9/9/10

Από τη Δευτέρα η Μύρτις θα εκπέμπει το μήνυμά της στο αθηναϊκό κοινό

Η έφηβη της εποχής του Περικλή
Η Μύρτις θα παρουσιάζεται από τη Δευτέρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Η Μύρτις θα παρουσιάζεται από τη Δευτέρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Φωτογραφία: ΑΠΕ)

Αθήνα
Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα στέλνει το μήνυμά της στο αθηναϊκό -και όχι μόνον- κοινό η Αθηναία έφηβη «Μύρτις», από τον χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου θα φιλοξενείται έως τον Νοέμβριο, πλάι στις επιτύμβιες στήλες επώνυμων νεκρών της αρχαιότητας.
Η ανώνυμη 11χρονη Αθηναία, που βρέθηκε στον ομαδικό τάφο του λοιμού του 430 π.Χ. στον Κεραμεικό και πήρε το όνομα «Μύρτις» από τους επιστήμονες, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την ανάπλαση του προσώπου της, πέθανε από τον τυφοειδή πυρετό (γνωστός και ως λοιμός της Αθήνας), που αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αθήνας, στα τέλη του 5ου αιώνα π .Χ, «σκοτώνοντας» και τον Αθηναίο πολιτικό Περικλή.
Ο καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ψυχή της ιδέας της ανασύστασης του προσώπου της Μύρτιδος, έχει δηλώσει ότι «η αναβίωση του προσώπου του κοριτσιού, όχι μόνο θα ήταν ευκαιρία για να δούμε μια αρχαία Αθηναία που έπαιζε στους πρόποδες της Ακρόπολης, όταν οι Αθηναίοι δημιουργούσαν τον Παρθενώνα, αλλά επιθυμούσε με την 'επιστροφή της' να στείλει ηχηρό μήνυμα στον κόσμο και στους ηγέτες του».
Το μήνυμα αυτό είναι:
«Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά τον θάνατό μου, ελπίζω ότι το μήνυμά μου θα επηρεάσει και θα εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να εργαστούν και να κάνουν πραγματικότητα τους Στόχους της Χιλιετίας της Ανάπτυξης. Ο θάνατός μου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν είχαμε ούτε τη γνώση, ούτε τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Όμως, εσείς οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, έχετε όλα τα μέσα για να προλαμβάνετε και να θεραπεύετε ασθένειες».
Το μήνυμα-επιστολή της Μύρτιδος, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ, μεταφράστηκε σε 13 γλώσσες και απευθύνεται σε ισάριθμους ηγέτες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

27 σχόλια:

  1. 'Ετσι λοιπόν εννοούσαν οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι το "καλόν κ'αγαθόν", με σύνδρομο Ντάου; Βρε, τί μαθαίνει κανείς μετά από πενήντα και βάλε χρόνια ζωής σ'αυτόν τον άμοιρο τον πλανήτη από τον Δρα Ρούμπινσταιν και σια και τους λοιπούς 'αγγλοαμερικάνους επιστήμονες'... Ας τους έχει καλά ο γιαραμπής, και να μας κόβει δέκατα του δευτερολέπτου και να δίνει στη φάρα τους δεκάκις χιλιοστά του δευτερολέπτου και λιγότερα, να'ουμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε
    να πας να δεις και να διαβάσεις για τη Μύρτιδα.
    Είναι μια εκπληκτική δουλειά, που ισψυροποιεί την Ελλάδα και την Ελληνική Ιδέα, σε μια εποχή που οι δυο αυτές έννοιες διασύρρονται διεθνώς.
    Είναι κρίμα να αδικούμε ανθρώπους που παλεύουν για τον Ελληνισμό και για την Πατρίδα μας.
    Να πας, να τη δεις και μετά κάνε κριτική.
    Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος υπάρχει μια αίθουσα αφιερωμένη στη Μύρτιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μύρτις

    Η "Μύρτις" αποδεικνύει: Δεν έχουμε αλλάξει καθόλου εδώ και 4.000 χρόνια!

    Επειτα από 2.500 χρόνια η νεαρή Αθηναία Μύρτις «ξαναζεί»

    _________________________________

    @ skal

    >από τον Δρα Ρούμπινσταιν και σια<

    Αυτό είναι του "ζουμί" του σχολίου του 4:37 μ.μ. ... να'ουμ... Σκέτη αρρώστια έχει καταντήσει ο αντισημιτισμός. Το είδες και στον μερακλή που σχολίασε την εβραϊκή καταγωγή του Κον Μπεντίτ. Αυτό βρήκε μόνο να πει. Το ότι αυτός έλεγε αλήθειες που ισχυροποιούν την Ελλάδα, που δεν τις είπε κανείς ελληνόφωνος ευρωβουλευτής, ως θα όφειλε, τον άφησε αδιάφορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. skal,


    απο δευτερα εχουμε να λαμβανουμε ενα σωρο μηνυματα απο εκπομπες που θα προβαλονται στην ζωντανη παιδαγωγικη Ελληνικη τηλεοραση .Με τη πεθαμενη μυρτιδα θα ασχολουμαστε; Καλο θα ειναι να τις βαλεις στο εβδομαδιαιο σου προγραμμα μαζι με τις ανιχνευσεις :



    To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 7.9.2010, συζήτησε και αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
    1. Την έγκριση ψυχαγωγικών και επιμορφωτικών τηλεοπτικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων οι σειρές «ΕΞΑΝΤΑΣ» με τον Γιώργο Αυγερόπουλο, «ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» με τον Στέλιο Κούλογλου, «ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ» με τον Κώστα Βαξεβάνη και «ΦΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» με την Αφροδίτη Αλ Σάλεχ.


