27/6/10

Ομολογία αποτυχίας στο Αφγανιστάν

Ο στρατηγός Πετρέους τα βρήκε σκούρα στην επαρχία Κανταχάρ ενώ αμφισβητείται έντονα η στρατηγική Ομπάμα
Του ΣΤ. ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ

Επρεπε να περάσουν έξι χρόνια για να αντιληφθούν οι Αμερικανοί ότι ο πόλεμος στο Βιετνάμ δεν επρόκειτο να έχει το τέλος που προσδοκούσαν. Με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν φαίνεται ότι αντιλήφθηκαν νωρίτερα το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν. «Τα νέα από το Αφγανιστάν είναι άσχημα και γίνονται όλο και χειρότερα» έγραψαν σε κύριο άρθρο την περασμένη Τετάρτη οι «Νew Υork Τimes». «Η κατάσταση δεν είναι ενθαρρυντική» ομολόγησε την επομένη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Το «επεισόδιο» με τον στρατηγό Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ όχι μόνο «εξόργισε στο έπακρον» τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αλλά έφερε στην επιφάνεια σε όλη της την έκταση την αδυναμία της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ να χειριστούν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τις διαφωνίες μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας για τη στρατηγική που εφαρμόζεται ή πρέπει να εφαρμοστεί στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν. Η θεαματική αποπομπή του Μακ Κρίσταλ και η αντικατάστασή του από τον διοικητή επιχειρήσεων στην περιοχή στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους - αυτόν που λιποθύμησε(!) καταθέτοντας προ ημερών στη Γερουσία- δεν βελτιώνουν την κατάσταση αφού, όπως δήλωσε ο πρόεδρος, «θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα η (ίδια) στρατηγική».

Εξι μήνες μετά την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να σταλούν ακόμη 30.000 δυνάμεις στο Αφγανιστάν και τέσσερις μήνες πριν από τις κρίσιμες για τον ίδιο και τους Δημοκρατικούς ενδιάμεσες εκλογές, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Κογκρέσο αμφισβητούν την αξία της στρατηγικής Ομπάμα και ομολογούν δημόσια κάτι το οποίο από καιρό έχει αντιληφθεί ο αμερικανός πολίτης, που βλέπει να καταφθάνουν από το Αφγανιστάν όλο και πιο συχνά όλο και περισσότερα τα φέρετρα στην αεροπορική βάση του Ντόβερ: ότι, δηλαδή, ούτε η αποστολή των νέων δυνάμεων φέρνει αποτέλεσμα ούτε το καθεστώς του προέδρου Χαμίντ Καρζάι σταθεροποιείται και, βεβαίως, ότι δεν έχει ελπίδες το σχέδιο για βαθμιαία αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τον Ιούλιο του 2011, όπως τους είχε διαβεβαιώσει ο ίδιος ο πρόεδρος. Αντίθετα, όπως προβλέπει μελέτη του Ιδρύματος Rank, ο Ομπάμα «ίσως τερματίσει τη θητεία του με περισσότερους στρατιώτες (στο Αφγανιστάν) από όσους όταν ανέλαβε πρόεδρος». Σήμερα υπηρετούν εκεί σχεδόν 100.000 ένοπλοι.

Οι στρατιωτικοί δικαιολογούν τις αποτυχίες τους καταφεύγοντας στους ισχυρισμούς στους οποίους κατέφευγε ο στρατηγός Γουέστμορλαντ για την ήττα του στο Βιετνάμ: Οι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον «μας έχουν δέσει τα χέρια. Δεν μπορούμε να κάνουμε πλήρη χρήση των όπλων μας» δηλώνει ανωνύμως στην Καμπούλ συνταγματάρχης των Ειδικών Δυνάμεων. Ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς έλεγε προ ημερών στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟότι «δυστυχώς η πολιτική δεν μπορεί να αγνοηθεί» όταν καταστρώνεται «ακόμη και η πιο μικρή επιχείρηση» στο Αφγανιστάν. Και εξηγούσε ότι η Αεροπορία δεσμεύεται να μη βομβαρδίσει στόχους και περιοχές στις οποίες ζουν αφγανικές οικογένειες ακόμη και όταν βεβαιωμένα υπάρχουν εκεί Ταλιμπάν. Μάλιστα ένας από τους επιτελείς του υποστήριξε ότι ένας από τους λόγους που ηττήθηκαν οι Σοβιετικοί ήταν γιατί «βομβάρδιζαν αδιακρίτως και σκότωσαν ένα εκατομμύριο Αφγανούς», γεγονός το οποίο έστρεψε εναντίον τους όλους τους Αφγανούς. Ο κ. Γκέιτς δεν παρέλειψε να καταλογίσει ευθύνες και στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι, όπως είπε, «δεν προσφέρουν ούτε τους 450 εκπαιδευτές ασφαλείας που έχουν υποσχεθεί».

Το πρόβλημα του Αφγανιστάν όμως δεν είναι μόνο στρατιωτικό. Την περασμένη εβδομάδα ο στρατηγός Πετρέους αναγνώρισε δημόσια ότι όχι μόνο η επιχείρηση στην επαρχία του Κανταχάρ απέτυχε αλλά καιότι «κατά τις εκτιμήσεις (των στρατιωτικών) οι Ταλιμπάν διαθέτουν δυνάμεις μεγαλύτερες από εκείνες που υπολογίζαμε».


