8/9/10

Δ. Δρούτσας: Άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το Κυπριακό



«Ελλάδα και Κύπρος θα αντιμετωπίσουμε από κοινού οποιαδήποτε κατάσταση και οποιοδήποτε εμπόδιο βρεθεί μπροστά μας», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως οι δύο χώρες «από κοινού όποτε χρειαστεί, αν χρειαστεί, θα εκπονήσουμε και μια νέα στρατηγική».
«Όλοι οφείλουμε πρώτα από όλα να εστιάσουμε την προσοχή μας
και να επικεντρωθούμε πάνω στις συνομιλίες, που τώρα γίνονται, για επίλυση του κυπριακού», δήλωσε ο κ. Δρούτσας ερωτηθείς σχετικά με το αν οι κυβερνήσεις Αθηνών- Λευκωσίας θα αρχίσουν να μελετούν επιλογές αντιμετώπισης της κατάστασης στην περίπτωση κατάρρευσης της παρούσας διαδικασίας των διαπραγματεύσεων Χριστόφια- Έρογλου. Δεν νομίζω, επεσήμανε, ότι είναι ώρα να κοιτάζουμε άλλα σενάρια.
Στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού συζητήθηκαν εκτός από το κυπριακό και τα ευρωτουρκικά, άλλα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα προσπάθεια για επίλυση του Μεσανατολικού και η πρωτοβουλία Αθήνας- Λευκωσίας για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν ότι υπάρχει πολύ στενή συνεργασία και συντονισμός θέσεων και ενεργειών μεταξύ των δύο Υπουργείων και των δύο Κυβερνήσεων.
Ειδικότερα, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι με την επίσκεψη του στην Κύπρο, την πρώτη μετά την ορκωμοσία του, μεταφέρει «ηχηρό μήνυμα» προς τους Κυπρίους, αλλά και προς τρίτους, ότι για την Ελλάδα το Κυπριακό «αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Αθήνα υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια και τις προτάσεις του για την εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, τόνισε ότι ο ρόλος της είναι κρίσιμος και εξέφρασε την ελπίδα μετά το δημοψήφισμα να υπάρξει αλλαγή στάσης, ώστε να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες για το κυπριακό.
«Έχει έρθει η ώρα και για την Άγκυρα τα λόγια για λύση του Κυπριακού να τα κάνει πράξεις, να δούμε πραγματικά αποτελέσματα, τα οποία αν είναι στη σωστή κατεύθυνση, εμείς θα τα χειροκροτήσουμε», δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά.
Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. υπό τον όρο ότι η Άγκυρα θα εκπληρώσει όλες της υποχρεώσεις της.
Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε για την πλήρη στήριξη της Αθήνας και τόνισε ότι για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να ανταποκριθούν θετικά η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα.
Συνεχάρη ακόμη τον κ. Δρούτσα για τα νέα του καθήκοντα και εξήγησε ότι δεν υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τον κ. Δρούτσα, «γιατί σύμφωνα με το πρωτόκολλο η επίσημη υποδοχή γίνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών». «Εμείς είμαστε πάντα μαζί», σχολίασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

5 σχόλια:

  1. Δημητράκη μας, μετά 36 χρόνια… νέες στρατηγικές;! Για τον επόμενο αιώνα πάει;
    Κι’ εσύ μ'ρέ «αδερφέ»… -δε’ πάνε στο διάολο τα πρωτόκολλα- μεταξύ μας;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό φοβόμαστε..τήν υποστήριξη..γιά τήν λύση ΑΝΑΝ μέ άλλο όνομα καί ..πολύ τσιμέντο.
    Μισός αιώνας ...συνομιλίες καί μετά οι Τούρκοι θά τηρήσουν τήν υπογραφή τους.
    Αριστοτέχνες τής πολιτικής..παρακαλάμε τούς Τούρκους νά τούς αναγνωρίσουμε τά τετελεσμένα τής κατοχής καί αυτοί αρνούνται...ξέρουν ότι ακόμα δέν πιάσαμε πάτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιστολόγιο για Έλληνες, μόνο!!!
    http://www.pyrinos-logos.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Αφήνω τις ύποπτες κοινοτοπίες του κ. Δρούτσα που περιμένει αλλαγή στην τουρκική πολιτική μετά τις εκλογες. Μένω σε ένα: δεν εξετάζει, λεει, άλλα σενάρια στην περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες. Μα πριν καν αρχίσεις συνομιλίες έχεις προετοιμαστει για τυχόν αποτυχία. Αν δεν το κάνεις σημαίνει ότι είσαι αποφασισμένος να τα δώσεις όλα για να...πετύχουν οι συνομιλίες, δηλαδή να παραχωρήσειςότι ζητάει ο αντίπαλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με αξίωσε ο Θεός και πέρασα από κει το 1978... Όταν μπαίνεις και βλέπεις τις αγχόνες και τους τάφους σε πιάνει κάτι... δεν περιγράφεται... Δεν ξέρω αν ο κ. Δρούτσας μπρεί να περιγράψει αυτό που αισθάνθηκε, αν αισθάνθηκε... αλλά 1 τοις χιλίοις Ελληνικό αίμα να έχεις μέσα σου, θα επαναστατήσει...δεν γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.