    Το ειδα στο: http://peripatris.blogspot.com/2010/09/blog-post_5070.html#ixzz0z2f3s34Y

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είχα πάει στην έκθεση που είχε γίνει στο Μουσείο Γουλανδρή. Πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια! Όποιος μπορεί ας πάει στην έκθεση. Μπράβο που υπάρχουν καθηγητές στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο που ασχολούνται με μεράκι με τέτοια θέματα!
    Μην μένουμε στο αισθητικό αποτέλεσμα, στην τελική κανείς δεν είπε ότι όλοι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν μοντέλα. Εμένα το μόνο που με ξένισε ήταν το κόκκινο χρώμα των μαλλιών. Ο καθηγητής Παπαγρηγοράκης όμως που μας έκανε την ξενάγηση είπε ότι οφείλεται σε λάθος. Καστανό ήθελαν, αλλά έγινε λάθος στον αριθμό καταλόγου που παρήγγειλαν στην ξένη εταιρεία που έφτιαξε τα μαλλιά. Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι, αν βρουν χρηματοδότηση, να αναπλάσουν και τους "γονείς" της Μύρτιδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Καλεντερίδη, αγαπητοί φίλοι του Ινφογνώμονα,

    http://www.youtube.com/watch?v=VAULHO_sTxc

    Ακούστε τί λέει ο ομεθνής, στο 1:20 .

    Θα επιμένω για κάποια πράγματα, διότι αυτή την παρακαταθήκη άφησε ο προπαπούς μου ο Βασίλειος, που 'ρθε το '22 απ' την Τραπεζούντα, και δεν θα σταματώ να ερευνώ αυτά τα πράγματα ποτέ.

    Η αρχαιολατρεία και αρχαιολαγνεία μας έφτασε όπου μας έφτασε. Δεν μπορεί να καταλάβει ο σημερινός Ελλαδίτης (και δυστυχώς πολλοί ομοεθνείς της Ομογένειας) ότι με το να επιμένουμε στην μονοδιάστατη αρχαιοφιλία, γινόμαστε περίγελος σε ψευτοδιανοουμένους στυλ Δραγώνας κλπ. Γιατί είναι διάτρητη αυτή η εικόνα που πάμε σώνει και καλά να δημιουργήσουμε για το ποιοί είμαστε, πηδώντας εκαντοταετηρίδες ιστορίας, βάζοντάς τες ένα μεγάλο Χ.

    Έχουμε γράψει για την Ρωμαϊκή μας ταυτότητα, ξανά και ξανά, σε συζητήσεις εδώ στον Ινφογνώμονα. "Βγήκανε και μαχαίρια", άλλωτε συζητήσαμε νηφάλια. Οι πραγματικοί Πόντιοι ξέρουνε τί θα πει Ρωμαίος και Ρωμαϊκά. Και ας είναι και "Μουσουλμάνοι". Ο προσδιορισμός αυτός ξεπερνάει τον εξαιρετικά περιοριστικό προσδιορισμό του "Έλληνα", που μας επεβλήθηκε με το στανιό.

    Ο χώρος και ο χρόνος δεν επιτρέπει μια εκτενή συζήτηση, όπως θα γινόταν σε ένα επιστημονικό journal.

    Οι φιλομαθείς και φιλαλήθεις άνθρωποι θα κάνουνε μια έρευνα, ξεκινώντας, κατά την ταπεινή μου γνώμη, από όλα τα χρονικά, στην ελληνική, του 15ου αιώνα. Εκεί φαίνονται καθαρά οι τάσεις, και ποιός εκπροσωπεί ποιον.

    Δεν έχει να πάθει τίποτα κακό, κανείς, από την έρευνα...μόνο να κερδίσει έχει. Και μόνο τότε μπορεί να έχει επιχειρήματα και να αντιμετωπίζει πολέμιους της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά και τους πατριδοκάπηλους.

    Το πραγματικό χτύπημα στο γένος μας δόθηκε το 1204, ενώ το 794 μ.Χ. δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις διάλυσης, σε βάθος χρόνου.

    Ιστορικά χάσαμε την γη μας, και ζούμε "στριμωγμένοι" σε έναν χώρο που δεν μας δίνει την πραγματική εικόνα για το ποιοί ήμαστε στο παρελθόν.

    Μια Κωνσταντινούπολη ακέραια, με τους τάφους των προγόνων μας και των αυτοκρατόρων και πατριαρχών στην θέση τους, όπως συμβαίνει στα περισσότερα σημερινά Κράτη σε Δύση και Ανατολή, θα μας έκανε υπερήφανους και ισχυρούς.

