29/6/10

Μοντέλο προς απόσυρση η υποχρεωτική θητεία;

Γερμανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν
Πόσο αναγκαία είναι σήμερα η υποχρεωτική στράτευση;
Το ερώτημα αυτό απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη Γερμανία μετά την πρόταση του υπ. Άμυνας για πλήρη κατάργησή της και κάλυψη των αναγκών από επαγγελματίες στρατιώτες.
Οι 23 από τις 28 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ επενδύουν αποκλειστικά και μόνον σε επαγγελματικούς στρατούς, το ίδιο ισχύει για τις 21 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Τουρκία και Γερμανία είναι οι μόνες από τις μεγάλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ όπου ισχύει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστρία, τη Νορβηγία, τη Φιλανδία και την Εσθονία. Τη μεγαλύτερη σε διάρκεια στρατιωτική θητεία υπηρετούν οι Κύπριοι (26 μήνες), ενώ τη μικρότερη, οι Δανοί (4 μήνες). Ας σημειωθεί όμως ότι στη Δανία η θητεία γίνεται υποχρεωτική μόνον εάν δεν δηλωθεί ικανοποιητικός αριθμός εθελοντών.

Κατάργηση ή αναστολή
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και μέχρι τη δεκαετία του ΄90 η στράτευση ήταν υποχρεωτική σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πολλές χώρες προχώρησαν σε κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, όπως η Γαλλία το 2001. Άλλες προτίμησαν την αναστολή της υποχρέωσης στράτευσης, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ. Στον αμερικανικό στρατό και μετά το πάθημα του Βιετνάμ υπηρετούν από το 1973 μόνον εθελοντές.

Προτίμηση στους επαγγελματίες
Οι περισσότερες χώρες επενδύουν σήμερα σε μικρότερες επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις. Τα πλεονεκτήματα ενός επαγγελματικού στρατού είναι πολλά. Οι επαγγελματίες στρατιώτες μπορεί να κοστίζουν περισσότερο στο κράτος, ωστόσο σε γενικές γραμμές έχουν καλύτερη εκπαίδευση, είναι πιο ευέλικτοι αλλά και πιο αποτελεσματικοί από τους απλούς στρατιώτες. Επιπλέον, και αυτό είναι πολύ σημαντικό στη σημερινή εποχή, είναι πολύ πιο εύκολο να σταλούν σε αποστολές στο εξωτερικό.

Εναλλακτική θητεία
Υπέρ της κατάργησης ο υπ. Άμυνας τσου ΓκούτενμπεργκΣτις περισσότερες χώρες, όπου συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση, προβλέπεται και εναλλακτική θητεία για όσους δεν επιθυμούν να πιάσουν όπλο στα χέρια τους. Μοναδική εξαίρεση εντός του ΝΑΤΟ αποτελεί η Τουρκία όπου η θητεία διαρκεί έως και 15 μήνες.

Bernd Riegert / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

27 σχόλια:

  1. οι ρωσοι σε μελετη τους εβγαλαν το συμπερασμα πως η πληρη επαγγελματοποιηση του στρατου τους δεν τους συμφερει απο θεμα κοστους. μαλλον το νατο που το αποτελουν κρατη που χρωστουν της μαργιορης τους εχει για βλακες. μια χωρα με τεραστιο αποθεμα ρευστου και φυσικου πλουτου λεει αυτο το πραγμα. οι ''αριστερισται'' τοσα χρονια ελεγαν ουτε μια ωρα στο στρατο. τωρα που ολοι στρεφονται σε μισθωφορους παλι διαμαρτυρονται. καμμενα κοκκινα μυαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εἶμαι κατὰ τῆς καταργήσεως τῆς θητείας στὴν Ἑλλάδα, γιὰ πολλοὺς λόγους. Ἰδοῦ μερικοί:
    1) Σὲ δύσκολες περιόδους ἔχει τὸ ἔθνος ἐκπαιδευμένο στρατό, ἔστω μερικῶς.
    2) Κατανόηση τῶν κινδύνων τῆς ἐθνικῆς μας ἀνεξαρτησίας καὶ ἀναπτέρωση τοῦ φρονήματος τῶν ἑλλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στη Γερμανια ειναι απολυτως κατανοητη η υπαρξη μονο επαγγελματικης στρατευσης.
    Στην Ελληνιτσα ομως που καιροφυλακτουν γυρω-γυρω οι εχθροι, ειναι ακρως απαραιτητη η συνεχιση της υποχρεωτικης θητειας, εστω και 6μηνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένας από τους κυριότερους λόγους της κατάρρευσης της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ή του Ελληνικού Βυζαντίου (όπως το ονόμασε πρώτος ο Ιερόνυμος Βόλφ, δυτικός φιλόσοφος και ιερομόναχος που μισούσε την Κωνσταντινούπολη!), ήταν η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και η αντικατάσταση των Ελλήνων στρατιωτών από μισθοφόρους (Βαράγγους και αλλους).

