψη μας τον
    αποδεκατισμο αυτου του πληθυσμου,
    απο αρρωστιεσ[κυριως ελονοσια]
    ακαταλληλες συνθηκες διαβιωσης,
    ταλαιπωριες ,φυσικους θανατους,
    αποδεκατισμο που μεγαλωνε η ηλικιακη συνθεση των προσφυγων,
    ιδιαιτερα της Ιωνιας,μωρα παιδια
    και ηλικιωμενα προσωπα μια που
    οι νεοι απο 13-35 χρονων η ειχαν
    εξοντωθει η κρατηθει αιχμαλωτοι απο
    τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ
    ΣΥΓΚΥΡΙΑ ,ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ
    ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ,την αναχωρηση πολλων
    για αλλες χωρες,ιδιαιτερα οσων
    ειχαν και αλλη υπηκοοτητα,πραγμα
    καθολου σπανιο ιδιως για τον
    αστικο ελληνικο πληθυσμο της
    Οθωμανικης Αυτοκροτοριας-ο Δαφνης
    υπολογεζει σε 25-300 χιλ.τους
    προσφυγες που ηρθαν στην Ελλαδα
    και μετα εγκατασταθηκαν σ'αλλες
    χωρες,...πρεπει να υπολογιζουμε
    τους προσφυγες που δεχτηκε το
    ελληνικο κρατος σε πανω απο
    εναμισυ εκατομμυριο,συμπεριλαμβανοντας βεβαια και τους προερχομενους απο
    την περιοχη του Καυκασου και την
    βουλγαρια."
    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ,ΑΥΤΟ ΔΕΝ
    ΕΓΙΝΕ ΤΩΡΑ,ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΟ
    ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ...ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ
    ΔΥΣΜΟΙΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ
    ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ,ΓΛΩΣΣΙΚΑ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ,ΨΥΧΙΚΑ,ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΟΥΡΕΛΙΑ
    ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ..
    ΚΥΡΙΟΙ Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Ο Ι ΤΗΣ
    ΔΥΣΜΟΙΡΗΣ ΧΩΡΑΣ,,,ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ..ΑΛΛΩΣ...
    ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ..ΔΗΘΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ
    ΛΟΒΟΤΟΜΗ...
    ΚΥΡΙΟΙ ΟΣΟΙ ΕΚ ΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΙΛΗΣΤΕ...
    ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΙΡΕ ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πρόκειται για έναν θλιβερό εβραίο αλήτη, ομόφυλου του ντονμέ Κεμάλ και τίποτε άλλο. Το βρώμικο πωλητικό κατεστημένο της αποτυχημένης Ελλάδας είναι πάρ' τον έναν και βάρ' τον άλλον, ένα γελοίο τσούρμο αγγλόδουλων κρυπτοεβραίων που μόνο εμετό πρέπει να προκαλούν στους αληθινούς έλληνες.
    Γιατί όχι; Ο Μπενουζίλιο κι ο Κεμάλ ήταν ταγμένοι στον ίδιο αγγλοεβραϊκό στόχο και πέτυχαν αμφότεροι την θεμελιώδη σιωνιστική 'νίκη' αφενός το στραγγάλισμα της Ρωμηοσύνης ο άθλιος ψευδέλληνας και το πνίξιμο του Οθωμανισμού ο ψυχανώμαλος ομόφυλός του κρυπτοεβραίος Κεμάλ ο απίστευτος δολοφόνος εκατομμυρίων φουκαράδων πάσης φυλής και θρησκείας, ιδιαίτερα μάλιστα μουσουλμάνων! καθότι τό'παιζε και 'άθεος', αλλά ήταν όπως κι ο συνεργάτης του Βενιζέλος ένας κακός δαίμων και τίποτε άλλο. Φυσικά, γιατί να μην υμνούν ο ένας τους τον άλλο;
    Κι αν αυτό είναι κατανοητό, αυτό που δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς είναι ο μαζοχισμός δύο λαών, ρωμηών και οθωμανών, να θαυμάζουν [;] αυτούς τους δυό λομπροζικούς αλήτες και σφαγείς τους,
    +Ιερεύς Απόστολος Κ. Γάτσιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βγάζουν τη μοχθηρία τους για τον ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗ Ελευθέριο Βενιζέλο οι εγωμανείς αριστεροδεξιοί μοναρχικοί, συνεχιστές εκείνων των Ανταλκίδων γενιτσάρων που ΣΥΝΩΜΟΤΗΣΑΝ για τη γενοκτονία των Μικρασιατών, με το 'ελιά-στεφάνι-σφυρί-δρεπάνι' στις εκλογές του 1920 (μαζί οι σιωνιστές κομμουνιστές τού Μπεναρόγια-ΣΕΚ'Ε'/ΚΚ'Ε', και οι άλλοι ξενόδουλοι βασιλόφρονες...), ως τα γενοκτόνα ναπάλμ από τους συνεργαζόμενους Τσόρτσιλ-Στάλιν-Τρούμαν.
    Ο μοναρχικός ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΣ των Μικρασιατών Μεταξάς, είναι υπεύθυνος και για μια άλλη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ: το 1937, κατά παραγγελία των άγγλων νταβατζήδων του, διέταξε να σφαγούν ΧΙΛΙΑΔΕΣ κατσίκες, για να στείλει τα δέρματα στον Χίτλερ για άρβυλα του βάρβαρου στρατού του...
    Βλέπουμε και τον σημερινό Τιτανικό των διαδόχων τους, που ξεμένουν απο πετρέλαιο και είλωτες όπου να ΄ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οσο και αν πικραινει καποιους, οι Συμμαχοι, εγκατελειψαν μαζικως την Ελλαδα, μολις ο βασιλιας πηρε τις εκλογες. Τον θεωρουσαν πιονι της Γερμανιας λογω της στασης του στον 1ο Παγκοσμιο.