    Συμπέρασμα: λυπούμαι πολύ για την εθνική μας αυτοκτονία, με την μονοδιάστατη αρχαιολαγνία. Θα προτιμούσα να γινόταν κάτι αντίστοιχο σε πρόσωπα που είναι πιο κοντά στην σημερινή μας κουλτούρα και ταυτότητα.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 9 Σεπτεμβρίου 2010 5:57 μ.μ. πως το είπες αυτό,το 1204 χάσαμε την συνοχή μας σαν έθνος,ωραία την λες την ιστορία όπως σε συμφέρει,για ποια συνοχή μιλάς,αφού η λέξη έλληνας ήταν απαγορευμένη,και η άρχουσα τάξη ήταν Ρωμαίοι επί το πλείστον.ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΡΩΜΑΙΟΙ.μπορεί ο λαός να ήταν έλληνες εν κρυφό στην αρχή και εν αγνοία στην συνέχεια τις ιστορίας όμως οι άρχοντες και οι βασιλιάδες δεν είχαν ουσιαστικά καμιά σχέσει με τον λαό,αντίθετα ο λαός είχε μια απάθεια και αδιαφορία γιατί ξέρανε ότι το σύστημα τους χρησιμοποιεί καλή ώρα όπως και τώρα και τίποτα παραπάνω,λες εσύ και πολύ βυζαντινό λάτρες για την πρωτεύουσα τις ανατολικής ρώμης,δεν λες ότι οι αυτοκράτορες όλοι τους αποκαλούσαν τον εαυτό τους αυτοκράτορα Αύγουστο και συνεχιστεί της ρώμης.μισή ιστορία λες για την χρονολογία 1204 δεν λες ότι ο Αύγουστος Αλέξιος ο σφετεριστής τις εξουσίας Ο ΕΝ ΧΡΙΣΤΏΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ πήρε τον χρυσό από το ταμείο και πήγε στο διάολο,αφού πρώτα έχει τύφλωση τον αδελφό του,αντί να καθίσει να πολεμήσει όπως όφειλε τους ξένους...σταυροφόρους ο δειλός,αλλά οι έλληνες τις πόλις τι κάνανε;προσευχές και τάματα.αν στο τέλος εξελληνίστηκε αυτό έγινε γιατί δεν έμεινε κανένας απόγονος αυτοκράτορας συνεχιστής τις ρώμης, και όλοι τρέχαν να σώσουν το τομάρι τους η υποκύπταν στις απαιτήσεις τις αυλής,ποια είναι αυτή η αυλή άραγε;;;;; αφού μετά από την σταυροφορία και ουσιαστικά καταστροφή της πόλις ο κάθε διάδοχος και υποψήφιος για το στέμμα πήρε τον δρόμο του,ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΟΣΜΟ,δηλαδή να μισθώσει στρατιώτες,καλή ώρα σαν τον Λάσκαρη.όσο ποιο πίσω πας στην ιστορία τότε ανακαλύπτεις την πικρή αλήθεια. ο ελληνισμός θα πάει μπροστά μόνον όταν οι έλληνες μάθουν την αλήθεια και η αλήθεια δεν είναι στην Κωνσταντινούπολη,αντίθετα μπορεί η περιοχή να είχε ΠΛΟΥΤΗ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΛΛΑΔΑ,Η αλήθεια και η πραγματικότητα βρίσκετε στην αρχαία γραμματεία και παράδοση όπου πηγάζει ατόφιος ο ελληνισμός από εκεί.Η καταστροφή του ελληνισμού ήρθε με την επιβολή του νόμου τις ρώμης,όποιος αποκαλεί τον εαυτό του Έλληνα καιγόταν από τους τοποτηρητές τις ρώμης δηλαδή τους παπάδες.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται για κάποια δούλη εκείνης της εποχής; Δεν ζούσαν μόνο Αθηναίοι στην πόλη ξέρετε και ο ομαδικός τάφος κάτι τέτοιο υποδηλώνει. Αν ήταν Αθηναία θα είχε καλύτερη ταφική μεταχείριση, ίσως πάλι να κάνω λάθος.
    Φυσιογνωμικά πάντως το μοντέλο δεν θυμίζει άτομο ελληνικής καταγωγής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν είναι σοβαρά τα γραπτά σου stef, και δεν μπαίνω στον κόπο να σου απαντήσω, γιατί δεν ξέρεις πραγματικά τί σου γίνεται.

    (LOL, μιλάς για 15 αιώνες Ρωμαϊκής καταπίεσης!! Τόσο πολύ πια αντέξανε αυτοί οι αρχαίοι Έλληνες, και κρατηθήκανε καθαροί;)

    Σου λείπει η κριτική σκέψη, και δεν έχει καταλάβει γρι από τα γραφόμενά μου.

    Λυπάμαι, ειδικά εσένα δεν σου απαντώ, διότι με προσβάλλει προσωπικά η παραποίηση του γραπτού μου λόγου, καθώς και του συνδέσμου που παρέθεσα...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μνήμη του λαού μου που σε λένε Πίνδο,
    Μνήμη του λαού μου που σε λένε Άθω

    Ο Αλέξιος ήταν σφετεριστής το 1204... οι Έλληνες μισθοφόροι που πολεμούσαν στο πλευρό των Περσών κατά του Μ.Αλεξάνδρου στον Γρανικό τι ήταν;

    Ακόμα και το 1261 η αυτοκρατορία είχε μεγαλύτερη έκταση από τη σημερινή Ελλάδα, είχε όμως και πολύ εμφύλιο μίσος μέσα της όπως και η αρχαία Ελλάδα...

    Ο λαός αν είχε απάθεια δεν θα θρηνούσε στην Άλωση, ούτε μετά από αυτή θα ύψωνε μπαιράκια με τον Σταυρό(Κολοκοτρώνης 1821) και τον Δικέφαλο(Κλαδάς 1480)....

    Όταν λέμε αρχαία ελληνική γραμματεία μιλάμε για δεκάδες και πολλές φορές αντικρουόμενες μεταξύ τους προτάσεις ζωής, άλλες με θρησκευτικό περιεχόμενο και άλλες όχι...για ποια αλήθεια μιλάμε τώρα ότι υπάρχει στην αρχαία γραμματεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Λύκος

    Προς Κ.Π. (9 Σεπτεμβρίου 2010 5:57 μ.μ. )

    Εγώ με όσα γράφεις διασκεδάζω πάντως!

