2/9/10

Δελαβέκουρας: «Να καταργήσει η Τουρκία το casus belli»

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το γεγονός πως υπάρχει απειλή πολέμου από την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, που προβλέπεται ρητά από το Δίκαιο της Θάλασσας και συνιστά μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει απειλή πολέμου είναι απαράδεκτο. Δεν νοείται να υπάρχει απειλή πολέμου από μια υποψήφια προς ένταξη, εναντίον μιας χώρας-μέλους της ΕΕ, με δεδομένο και το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσονται οι διεθνείς σχέσεις στην εποχή μας. Είναι θέμα της Τουρκίας να το καταργήσει», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σε ερώτημα για τις πρόσφατες, σχετικές με το casus belli, δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει την ευρωτουρκική προσέγγιση και ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων «με πολύ προσεκτικά βήματα και χωρίς να θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα», τονίζοντας, επίσης, ότι «δεν νοείται εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την κατάργηση των παραβιάσεων του Διεθνούς Δίκαιου».
Για δε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είναι απαραίτητο να εκπληρωθούν τα κριτήρια και οι υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας, δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας.
Επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι επιθυμούν την εμβάθυνση και βελτίωση των διμερών σχέσεων, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η καταγγελία του γεγονότος της ύπαρξης του casus belli, που είναι αντίθετο στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, έχει γίνει με συστηματικό τρόπο από όλους του εκπροσώπους του ελληνικού κράτους και έχει καταγραφεί στα έγγραφα των Διεθνών Οργανισμών στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα.
«Το ότι συνεχίζει να υπάρχει απειλή πολέμου είναι απαράδεκτο. Έχει καταγραφεί παντού και πρέπει η Τουρκία να εξηγήσει διεθνώς πώς είναι δυνατόν σήμερα, το 2010, να διατηρεί το casus belli», σημείωσε.
Ο κ. Δελαβέκουρας αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, προχθές, στο περιθώριο της κοινής παρουσίας τους στον αγώνα των εθνικών ομάδων μπάσκετ των δύο χωρών.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα της πραγματοποίησης μονήμερων εκδρομών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, για τους πολίτες όλων των χωρών και -όπως είπε ο κ. Δελαβέκουρας- για το θέμα αυτό οι ελληνικές αρχές είναι σε επαφή με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ώστε να ξεκινήσει, στο εγγύς μέλλον, πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. «Είναι σημαντικό για τον ελληνικό τουρισμό, έχει δε εφαρμοσθεί και στο παρελθόν με πολύ καλά αποτελέσματα», τόνισε.
Οι κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου συζήτησαν ακόμα για την πρόοδο των εργασιών στα θέματα του Συμβουλίου Ανώτατης Συνεργασίας των δύο χωρών, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, το Κυπριακό, άλλα περιφερειακά θέματα, το ενδεχόμενο νέας συνάντησής τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τον προγραμματισμό της ανταποδοτικής επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα, πιθανώς στις αρχές Νοεμβρίου.

