27/6/10

Συνάντηση Ερντογάν- Ομπάμα με στόχο το PKK

Θέμα κοινής δράσης για την αντιμετώπιση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) φέρνει η Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών με τις ΗΠΑ. Ο τουρκικός Τύπος εκτιμά ότι το ζήτημα έθεσε άμεσα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του G20, στον Καναδά, ενώ δεν αποκλείεται νέα συνάντησή τους στο επόμενο διάστημα.
Η τουρκική ηγεσία περιμένει από τις αμερικανικές αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν περισσότερες πληροφορίες γύρω από το δίκτυο δράσης των ανταρτών στο αυτοδιοικούμενο από τους Κούρδους βόρειο Ιράκ και το δίκτυο χρηματοδότησής τους, καθώς και να συνεννοηθούν γύρω από τον τρόπο με τον οποίο τα τουρκικά στρατεύματα θα επιχειρήσουν στην ίδια περιοχή κατά των ανταρτών. Ηδη, χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες είναι παραταγμένοι στα σύνορα με το Ιράκ και περιμένουν εντολή για να εισβάλουν και να επιτεθούν στα όρη Καντίλ, στα οποία εκτιμάται ότι βρίσκονται οι βάσεις των ανταρτών.

Στα αιτήματα των Τούρκων προς τους Αμερικανούς δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται η άσκηση πιέσεων στην κουρδική ηγεσία στο Ιράκ ώστε να συνεργαστεί στην καταδίωξη των ανταρτών, ενώ προωθείται ξανά από την Τουρκία η πρόταση ανταλλαγής εδαφών με το Ιράκ προκειμένου ο τουρκικός Στρατός να θέσει υπό έλεγχο τους πρόποδες στα όρη Καντίλ. Ηδη, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που έγινε στην Αγκυρα, συζητήθηκαν η αύξηση μέτρων ασφαλείας στο εσωτερικό για την αποτροπή νέων επιθέσεων από αντάρτες και η ανάπτυξη δυνάμεων στα σύνορα με το Ιράκ.

Ταυτόχρονα, Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν προσεγγίσει το ιρανικό καθεστώς, επιδιώκοντας να αυξήσει παράλληλα τις επιχειρήσεις στα σύνορα του Ιράν με το βόρειο Ιράκ κατά των ανταρτών της αδελφής με το PKK οργάνωσης, PJAK, που μάχεται για την αυτοδιάθεση των Κούρδων του Ιράν.



Οσα δεν κατάφερε η τουρκική κυβέρνηση με την αποτυχημένη πρωτοβουλία της για την επίλυση του Κουρδικού, προσπαθούν να τα πετύχουν Τούρκοι και Κούρδοι διανοούμενοι. Ανάμεσα στους διανοούμενους που έχουν αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία συμπεριλαμβάνονται σημαντικές προσωπικότητες της τουρκικής Αριστεράς, όπως ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ουφούκ Ουράς, και ο πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, Αχμέτ Τουρκ, ο οποίος αποφάσισε να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία παρά τη δικαστική δίωξη σε βάρος του ότι συνδέεται με το PKK. Οι διανοούμενοι που είχαν προγραμματίσει συνάντηση το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη έστειλαν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τον τερματισμό των βιαιοτήτων.

Ο Ουράς δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι ο Τουρκ θα μπορούσε να παίξει ρόλο-κλειδί στην προσέγγιση των Τούρκων και των Κούρδων, αναλαμβάνοντας ανάλογο ρόλο με εκείνο που διαδραμάτισε ο Νέλσον Μαντέλα για τους μαύρους Νοτιοαφρικανούς.
Agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.