    Επί παραδείγματι έμαθα σήμερα ότι εσείς οι πόντιοι φυτρώνεται σαν τα μανιτάρια (αλήθεια εκεί στον πως βρεθήκατε ? δια μαγιάς ? οι πρόγονοί σας τι ήτο, έλληνες ή Βουσμάνοι ?) και δεν προέρχεστε από το γένος των Ελλήνων αλλά είστε ρωμιοί. Μάλιστα σας επιβλήθηκε το ανάξιο όνομα «Έλλην» ενώ εσείς θέλατε να είστε πόντιοι….

    Τα υπέλειπα που λες δεν τα σχολιάζω γιατί είναι ανάξια σχολιασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κ.Π.μου αρέσει που γελάς αλλά δεν έχεις επιχειρήματα.γλώσσα λανθάνουσα αλήθεια λέει,μόνος σου το λες για 15 αιώνες καταπίεσης,σωματικής και πνευματικής,αλλά αυτό που λες αν αντέξανε οι αρχαίοι να μείνουν καθαροί αυτό δείχνει και το πνευματικό σου επίπεδο,εγώ γράφω με ιστορικά στοιχεία και μου απαντάς με ειρωνεία και βλακείες,αν εγώ είμαι αρχαιόπληκτος εσύ είσαι αδαείς και φαντασιόπληκτος και όπως λες:Μια Κωνσταντινούπολη ακέραια, με τους τάφους των προγόνων μας και των αυτοκρατόρων και πατριαρχών στην θέση τους, όπως συμβαίνει στα περισσότερα σημερινά Κράτη σε Δύση και Ανατολή, θα μας έκανε υπερήφανους και ισχυρούς.Mπα έχεις οικογενειακό τάφο μέσα στους αυτοκρατορικούς τάφους,δηλαδή εσύ είσαι ο εκπρόσωπος και συνεχιστής τις αυτοκρατορικής οικογένειας;των ρωμαίων η των ΓΚΡΙΕ;μάλλον πρέπει να σε κοιτάξει κάνα γιατρός γιατί δεν σε βλέπω καλά.Λες με την μονοδιάστατη αρχαιολαγνία,είπαμε όσο πας πίσω ιστορικά φτάνεις στην πηγή και η πηγή δεν είναι η χριστιανική ιστορία,κολλητός με την δραγώνα μου φαίνεσαι και εσύ,έχεις τα ίδια μυαλά με αυτήν.οι Έλληνες μισθοφόροι που πολεμούσαν στο πλευρό των Περσών κατά του Μ.Αλεξάνδρου στον Γρανικό τι ήταν;τι ήταν αφού το λες μόνος σου δεν ξέρετε τι γράφετε μερικοί εδώ μέσα ώρες ώρες, έλληνες ήταν,μην μπερδεύεται τον χριστιανισμό εθνικιστικά με τον ελληνισμό είναι διαφορετικές σχολές σκέψης και τρόπος ζωής,άλλα το πας ότι είναι προδότες,έλα μου ντε όμως ότι στην πόλη που φαντάζεσαι ουσιαστικά ο στρατός ήταν μισθοφορικός από διάφορες χώρες τις ευρώπης εξυπνάκια και το χειρότερο ήταν ότι αφού μπήκαν στην πόλη οι σταυροφόροι αυτοί κάνανε στάση εργασίας δηλαδή δεν πιάσανε τα όπλα τους,ανοίξτε και κανένα βιβλίο ιστορίας και πείτε κάτι σοβαρό και αφήστε τις κοτσάνες.το 1261 τι λες τώρα -ο λαός δεν θρηνεί τίποτα και κανέναν αυτά που λες είναι δικά σου αφού σου είπα παραπάνω ο απλός κόσμος ήταν αδιάφορος με την εξουσία και την εθνική συνείδηση αφού έτσι τον είχανε μάθει τον λαό είπαμε είναι χριστιανοί και κάποιοι σε έμαθαν σήμερα να λες αυτά τα λόγια και ο Κολοκοτρώνης που επικαλείσαι για τους αρχαίους έλληνες μίλαγε και για αυτές τις άσπρες πέτρες,τα απομεινάρια τον αρχαίων ναών ακόμα και ο δικέφαλος αετός είναι αρχαίο σύμβολο σύμβολο δύναμης σύμβολο του ΔΙΑ,όσο για την αλήθεια στην αρχαία γραμμάτια έχει περισσότερη από την χριστιανική γραμμάτια που επί τις ουσίας είναι ελεγχόμενη πληροφόρηση.Κ.Π. αν δεν είσαι καθαρός έλληνας πρόβλημα σου,όμως επί το πλείστον οι κάτοικοι τις χερσονήσου του Αίμου είναι κατά μεγάλο ποσοστό ομοιογενείς δηλαδή καθαροί δηλαδή από τους αρχαίους έλληνες,όσο για το κορίτσι τις σας κάνει να έχετε επιφύλαξη αν είναι πολίτης η όχι,αν είναι δούλα η όχι,καταρχάς λένε ότι είναι έφηβη μικρούλα 13-16 ετών,ότι δεν είναι και τόσο ομορφούλα δεν είναι κακό,εμένα μου είναι συμπαθής, επειδή έχει πεταχτά δοντάκια είναι κατακριτέα,δυστυχώς τότε δεν είχανε ανακάλυψη τα σιδεράκια για τα δόντια.το χειρότερο όμως είναι ότι πέθανε με πόνο.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλά, όλοι εσείς που μιλάτε για Μογγόλους και πεταχτά ζυγωματικά για τους γείτονες... τα ζυγωματικά της Μύρτιδος τα προσέξατε καλά; Σαν κόρη του Τζένγκινς Χαν είναι... Σιγά μην ήταν έτσι οι Έλληνες την εποχή του Περικλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τόσο ο ΚΠ όσο και ο στεφ (αυτός ο πασοκολάγνος) λέτε βλακείες και ιδεοληπτικές ανιστορισίες!Ανοίκετε και οι δύο σε σχολές σκέψεις με καμία επιστημονική μέθοδο,με καμία επιστημονική θεώρηση χωρίς στοιχεία με μόνο κριτήριο κάποια προκατασκευασμένη κοσμοθεώρηση,φανατισμό και ιδεοληψία!είστε και οι δύο και οι σχολές σας εξαιρετικά επικίνδυνοι για το Έθνος μας,άντε μορφωθείτε και μάθετε να σκέφτεστε επιστημονικά και μετά μιλάτε!
    Στεφ εσύ είσαι γνήσιο σπέρμα Περικλέους;
    ΚΠ εσύ γνήσιο αυτοκρατορόσπερμα;
    ό,τι άλλες εποχές και άλλες μόδες δεν το καταλάβατε!Ο ελληνισμός όπως και κάθε άλλος πολιτισμός αρχαίος αλλάζει,συνεχίζει και εξελίσσεται,περνάει δε από φάσεις και φάσεις!
    Αυτό που λέει βέβαια ο ΚΠ ότι οι αρχαίοι κυρίως διαφωνούσαν μεταξύ τους είναι σαφέστατα σωστό!Κάποιοι μιλάνε γενικά για αρχαίους,και τους κατατάσσουν όλους στην ίδια κατηγορία!!!λες και όλοι έλεγαν τα ίδια!λες και ζούσαν όλοι το ίδιο!Όπως και στην βυζαντινή εποχή αυτό γινόταν!όπως και σε κάθε άλλη εποχή ο κόσμος αυτό κάνει!έλεος και συνέλθετε!ρωμανιδικοί και νεοπαγανιστές!
    Τώρα για τους ηλίθιους ρατσιστές που μιλάνε για τα χαρακτηριστικά της μικρής ας μας πουν πως φαντασιώνονται αυτοί τους αρχαίους...γκαραγκιοζιλίκιαααααααααααααααα!
    Μιλάμε τελικά για μεγάλη ασχετοσύνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τρικυμία εν κρανίω εδώ μέσα. Θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε στο τέλος.
    Ρωμανιστές και αρχαιοελληνιστές και κάθε καρυδιάς καρύδι. Μάθατε από πέντε ατάκες ο καθένας και ξιφουλκείτε με πάθος εναντίον του "εχθρού".
    Οι ελληνικές επιγραφές στο ναό της του Θεού Σοφίας, υπάρχουν ήδη από την εποχή του Ιουστινιανού και λίγο αργότερα. Στα κιονόκρανα του ναού υπάρχουν στα ελληνικά τα αρκτικογράμματα των αυτοκρατόρων. Η επιγραφολογία είναι σεβαστός κλάδος της αρχαιολογίας. Είναι ο σιωπηλός και συνάμα λαλίστατος μάρτυρας της αλήθειας.
    Τα υπόλοιπα είναι υποκειμενικές σας ερμηνείες, σκόπιμες και αυθαίρετες, προϊόντα άγνοιας και ημιμάθειας. Το χειρότερο είναι ότι στραβώνετε και άλλους.
    Τα έχετε πολύ μπερδέψει, όλοι λέτε από μια αλήθεια και από ένα ψέμμα. Περιττό να πω ότι διαφωνώ με όλους σας.

