4/9/10

Προσπάθειες για συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Σημαντικές επαφές είχαν χθες στη Λευκωσία οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ισραήλ Μάρκος Κυπριανού και Αvigdor Liberman.Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων, το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, καθώς επίσης οι σχέσεις Ισραήλ - ΕΕ και η πρωτοβουλία των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα.

Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο κ. Liberman εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του προς την κυπριακή κυβέρνηση για την ξεκάθαρη, όπως τη χαρακτήρισε, στάση που τηρεί η Κύπρος στο θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Iσραηλινών πολιτών.

Από την πλευρά του, ο Μάρκος Κυπριανού, επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση κοντά στην πόλη της Χεβρώνας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών πολιτών, υπογραμμίζοντας την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να μην επιτρέψει σε τέτοιες πράξεις να εκτροχιάσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο κ. Κυπριανού καλωσόρισε παράλληλα τον Ισραηλινό ομόλογό του, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι, κατά τη συνάντησή τους, δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, διμερή και περιφερειακά.Επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα είχαν ένα σημαντικό αριθμό συναντήσεων, ειδικότερα εντός του τρέχοντος έτους, τόσο στις αντίστοιχες πρωτεύουσες, όσο και στο πλαίσιο διεθνών βημάτων, τονίζοντας ότι ήδη υπάρχει ευρεία συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ σε όλους τους τομείς.

Η Κύπρος στηρίζει τις συνομιλίες
Η επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού συμπίπτει με την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα στηρίξει σθεναρά αυτή τη διαδικασία.

Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθησή του ότι αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία εξεύρεσης λύσης στο Μεσανατολικό και συνέχισε λέγοντας ότι «δεδομένου ότι κι εμείς αντιμετωπίζουμε το δικό μας πρόβλημα, το οποίο προσπαθούμε να επιλύσουμε μέσω απευθείας συνομιλιών, εκτιμούμε το γεγονός ότι και οι διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή διεξάγονται στο πλαίσιο του ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί από τις δύο πλευρές, που θα ζήσουν με αυτή τη λύση».

Δήλωσε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για την παρούσα φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό και για το τρίπτυχο των προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια, που θα συμβάλει στην ώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα, είπε ότι η ΕΕ έχει επιδοκιμάσει αυτή την πρωτοβουλία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι και συζητείται.

Λίμπερμαν: Καλές και σταθερές οι σχέσεις μας
Από πλευράς του, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις πολυάριθμες επαφές και ανταλλαγές επισκέψεων αξιωματούχων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, σημειώνοντας ότι αποτελούν ένδειξη των σταθερών και καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόσθεσε ότι η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι αμοιβαία επωφελής και δήλωσε την ετοιμότητά του για περαιτέρω βελτίωση και ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.

Εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμηση της χώρας του για την ξεκάθαρη στάση που τηρεί η Κύπρος αναφορικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών, σε μια προσπάθεια, όπως είπε, να τορπιλίσουν τις απευθείας συνομιλίες που άρχισαν μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με σκοπό να λύσουν τη μεταξύ τους διένεξη.

Ανέφερε, ακόμα, ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν πολλά θέματα, όπως θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τη χθεσινή έναρξη των απευθείας συνομιλιών για το Μεσανατολικό, αλλά και το κυπριακό πρόβλημα.

Ενδιάμεση συμφωνία και λύση
Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος είναι ότι η διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μπορεί να επιλυθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, είπε ότι είναι μια πολύ πολύπλοκη διένεξη, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι η καλύτερη και πιο ρεαλιστική προσέγγιση είναι μια μακροπρόθεσμη ενδιάμεση συμφωνία και λύση.

Είπε, ακόμη, ότι δεν είναι σίγουρος εάν μέσα σε αυτό το χρόνο ή στον επόμενο μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα που έχουν σχέση με το Μεσανατολικό ζήτημα, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης θα πρέπει να επικεντρωθούν στα θέματα της ασφάλειας και της οικονομίας. Όπως εξήγησε, οι Παλαιστίνιοι ζητούν ευημερία και οι Ισραηλινοί ασφάλεια.Εάν επιτευχθούν αυτά τα δύο πράγματα, πρόσθεσε, τότε θα είναι πιο εύκολο να προχωρήσουμε μπροστά.

Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου
Ερωτηθείς σχετικά με τις προοπτικές η Κύπρος να καταστεί ένας διαμετακομιστικός σταθμός για τα πλοία που κατευθύνονται στη Γάζα, ο κ. Liberman ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε στο Ισραήλ και πως η πρόταση αυτή μελετάται. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα και χαρακτήρισε την πρόταση πολύ θετική και είπε ότι βρίσκεται στο τραπέζι.

Σε ερώτηση, εάν στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της θαλάσσιας περιοχής Λεβιάθαν με το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, ο κ. Liberman είπε ότι το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι και θα καταβληθούν προσπάθειες, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν καλές επαφές σε τεχνικό επίπεδο και κατανόηση σε πολιτικό επίπεδο, και το θέμα θα προχωρήσει.Επ’ αυτού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν θετικά το συγκεκριμένο ζήτημα.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Μπα... θα κοιμούνται να ξαποστάσουν λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >Μπα... θα κοιμούνται να ξαποστάσουν λίγο <

    Όχι κάνουν συνδιασκέψεις για το πως θα μηνύσουν τον σχολιαστή «Ομαδεος».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.