14/9/10

Η ΕΛΔΥΚ ως όμαιμον, ομότροπον, ομόγλωσσον και ομόθρησκον

Με τον Σάββα Ιακωβίδη
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ είναι πραγματικά συγκλονιστική: Ένας ασπρομάλλης γερο-βρακάς, με το άσπρο πουκάμισο, το μισάνοιχτο γιλέκο και τις χοντρές ποδίνες του, γονάτισε στην άσφαλτο τη στιγμή που περνούσαν, ευσταλείς και ωραίοι, οι πρώτοι Έλληνες στρατιώτες. Μετά από αιώνες, η Ελλάδα ήταν παρούσα στην Κύπρο, ένοπλη και αποφασισμένη να υπερασπίσει τη νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία.

Η φωτογραφία, του μ. Μπάμπη Αβδελλόπουλου, ήταν η πιο δραματική και συγκινητική αποτύπωση μιας Κύπρου, που πάντα έστρεφε τα βλέμματα και τις προσδοκίες της προς τη δύση, καρτερώντας μέρα-νύχτα να ξαναδεί ελληνικές τριήρεις ως ελευθερώτριες του τόπου. Η 16η Αυγούστου, ημέρα που η Κύπρος, στο πρόσωπο του γερο-λεβέντη βρακά, γονάτισε για να υποδεχτεί τη Μάνα που ερχόταν στο νησί, σημαδεύει την άφιξη της ΕΛΔΥΚ. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, έστελνε τα πρώτα παιδιά της για να επιβεβαιωθεί ο ακατάλυτος ιστορικός αρραβώνας Ελλάδας - Κύπρου με το όμαιμον, το ομότροπον, το ομόγλωσσον και το ομόθρησκον.

Την περ. Παρασκευή, στο θέατρο του Δήμου Στροβόλου, όσοι Έλληνες Κύπριοι αναγνωρίζουν και τιμούν την προσφορά και τις θυσίες των παιδιών της ΕΛΔΥΚ, ήταν παρόντες σε επετειακή εκδήλωση για τα 50χρονα της Δύναμης στο νησί. Προσκλήθηκαν άπαντες: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όλοι οι υπουργοί, όλοι οι ηγέτες κομμάτων, όλοι οι βουλευτές, Έπαρχοι, Δήμαρχοι, κρατικοί και κομματικοί αξιωματούχοι, ο Αρχιεπίσκοπος, και πολλοί άλλοι, πάνω από 600 άτομα. Έλαμψαν όλοι σχεδόν διά της ηχηρής και θλιβερής απουσίας τους! Παρέστησαν μόνο ο υπουργός Άμυνας, ένας-δυο βουλευτές, οι Δήμαρχοι Στροβόλου, Αγ. Δομετίου, Λατσιών, Αγλαντζιάς, Ιδαλίου. Αλλ' όχι η Δήμαρχος Λευκωσίας! Αυτή και αν όφειλε πρώτη να παραστεί στην εκδήλωση, για έναν ύψιστο λόγο: Αν υπάρχει σήμερα η Λευκωσία και αν η Ελένη Μαύρου -όπως και οι προκάτοχοί της- είναι δήμαρχος, το οφείλει στην ΕΛΔΥΚ.

Η ηρωική αντίσταση των αξιωματικών και των οπλιτών της Δύναμης κατά τις δύο φάσεις της τουρκικής εισβολής ανέκοψε τις τουρκικές ορδές, ανέτρεψε τα σχέδια του Αττίλα και έσωσε την πρωτεύουσα από σίγουρη τουρκική κατοχή. Στην εκδήλωση παρέστησαν απλοί πολίτες και αγωνιστές όπως και πολεμιστές του ’74, αυτοί που πραγματικά αναγνωρίζουν και τιμούν τις θυσίες, την αυταπάρνηση και τις μάχες μέχρις εσχάτων των ηρωικών παιδιών της Ελλάδας. Κατακάηκαν από τις ναπάλμ, κομματιάστηκαν από τις οβίδες και τους όλμους, συνεθλίβησαν υπό τις ερπύστριες των τουρκικών αρμάτων, αλλ’ οι ΕΛΔΥΚάριοι δεν υποχώρησαν. Πότισαν με το αίμα τους την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της Κύπρου. Γι’ αυτόν και μόνο το λόγο, η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία ΟΦΕΙΛΕ να ήταν παρούσα. Έλαμψε διά της εξοργιστικής απουσίας της. Ας αισχύνονται! Όλοι! Κι όμως: Αυτοί που βολεύονται σε μαλακές πολυθρόνες, κάνουν κηρύγματα για αγώνα και αντίσταση.