    Εδώ ταιριάζει το:
    "από την μαία στη μαμή χάσαμε και το παιδί"


    Stef: 10 Σεπτεμβρίου 2010 1:43 π.μ.

    Δεν είναι συναισθηματικής, ούτε αισθητικής φύσεως το ζήτημα της Μύρτιδος, αλλά ιστορικής και επιστημονικής, αν δηλαδή η ανάπλαση του μοντέλου έγινε λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα της ζωής και του πληθυσμού στην Αθήνα του τότε.
    Στο κάτω-κάτω η εμφάνιση της Μύρτιδος είναι υποθετική, σχεδόν εικαστική. Βασίστηκαν στα οστά του προσώπου, αλλά αυτά δεν επαρκούν για να αποδώσουν πλήρως τη μορφή και τις όποιες λεπτομέρειες της, που όμως είναι καθοριστικές για τη συνολική εικόνα που παρουσιάζει ένα πρόσωπο.
    Θυμηθείτε μια ανάλογη-κραυγαλέα και υποτιμητική κατ΄εμέ-απεικόνιση του Χριστού από Άγγλους επιστήμονες πριν από λίγα χρόνια. Από που και πως, με τι στοιχεία; Προφανώς ήθελαν να τον τιμωρήσουν!Άλλο ο καλλιτέχνης με τη φαντασία του και άλλο ο επιστήμονας με την απόδειξη του. Αυτοί λειτουργούν με καλλιτεχνικά και όχι με επιστημονικά μέσα.
    Η όλη υπόθεση αποσκοπεί σε μια τουριστική ατραξιόν. Ζεστό χρήμα και πάρε κόσμε μια Μύρτιδα...μια αρχαία της διπλανής πόρτας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το πρόβλημα είναι ότι στο εγγύτατο παρελθόν μπήκα στον πειρασμό και παρέθεσα πηγές, αφιερώνοντας πολύ από τον πολύτιμό μου χρόνο, για να απαντήσω σε φίλους αναγνώστες το Ινφογνώμονα, και δεν μπορώ να κάνω το ίδιο πράγμα συνέχεια.

