16/9/10

Patlama yerinde askere ait 2 mayınlı çanta bulundu

HAKKARİ - Hakkari merkeze bağlı Geçitli (Peyanis) Köyü yakınlarında meydana gelen ve 9kişinin yaşamını yitirdiği patlama yerine giden köylüler, iki askeri çanta içinde patlamamış 3 mayın ile kablolar buldu.

Çantaya el koyan köylüler ile çantayı almak isteyen askerler arasında çıkan gerginlikte atılan taşlardan 6 asker hafif yaralandı. Olay yerindeki askerlerin telsizlerinden ise "Olay yerinde bir çantada malzemelerimizi unuttuk, onları hemen oradan alın" anonsunun geçtiği ileri sürüldü. Köyde anayasa referandumunda sadece 5 kişinin sandık başına gittiği belirtildi.

Hakkari merkeze bağlı Geçitli (Peyanis) Köyü'nden merkeze yolcu taşıyan bir minibüsün, geçişi sırasında meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 9 kişinin cenazelerinin askeri helikopterle Hakkari Devlet Hastanesi'ne götürüldüğü bildirildi. Yaşamını yitirenlerden 9 kişiden dördünün ismi şöyle: Zeynel Kurt, Sudenaz Kurt, Semiha Dayan ve araç şoförü Aydın Erol. Hastanede yaralı olarak bulunan 4 kişinin ise tedavilerinin sürdüğü öğrenildi.

2 ÇANTA İÇİNDE MAYIN VE KABLOLAR
Bu arada olay yerine ilk olarak yetişen vatandaşlar askeriye ait olduğu belirtilen 2 çanta içinde patlamamış 3 mayın ile kablolar bulduklarını bildirdi. Patlamadan sonra binlerce insan olay yerine akın ederken, olay yerine giden halk ile askerler arasında ise çatışmalar başladı. Çantaları askere teslim etmek istemeyen vatandaşların olay yerinden uzaklaşması için havaya ateş açan askerlere halk tepki gösterdi. Olaydan askerleri sorumlu tutan vatandaşlar tepkilerini askerlere taş atarak gösterirken, asker ise havaya ateş açarak olaya müdahale ediyor. Helikopterlerle patlama yerine asker taşınırken, olay yerindeki çatışmalar ise sürüyor.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR
Bölgede bulunan bir görgü tanığı ise, cenazelerin halen yerde olduğu ve tamamen parçalandığını söyledi. Cesetlerin parçalanmasından dolayı tanıyamadıklarını da belirten görgü tanığı: "İlk olarak biz olay yerine yetiştik. Olay yerine yetiştiğimizde ilk olarak iki askeri çanta bulduk. Bunun içinde 3 mayın vardı. Mayın ve çanta askerlere aittir. Biz buna bakmak istedik. Seri numarasına almak istedik. Ancak asker havaya ateş açarak bizlere müdahale etti. Müdahale halen sürüyor. Ancak olay yeri karakola 4 kilometre uzaklıkta bir yerdir. Karakola yakın olduğu için karakolun haberi olmadan kimsenin buraya mayın bırakması mümkün değildir" dedi. Olay yerine her tarafta şu an insanların akın ettiğini de dile getiren görgü tanığı, helikopterlerin de asker taşıdığını vurguladı. Çıkan gerginlikte 6 asker atılan taşlardan yaralandı. Olay yerinde bulunan köylüler ise, orada bulunan askerlerin telsizlerinden, "Olay yerinde bir çantada malzemelerimizi unuttuk, onları hemen oradan alın" anonsunun geçtiğini aktardı.

Köylüler savcılık gelip tutanak tutana kadar, çantayı vermeyeceklerini belirtmeleri üzerine, askerler havaya ateş açtı. Köylülerin ısrarı üzerine savcı olay yerine geldi. Savcı inceleme yaparken, köylüler de malzemeleri savcıya teslim etti. Bulunan çantanın içinde bir kamera ve kasaturanın da bulunduğu öğrenildi.

KÖYLÜLER SEÇİMLERİ BOYKOT ETMİŞTİ
12 Eylül'de yapılan referandum seçiminde de 970 seçmenden sadece 5 kişi oy kullanırken, 965 seçmen ise BDP'nin aldığı boykot kararına destek vermişti. Köylüler saldırının boykota bir cevap olabileceğini söylüyor.

Öte yandan olay yerine 100 metre uzaklıkta MKE menşeli havan topu mermileri ve iki tane anti tank mayını bulunduğu kaydedildi.

Savcı olay yerinde çantaya el koyarken, cenazelerin halen ortalıkta olduğu belirtildi. Ayrıca olay yerinde 6 ambulansın bekletildiği bildirildi.

ANF NEWS AGENCY
http://firatnews.com/index.php?rupel=nuce&nuceID=33081

4 σχόλια:

  1. 12 Eylül'de yapılan referandum seçiminde de 970 seçmenden sadece 5 kişi oy kullanırken, 965 seçmen ise BDP'nin aldığı boykot kararına destek vermişti. Köylüler saldırının boykota bir cevap olabileceğini söylüyor.

    Μ αρέσει που αναρωτιούνται αν ήταν μπουκοταζ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ξέραμε και τούρκικα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 2:22 η είδηση είναι μαι ακόμη επιβεβαίωση του πόσο δημοκρατική χώρα είναι η Τουρκία. Υπάρχουν πολλοί στο Ιστολόγιο που μπορούν να βοήθησουν στην μετάφραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.