Αλλ’ ο αγώνας και η αντίσταση, ο ηρωισμός και η αυτοθυσία, η μαχητικότητα και η πολεμική αρετή έχουν μόνο ένα όνομα: ΕΛΔΥΚ! Οι ακαδημαϊκοί Άγγελος Συρίγος και Κώστας Μαυρίδης, ο συνάδελφος Κορνήλιος Χατζηκώστας και ο Σχης ε.α. Λούης Ιωαννίδης διαζωγράφισαν εναργώς το έπος της ΕΛΔΥΚ και ξαναζωντάνεψαν απίστευτες πράξεις αυτοθυσίας και ηρωισμού ΕΛΔΥΚαρίων. Η Δύναμη τίμησε, με τη σειρά της, τη «γιαγιά της ΕΛΔΥΚ», Καλλιόπη Αβραάμ, στο πρόσωπο της εγγονής της, Ζωής Χριστοφή, καθώς και τον τεχνίτη της ΑΤΗΚ, Γ. Κολοκοτρώνη. Η εκδήλωση ήταν μια εθνική μυσταγωγία και μέθεξη. Ο κυπριακός Ελληνισμός έχει ένα ανεξιλέωτο χρέος έναντι στην ΕΛΔΥΚ, που είναι πάντα έτοιμη για νέες σελίδες δόξας και τιμής.

Γι’ αυτό την ευγνωμονεί, την τιμά και την ευχαριστεί. Εκ βάθους ελληνικής καρδίας. ΣΗΜΕΡΙΝΗ

21 σχόλια:

  1. Καυκασιε, τι σχεση εχει ο παπους της φωτογραφιας με τους συγχρονους Κυπριους, που εδωσαν 56% στον Χριστοφια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτυχε να γνωρίσω έναν απο τους Έλληνες που πολέμησαν στην Κύπρο,απο τότε αυτό το οποίο του σπαράζει την καρδιά είναι η παντελής και προκλητικότατη αδιαφορία του Ελληνικού κράτους,έχασε αρκετά εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οποια σχέση έχουμε εμείς με αυτούς που παρέδωσαν τον Οτζαλάν, με αυτούς που παρέχωρησαν με την Συμφωνία της Μαδρίτης την συνδιαχείριση στο Αιγαίο,με αυτούς που παρέδωσαν το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς,με αυτούς που διαχρονικά εγκατέλειψαν την Βόρεια Ηπειρο, με αυτούς που επιτρέπουν στο Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή να εκτελεί την αποστολή που του ανέθεσε η Τουρκία, με αυτούς που έχουν καταστήσει την Ελλάδα προτεκτοράτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυκασιε και δικιο να εχεις σ'αυτα που γραφεις, το 56% ειναι πολυ μεγαλο ποσοστο για εναν ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το 56% το πηρε στον δευτερο γύρο το 34% ειναι το πραγματικό ποσοστό του ΑΚΕΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και γιατι δεν επελεξαν οι πατριωτες την ΑΠΟΧΗ στον β' γυρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 2:07 Δεν ξέρω.Η Κύπρος μας ευτύχησε να έχει πολιτικούς Αντρες του μεγέθους Τάσσου Παπαδόπουλου και Βάσου Λυσσαρίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αυτό το γέρο, αυτόν τον άγιο Έλληνα που προσκυνάει το Έθνος πως μπόρεσαν να τον προδώσουν? .....και πως κατάφεραν αυτό το λαό που έγραφε στους τοίχους "την Ελλάδα θέλουμε κι ας τρώμε πετρες" να τον κάνουν αδιάφορο και να εμπεδώσουν σιγά σιγά σε αξιόλογο ποσοστό του πως ανήκουν σε άλλο έθνος, το κυπριακό έθνος... πόσες βλακίες χρειάζεται να το καταφέρεις αυτό? η βλακία είναι πραγματικά ανίκητη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. sapphire ένιωσα περήφανος για το Βέτο της Ελλάδας στο Βουκουρέστι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι Πατριώτες Κύπριοι βαφτίζουν τις κόρες τους,με το όνομα ΕΛΛΑΔΑ!!!
    Έχει καλούς Έλληνες στην Κύπρο,μη γενικεύουμε και κατηγορουμε!
    Αυτοί που ψήφισαν τον "χαριματικό-πανέξυπνο-πατριώτη" Τζέφρυ είναι όλοι ανθέλληνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάποιοι κάποτε φώναζαν: "Ελλάς Ελλάς σκέπασε κι εμάς". Μεσολάβησαν πολλά και στο τέλος η (επίσημη) Ελλάς είπε το περιβόητο: "Η Κύπρος βρίσκεται μακράν". Και άφησε το 40% της Κύπρου να χαθεί και κάποιες σκόρπιες μονάδες της ΕΛΔΥΚ να πολεμούν μόνοι τους τον άνισο αγώνα για να περισώσουν ότι μπορούσαν. Κανένα μήνα πιο πριν, ο Αμερικανοέλληνας πράκτορας της ΣΙΑ στη χώρα μας Γκαστ Αβρακώτος, έπειθε τον Ιωαννίδη να κάνει το πραξικόπημα που άνοιξε το δρόμο στους Τούρκους. Έχει γραφτεί ότι το δόλωμα προς τους χουντικούς ήταν ότι οι Τούρκοι θα έκαναν ένα προγεφύρωμα και θα περιορίζονταν σε ένα μικρό ποσοστό του εδάφους (γύρω στο 5% νομίζω) και αμέσως μετά θα γινόταν η διπλή ένωση, του μικρού κομματιού με την Τουρκία και του μεγάλου με την Ελλάδα. Έχει γραφτεί επίσης ότι ο Ιωαννίδης μόλις πήρε χαμπάρι ότι τον δούλεψαν κανονικά, θέλησε να αντιδράσει στρατιωτικά αλλά τον μπλοκάρισαν οι (ακραιφνείς Νατοϊκοί) αρχηγοί των σωμάτων.

    Πριν από λίγες μέρες πέθανε ο Ιωαννίδης, ενώ κάπου άκουσα ότι πριν από 2-3 χρόνια είχε πεθάνει στην Αμερική και ο Αβρακώτος. Και καλά ο τελευταίος, ανώτερος πράκτορας της ΣΙΑ ήταν, δεν περίμενε κανείς να ανοίξει το στόμα του και να μιλήσει. Ο Ιωαννίδης όμως; Τι τον εμπόδισε έστω και τώρα στο τέλος να μιλήσει; Γιατί έστω και στο παρά ένα να μη βγάλει ένα μέρος του βάρους από πάνω του και έστω και με αυτό τον τρόπο να προσφέρει μια μικρή εθνική υπηρεσία, παρά το πήρε μαζί του στον τάφο; Προσωπικά αυτό το θεωρώ ένα δεύτερο έγκλημα κατά της πατρίδας, συνέχεια του προηγούμενου (και χωρίς να υπολογίσουμε τα εγκλήματα της δικτατορικής διακυβέρνησης, βασανιστήρια κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΡΟς ΑΝΏΝΥΜΟ 3.26