    Παραθέτω τις απόψεις μου, και θα συνεχίσω να το κάνω, αδιαφορόντας για αυτούς που δεν τις γουστάρουν: φίλτατοι, απλά μην τις διαβάζετε αν έχετε πρόβλημα... πέρα από το αν κάποιος δεν γνωρίζει κάποια πράγματα, και σοκάρεται να ακούει αλήθειες που δεν του έχουνε μάθει στο εκπαιδευτικό σύστημα στο Ελλαδιστάν, θα όφειλε τουλάχιστον να κάνει μια μικρή μελέτη, πριν καταδικάζει.

    Κάποιος, παραπάνω, αναφέρει για την ελληνική γραφή: έχω γράψει αρκετές φορές, παραθέτοντας και κείμενα διαφόρων εποχών, ότι δεν μιλούσαν ελληνικά μόνο οι "Έλληνες". Η 1-1 αντιστοίχιση γλώσσας με "φυλές" ("είσαι εθνικά ότι γλώσσα μιλάς") πρωτοξεκίνησε στην ιστορία από τους Φράγκους: αυτοί φέρανε τον φυλετισμό.

    Πηγές έχω δώσει πολλές: το Thesaurus Linguae Graecae θα βοηθήσει τον φιλομαθή και φιλαλήθη να βρει την αλήθεια.

    Οι Ρωμαϊκός πολιτισμός, με ελληνιστικά θεμέλια μεν, ξεπέρασε κατά πολύ τα στενά όρια του φυλετισμού, και δέχθηκε στην αγκαλιά του ανθρώπους που πριν θεωρούνταν "βάρβαροι" από τον αρχαιοελληνικό κόσμο. Ο Χριστιανισμός μετέτρεψε την αυτοκρατορία σε μία κιβωτό ανθρώπων που τους ένωνε η Αποστολική Παράδοση (κατά τα λεγόμενα του Αποστόλου Παύλου δεν υπήρχε πια Έλλην ή Σκύθης ή οτιδήποτε άλλο...αλλά Χριστιανός).

    Κατανοώ ότι στον Ινφογνώμονα μπαίνουνε και πατριδοκάπηλοι, μεταξύ αυτών που έχουνε απλά ενδιαφέρον για τα τεκτενόμενα στην πατρίδα, αλλά με αηδιάζει ο φυλετισμός.

    Και το συγκεκριμένο εχγείρημα της Μύρτιδος με κάνει να αναρωτιέμαι αν οι συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα έχε επισκεφθεί οφθαλμίατρο τα τελευταία χρόνια...μιλώντας πάντα για το αισθητικό αποτέλεσμα.

    Ο John Prag, καθηγητής στο παν. του Μαντσεστερ, κάνει κάτι ανάλογο, και έχει ήδη αναπλάσει το πρόσωπο του Αγαμέμνωνος, αλλά με σαφώς ποιοτικότερο τρόπο.

    Δεν θα μπαίνω καν στον κόπο να απαντώ σε εμπαθή μηνύματα, νομίζω είναι το μόνο τακτ με το οποίο μπορώ να είμαι μέλος αυτής της μεγάλης κοινότητας του Ινφογνώμονα, χωρίς κάθε μου post να μετατρέπεται σε "πεδίο μάχης".

    Είναι άξιο απορίας πάντως πώς οι Ελλαδίτες του Ελλαδιστάν μουτζώνουνε τους Ποντίους αδελφούς της Τραπεζούντας, και τον Ποντιακό Πολιτισμό, με αναφορές σαν τις παραπάνω...είναι αξιοθρήνητο...τί να πεις...αρβανίτες είστε οι περισσότεροι παλαιοελλαδίτες, που δεν μιλούσατε γρι ελληνικά το 1821, και τώρα το παίζεται απόγονοι του Περικλή...

    Περαστικά... ;)

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για δες λοιπόν...οι αλβανίτες, που δεν μιλούσανε γρι ελληνικά το 1821, Παλαιοελλαδίτες γαρ, μας το παίζουνε απόγονοι του Περικλή, και βγάζουνε και γλώσσα για τον Ρωμαϊκό/Ρωμέικο Ποντιακό Πολιτισμό.

    Βρε ουστ...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κ.Π.