    Και ηταν η κυβερνηση Γουναρη που αντι για τη ληξη του πολεμου και τη "μικρα αλλ εντιμο Ελλαδα", διεταξη την πορεια στην Αγκυρα.

    ο δυστυχος Βενιζελος, νομιζε πως η Ελλαδα των 5 ηπειρων και των 2 θαλασσων και μονο, θα ηταν ικανη για να του δωσει τις εκλογες. Αλλα η "μικρα αλλ εντιμος Ελλας" κερδισε την καρδια των ψηφοφορων.

    Για να μην αναφερουμε και τις εθνοπατριωτικες ρησεις του διαδοχου για τους Μικρασιατες, του τυπου "ο φιλοβενιζελισμος τους ειναι εξωφρενικος. Θα αξιζε να τους αφησουμε να τους πετσοκοψει ο Κεμαλ". Οπως και εν μερει εγινε, μιας που η κυβερνηση Γουναρη δεν ειχε το σθενος να ειδοποησει τους Μικρασιατες για την πραγματικη κατασταση του μετωπου και καθονταν νομιζοντας πως ο στρατος ειναι ακομη στις θεσεις του.

    Η αληθεια ειναι πικρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. φυσικά και φταίει ο βενιζέλος για την μικρασιΑτική καταστροφή. αν πούμε ότι δεν φταίει αυτός, τότε ποιός φταίει? μήπως οι "έξι" που εκτελέστηκαν στο γουδί? αμφιβάλλω γιατί ειδικά οι στρατιωτικοί, Χατζανέστης κλπ, ήταν υπεύθυνοι του στρατεύματος μόλις 1 με 2 μήνες. αλλά ο μΕγάλος Βενιζέλος έφυγε μετά τις χαμένες εκλογές και παρίστανε τον διπλωμάτη στην ευρώπη. μάλιστα όταν του ζήτησαν έΛΛηνες και μη να παρέμβει για να μην εκτελεστούν οι έξι αυτός αδιΑφόρησε παντελώς για να αρκεστεί μονο στην αποστολή ενός δήθεν τηλεγραφήματοΣ προκειμένου να ξανασκεφτεί η επαναστατική κυβέρνηση το θέμα της εκτέλεσης το οποίο όμως έφτασε μερικές ώρες αφού είχαν εκτελεστεί όλοι...ελλάς το μεγαλείο σου...όλοι έιναι εθνάρχες μέχρι που ανοίγουν οι φάκελοι και καίγονται, μόνο που είναι πολύ αργά τότε δυστηχώς. και αναρωτιώμαστε γιατί έχουμε φτάσει εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΠΟΥΡΔΕΣ BENI ZEL ΛΛΙΝΙΚΕΣ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΣΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ ΣΤΟ ΝΤΟΝΜΕ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παίδες από συνομοσιολογίες άλλο τίποτα. Έχω μια άποψη γιατί άλαξε στάση ο Βενιζέλος και επιχειρήματα είναι ευπρόσδεκτα. Πιστεύω ότι η στάση του πρέπει να ειδωθεί μέσα από το πρίσμα της κατάστασης της εποχής και όχι όπως βολεύει διάφορους σήμερα. Μιλάμε για την εποχή που ο Μουσολίνι είχε δείξει πολύ καθαρά φραστικά που στοχεύει (Mare Nostrum), τα Δωδεκάνησα ήταν ιταλικά, είχε γίνει προσωρινή κατάληψη της Κέρκυρας το 23, υπήρχε απόλυτη κηδεμονία της Αλβανίας... και η σύγκριση με την Ιταλία τότε ήταν καταθλιπτική, πολύ χειρότερη από τον σημερινό ανατολικό κίνδυνο. Δε νομίζω ότι ο Βενιζέλος το έχασε απλά έβλεπε τι ερχόταν....εκεί εντάσεται όλη η βαλκανική του πολιτική όπου προσπαθούσε να βρεί κάποιο συμαχικό έρεισμα αφού ο παραδοσιακός σύμαχος του μέχρι το 36 έσπρωχνε πολύ Ιταλία (και μετά τη λούστηκε ως συνήθως)k@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Κώστας Σταματάκης
    10 Σεπτεμβρίου 2010 1:45 μ.μ.

    Συμφωνώ απολύτως. Όποιος δεν διαβάσει το βιβλίο αυτό, δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Είναι σαν να διαβάζεις/ακούς έναν διάλογο μεταξύ των πρωταγωνιστών εκείνης της εποχής.

    Το βιβλίο έχει εξαντληθεί και επανεκδοθεί πολλές φορές και λέγεται

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ
    Κατά την αρθρογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ιωάννου Μεταξά

