3/9/10

Δελεβέκουρας - Πιθανές επαφές στη Ν. Υόρκη για το θέμα της ΠΓΔΜ

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο - είναι πολύ πιθανόν, είπε - να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με τον διαπραγματευτή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, στα Ηνωμένα Εθνη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Δελαβέκουρας είπε οτι η ελληνική πλευρά θα το ήθελε,αν ο κ. Νίμιτς έχει το χρόνο και μάλιστα πρόσθεσε οτι αν ο πρωθυπουργός και ο κ. Γκρούεφσκι είναι στη Ν.Υόρκη στον ίδιο χρόνο και το επιτρέψει το πρόγραμμά τους,είναι επίσης πιθανό να έχουν μια τετοια συνάντηση. Ερωτηθείς για τυχόν ''αμερικανικές πιέσεις'' προς την Ελλάδα καθώς και για ''σενάρια μυστικής διπλωματίας'', όπως αναφέρθηκαν σε δημοσιεύματα, με αφορμή δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια Φίλιπ Ρίκερ, ο εκπρόσωπος είπε οτι η ελληνική πλευρά ''συνεχίζει να επενδύει στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Ηνωμένα Εθνη υπο την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς και μάλιστα έχει ζητήσει απο την αμερικανική πλευρά να εξηγήσει ποιό ήταν το σκεπτικό των δηλώσεων του κ.Ρίκερ". Υπενθυμίζεται οτι ο αμερικανός πρέσβης στην ΠΓΔΜ δήλωσε οτι η αμερικανική θέση δεν προβλέπει αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της «Μακεδονίας», ούτε αλλαγή του Συντάγματος της χώρας και ουσιαστικά υποστηρίζει τη λύση της διπλής ονομασίας με την εξεύρεση «διεθνούς αναφοράς», που θα αντικαταστήσει μόνο το FYROM (όπως, δηλαδή, χρησιμοποιείται σήμερα). Ο κ. Ρίκερ, μάλιστα, διαβεβαίωσε τους γείτονες ότι η λύση δεν θα αφορά την ταυτότητα και τη γλώσσα τους.

Στην Αθήνα ο Γρ. Δελαβέκουρας επεσήμανε σήμερα οτι ''η πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην ΠΓΔΜ παραμένει μια ανοιχτή πολιτική, παρ' όλο που υπάρχουν φορές που εκ μέρους της ηγεσίας της γείτονος γίνονται δηλώσεις που δεν βοηθούν το σκοπό'', που είναι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. ''Πρέπει να είναι σαφές οτι η Ελλάδα θα συνεχίσει συστηματικά τις προσπάθειες για την επίλυση και έχει προτείνει ένα πλαίσιο για να φθάσουμε σε λύση. Τα σενάρια που γράφονται πολύ συχνά δεν απηχούν την πραγματικότητα. Δεν πρόκειται για μυστική διπλωματία, αλλά όντως για μια εμπιστευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του ΟΗΕ, υπο τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ. Οι δύο χώρες έχουν τους εκπροσώπους τους,το πλαίσιο είναι σαφώς καθορισμένο και απο εκεί περιμένουμε να προέλθει η λύση. Γι' αυτό περιμένουμε να υπάρξει κάποια κινητικότητα απο την πλευρά της ΠΓΔΜ, η ηγεσία της οποίας τείνει να οχυρώνεται πίσω απο επιχειρήματα που ακούμε εδώ και είκοσι χρόνια.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει την καλή της διάθεση για μια λύση και περιμένει ανταπόκριση και απο την άλλη πλευρά'',σημείωσε. Ο εκπρόσωπος δήλωσε οτι δεν μπορεί να ξέρει ''ποιά είναι τα κίνητρα και ποιές οι σκέψεις που είχε ο αμερικανός πρέσβης προκειμένου να κάνει αυτές τις δηλώσεις. Οι δηλώσεις και η δημοσιότητα δεν βοηθούν ειδικά όταν είναι εκτός πλαισίου της διαπραγμάτευσης''. Τέλος είπε ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε σταυροδρόμι. ''Εχει την ευκαιρία να κάνει άλμα προς τα εμπρός για να πετύχει ένα ευρωατλαντικό μέλλον''.

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.