    Έτσι εξέλιπε η φιλοπατρία και η προσφορά του υπέρτατου αγαθού του πολίτη προς την Πατρίδα!

    Βέβαι, μιλάμε για ΣΤΡΑΤΟ με αξιωματικούς σαν τους Στρατηγούς Γεώργιο Καρούσο, Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο, Ελευθέριο Σταμάτη και τους σύχγρονους διαδόχους των.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν ξυρίζονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οι επαγγελματικοι στρατοι ειναι χρησιμοι σε οσους διεξαγουν επιθετικους πολεμους εμεις χρειαζοματσε μεικτο στρατο με μικρο ποσοστο επαγγελματιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ευμένης ο Καρδιανός

    Μπάρμπα, κάνεις το λάθος που έκανε και ο συμπαθέστατος Καραγάτσης.

    Πατριώτης μέγας, αλλά λογοτέχνης και ανίδεος περί τα στρατιωτικά, δεν καταλάβαινε το πώς δουλεύει το σύστημα. Πρόσεξε να δείς πως έχει το πράμα:

    Το Βυζάντιο δεν έπεσε επειδή οι Αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν μισθοφόρους.

    Ισα ισα, οι Λιμιτανέοι (δηλ στη γλώσσα μας Ακρίτες) και οι Κομιτατένσοι (στη γλώσσα μας Τακτικοί, οι απόγονοι της Λεγεώνας) ήταν αμφότεροι μισθοφόροι. Ρωμαιόχριστιανοί μέν, αλλά μισθοφόροι 100%.

    Το πράμα χάλασε λοιπόν όχι απο τους μισθοφόρους Ρωμιούς, αλλά απο τους μισθοφόρους ΜΗ ΡΩΜΙΟΥΣ, τους λεγόμενους στην Μεσαιωνική γλώσσα μας και Βασσάλους.

    Τον Ρωμανό στο Μαντζικερτ πχ, τον πρόδωσε ο (μισθοφόρος) Γάλλος Ιππότης Ρουσσέλ Ντε Μπεγιέλ (γν ως Ρουσσέλιος) ο οποίος τον είχε ξεπουλήσει μαζί με τον ¨Ελληνα ηγέτη της οπισθοφυλακής στον Αλπ Αρσλάν. Ο Ντε Μπεγιέλ λοιπόν και το σώμα του απο Γάλλους Κατάφρακτους, κάνανε τον Γερμανό όταν τους έστελνε τέλια ο Ρωμανός

    `Ελάτε ρε γιατί χανόμαστε`

    `Βας? Βας ντιε γρόσε γκεσάγκτ?`

    Απο την άλλη, για να δείς ότι υπάρχουν λογιών λογιών μισθοφόροι, οι Αγγλο-Σάξονες, οι Δανοί οι Νορβηγοί και οι Σουηδοί που αποτελούσανε την Βαράγγειο φρουρά τότε μαζί με τον Εταιρειάρχη (τον Δοιηκητή τους) τους έναν Αλέξιο Αργυρό, ήτανε οι μόνοι που μείνανε μαζί με τον Αυτοκράτορα και φάγανε τα γιούργια των Τούρκων.

    Στο τέλος, ο Τούρκος αφού είδε ότι δεν μπορούσε να σπάσει τον Τοίχο απο Ασπίδες των Αγγλων και των Σκανδιναβών, έβαλε και τους τοξέψανε απο μακρυά απαράλαχτα όπως τους 300.

    ------------->Παρά την εξαίρεση της Εταιρείας (γν ως Βαράγγειος Φρουρά) γενικά στην κατάρευση της Αυτοκρατορίας έπαιξε ρόλο η χρήση ΜΗ ΡΩΜΙΩΝ μισθοφόρων, όχι η χρήση μισθοφορικού Στρατού.

    Ο επαγγελματικός (μισθοφορικός) στρατός είναι πάντοτε ασύγκριτα ανώτερος απο τον κάθε στρατό-νηπιαγωγείο, όπως λχ ο Ελληνικός Στρατός με τους Αξκους Παιδονόμους και τους Υπαξκους Παιδαγωγούς.

