28/6/10

Ανοίγει θέμα Βοσπόρου και Δαρδανελίων

Η Τουρκία ανοίγει ξανά το θέμα της διέλευσης των τάνκερ από τον Βόσπορο και τα Στενά των Δαρδανελίων, το οποίο είχε θέσει και πάλι με έμφαση στα μέσα της δεκαετίας του '90.

Η Τουρκία ανοίγει ξανά το θέμα της διέλευσης των τάνκερ από τον Βόσπορο και τα Στενά των Δαρδανελίων, το οποίο είχε θέσει και πάλι με έμφαση στα μέσα της δεκαετίας του '90. Τότε είχε προκληθεί μεγάλη αναταραχή στις σχέσεις της με την Ρωσία, ενώ έντονα είχαν αντιδράσει η ελληνική και η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα.

Σύμφωνα με αμερικανικά δικτυακά μέσα, η τουρκική κυβέρνηση έχει καλέσει σε συνάντηση την 1η Ιουλίου διεθνείς εταιρείες πετρελαιοειδών. Θα συζητήσει μαζί τους τρόπους παράκαμψης του Βοσπόρου και τα Δαρδανελίων, για τα φορτία αργού πετρελαίου που προέρχονται από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και κατευθύνονται στις διεθνείς αγορές.

Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η χώρα σχεδιάζει να θέσει σε ισχύ σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ορισμένες αρχές για τη χρήση της θαλάσσιας περιοχής του Βοσπόρου στη μεταφορά αυτών των φορτίων. Η χώρα, σύμφωνα με τα ίδια δικτυακά μέσα, φοβάται ότι μπορεί να προκληθεί μία μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή από τη δια θαλάσσης μεταφορά του αργού πετρελαίου. Η Άγκυρα υπολογίζει ότι σήμερα περί τα 140 εκατ. τόνοι πετρελαίου και προϊόντων του φθάνουν στις αγορές μέσω του Βοσπόρου, ενώ διαφαίνονται προοπτικές περαιτέρω αύξησης.

Η Αρχή Ενέργειας των ΗΠΑ, εκτιμά ότι σε ετήσια βάση 2,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου διέρχονται από τα Στενά μεταφερόμενα από 5.500 τάνκερ, ενώ η κίνηση θα αυξηθεί, καθώς ακολουθούν ανοδική πορεία οι εξαγωγές του Καζακστάν και του Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία επιδιώκει να εκτρέψει μέρος αυτών των φορτίων από τη θάλασσα και τα τάνκερ προς τους αγωγούς πετρελαίου υιοθετώντας νέα μέτρα για την κυκλοφορία των πλοίων, τα οποία θα συζητήσει την 1η Ιουλίου με τις εταιρείες: Chevron, ExxonMobil, BP, Total και Εni.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

4 σχόλια:

 1. Αντε ανοιξτε το θέμα να ξεκινήσει το πραγματικο μπατιρντί!!!!
  Ανυπομονώ!!!!!
  Μέγα Νταβούτογλου η πτώση του θα ειναι εκκωφαντική!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. otan 8a ginei loggos gia ta stena tote 8a'r8ei...
  patroKosmas na peis oti den ta eipe goustarwwwwwwwww
  periergh ayth h fara mas ee?!
  eixan gero patima oi palioi ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ας όψωνται οι πολιτικοί μας που υπέγραψαν τότε, ελαφρά τη καρδία, την άρση της Συνθήκης του Μοντραί, χωρίς μάλιστα να εξασφαλίσουν ως αντίρροπον την οχύρωση των Ελληνικών Νήσων!

  Νομίζω ότι ο Ι. Πικρός στο σύγγραμμα του "Τουρκική Επεκτατική Πολιτική" τα λέει όλα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 28 Ιουνίου 2010 2:17 μ.μ.

  ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ. ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΝΕΙ ΣΧΕΔΙΑ Ο ΘΕΟΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.