Διάψευση για υπερωρίες
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» (της Κυριακής 29 Αυγούστου) περί «οργίου υπερωριών εκατομμυρίων στα γραφεία των υπουργών» παρέπεμψε σε σχετική παλαιότερη ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την οποία «η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, αφορά την έγκριση της αποζημίωσης για την υπερωριακή απασχόληση όλων των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών για το έτος 2010 και όχι μόνο των τοποθετημένων στα διπλωματικά και πολιτικά γραφεία της πολιτικής του ηγεσίας».
Ο κ. Δελαβέκουρας επανέλαβε σήμερα ότι η σχετική απόφαση ΣΤ4/Φ.084/ΑΣ 1823 αναφέρεται «σε συνολικό αριθμό απασχολουμένων, ο οποίος προβλέπεται τυπικά από το ισχύον νομικό καθεστώς, αλλά ο οποίος δεν έχει πληρωθεί, ακριβώς επειδή καταβάλλονται προσπάθειες για την περιστολή των εξόδων λειτουργίας του υπουργείου. Επιπλέον, για τον ίδιο λόγο έχει υπολογιστεί μειωμένος, σχεδόν κατά το ήμισυ, αριθμός υπερωριών ανά απασχολούμενο, σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2009».
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, το συνολικό ποσό που αναφέρεται στην ίδια απόφαση, συνιστά την συνολική πίστωση που διατίθεται από τον Προϋπολογισμό, για τη δυνητική αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης στο υπουργείο, έως το τέλος του 2010 και όχι το ποσό που θα έχει καταβληθεί πραγματικά έως το τέλος αυτού του χρόνου.
Η διαφορά που προκύπτει τόσο από την μη πλήρωση όλων των προβλεπόμενων θέσεων, όσο και από τη μείωση στον υπολογισμό των υπερωριών ανά απασχολούμενο, είναι προφανές ότι θα παραμείνει ως διαθέσιμη πίστωση στον Προϋπολογισμό, χωρίς να έχει απορροφηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι τα ακριβή στοιχεία έχουν ως εξής:
Στο Πολιτικό Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών έχουν πληρωθεί 4 θέσεις από τις συνολικά 47 προβλεπόμενες.
Στο Πολιτικό Γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών δεν έχει πληρωθεί καμία από τις συνολικά 33 προβλεπόμενες.
Στο Πολιτικό Γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών έχουν πληρωθεί 4 από τις συνολικά 11 προβλεπόμενες.
Στο Διπλωματικό Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών απασχολούνται υπερωριακώς 18 υπάλληλοι, από τις 45 συνολικά θέσεις που προβλέπονται για μόνιμους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών.
Στο Διπλωματικό Γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών απασχολούνται υπερωριακώς 10 υπάλληλοι, από τις συνολικά 15 θέσεις, που προβλέπονται για μόνιμους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ.
Στο Διπλωματικό Γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών απασχολούνται υπερωριακώς 10 υπάλληλοι, από τις συνολικά 14 θέσεις, που προβλέπονται για μόνιμους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για περιστολή δαπανών και εξορθολογισμό διαδικασιών, έτσι ώστε ο τρόπος λειτουργίας του να γίνει πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός, αλλά και να υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων. Είναι δεδομένο ότι η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την εξοικονόμηση πόρων και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του υπουργείου θα αποτυπωθεί με ξεκάθαρο τρόπο στο τέλος της χρονιάς, όταν θα έχουμε τα ακριβή στοιχεία των δαπανηθέντων ποσών, κατέληξε.