    `Μη παιδάκι μου τούτο`
    `Μη παιδάκι μου κείνο`
    `Φτού κακά παιδάκι μου`

    κτλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. η καταργηση της θητειας ειναι η φυσικη συνεχεια των αλληνοποιησεων των μεταναστων με το λαθρονομοσχεδιο ,

    για φανταστειτε να υποχρεωνουν ολους αυτους τους αλλοδαπους να υπηρετησουν τσαμπα ...
    γινεται ?
    ο βαθμος αξιοπιστιας τους ;

    οποτε φτιαχνουμε επαγγελματικο στρατο και θα δειτε ποιοι θα υπηρετησουν ...

    ετσι και οι Ελληνες θα ειναι ευχαριστημενοι αφου δεν θα υπηρετουν
    και το πολιτευτικο συστημα της χωρας ασφαλες

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Ρωσία έχει πει ότι θα κάνει πλήρως επαγγελματικό στρατό στο μέλλον. Η Ουκρανία θα έχει πλήρως επαγγελματικό στρατό πριν το 2015. Οι Ισλαμιστές της Τουρκίας επίσης θέλουν πλήρως επαγγελματικό στρατό. Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα γίνει πλήρως επαγγελματικός στα επόμενα χρόνια.

    Εμείς έχουμε μείνει στην εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922, και του 1940.

    Το Βυζάντιο είχε επαγγελματικό στρατό. Η Ελλάδα για πρώτη φορά έκανε στρατό κληρωτών το 1911, 3 χρόνια μετά την καθιέρωση στρατού κληρωτών στην Τουρκία από τον Κεμάλ.

    Ο στρατός των κληρωτών δεν προσφέρει τίποτα στην άμυνα και στην στρατιωτική ισχύ. Η υποχρεωτική θητεία χρησίμευσε στην Δύση, κατά την εποχή των εθνογενέσεων, για να δημιουργηθεί εθνική συνείδηση, στα νέα κράτη της Δύσης.

    Ο στρατός των κληρωτών είναι ένα μεγάλο βαρύδι.

    Χρειαζόμαστε μικρό-επαγγελματικό στρατό, και σύγχρονους εξοπλισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άλλη γειτονιά η Γερμανία, άλλη η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και στην Ελλάδα ο στρατός θα έπρεπε να είναι μικρός, ευέλικτος και καθαρά επαγγελματικός.
    Βέβαια στην Ελλάδα υπάρχουν μόνιμοι και επαγγελματίες υποτίθεται που δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά του αντικειμένου της ειδικότητάς τους και τσάμπα τους πληρώνει ο φορολογούμενος.
    Ως κληρωτοί που φυλάξαμε και συντηρήσαμε στρατόπεδα με οχτώ ευρώ το μήνα είδαμε πολλά καί αναφορικά με την εκπαίδευση ορισμένων καί με τη νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου που επικρατεί.
    Το πιο αξιόλογο στέλεχος που γνώρισα ως κληρωτός ήταν ένας δόκιμος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μικρός και ευέλικτος στρατός στην Ελλάδα; Με μια Τουρκία απέναντι με εκατοντάδες χιλιάδες στρατό και όλα τα πιθανά μέτωπα, από Θράκη έως όλο το Αν. Αιγαίο (από Σαμοθράκη έως Ρόδο και Καστελλόριζο); Τι να πρωτοφυλλάξει και πόσο ευέλικτος να είναι αυτός ο μικρός στρατός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δηλαδή κύριοι την κρίσιμη εκείνη στιγμή την Κύπρο,τα νησιά του αιγαίου και τη θράκη με μικρό και ευέλικτο στρατό θα τα έχουμε επανδρωμένα;

    Μήπως αυτοί οι μικροί και ευέλικτοι στρατοί δεν ταιριάζουν στη γεωγραφία της Ελλάδας;

    Μήπως ο καθένας απο εμάς λίγο πολύ κάτι έμαθε στο στρατό που την κρίσιμη εκείνη στιγμή αυτό το λίγο μπορεί να αποκτήσει τεράστια σημασία;

    Μήπως δεν είμαστε σε οικονομική θέση να κάνουμε κάτι τέτοιο;


    Απλές σκέψεις κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ 29 Ιουνίου 2010 1:18 μ.μ.
    Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν ξυρίζονται;
    ------------
    Γιατί, μη φάνε φυλακή;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Μικρός και ευέλικτος στρατός στην Ελλάδα; Με μια Τουρκία απέναντι με εκατοντάδες χιλιάδες στρατό και όλα τα πιθανά μέτωπα, από Θράκη έως όλο το Αν. Αιγαίο (από Σαμοθράκη έως Ρόδο και Καστελλόριζο); Τι να πρωτοφυλλάξει και πόσο ευέλικτος να είναι αυτός ο μικρός στρατός;"

    Μα δεν γίνονται πια οι πόλεμοι όπως στο 1940...

