2/9/10

Η Κίνα έχει πρόβλημα με τους ξένους εργάτες !



Του Bruce Einhorn

Ενώ οι ΗΠΑ και η Ινδία καυγαδίζουν για τις visa εργασίας H-1B και L-1 για τους εργαζόμενους των ινδικών εταιρειών outsourcing, υπάρχει επίσης μια συζήτηση σχετικά με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στην Κίνα. Περιμένετε – την Κίνα; Τη χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο και μια απύθμενη δεξαμενή φθηνού εργατικού δυναμικού; Για αυτή την Κίνα μιλάμε; Όσο και δύσκολο να είναι για τους Αμερικανούς να το πιστέψουν, η Κίνα έχει επίσης ένα αυξανόμενο πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες.

Σύμφωνα με τη South China Morning Post, οι αξιωματούχοι στη νότια επαρχία Guangdong της Κίνας ανησυχούν για τους αδήλωτους εργαζόμενους από τις γειτονικές χώρες. Η SCMP επικαλείται την Nanfang Daily, την επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης της Guangdong, η οποία αναφέρει ότι η επαρχία είναι έτοιμη να επιβάλει νέους κανονισμούς για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους. «Με ένα τεράστιο εργατικό δυναμικό και αυστηρές πολιτικές για τη μετανάστευση, η ηπειρωτική χώρα εξακολουθεί να είναι κλειστή στους ξένους εργάτες», γράφει ο δημοσιογράφος της SCMP, Ivan Zhai.

Ωστόσο, οι τοπικές εταιρείες ψάχνουν για αλλοδαπούς εργαζόμενους χάρη, εν μέρει, στο υψηλότερο κόστος που σχετίζεται με ένα νέο εργατικό δίκαιο που επιβάλει καλύτερες αμοιβές και οφέλη για τους κινέζους εργαζόμενους. «Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές είναι πιθανό να απασχολούν παράνομους εργάτες από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως το Βιετνάμ και την Καμπότζη. Ο λόγος είναι ότι θα εργάζονται για μικρότερες αμοιβές και θα υπομείνουν χειρότερες συνθήκες εργασίας».

Για χρόνια, οι αξιωματούχοι της Guangdong μιλούν για την ανάγκη αναβάθμισης της τοπικής οικονομίας και την μετάβαση από την εξάρτηση στο φθηνό εργατικό δυναμικό. Αυτό συμβαίνει, καθώς εταιρείες όπως η Foxconn (η οποία κατασκευάζει προϊόντα για την Apple και πολλούς άλλους) απομακρύνονται από τη Guangdong. Η Foxconn απασχολεί μέχρι και 300.000 εργαζόμενους σε ένα νέο εργοστάσιο στην κεντρική Κίνα. Όμως, δεν μπορούν όλοι να αντέξουν οικονομικά μια τέτοια φυγή. Για τις εταιρείες που ‘ξεμένουν’ στη Guangdong, η πρόσληψη χαμηλόμισθων αλλοδαπών εργαζομένων αποτελεί μια ελκυστική επιλογή, είτε αρέσει στους τοπικούς αξιωματούχους είτε όχι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.