Πιθανές επαφές στη Ν. Υόρκη για το θέμα της ΠΓΔΜ
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο - είναι πολύ πιθανόν, είπε - να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με τον διαπραγματευτή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, στα Ηνωμένα Έθνη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο κ. Δελαβέκουρας είπε ότι η ελληνική πλευρά θα το ήθελε, αν ο κ. Νίμιτς έχει το χρόνο και μάλιστα πρόσθεσε ότι αν ο πρωθυπουργός και ο κ. Γκρούεφσκι είναι στη Νέα Υόρκη στον ίδιο χρόνο και το επιτρέψει το πρόγραμμά τους, είναι επίσης πιθανό να έχουν μια τέτοια συνάντηση.
Ερωτηθείς για τυχόν «αμερικανικές πιέσεις» προς την Ελλάδα καθώς και για «σενάρια μυστικής διπλωματίας», όπως αναφέρθηκαν σε δημοσιεύματα, με αφορμή δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια Φίλιπ Ρίκερ, ο εκπρόσωπος είπε ότι η ελληνική πλευρά «συνεχίζει να επενδύει στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Ηνωμένα Έθνη υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς και μάλιστα έχει ζητήσει από την αμερικανική πλευρά να εξηγήσει ποιό ήταν το σκεπτικό των δηλώσεων του κ. Ρίκερ».
Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρέσβης στην ΠΓΔΜ δήλωσε οτι η αμερικανική θέση δεν προβλέπει αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της «Μακεδονίας», ούτε αλλαγή του Συντάγματος της χώρας και ουσιαστικά υποστηρίζει τη λύση της διπλής ονομασίας με την εξεύρεση «διεθνούς αναφοράς», που θα αντικαταστήσει μόνο το FYROM (όπως, δηλαδή, χρησιμοποιείται σήμερα). Ο κ. Ρίκερ, μάλιστα, διαβεβαίωσε τους γείτονες ότι η λύση δεν θα αφορά την ταυτότητα και τη γλώσσα τους.
Στην Αθήνα ο Γρ. Δελαβέκουρας επεσήμανε σήμερα ότι «η πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην ΠΓΔΜ παραμένει μια ανοιχτή πολιτική, παρ' όλο που υπάρχουν φορές που εκ μέρους της ηγεσίας της γείτονος γίνονται δηλώσεις που δεν βοηθούν το σκοπό», που είναι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.
«Πρέπει να είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει συστηματικά τις προσπάθειες για την επίλυση και έχει προτείνει ένα πλαίσιο για να φθάσουμε σε λύση. Τα σενάρια που γράφονται πολύ συχνά δεν απηχούν την πραγματικότητα. Δεν πρόκειται για μυστική διπλωματία, αλλά όντως για μια εμπιστευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του ΟΗΕ, υπό τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ. Οι δύο χώρες έχουν τους εκπροσώπους τους, το πλαίσιο είναι σαφώς καθορισμένο και από εκεί περιμένουμε να προέλθει η λύση. Γι' αυτό περιμένουμε να υπάρξει κάποια κινητικότητα από την πλευρά της ΠΓΔΜ, η ηγεσία της οποίας τείνει να οχυρώνεται πίσω από επιχειρήματα που ακούμε εδώ και είκοσι χρόνια. Η Ελλάδα έχει αποδείξει την καλή της διάθεση για μια λύση και περιμένει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά», σημείωσε.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν μπορεί να ξέρει «ποιά είναι τα κίνητρα και ποιές οι σκέψεις που είχε ο αμερικανός πρέσβης προκειμένου να κάνει αυτές τις δηλώσεις. Οι δηλώσεις και η δημοσιότητα δεν βοηθούν ειδικά όταν είναι εκτός πλαισίου της διαπραγμάτευσης».
Τέλος είπε ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε σταυροδρόμι. «Έχει την ευκαιρία να κάνει άλμα προς τα εμπρός για να πετύχει ένα ευρωατλαντικό μέλλον».

Μεγάλη ευκαιρία για το παλαιστινιακό οι συνομιλίες στην Ουάσιγκτον
Ο κ. Δελεβέκουρας ανακοίνωσε ότι οι απευθείας συνομιλίες που ξεκινούν σήμερα στην Ουάσιγκτον μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής είναι «μια μεγάλη ευκαιρία».
«Η Ελλάδα τις χαιρετίζει και απευθύνει έκκληση προς τους λαούς και τις κυβερνήσεις της περιοχής να μην υποκύψουν στη λογική της βίας και να προχωρήσουν σε μία έντιμη, δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη λύση των προβλημάτων της περιοχής», τόνισε.
Η Ελλάδα προσυπογράφει πλήρως τη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου της EE κ. Άστον σχετικά με το φόνο τεσσάρων Ισραηλινών πολιτών κοντά στην πόλη της Χεβρώνας και εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας καταδίκασε σήμερα την νέα επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων.
«Η Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, που θα ζει δίπλα στο Ισραήλ και τους γείτονές του, σε καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας για τις χώρες αυτές και τους λαούς τους. Ο φόνος των τεσσάρων Ισραηλινών υπηκόων, η χθεσινή επίθεση, όπως και κάθε άλλη εκδήλωση βίας από όπου κι αν προέρχεται, στρέφεται κατά κάθε γενναίας προσπάθειας για την επίτευξη του στόχου των δύο κρατών. Στρέφεται, όμως, κυρίως εναντίον του οράματος του παλαιστινιακού λαού για μία δική του πατρίδα και για το λόγο αυτό είναι διπλά καταδικαστέος», δήλωσε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Ε τωρα που το ειπε ο Δελαβεκουρας, ο μεγιστος αυτος πολιτικος ανδρας, τα εχει κανει πανω του ο Νταβουτογλου, κι εδωσε την εντολη να πεταξουν αλλα 10 αεροσκαφη για αβλαβη διελευση κοντα στο Σουνιο......
    Εχετε γινει γελιο ρεεεεε........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κορίτσια... ο Δελαβέκουρας...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.