14/9/10

Κούβα: Kατάργηση 500.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα


Η Κούβα θα καταργήσει περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα μέχρι τον Μάρτιο του 2011 στο πλαίσιο μιας διαδικασίας εξορθολογισμού της οικονομίας από τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδία εργαζομένων της Κούβας (CTC).

Το μέτρο θα εφαρμοστεί «άμεσα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2011, με τρόπο σταδιακό και προοδευτικό και θα έχει επίδραση σε όλους τους τομείς», ανέφερε το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του.

«Το κράτος μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί εταιρίες και υπηρεσίες, των οποίων τα άτομα είναι υπεράριθμα και όπου οι απώλειες είναι αντιπαραγωγικές», σημείωσε η ομοσπονδία.

Σύμφωνα με την CTC, οι νέοι άνεργοι θα μπορούν να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα, σε συνεταιρισμούς ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αυτό το μέτρο αποτελεί μέρος ενός προγράμματος οργάνωσης της εργασίας που δρομολογήθηκε από την κουβανική κυβέρνηση για την αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία μειώθηκε κατά 1,1% το 2009.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

19 σχόλια:

  1. αυτόν τον Κάστρο πότε θα τον απολύσει ο λαός της κούβας επιτέλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί Φιντέλ μου, δούλεψε πουθενά αλλού το κομμουνιστικό σύστημα για να δουλέψει στην Κούβα;

    Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΕΕΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΟΜΗΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΤΑΝΕ ΨΥΧΟΥΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η επανάσταση συμπλήρωσε αισίως 50 χρόνια. Όταν έγινε, πολύ καλώς έγινε. Όμως έδωσε ότι ήταν να δώσει και τώρα αναγκαστικά θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς 1.08.μμ
    Απολυουν και στην Ελλαδα. Οχι απο το Δημοσιο αλλα απο την Τυποεκδοτικη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α ΡΕ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ ΚΑΣΤΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε κάποιους τομείς το κομμουνιστικό σύστημα της Κούβας λειτούργησε και παραλειτούργησε. Μάλιστα σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία το λεγόμενο "κομμουνιστικό" σύστημα θα έπρεπε να ισχύει παντού με την έννοια ότι εκεί μπορείς όντως να σπουδάσεις απο υδραυλικός μέχρι καρδιοχειρούργος χωρίς να πληρώσεις ούτε γομολάστιχα ή να κάνεις πανάκριβες θεραπείες πληρώνοντας ψίχουλα.
    Στους υπόλοιπους τομείς βέβαια το κομμουνιστικό σύστημα είναι σαφώς ακατάλληλο και ανεπαρκές. Καλά κάνει και προσαρμόζεται η Κούβα γιατί υπάρχουν πολλές αδικίες που πρέπει να διορθώσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τους 'Ελληνες προοδευτικούς ο Φιντελ και ο καντάφι ειναι ιστορικοί ηγέτες, μην ξερασω!!οι δικτάτορες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εκτος του οτι αρχιζουν και τα δυο επιθετα με Κ Κανταφι και Καστρο δεν εχουν αλλες ουσιαστικες ομοιοτητες.
    Το καθεστως της Κουβας εχει χιλια στραβα αλλα εχει δωσει στους Κουβανους παιδεια , υγεια και Εθνικη ανεξαρτησια, τρεις λογους για να αισθανονται υπερηφανοι.
    Εδω στην ελλαδα με την σχεδον 30 χρονων συνεχομενη "δημοκρατια" εχουμε λογο να ειμαστε περηφανοι για ενα τουλαχιστον απο τα τρια παραπανω;
    Με αυτο δεν υποστηριζω να ερθει στην Ελλαδα καθεστως τυπου Καστρο, απλα επιτελους οι πολιτικοι μας και ο λαος να αποκτησουμε λιγο απο τα "κοχονες" που εχουν οι Κουβανοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απολυθέντες ελάτε Ελλάδα, όλα τα σφάζουμε όλα τα μαχαιρώνουμε όλα τα διορίζουμε. Αρκεί να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ στις Δημοτικές. Υπάρχει χρόνος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αχ, και εσύ τέκνον Φιντέλ;;;

    που εστί ο τόπος της καταπαύσεώς μου;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πέρα από τα θετικά και τα αρνητικά, πρέπει να συνυπολογίσουμε και άλλα 2 πράγματα:

    1) Τι καθεστώς ανέτρεψε ο Φιντέλ; Το ημιφεουδαρχικό φασιστικό καθεστώς του Μπατίστα, που 5-6 μεγαλογαιοκτήμονες κατείχαν πρακτικά όλη την καλλιεργήσιμη γη και η χώρα ήταν γεμάτη καζίνα και είχε καταντήσει το πορνείο της Καραϊβικής γιά τους πλούσιους Αμερικάνους.