    Και σε καμία χώρα του κόσμου δεν χρησιμοποιούν κληρωτούς σε μάχιμες θέσεις.

    Και η Τουρκία χρησιμοποιεί μόνο επαγγελματίες-εθελοντές στις μάχιμες θέσεις και τα σύνορα, και έχει σκοπό να κάνει πλήρως επαγγελματικό στρατό στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ίσως το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του νεο-έλληνος είναι το σύνδρομο του μεταπρατισμού.

    "δέστε τι έκανε η Γερμανία, κοιτάξτε την Ρωσία πώς οργανώνεται, έτσι θα κάνουμε και εμείς".

    Κατάντια Α διαλογής! Δεν μπορούμε να εννοήσουμε ότι τα γεωπολιτικά, τα γεωστρατηγικά, τα εθνολογικά και τα κοινωνικο-οικονομικα δεδομένα είναι διαφορετικά σε κάθε περίπτωση.

    Άλλο να διδασκόμαστε από τους άλλους, αλλο να μαϊμουδίζουμε. Εμείς μαϊμουδίζουμε.

    Η σύνθεση ενός στρατού εξαρτάται από πολλά, τα οποία δυστυχώς δεν εξετάζονται εδώ. Έχει να κάνει με την "ιδεολογική" ιδιοσυγκρασία μιας κοινωνίας, με τα γεωπολιτικά δεδομένα μια εποχής, ακόμα και με την διαθέσιμη τεχνολογία.
    (για παράδειγμα, οι στρατοί εφέδρων ευνοήθηκαν πολύ από την εισαγωγή του πυροβόλου όπλου, που δεν χρειαζόταν μεγάλη εκπαίδευση στην χρήση του, όπως π.χ. του τόξου)

    Με βάση τα παραπάνω, φρονώ ότι σε μια κοινωνία που θέλει να ονομάζεται Δημοκρατική είναι αυτονόητη η συμμετοχή ΟΛΩΝ των πολιτών στην ζωτικης σημασίας υπόθεση της άμυνας. Πολλά από όσα ακούγονται περί "ευέλικτου και μικρού επαγγελματικού στρατού" τα θεωρώ ανοησίες, συχνά δημο-πλανητικές.

    Πολύ θα ήθελα να επεκταθώ, αλλά ο χώρος ενός σχολίου είναι περιορισμένος. Τϊθεμαι στην διάθεση του μπλογκ, για κάποιο εκτενές άρθρο, όπου θα ανατύξω καλύτερα τις θεσεις μου.

    Μέχρι τότε, καταλήγω στο ότι το σημερινό σύστημα του στρατεύματος με επαγγελματικό πηρύνα πλαισιωμένο με εφέδρους είναι το πλεόν κατάλληλο αυτή την χρονική περίοδο γα την χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Απο όσο ξέρω ο Ελληνικός στρατός διέπρεψε στα πεδία των μαχών από το 1912 έως το 1950,και αποτελούταν κυρίως απο κληρωτούς.Η απάντηση απέναντι σε έναν επαγγελματικό στρατό είναι η καλή εκπαίδευση.Επαγγελματίες σε μέσα που χρειάζονται εξειδήκευση (πχ ρανταρ , επικοινωνιες , ελευθεροι σκοπευτές , τεθωρακισμένα).Εξάλου δείτε τώρα τελευταία τους επαγγελματίες τουρκους καταδρομείς απέναντι στους Κούρδους.
    Και το σημαντηκότερο είναι ότι οικονομικα δεν αντέχουμε να συντηρήσουμε τόσους επαγγελματίες όσους χρειαζόμαστε.