    Εκδοτικός οίκος ΚΥΡΟΜΑΝΟΣ

    ___________________________________

    Ουδεμία ιστορική αμφισβήτηση μπορεί να παρατεθεί, τίποτε δεν μπορεί να προστεθεί ή να αφαιρεθεί. Εκεί λέγονται ΟΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "οξυδερκια,[-η].
    Πρεπει να αντιλαμβανομαστε γρηγορ.να βλεπουμε και πισω απ'τον
    τοιχο.οτι λαμπει δεν ειναι παντα
    χρυσος.
    [ΤΟ 1832δηλαδη],πεοκειται για την
    τεταρτη πτωχευση του νεολληνικου
    κρατους.ΠΤΩΧΕΥΣΗ που οφειλεται
    σε συναλλαγματικους λογους,
    ενω οι τρεις προηγουμενες του
    1827 ,του 1843 και του 1893
    στο μεγαλυτερο μερος τους οφελονταν
    κυρια στους ΕΠΑΧΘΕΙΣ ΟΡΟΥΣ
    ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΣΜΩΝ."
    ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤ
    "Η Β ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1924-1935
    ΑΛΚΗΣ ΡΗΓΟΣ.
    ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ.
    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ-ΚΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ.
    ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΤΑΣΤΑΣΙΣ,ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ
    ΤΟΝ ΓΕΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΕΙ,
    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ{ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΙ],ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΑΕΙ Ο ΛΥΚΟΣ?
    ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΣ ΕΙΠΕ ΟΧΙ...
    ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ..
    ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΚΑΙ ΤΙ ΕΝΝΟΩ.
    ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ
    1912 ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΚΛΛΑΓΗ ΤΩΝ
    ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ '22,ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ
    ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΗΛΘΑΝ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ
    ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ,ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ[ΤΟΠΟΣ
    ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΔΗΛΑΔΗ],ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ
    ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΘΛΙΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ
    ΔΥΣΜΟΙΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
    ΟΛΟΙ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ..
    "ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΙΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ"ΚΤΛ
    ΚΟΛΙΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ
    ΞΕΝΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ
    ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ.
    Ο ΣΕΜΠΡΟΣ,ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
    ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ...
    ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΗΤΑΝ
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΟ
    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ...
    ΤΩΡΑ ΘΕΛΩ ΑΠΛΑ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΝΑΣ
    Ε Υ Λ Ο Γ Η Μ Ε Ν Ο Σ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ,
    ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΈΙ,ΤΟ ΚΑΙ ΤΟ..
    ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΟΥΝ,ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ
    ΙΔΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.
    ΔΗΛΑΔΗ,ΤΟ "ΔΙΚΕΡΑΤΟ"ΤΕΡΑΣ.
    ΤΟ ΕΝΑ ΚΕΡΑΤΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ
    ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ,,,[ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ,ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ,ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ,ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΕΣ...],
    ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΕΡΑΤΟ,ΤΟΥΣ
    ΝΕΟΤΑΞΗΤΕΣ,ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ,ΜΗ
    ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΕΣ,ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ,ΚΟΜΠΡΑΔΟΡΟΥΣ
    [ΑΕΡΙΤΖΙΔΕΣ],ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΜΟΡΦΟΥΛΕΣ
    ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ....ΧΑΙΡΕΤΕ ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παράξενο, αλλά μέσα σε όλα αυτά, κανείς δεν ανέφερε ότι ο Βενιζέλος ήταν και Μασόνος.
    Έχετε δει τις κατηγορίες που του προσάπτουν επίσημα κατά το 1912-1913 οι αντιπολιτευόμενοι σε εφημερίδες (επωνύμως) για το πως κατά την διάρκεια του βίου του στην Κρήτη ως δικηγόρος και υπάλληλος του Σουλτάνου (πριν το 1910) κατέδιδε επ' αμοιβή Κρήτες αγωνιστές; Μιλάμε για επώνυμες καταγγελίες με αναφορά ονομάτων ανωνιστών και πόσες λίρες (τούρκικες) έπαιρνε για αμοιβή. Μιλάμε για πολύ Μητσοτάκη style δηλαδή. Τυχαίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 10 Σεπτεμβρίου 2010 3:08 μ.μ.,

    ο Βενιζέλος δεν ήταν καθόλου δύστυχος,οι Έλληνες ήταν αυτοί που δυστύχησαν!

    το θέμα δεν είναι αν οι αντίπαλοι του Βενιζέλου ήταν καλοί- αυτούς επισήμως τους έχουν καταδικάσει,είναι κουτσοί,στραβοί κι ανάποδοι,

    αλλά, το θέμα είναι ΑΝ ο Βενιζέλος (για τον οποίο είθισται να γράφονται ύμνοι και τον οποίο επισήμως το κράτος, τον αναγνωρίζει ως καλό και σπουδαίο),
    ήταν σωστός και μεγάλος και είχε καλούς σκοπούς!

    Όταν ο Βενιζέλος -που ήταν σπουδαίος- κάνει το λάθος να στείλει τον ελληνικό στρατό στη Σμύρνη,οι αντίπαλοι του που ήταν στραβοί, γιατί να μη συνεχίσουν περαιτέρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εκείνη την εποχή, ήταν το ιδανικότερο άτομο για να ηγηθεί της απελευθέρωσης περιοχών με ελληνικό πληθυσμό.

