29/6/10

Περικοπές στο ΝΑΤΟ

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ
Η οικονομική κρίση δεν άφησε αλώβητο ούτε το ΝΑΤΟ. Περικοπές σε κονδύλια για μελέτες, κατάργηση επιτροπών (συνήθως άνευ περιεχομένου εργασίας), μείωση αριθμού έκτακτων συνεργατών και άλλα μέτρα παίρνει η πολιτική ηγεσία της Συμμαχίας προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και δημόσιες αντιδράσεις των στρατιωτικών, ιδιαίτερα της Αμερικής.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ότι διέλυσε περίπου 80 επιτροπές, πολλές από τις οποίες δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, προανήγγειλε ότι θα τις περιορίσει σε 100- από τις 430 που ήταν το 2009 - και ότι θα καθυστερήσει «τηνυλοποίηση σχεδίων χωρίς να θίγεται η ασφάλεια των κρατών- μελών της Συμμαχίας » με στόχο να εξοικονομήσει τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια στα ερχόμενα τρία χρόνια.

Σοβαρά ενοχλημένος ο νέος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους έσπευσε να «προειδοποιήσει» (και να τρομοκρατήσει;) τους συμμάχους ότι οι περικοπές «δεν βοηθούν στην ασφάλεια των μονάδων του ΝΑΤΟ» στο Αφγανιστάν και, ταυτόχρονα, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, απαντώντας εμμέσως στον κ. Ράσμουσεν, εξέφρασε «ζωηρή ανησυχία» μήπως αυτά τα μέτρα δημιουργήσουν «κρίση ασφαλείας» για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν.

Σε περικοπές στρατιωτικών κονδυλίων προχωρούν και τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Στις αρχές Μαΐου η Γερμανία ανακοίνωσε ότι λόγω «τηςπαρατεινόμενης οικονομικής κρίσης» μειώνει στους επόμενους 18 μήνες κατά 40.000 τον στρατό της και ότι «αν υπάρξουν πρόσθετοι λόγοι » ίσως προχωρήσει στον περιορισμό των ένοπλων δυνάμεών της σε 150.000 από 250.000 που είναι σήμερα. Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ως το 2014 θα μειώσει τις δυνάμεις της κατά 15% και ως το 2020 κατά 20%. Ειδικότερα η Αεροπορία και το Ναυτικό της θα περιορίσουν τη δύναμή τους κατά 25% εντός των οκτώ προσεχών ετών. Την περασμένη Τρίτη ο αρχηγός του βρετανικού στρατού στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς ανήγγειλε ότι «κάποια σημαντικά στρατιωτικά προγράμματα κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά» επειδή «περικόπτονται συνεχώς οι στρατιωτικές πιστώσεις».

Μείωση στρατιωτικών δαπανών αναμένεται να αναγγείλει η Ιταλία τον ερχόμενο Αύγουστο- κατά 20%, γράφει η «La Stampa», ενώ η «La Repubblica» αναφέρει μείωση 12% ως 15% στις δυνάμεις ξηράς και σχεδόν 30% στα κονδύλια για το Ναυτικό. Καθ΄ οδόν για μείωση των στρατιωτικών δαπανών της κατά 5% ως 8% βρίσκεται και η Γαλλία, ενώ ο πρόεδρος Σαρκοζί διέταξε τον Απρίλιο «να ανασταλούν επί του παρόντος » οι ναυπηγήσεις δύο νέου τύπου αντιτορπιλικών. Τη μερική αναστολή αγοράς από το εξωτερικό αεροσκαφών και πολεμικών μελετά η Τουρκία, γράφει η εφημερίδα «Ζaman» και, φυσικά, η Ελλάδα ανήγγειλε ήδη μείωση των στρατιωτικών κονδυλίων της κατά 6,5%.

eust@tovima.gr
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.