    Κώστας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Άστοχο να κρίνουμε τι θα κάνουμε με τη θητεία και το στρατό μας αντιγράφοντας στυγνά (σε επίπεδο καρικατουρας μάλλον)τους Νατοϊκούς. Αν θέλουμε πάλι να έχουμε πιο ολοκληρωμένη σοβαρή άποψη και παραδείγματα πιο ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα στην περίπτωσή μας ας δούμε προσεκτικά το Ελβετικό σύστημα στράτευσης και επιστράτευσης το οποίο ίσως σκοπίμως παραβλέπεται ή ξεχνιέται. Υποχρεωτική ολιγόμηνη θητεία (υπάρχει πρόβλεψη και για κοινωνική με μεγαλύτερη όμως διάρκεια για γιωτάδες, ιεχωβάδες και λοιπούς φυγόπονους) αλλά γεμάτη εκπαίδευση με ουσία και πραγματικά στρατιωτικά αντικείμενα -οχι με επισκέψεις σε μουσεία και ασβεστώματα και λοιπές δραστηριότητες που ουδεμία σχέση με στρατό και εκπαίδευση έχουν.Οι δε μετεκπαιδεύσεις τους κρατούν 2 περίπου εβδομάδες ανά δύο χρόνια μέχρι τα 38 αν θυμάμαι καλά. Και τύφλα να έχουν τα μπάζα οι "επαγγελματίες" ένστολοι δημόσιοι υπάλληλοι της Γρεκίας. (Πλην αμελητέου αριθμού φιλότιμων τους οποίους κατακρίνουν οι υπόλοιποι "συνάδελφοι" ως κακό παράδειγμα που χαλάει την πιάτσα) Σημειώνω πως για το θέμα κατάργησης της θητείας προηγήθηκε δημοψήφισμα για το οποίο έθεσε θέμα διεξαγωγής του ο αντίστοιχος ΣΥΡΙΖΑ της Ελβετίας. Το ποσοστό των Ελβετών που ψήφισαν υπέρ της θητείας ήταν συντριπτικό. Το σύστημα επιστράτευσης του κράτους αυτού που έχει να πολεμήσει 500 χρόνια θεωρείται ανώτερο και από το Ισραηλινό αντίστοιχο. Διόλου τυχαίο πως οι ίδιοι οι ελεύθεροι πολίτες μιας χώρας με την πιο άμεση δημοκρατία στον κόσμο αποφάσισαν ελεύθερα από μόνοι τους την πιο "σκληρή" επιλογή για αυτούς και τα παιδιά τους παραπέμποντας στο παράδειγμα της Αρχαίας Αθήνας με τους πολίτες-οπλίτες. Εδώ τι θα γινόταν άραγε σε παρόμοια περίπτωση με τους πολίτες - κοπρίτες; Για περισσότερες πάντως λεπτομέρειες, όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται, ας κάνουν μια έρευνα στο διαδίκτυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο πλήρως μισθοφορικός και προαιρετικός στρατός στην Ελλάδα δεν έχει καμμία σχέση με την άμυνα της χώρας. Το μόνο που εξυπηρετεί είναι όλα εκείνα τα καμάρια που δεν θέλουν να κάνουν το χρέος τους προς την πατρίδα και αναγκάζονται να πληρώνουν γιατρούς γιά να τους βγάλουν γιωτάδες ή ότι έχουν ψυχολογικά κλπ. Έτσι, δεν θα στιγματίζονται και οι διάφοροι Τσοχατζόπουλοι, Αϊβαλιώτηδες, Τριανταφυλλόπουλοι, Λαζόπουλοι κλπ, ούτε θα αναγκάζεται ο κάθε Κασιδόκωστας να πηγαίνει κρυφά στην Καραϊβική γιά να ξεσκάσει από την αβάσταχτη θητεία που υπηρετεί.

    Είναι αποτέλεσμα καθαρά ταξικής λογικής. Οι έχοντες και κατέχοντες δεν θα υπηρετούν γιατί δεν έχουν ανάγκη από λεφτά. Ποιοί θα πηγαίνουν; Τα φτωχαδάκια που γι' αυτά ο μισθός του στρατού θα τους καλύπτει τις βιοποριστικές τους ανάγκες. Έτσι, αυτή την πατρίδα θα καλούνται να την υπερασπίσουν αυτοί που απολαμβάνουν τα λιγότερα από αυτήν. Απεναντίας, αυτοί που την απομυζούν γιατί να διακινδυνεύσουν τη ζωούλα τους, αφού θα έχουν τους φουκαράδες των οποίων η ζωή και η αρτιμέλεια θα έχει κοστολογηθεί με βάση το μισθό τους; Αυτή είναι η διεστραμμένη λογική της Νέας Τάξης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο .... "Μπάρμπας" απαντά:

    Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Teletime ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Δήμου, τόνισε ότι η υποχρεωτική στράτευση κληρωτών είναι απαραίτητη, διότι αλλοιώς θα υποβιβασθή η ποιότητα του Στρατεύματος.