    Πέρα από τα λάθη του αργότερα, σκεφτείτε τι θα διαλέγατε εκείνη την εποχή.

    Τον Βενιζέλο? Ή τον φιλογερμανικό Λαϊκό κόμμα?

    (Σημείωση: Εκείνη την περίοδο οι Γερμανοί σε άψογη συνεργασία με τους Κεμαλιστές οργάνωναν τα τάγματα εργασίας, συναινούσαν δηλαδή σε μια γενοκτονία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.)

    Στην εκστρατεία πρός την Άγκυρα που έκαναν οι Βασιλικοί λοιπόν είχαν αντικαταστήσει στρατηγούς, υποστράτηγους κλπ με άλλους, άσχετους, ενώ οι προηγούμενοι είχαν πολεμήσει και στους Βαλκανικούς πολέμους και στον 1ο Παγκόσμιο.

    Η σταθεροποίηση των σχέσεων με την Αντάντ και η παραμονή στην Μικρά Ασία θα βοηθούσαν το Βενιζέλο να ελέξγει τελικά όλες τις διεκδικούμενες περιοχές, είτε με διεκδικήσεις, είτε με εκστρατεύσεις και φυσικά αναφλερομαι στην δυτική Μικρά Ασία, Μαρμαράς, Βιθυνία, Πόλη, Πόντος.

    Ήδη το 1920 είχε αποφασίσει να συντρίψει τον Κεμαλ με την βοήθεια της Αντάντ και πιθανότατα θα γινόταν κάτι τέτοιο.

    Είχε όλη την δυνατότητα να το κάνει αυτό γιατί ο Κεμάλ δεν ήταν ακόμη τόσο οργανωμένος.

    Το λάθος των εκλογών ήταν ένα από τα πρώτα του και κορυφώθηκε με την συμφωνία του 30. Έγιναν οι εκλογές, ανέβηκαν οι Βασιλικοί με την βοήθεια και των ΚΚΕδων και πήγαν στην Άγκυρα σε μια άσκοπη εκστρατεία, αντί να ισχυροποιήσουν την παρουσία των στρατευμάτων στη δυτική και ΒΔ Μικρά Ασία και τον Πόντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Λιγο πριν να αποσυρθεί η ανα΄ρτηση.
    Λέω μηπως είναι, ακόμα σήμαερα, πολύ νωρίς να αποτιμηθεί ψύχραιμα η παρουσία του Βενιζέλου, του Μεταξά και όλων των πολιτικών προσωπων της εποχής εκείνης; Το πάθος κυριαρχεί όπως όλοι βλέπουμε, διότι τα τοτινά επηρεάζουν ακόμα τα σημερινά. Και διότι ασφαλώς το 22 ο ελληνισμός υπέστη ιστορική ήττα, ανάλογη του 1453.
    Ωστοσο η Ελλάδα διπλασιάστηκε και διατηρεί ως σήμερα αυτή την κατάκτηση. Δεν μπορέι να παραβλεφθεί αυτό. Το αν πήρε ο Βενιζέλος ότι του επέτρεψαν (όπως γράφει κάποιος)αυτό ούτε επιλήψιμο είναι ούτε μπορούσε να είναι αλλιώς αν θυμηθούμε ότι η Ελλάδα είχε πρόσφατα υποστει τη συντριβή του 97 και η προσπάθεια των Βαλκανικών πολέμων ήταν μεγάλη υπέρβαση. Η Ελλάδα ήταν τότε ασήμαντη, φτωχή και αδύναμη.Δεν είχε την ισχύ να κινηθεί αυτονομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. "Οσο και αν πικραινει καποιους, οι Συμμαχοι, εγκατελειψαν μαζικως την Ελλαδα, μολις ο βασιλιας πηρε τις εκλογες. Τον θεωρουσαν πιονι της Γερμανιας λογω της στασης του στον 1ο Παγκοσμιο.

