14/9/10

"Ο εθνικισμός δημιουργεί πάντα μεγάλα προβλήματα"

Σημειώνεται ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "τα περιστατικά αυτά δεν είναι απλώς συγκυριακά", τονίζοντας ότι τέτοια φαινόμενα υπονομεύουν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. "Θα ήθελα να στείλω το μήνυμα προς την αλβανική πλευρά ότι, οι εθνικισμοί έχουν πάντα, δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών αλλά και ανάμεσα στους πολίτες".

Ο Παπανδρέου της Ελλάδας φοβάται ότι ο εθνικισμός ενδέχεται να πλήξει τις σχέσεις με την Αλβανία
ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα -- Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε ανησυχία το Σάββατο (11 Σεπτεμβρίου) ότι οι εθνικιστικές ενέργειες εναντίον της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Μετά την ετήσια ομιλία του στη Θεσσαλονίκη σχετικά με την οικονομία, ερωτήθηκε για πρόσφατο επεισόδιο στη Χιμάρα. Η Ελλάδα ανέφερε ότι αποτελούσε εθνικά υποκινούμενη δολοφονία μέλους της ελληνικής μειονότητας. Ο Παπανδρέου ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να θέσει όρους στην παρεπόμενη ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ εάν αποτύχουν τα Τίρανα να προστατεύσουν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. "Ο εθνικισμός δημιουργεί πάντα μεγάλα προβλήματα", ανέφερε ο Παπανδρέου. (BBC, Top Channel, Balkan Web, Telegrafi - 12/09/10)
SETimes.com.

Συνάντηση Παπανδρέου με εκπροσώπους της μειονότητας στην Αλβανία
Με τον πρόεδρο της μειονοτικής οργάνωσης "Ομόνοια" και δήμαρχο Χειμάρρας και τον επικεφαλής του μειονοτικού κόμματος ΚΕΑΔ θα συναντηθεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός, στον απόηχο της δολοφονίας - με "εθνικιστικά κίνητρα" - του ομογενούς Α. Γκούμα.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί στη 1.30 μ.μ. με τον Βασίλη Μπολάνο, και τον Πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλη Ντούλε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μέτα: "Εξαιρετικές οι ελληνοαλβανικές σχέσεις"
Τη Δευτέρα, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ίλιρ Μέτα δήλωσε ότι "οι σχέσεις Αλβανίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικές κι αυτή η εξαιρετική συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον", απαντώντας στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχετικά με τη πρόσφατη δολοφονία του Έλληνα μειονοτικού, στη Χειμάρρα.

Ο κ. Μέτα επισήμανε ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει λάβει ξεκάθαρη θέση σε οποιοδήποτε περιστατικό διαταράσσει τις σχέσεις των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι "η εξαιρετική συνεργασία με το ελληνικό κράτος, που βασίζεται όχι μόνο στην παραδοσιακή συνεργασία αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, δεν θα αλλάξει στο μέλλον".

Σημειώνεται ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "τα περιστατικά αυτά δεν είναι απλώς συγκυριακά", τονίζοντας ότι τέτοια φαινόμενα υπονομεύουν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

"Θα ήθελα να στείλω το μήνυμα προς την αλβανική πλευρά ότι, οι εθνικισμοί έχουν πάντα, δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών αλλά και ανάμεσα στους πολίτες".

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία "είναι μια μειονότητα που πρέπει να έχει την προστασία του αλβανικού κράτους σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά της" και "αυτή είναι η στάση που πρέπει η αλβανική κυβέρνηση να κρατήσει".
NOOZ.GR

8 σχόλια:

  1. ΕΝΩ Ο ΩΧΑΔΕΛΦΙΣΜΟΣ ΔΕ ΔΙΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >Συνάντηση Παπανδρέου με εκπροσώπους της μειονότητας στην Αλβανία<

    Είχε ποτέ συναντηθεί πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια με Β/Ηπειρώτες εκπροσώπους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. διωξτε τους απο την Ελλάδα ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λετε το κωλ...χαρτο που σκουπιζοτανε ενας αλβανος να ητανε το χαρτι του μηνυματος;Μετα σου λεει οτι αυτη η χωρα ουτε χαρτι της τουαλεττας δεν βγαζει.Αναρωτηθητε ομως τοσα χρονια πως σκουπιζονται οι τουρκοι,οι αλβανοι,οι σκοπιανοι και λοιποι 'φιλοι' και 'συμμαχοι'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άψογες οι ελληνοαλβανικές σχέσεις. Απλώς εκτελούνται οι Έλληνες στη Β. Ήπειρο και στην Ελλάδα. Και μια τουρκική βάση υποβρυχίων υπάρχει εκεί. Κατα τα άλλα όμως καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. “Καταπιεσμένη αλβανική μειονότητα” στην Ελλάδα ανακαλύπτει ξανά η Ουάσινγκτον

    Επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας. Θα μάς κάνουν (και) αλβανική μειονότητα με το "έτσι θέλω". Ξέρουν πώς να διαλύουν κράτη με την δημιουργία μειονοτήτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.