    2) Η Κούβα ζει από το 1962 κάτω από το ασφυκτικό εμπάργκο των Αμερικάνων. Και τα βγάζει πέρα φτωχικά αλλά αξιοπρεπώς στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις.

    Αν κρίνουν ότι πρέπει να κάνουν αλλαγές, θα το κάνουν μόνοι τους και όχι επειδή τους το είπε το ΔΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Και τα βγάζει πέρα φτωχικά αλλά αξιοπρεπώς στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις."

    Ναί βέβαια, αν αγνοήσεις όλα τα ανήλικα κοριτσάκια που σε παρακαλάνε στην Αβάνα για σεξ.....

    Ο κομμουνισμός ήταν η μεγαλύτερη ενορχηστρωμένη απάτη του 20 αιώνα.

    Ενα θέατρο με σκηνοθέτες τον Λένιν και τον Στάλιν...

    Μία επανάσταση που έγινε για να βοηθήσει τους φτωχούς και κατέληξε μια ανελέτη δικτατορία σε όλους τους πολίτες τους....

    Ενα πολιτικό σύστημα που δεν μπορεσε να εγγυηθεί ούτε μια φρατζόλα ψωμί σε κάθε πολίτη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και πού δεν σε παρακαλάγαν για σεξ στον Ανατολικό παράδεισο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτοί το κατάλαβαν ότι δεν πάει πια άλλο με τους καρεκλοκένταυρους και τους απολύουν. Ο κομμουνισμός στην Κούβα, θα ακολουθήσει (στην καλύτερη των περιπτώσεων) την πορεία του κινέζικου και του βιετναμέζικου. Το σύστημα δεν τραβά πια, ξόφλησε.

    Όσο για τον Κάστρο, ένα δεν μπορεί να του αρνηθεί κανείς, το πατριωτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μετά την οικονομική κρίση όπου τα κράτη άρχισαν να περιορίζουν τις δημόσιες δαπάνες, αποφασίστηκε γενικά να πέσει τσεκούρι στο δημόσιο. Αρα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αυτό. Γενικά βέβαια, το μοντέλο του κράτους-μαμούθ με τους υπεράριθμούς δημοσίόυς υπαλλήλους, αποδείχτηκε παρασιτικό και ασύμφορο. Ομως το θέμα είναι, όλοι αυτοί που απολύονται τώρα, τι θα κάνουν και πώς θα επιβιώσουν; Το έχουν σκεφτεί αυτό τα κράτη, πριν προχωρήσουν στην "εξυγίανση του δημοσίου τομέα;" Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ !

    ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.
    ΚΑΙ ΕΔΩ ΧΩΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ !

    ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΤΙΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΗΣ ΧΟΛΗ ΑΝΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΦΟΡΟΥΜ.
    ΣΤΕΛΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κωνσταντῖνος Ρούμογλου1 Οκτωβρίου 2010 στις 4:00 μ.μ.

    Τὸ ἐπίπεδο τῶν σχολείων ἀντιστοιχεῖ στὴν πολιτικὴ ὡριμότητα καὶ εὐθύνη καὶ κάθενός μας. γιὰ μὲνα βαραίνει ἡ γνώμη τοῦ Νέλσον Μαντέλα γιὰ τὸν Φιδὲλ Κάστρο: Χωρὶς τὴν στρατιωτικὴ βοήθεια τῆς Κούβα ἡ Νότια Ἀφρικὴ θὰ εἶχε ἀκόμη τὸ ἄπαρθαϊτ. Τὸν εὐχαριστοῦμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κωνσταντῖνος Ρούμογλου1 Οκτωβρίου 2010 στις 4:07 μ.μ.

    γιὰ τοὺς 5 Κουβανοὺς κρατουμένους στὶς φυλακὲς τῶν ΗΠΑ http://www.granma.cu/miami5/ingles/index.html http://www.granma.cu/ingles/index.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.