    Ο ίδιος παρέλαβε από την Ρωσσία το αντιεροπορικό σύστημα πυραύλων S-300 και όπως δήλωσε στην συνέντευξη, απαιτήθηκαν πολλοί μήνες από κατόχους Διπλωμάτων Ανωτάτων Σχολών και Διδακτορικών Διατριβών και την χρήση ανωτέρων μαθηματικών, ώστε να καταστή δυνατή η παραλαβή του οπλικού αυτού συστήματος.

    Όπως είχε πεί, το σύστημα επιστράτευσης, προσδίδει στον Ελληνικό Στρατό άριστο ανθρώπινο υλικό, τελείως ενέξοδα!

    Άλλος Αντιστράτηγος σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι συνάντησε Πτυχιούχο Φυσικό και απόφοιτο του Μ.Ι.Τ. να υπηρετή σε σταθμό Ραντάρ, ο όποίος ήταν πολύ υπερήφανος γιατί βρισκόταν εκεί και μπορούσε να υπηρετήση την Πατρίδα σε τόσο νευραλγικό μέρος.

    Ίσως έχω υπ' οψη μου το σχετικό με την μάχη του Μαντζικέρτ βιβλίο στο οποίο αναφέρεσαι για τους μισθοφόρους. Όμως, συγχώρεσέ με, έχω διαβάσει τόσα βιβλία που να αναφέρονται στις συμφορές του Ελληνισμού, που δεν αντέχω να διαβάσω και άλλα.

    Πιστεύω όμως ότι αλλοιώς πολεμά αυτός που αγωνίζεται για την Πατρίδα, την οικογένειά του και την Γή του, και αλλοιώς ο soldatus που ενδιαφέρεται κυρίως για την επιβίωσή του από τον soldus!

    Άλλη μία αιτία που ο Λαός του Βυζαντίου είχε πάψει να ενδιαφέρεται, αφού την Γη την κατείχαν οι Γεωκτήμονες και οι Μονές, και οι καλλιεργητές ήσαν σχεδόν σκλάβοι κολήγοι!

    Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι θεωρούσαν αυτονόητο και ιερό να υπηρετούν την Πατρίδα!

    Όπως αναφέρει και άλλος Φίλος του Ιστολογίου, οι αντίπαλοι του Ελληνισμού είναι πολυπληθείς..!

    Δεν είναι μόνον οι Τούρκοι, αλλά και οι Αλβανοί, και οι Βούλγαροι και οι Σλαύοι. Σχετικά με το θέμα αυτό, Σε παραπέμπω στο βιβλίο του Αντιστράτηγου ε.α. Δ. Μανίκα "Ο Κόσμος στον 21ο Αιώνα & η Ασφάλεια της Ελλάδος", Εκδόσεις ΕΛΛΗΝ.

    Θα ήταν ωραίο να γινόντουσαν προσλήψεις στο ... Δημόσιο ... επαγγελματιών στρατιωτών Δημοσίων Υπαλλήλων .... να τακτποιηθούν μερικά παιδιά ...!

    Που θα βρεί όμως το Στράτευμα π.χ. τόσους Διπλωματούχους Μηχανικούς και Αρχιτέκτονες ... δωρεάν, όπως τους βρίσκει σε κάθε ΕΣΣΟ;

    Φιλικά

    Ο "μπάρμπα" Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Απο όσο ξέρω ο Ελληνικός στρατός διέπρεψε στα πεδία των μαχών από το 1912 έως το 1950,και αποτελούταν κυρίως απο κληρωτούς.Η απάντηση απέναντι σε έναν επαγγελματικό στρατό είναι η καλή εκπαίδευση".