ΑΔΙΕΞΟΔΑ

Η αποστολή νέων δυνάμεων δεν φέρνει αποτέλεσμα και οι στρατιωτικοί δικαιολογούν τις αποτυχίες τους κατηγορώντας τους πολιτικούς
Aτάκες του στρατηγού Μακ Κρίσταλ που έκαναν πυρ και μανία τον Ομπάμα - Για τον προεδρικό απεσταλμένο στην περιοχή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ «Ω,όχι άλλο ένα μέιλ απ΄ τον Χόλμπρουκ.Δεν θέλω ούτε να το διαβάσω.O Χόλμπρουκ ακούει διαρκώς φήμες ότι θα απομακρυνθεί και αυτό τον κάνει επικίνδυνο. Το αφεντικό τον περιγράφει ως πληγωμένο ζώο».

- Για τον σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα,Τζέιμς Τζόουνς «Ελα τώρα,ο τύπος είναι καραγκιόζης,ένας κλόουν που έχει μείνει κολλημένος στο 1985».
- Συνεργάτης του Μακ Κρίσταλ περιγράφει την εντύπωση του «αφεντικού» του από συνάντηση με τον πρόεδρο.«Ο Ομπάμα δεν ήξερε πολλά πράγματα για τον στρατηγό (Μακ Κρίσταλ),ούτε έδειξε να νοιάζεται ιδιαίτερα.Ηταν φανερό πως ο πρόεδρος ένιωθε άβολα και έμοιαζε φοβισμένος. Το αφεντικό απογοητεύθηκε πολύ».


ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΖΑΪ
Τώρα αποκαλύπτεται ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα το τελευταίο τρίμηνο ο πρόεδρος Ομπάμα συγκαλεί τηλεδιασκέψεις με στρατιωτικούς και κυβερνητικούς,ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να μην εκδηλωθεί δημόσια ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν εναντίον της στρατηγικής που ακολουθείται στο Αφγανιστάν και ότι στο Κογκρέσο υπάρχει«ανησυχία στα όρια του αναβρασμού»- όπως γράφει το «Τhe Νew Yorker»- για τις εξελίξεις καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές απέχουν λιγότερο από πέντε μήνες και οι ψηφοφόροι τους,ιδιαίτερα των Δημοκρατικών,«δεν βλέπουν να έγινε τίποτε από εκείνα που τους είχαν υποσχεθεί»,δηλαδή τη σταδιακή «αποστασιοποίηση» από το Αφγανιστάν.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν βεβαιώνουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά τη στρατηγική ακόμη και μέσα στα υψηλά κλιμάκια του Λευκού Οίκου, με απειλές και προειδοποιήσεις για παραίτηση υψηλόβαθμων στελεχών - αναφέρονται τα ονόματα του στρατηγού Τζέιμς Τζόουνς και του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ραμ Ιμάνουελ -,την ίδια στιγμή που οι σχέσεις με τον πρόεδρο Καρζάι«έχουν φθάσει στα όρια της έκρηξης» , όπως έγραψε το «Washington Ρost».Του καταμαρτυρούν- και αυτό δεν διαψεύστηκε- ότι δήλωσε πως αμφιβάλλει αν θα νικήσουν οι Αμερικανοί και ότι πιστεύει πως οι ευρωπαϊκές μονάδες του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο Αφγανιστάν περισσότερο για να ικανοποιήσουν την Αμερική παρά για να καταδιώξουν τους Ταλιμπάν.

Στην Ουάσιγκτον ελπίζουν ότι«όλα θα ρυθμιστούν σύντομα»,κατά δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.Τον Δεκέμβριο πρόκειται να γίνει μια«σύσκεψη σε πολλά επίπεδα»η οποία θα επανεξετάσει την όλη στρατηγική με κριτήριο «κατά πόσον επιτυγχάνεται ο στόχος σε συνάρτηση με τις ημερομηνίες»,αν δηλαδή οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν θέσει υπό έλεγχο τη νότια περιοχή του Αφγανιστάν και ο στρατός της χώρας θα είναι«αξιόπιστος, αξιόμαχος και συνεργάσιμος», και όλα αυτά ως τα μέσα του καλοκαιριού του 2011. Το προεδρικό επιτελείο πιστεύει ότι«η εικόνα που θα προκύψει θα είναι θετική»,δεν αποκλείει όμως«ακόμη και αλλαγή στρατηγικής», όπως γράφει ο στρατιωτικός συνεργάτης του «Αmerican Conservative»...
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Ας βαλουν το Ραμπο να πολεμησει οπως εκανε στο Βιετναμ......
    Καλυτερα βρειτε τα με τους Ταλιμπαν για τη μοιρασια στην παραγωγη οπιου και των οποιων ορυκτων πλουτων υπαρχουν, ή παρτε τον πουλο και αφηστε τους να κανουν μονοι τους κουμαντο. Σιγα μη σας ενδιαφερει η καταπιεση των γυναικων και ο φονταμενταλισμος, αμα δεν ειχε ψωμι το Αφγανισταν, ουτε απ'εξω δε θα περναγατε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.