    Φίλε μου κανένας απο αυτούς που ψήφησε τον φλούφλη στις εκλογές δεν είναι ανθέληνας .
    Απλά ορισμένοι απο αυτούς είναι παραπλανημένοι απο το όνομά του και τα προεκλογικά λεγόμενά του, άλλοι φανατισμένοι πασόκοι δηλαδή οι κλασικοί στόκοι, και άλλοι που παρασυρόμενοι απο την τηλεόραση ψήφησαν ΠΑΣΟΚ για να φύγει ο Καραμανλής ο οποίος δεν τους έκανε.
    Δεν μπορώ να κρίνω εαν ο Καραμανλής ήταν άξιος για την θέση που κατείχε αλλά βάζω το χέρι μου στην φωτιά ότι ήταν τίμιος και πατριώτης, αντίθετα με τούτον εδω που είναι άχρηστος προδότης και βλάκας.
    ευχαριστω για την φιλοξενία
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/09/blog-post_761.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Ιωαννίδης μίλησε προ ολίγων ετών με χειρόγραφη επιστολή του που βγήκε σε επομπή του Χαρδαβέλα και είπε πολλά. Η εκπομπή υπέρχει και στο δαιδύκτιο. Ο φάκελος Κύπρου έχει ανοίξει από δημοσιογράφους, ερευνητές και στρατιωτικούς ακόμα. Το πρασινομπλέ σύστημα κάλυψε πλήρως τους προδότες και δεν έβαλε ούτε έναν τους φυλακή. Αντίθετα, τους βραβεύσε με πολιτικά, στρατιωτικά και άλλα αξιώματα, και μεγάλες συντάξεις. Τους δε αναπήρους πολεμιστές του 74 τους πέταξε στα σκουπίδια, μαζί με την Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν σε καταλαβαίνω Καυκάσιε τι εννοείς;
    Εγώ πάντως εννοούσα πως πράγματι στην Κύπρο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με μια μεγάλη μερίδα κόσμου που μετά από συστηματική προπαγάνδα 30ετίας από το ΑΚΕΛ και όχι μόνο (και πράγματι δεν εννοώ όλους τους ακελίτες έχω γνωρίσει πραγματικούς εθνικόφρονες ακελίτες,σπάνιο φαινόμενο αλλά υφίσταται) όχι απλώς δεν δηλώνει το αυτονόητο,ότι δηλαδή αποτελεί κομμάτι του ελληνισμού όπως κάθε άλλο,αλλά δείχνει και μίσος απέναντι στην Ελλάδα.Ιστορικά δε τέτοια ιδεολογήματα ήταν εξαιρετικά απίθανα να βρεθούν πιο νωρίς στην Κύπρο παρά μόνο σε μικρές μειοψηφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Sapphire στα όσα σωστά αναφέρεις πρόσθεσα αυτά που μπορούν να μας ενώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σχετικά με την εκλογή Χριστόφια και όσους αβασάνιστα θεωρούν προδότες όσους τον ψηφίσαμε.
    Υπήρχαν τρεις υποψήφιοι, ο Παπαδόπουλος, ο Κασουλιδης (ένα μέτριος και δειλός πολιτικός της δεξιάς που ηταν υπέρ του Ναι στο σχέδιο Αναν) και ο Χριστόφιας, κομμουνιστής μεν αλλά είχε ταχθεί υπέρ του Όχι στο σχέδιο Ανάν. Στο σχέδιο Ανάν, αν και η κεντρική επιτροπή του κόμματος είχε ταχθεί με το Ναι αυτός τους παρέκαμψε και ακλούθησε την εντολή του λαού που είχε ταχθει με το όχι (πραγματικός δημοκράτης όχι σαν την δεξιά του ΔΗ.ΣΥ. που αγνόησε τον κόσμο της και για άλλη μια φορά αποδείχτηκε η προδοτική παράταξη).

    Δυστυχώς ο Παπαδόπουλος δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο. Εσείς μεταξύ Χριστόφια Κασουλιδη τι θα ψηφίζατε; Ο Κασουλιδης είναι πουλημένος και δειλός. Ο Χριστόφιας είναι πατριώτης με λάθος ιδεολογία που θεώρει τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας (ενώ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο εχθρός). Το ξέραμε ότι είναι λάθος, τώρα ελπίζω να το ξέρει και ο ίδιος αφού τον πούλησε ο «σύντροφος» Ταλατ και δεν πέτυχε λύση από «Κυπρίους για Κυπρίους». Αλλά τουλάχιστον ο Χριστόφιας δεν είναι ηλίθιος, ούτε προδότης, ούτε υπερόπτης σαν τον Κασουλιδη, έχει άλλη αντίληψη για τον κόσμο και ήταν η λιγότερο κακή λύση.

    Στέλιος – Λευκωσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ...

    ΠΑΝΤΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΛΛΑ ΤΟΝ "ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ" !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.