    Συμφωνώ με τον Κώστα. Αυτός ο "περιφρονημένος" στρατός των κληρωτών έσωνε πάντα την τιμή της Ελλάδας και έλαβε πολλάκις τα εύσημα ακόμη και από ξένους ηγέτες (Τσώρτσιλ κλπ)
    Ο Έλληνας πολεμάει με ψυχή (όταν δεν τον προδίδουν) και μαθαίνει τα πολεμικά σε χρόνο dt, πόσο μάλλον όταν έχει πάρει και μια σωστή εκπαίδευση σε καιρό ειρήνης.
    Οι Ισραηλινοί πολίτες είναι όλοι εν δυνάμει στρατιώτες, άντρες-γυναίκες και αυτό τους το αναγνωρίζω ώς θετικό.
    Αυτό τι δείχνει; Ότι η απόφαση κάθε χώρας σχετικά με την υποχρεωτική στρατολόγηση εξαρτάται από τη θέση της χώρας, την βουλιμία των γειτόνων της και το δημογραφικό της. Εμείς έχουμε όλες αυτές τις παραμέτρους στο χείριστο δυνατόν σημείο, ας μην συγκρινόμαστε με Γερμανίες και Δανίες.
    Πέρα από αυτό η στρατολόγηση των κληρωτών, όπως σωστά αναφέρθηκε, δεν αποσκοπεί μόνο στην στελέχωση των Ε.Δ, αλλά και στην καλλιέργεια του πατριωτισμού των νέων, στην συνειδητοποίηση της ατομικής ευθύνης του καθενός για τη συλλογική άμυνα και τέλος στη συναίσθηση της συναδελφικότητας και της κοινής μοίρας.
    Όλοι οι αρχαίοι συγγραφείς, αλλά και νεώτεροι όπως ο Πλήθων Γεμιστός, ήταν θερμοί υποστηρικτές της στρατολόγησης από καλά εκπαιδευμένους κληρωτούς.

    Υ.Γ: Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι ο στρατός δεν θα τους φέρεται σαν να είναι αναλώσιμα σκουπίδια και δεν θα τους αντιμετωπίζει άνισα, ο ένας δηλαδή στον Έβρο και ο άλλος στο Πολεμικό Μουσείο με την Τζούλια.
    Αυτή η κοινωνική μεροληψία πληγώνει τον Έλληνα στρατιώτη περοσσότερο από οτιδήποτε άλλο.

    Τέλος, θα έβλεπα θετικά την αύξηση της θητείας στους 18 μήνες. Εγώ υπηρέτησα 28 μήνες σε αντιτορπιλλικό (Θηρίο) του ΠΝ και δεν έπαθα τίποτα. Αντίθετα, αισθάνομαι υπερήφανος που όργωσα το Αιγαίο και τίμησα τα αρ...δια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ akritas
    Συμφωνώ έτσι όπως το θέτεις το ζήτημα ιδίως στο τέλος.
    Η δική μου άποψη έχει ως εξής:
    Μικροί επαγγελματικοί στρατοί ευέλικτοι, πολύ καλά εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι σε επίπεδο Ειδικών Δυνάμεων, σε Κύπρο και Ελλάδα.

    Μαζί, Στρατός Εφέδρων με υποχρεωτική -από τα 18 και στην Ελλάδα- 6μηνη θητεία και ένα μήνα το χρόνο στρατιωτική υπηρεσία με πλήρεις αποδοχές από τους εργοδότες τους, μέχρι τα 50.
    Εθελοντική θητεία για τις γυναίκες.

    ΟΛΟΙ θα φέρουν τον ατομικό οπλισμό τους στο σπίτι!
    Ελβετικό, ισραηλινό, κυπριακό κλπ σύστημα!!!

    Οι δύο στρατοί να έχουν πολλές κοινές ασκήσεις χρησιμοποιώντας ο ένας τα μέσα του άλλου.
    Πολλά ελληνικά άρματα, πυροβόλα κλπ, να μεταφερθούν και να παραμένουν στην Κύπρο όπου θα μεταβαίνουν συχνά Έλληνες (επαγγελματίες και έφεδροι) να ασκούνται εκεί μαζί με την Ε.Φ. και την ΕΛΔΥΚ.
    Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου ευνοεί την μαζική και με χαμηλό κόστος μετάβαση των Ελλαδιτών εκεί.
    Και το αντίστροφο.

    Να καταργηθεί το σημερινό σύστημα πρόσληψης Αστυφυλάκων (να παραμείνει για τους αξιωματικούς μόνο) μέσω πανελληνίων εξετάσεων και Αστυφύλακες, Λιμενικοί, Πυροσβέστες, Συνοριοφύλακες, Αγροφύλακες και Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι να γίνονται με απλή μετάταξη και εκπαίδευση, όσοι από τους μόνιμους στρατιώτες το επιθυμούν μετά από 10ετή τουλάχιστον παραμονή τους στον επαγγελματικό στρατό.
    Οι σημερινοί αστυφύλακες και κακοεκπαιδευμένοι είναι και παντελώς άχρηστοι σε περίπτωση γενικής επιστράτευσης, αφού δεν έχουν υποστεί στρατιωτική εκπαίδευση.