    δεν σε τιμά ως Έλληνα,να βγάζεις το μάτι του άλλου Έλληνα.Ούτε και όποιον άλλον κάνει σαν εσένα.Στο κάτω κάτω,κι η ποντιακή διάλεκτος εκτός από κάποιες αρχαϊζουσες καταλήξεις ρημάτων έχει και πολλές τουρκικές λέξεις.Κανείς δεν είναι τέλειος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ναι αλλα οι Ποντιοι αγαπητε 10 Σεπτεμβρίου 2010 12:49 μ.μ., εχουν την "εξωθεν καλη μαρτυρια" περι της Ελληνικοτητος τους, αυτης του Γιακοβ Φαλμεραϊερ.Την ιδια ωρα που αυτος ο ρουφιανος εθαβε-για πολιτικες και οχι μονο σκοπιμοτητες-τον Ελληνισμο της κυριως Ελλαδος,χαρακτηριζοντας τον Σλαβικης καταγωγης, "αναγορευε" σε τελειους Ελληνες τους Ποντιους.Και ας χρησιμοποιουν οπως λες στο λεξιλογιο τους ενα σωρο Τουρκικες λεξεις.Οποτε ο αγαπητος Κ.Π. ορθως κοκορευεται για τις γνωσεις του.Παταει γερα στον Φαλμεραϊερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εἶδα τήν εἰκόνα τῆς ὑποτιθεμένης
    ''Μύρτιδος'' . Φέρει προγναθισμόν
    καί αὐτί προεξέχον, τοῦ τύπου ἀτόμων
    πού περιγράφει ὁ ψυχίατρος Λομπρόζο..
    Ἠ φάτσα πάντως,δέν δείχνει γιάἙΛΛΗΝΙ-
    ΔΑ....θά πάθουν σόκ αἱ Καρυάτιδες μόλις ἀντικρίσουν τοιούτου ''εἴδους΄
    ὁμόφυλον!!! Ἠ παγκόσμιος δυσφήμηση
    ἐπίκειται, ἀφοῦ ἡ ἀναρρίχηση τῶν
    κιτρίνων βατράχων στή δημόσια ζωή
    καλά κρατεῖ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τόσο ο ΚΠ όσο και ο στεφ (αυτός ο πασοκολάγνος--ενώ εσύ ανώνυμε βρίζεις και κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία σου,θα σου πω ότι εγώ είμαι σπέρμα του Περικλή του Δημοσθένη του Αλεξάνδρου,εσύ γνωρίζεις πιάνου σπέρμα είσαι νόθε.Ας τα βάλουμε τα πράγματα κάτω και μην λέμε ότι θέλουμε,εγώ μίλησα βάση ιστορίας,όχι προσωπικών αντιλήψεων και δογμάτων.Η ιστορία μας ξεκινά από την αρχαιότητα και έχει διάφορες φάσεις,οι λεγόμενες πόλις κράτη είχαν συχνά διαμάχες μεταξύ τους και η μεγαλύτερη μάχη ήταν του πελοποννησιακού πολέμου που θύμα του ήταν αυτή η κοπέλα που είναι θέμα στην ανάρτηση,ο Θουκυδίδης έγραψε για αυτόν τον πόλεμο που γνωρίζουμε εμείς σήμερα,κάνοντας ουσιαστικά ανάλυση αυτού του πολέμου έγινε η αιτία να είναι πάντα επίκαιρος.Η πρώτη προσπάθεια ένωσις ήταν με τον Αλέξανδρο όμως κράτησε όσο κράτησε και η βασιλιά του,ελπίζω να γνωρίζετε τους ΕΠΙΓΟΝΟΥΣ,μεγάλο άγνωστο κεφάλαιο στους πιο πολλούς έλληνες.Η βασική διαφορά εμάς των αρχαιολατρών με του φανατικούς χριστιανούς είναι το σημείο αρχής του ελληνισμού,όπου έχουν το βυζάντιο σαν αρχή τους έθνους μας όπου ΕΛΛΗΝΑΣ δεν υφίστατο αλλά ρωμαϊκή αυτοκρατορία και ρωμαίοι πολίτες και υπήκοοι.
    Ο όρος «Βυζαντινός» εισήχθη μόλις το 1567, από τον Ιερώνυμο Βολφ.Ελληνας είναι όποιος έχει το ομόγλωσον, το ομόαιμον στο ομόθρησκον και το ομότροπον.Αυτό για τον νόθο στην αρχή τις κουβέντας απομεινάρι των σελτζούκων μογγόλων.Όμως μετά την πρώτη άλωση από τους σταυροφόρους ο κόσμος είδε και ήξερε ότι δεν έχει πολλά κοινά με τους άξεστους δυτικούς,ούτε σε γλώσσα ούτε σε ηθικούς κανόνες ούτε ακόμα σε θέματα υγιεινής παρ ότι είχαν θρησκευτική ταύτιση,ορθόδοξοι εναντίον καθολικών,ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΩΝ.Αφού αναφέρεις την χρονολογία πρέπει να πεις ότι ο ΑΛΕΞΙΟΣ δέχτηκε την υποταγή τις ορθόδοξης εκκλησίας στους ρωμαίους,ρωμιός εναντίον ρωμαίου.κάπου η σούπα των εθνών οι των λαών θα πω καλύτερα έχει αρχίσει και χαλάει.Σήμερα ως Ελληνα ορίζουμε στενά τον πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας,θα μπορούσαμε να είχαμε σαν αρχή τις εθνογέννησης μας το 1821,ακόμα και οι αρβανίτες και όπως αλλιώς λέγονται πολέμησαν με μας εναντίον του τότε κοινού εχθρού.όμως το θέμα είναι πολύ μεγάλο και σοβαρό για να το κάνουμε όπως τώρα.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 1-Τόσο ο ΚΠ όσο και ο στεφ (αυτός ο πασοκολάγνος--ενώ εσύ ανώνυμε βρίζεις και κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία σου,θα σου πω ότι εγώ είμαι σπέρμα του Περικλή του Δημοσθένη του Αλεξάνδρου,εσύ γνωρίζεις πιάνου σπέρμα είσαι νόθε.Ας τα βάλουμε τα πράγματα κάτω και μην λέμε ότι θέλουμε,εγώ μίλησα βάση ιστορίας,όχι προσωπικών αντιλήψεων και δογμάτων.