    Και ηταν η κυβερνηση Γουναρη που αντι για τη ληξη του πολεμου και τη "μικρα αλλ εντιμο Ελλαδα", διεταξη την πορεια στην Αγκυρα.

    ο δυστυχος Βενιζελος, νομιζε πως η Ελλαδα των 5 ηπειρων και των 2 θαλασσων και μονο, θα ηταν ικανη για να του δωσει τις εκλογες. Αλλα η "μικρα αλλ εντιμος Ελλας" κερδισε την καρδια των ψηφοφορων.

    Για να μην αναφερουμε και τις εθνοπατριωτικες ρησεις του διαδοχου για τους Μικρασιατες, του τυπου "ο φιλοβενιζελισμος τους ειναι εξωφρενικος. Θα αξιζε να τους αφησουμε να τους πετσοκοψει ο Κεμαλ". Οπως και εν μερει εγινε, μιας που η κυβερνηση Γουναρη δεν ειχε το σθενος να ειδοποησει τους Μικρασιατες για την πραγματικη κατασταση του μετωπου και καθονταν νομιζοντας πως ο στρατος ειναι ακομη στις θεσεις του.

    Η αληθεια ειναι πικρη..."

    Ξαναπαραθέτω το σχόλιο προηγούμενου σχολιαστή γιατι προφανώς είναι ο μόνος που ξέρει για τι πράγμα μιλάει εδώ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ 11 Σεπτεμβρίου 2010 1:14 μ.μ.


    Το σχόλιο που παραθέτεις ξανά, δεν απασχόλησε κανέναν, διότι είναι η υπεραπλουστευμένη Ιστορία, όπως την διδασκόμασταν στα δημοτικά σχολεία ακόμη.

    Οι Αντάντ είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα μόλις τελείωσε ο Α'ΠΠ (1918) και πέρασε στην φάση της αποστρατεύσεως. Ήταν γι αυτή "στυμμένη λεμονόκουπα" πια. Ποιος μπορεί να είναι τόσον αφελής που να πιστεύει ότι οι πρώην σύμμαχοι θα ερχόταν σε βοήθεια της Ελλάδος εναντίον του Ατατούρκ, δηλαδή θα μπλεκόταν σ' έναν πόλεμο που δεν ήταν δικός τους.
    Η Γαλλία είχε ήδη αρχίσει επαφές με την νέα κυβέρνηση της Άγκυρας (Ατατούρκ) και η Ιταλία αρνούνταν να εγκαταλείψει τα Μικρασιατικά εδάφη (δηλ. ο Βενιζέλος ξεκίνησε μία εκστρατεία, χωρίς καν να έχει επιλύσει τα βασικά!!) κι εσύ ισχυρίζεσαι αφελέστατα ότι μας εγκατέλειψαν λόγω επανόδου του Κών/νου; Διάβασε σοβαρά ιστορικά βιβλία και προπαντός αυτό που αναφέρεται στο σχόλιο 10 Σεπτεμβρίου 2010 5:54 μ.μ., διότι και ανακρίβειες σου έχουν μάθει, αλλά και υπεραπλουστεύεις τα πράγματα.

    ΥΓ: Οι εκλογές του 1920 ήταν ένας τρόπος για να ξεφύγει ο Βενιζέλος από το αδιέξοδο που ο ίδιος δημιούργησε. Ένα αδιέξοδο, που βλακωδώς φορτώθηκαν και πλήρωσαν για αυτό οι άλλοι.

    Αμέσως τότε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Καζαντζάκης, φίλος και συνεργάτης του Βενιζέλου, ο οποίος τον γνώριζε πολύ καλά, είχε παρατηρήσει ότι είναι περίεργο που, μετά από πέντε χρόνια δικτατορικής διακυβέρνησης, τον έπιασαν ξαφνικά και ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΟΛΕΜΟΥ οι συνταγματικές του ευαισθησίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.