    Να ιδρυθεί και στην Ελλάδα Αεροπορικό Πανεπιστήμιο (στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού), όπως αυτά του εξωτερικού, στο οποίο θα φοιτούν και όσοι θέλουν να απασχοληθούν ως κυβερνήτες πολιτικών αεροσκαφών, αλλά και ως έφεδροι χειριστές εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας για να καλύπτουν τις ανάγκες της, παράλληλα με τους αξιωματικούς χειριστές καριέρας απόφοιτους της Σ.Ικάρων.

    Για να γίνουν όλα αυτά βέβαια, απαιτείται ή να ... φωτιστεί η σημερινή πολιτική μας ηγεσία, πράμα δύσκολο ακόμα και για το Άγιο Πνεύμα, ή να κάνουμε εμείς το ευκολότερο, που είναι να τους στείλουμε αδιάβαστους στον διάολο και να ψηφίσουμε κάποιους άλλους Έλληνες που βάζουν την πατρίδα πάνω απ΄όλα!

    ΑΡΙΘΜΟΙ με βάση τα δημογραφικά στοιχεία και τις ανάγκες:
    Επαγγελματίες: 35.000 στην Ελλάδα.
    15.000 στην Κύπρο.
    Ικανοί έφεδροι προς επιστράτευση (20 - 40 ετών) 1.200.000 στην Ελλάδα.
    Στην Κύπρο, 150.000 (18 - 50 ετών).

    Το Ισραήλ με 7.500.000 πληθυσμό μπορεί να επιστρατεύσει 1.500.000 ικανούς άνδρες και 1.500.000 ικανές γυναίκες.
    Ελλάδα: πληθυσμός 11.000.000
    Κύπρος: πληθυσμός 790.000

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Παρακάμπτοντας το θέμα της σύνδεσης του Δημοκρατικού Πολιτεύματος με την υπηρεσία των πολιτών στα όπλα, θέμα υψίστης σημασίας για την λειτουργία της κοινωνίας, θα επανέλθω στο πεζότερο, αυτό της σχέσης του στρατεύματος με την πολεμική τεχνολογία.

    Είναι κοινός τόπος,(και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, άλλως τε) ότι όλοι οι στρατοί χρησιμοποιούσαν ΚΑΙ ειδικευμένους επαγγελματίες, ΚΑΙ ανειδίκευτο πλήθος (δεν μπαίνω σε λογικές υποχρεωτικής ή εθελοντικής, αμοιβόμενης, ή μη στράτευσης, αυτό ποικίλλει ανάλογα με την κοινωνία)

    Οι "επαγγελματίες" χειρίζονταν τα "δύσκολα" οπλικά συστήματα της εκάστοτε εποχής (ξίφος, σπάθη, τόξο, ίππικό) ενώ οι ανειδίκευτοι τα υπόλοιπα. (δεν είναι τυχαίο ότι οι μη επαγγελματικοί στρατοί άνθησαν κατά την εποχή της πυρίτιδας, και δη του αυτόματου πυροβόλου όπλου)

    Αυτό το σχήμα εφαρμόζεται παντού και πάντα, με διάφορες διάφορες παραλλαγές. Φαντάζομαι ότι δεν είναι πολύ δύσκολο να το ερμηνεύσουμε με βάση τα δικά μας κοινωνικά δεδομένα, και να έλθουμε στο δέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ 29 Ιουνίου 2010 1:14 μ.μ.

    "Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν ξυρίζονται;"

    απαντώ: Όχι, διότι είναι πραγματικοί στρατιωτες, και όχι μαζορέτες.
    Θυμίζω ότι ΟΛΕΣ τις χρυσές σελίδες της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους τις έγραψαν μαλλιάδες και γενειοφόροι στρατιώτες...
    ..από τις θερμοπύλες μέχρι την Πίνδο, το Ρούπελ και τον Γοργοπόταμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Είπε ο Ευμένης ο Καρδιανός (10:42): "Ο .... "Μπάρμπας" απαντά:"

    Κύριε Καρδιανέ, τι σχέση έχετε με τη θεία του Achaean?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ? ΤΟΤΕ ΚΛΗΡΩΤΟΙ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ? ΤΟΤΕ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ. ΔΙΑΛΕΧΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Σωστά. Κι εμείς να μη ξυριζόμαστε στο στρατό. Με τέτοια μπατιρλίκια πού να αγοράζεις ξυραφάκια αφρούς κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.