Η ιστορία μας ξεκινά από την αρχαιότητα και έχει διάφορες φάσεις,οι λεγόμενες πόλις κράτη είχαν συχνά διαμάχες μεταξύ τους και η μεγαλύτερη μάχη ήταν του πελοποννησιακού πολέμου που θύμα του ήταν αυτή η κοπέλα που είναι θέμα στην ανάρτηση,ο Θουκυδίδης έγραψε για αυτόν τον πόλεμο που γνωρίζουμε εμείς σήμερα,κάνοντας ουσιαστικά ανάλυση αυτού του πολέμου έγινε η αιτία να είναι πάντα επίκαιρος.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 2-Η πρώτη προσπάθεια ένωσις ήταν με τον Αλέξανδρο όμως κράτησε όσο κράτησε και η βασιλιά του,ελπίζω να γνωρίζετε τους ΕΠΙΓΟΝΟΥΣ,μεγάλο άγνωστο κεφάλαιο στους πιο πολλούς έλληνες.Η βασική διαφορά εμάς των αρχαιολατρών με του φανατικούς χριστιανούς είναι το σημείο αρχής του ελληνισμού,όπου έχουν το βυζάντιο σαν αρχή τους έθνους μας όπου ΕΛΛΗΝΑΣ δεν υφίστατο αλλά ρωμαϊκή αυτοκρατορία και ρωμαίοι πολίτες και υπήκοοι.
    Ο όρος «Βυζαντινός» εισήχθη μόλις το 1567, από τον Ιερώνυμο Βολφ.Ελληνας είναι όποιος έχει το ομόγλωσον, το ομόαιμον στο ομόθρησκον και το ομότροπον.Αυτό για τον νόθο στην αρχή τις κουβέντας απομεινάρι των σελτζούκων μογγόλων.Όμως μετά την πρώτη άλωση από τους σταυροφόρους ο κόσμος είδε και ήξερε ότι δεν έχει πολλά κοινά με τους άξεστους δυτικούς,ούτε σε γλώσσα ούτε σε ηθικούς κανόνες ούτε ακόμα σε θέματα υγιεινής παρ ότι είχαν θρησκευτική ταύτιση,ορθόδοξοι εναντίον καθολικών,ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΩΝ.Αφού αναφέρεις την χρονολογία πρέπει να πεις ότι ο ΑΛΕΞΙΟΣ δέχτηκε την υποταγή τις ορθόδοξης εκκλησίας στους ρωμαίους,ρωμιός εναντίον ρωμαίου.κάπου η σούπα των εθνών οι των λαών θα πω καλύτερα έχει αρχίσει και χαλάει.Σήμερα ως Ελληνα ορίζουμε στενά τον πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας,θα μπορούσαμε να είχαμε σαν αρχή τις εθνογέννησης μας το 1821,ακόμα και οι αρβανίτες και όπως αλλιώς λέγονται πολέμησαν με μας εναντίον του τότε κοινού εχθρού.όμως το θέμα είναι πολύ μεγάλο και σοβαρό για να το κάνουμε όπως τώρα.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η πρώτη προσπάθεια ένωσις ήταν με τον Αλέξανδρο όμως κράτησε όσο κράτησε και η βασιλιά του,ελπίζω να γνωρίζετε τους ΕΠΙΓΟΝΟΥΣ,μεγάλο άγνωστο κεφάλαιο στους πιο πολλούς έλληνες.Η βασική διαφορά εμάς των αρχαιολατρών με του φανατικούς χριστιανούς είναι το σημείο αρχής του ελληνισμού,όπου έχουν το βυζάντιο σαν αρχή τους έθνους μας όπου ΕΛΛΗΝΑΣ δεν υφίστατο αλλά ρωμαϊκή αυτοκρατορία και ρωμαίοι πολίτες και υπήκοοι.
    Ο όρος «Βυζαντινός» εισήχθη μόλις το 1567, από τον Ιερώνυμο Βολφ.Ελληνας είναι όποιος έχει το ομόγλωσον, το ομόαιμον στο ομόθρησκον και το ομότροπον.Αυτό για τον νόθο στην αρχή τις κουβέντας απομεινάρι των σελτζούκων μογγόλων.Όμως μετά την πρώτη άλωση από τους σταυροφόρους ο κόσμος είδε και ήξερε ότι δεν έχει πολλά κοινά με τους άξεστους δυτικούς,ούτε σε γλώσσα ούτε σε ηθικούς κανόνες ούτε ακόμα σε θέματα υγιεινής παρ ότι είχαν θρησκευτική ταύτιση,ορθόδοξοι εναντίον καθολικών,ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΩΝ.Αφού αναφέρεις την χρονολογία πρέπει να πεις ότι ο ΑΛΕΞΙΟΣ δέχτηκε την υποταγή τις ορθόδοξης εκκλησίας στους ρωμαίους,ρωμιός εναντίον ρωμαίου.κάπου η σούπα των εθνών οι των λαών θα πω καλύτερα έχει αρχίσει και χαλάει.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 3-Σήμερα ως Ελληνα ορίζουμε στενά τον πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας,θα μπορούσαμε να είχαμε σαν αρχή τις εθνογέννησης μας το 1821,ακόμα και οι αρβανίτες και όπως αλλιώς λέγονται πολέμησαν με μας εναντίον του τότε κοινού εχθρού.όμως το θέμα είναι πολύ μεγάλο και σοβαρό για να το αναλύσουμε όπως τώρα.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. 9:14 δεν φαντασιώνομαι τίποτα. Απλά ή έκανε κακή δουλειά η ομάδα ή δεν μιλάμε για ελληνίδα. Έτσι απλά. Αφήσαν τα αγάλματα οι αρχαίοι, ξέρουμε πώς ήταν οι Έλληνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ελλήνων καυγάς,
    Τούρκων (μόνο;) χαλβάς.
    (Για όσους εκ συστήματος διαπληκτίζονται φραστικά σε αυτό το ιστολόγιο).
    Intrceptor

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.