27/6/10

Ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με τους Κούρδους θέλει η Τουρκία

«Η τρομοκρατία θα μειώνεται όσο βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση, τόσο στην περιοχή στο βόρειο Ιράκ όσο και στην Τουρκία», ανέφερε Τούρκος υπουργός.

Μία σημαντική τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί την Τρίτη στο ιρακινό Κουρδιστάν για να αναπτύξει διμερείς εμπορικούς δεσμούς, παρά τις εντάσεις που δημιουργεί η παρουσία στην περιοχή Κούρδων ανταρτών που μάχονται κατά της Άγκυρας, αναφέρει σε σημερινό της άρθρο τουρκική εφημερίδα.

Ο Τούρκος υπουργός υπεύθυνος για το εξωτερικό εμπόριο Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, ο οποίος θα συνοδεύεται στο ταξίδι του από περίπου 200 επιχειρηματίες, εξέφρασε την επιθυμία η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων να κατευνάσει τις εντάσεις.

«Το εμπόριο είναι το κλειδί της πολιτικής. Η βελτίωση των εμπορικών σχέσεων θα μας επιτρέψει να λύσουμε το πρόβλημά μας. Η τρομοκρατία θα μειώνεται όσο βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση, τόσο στην περιοχή (στο βόρειο Ιράκ) όσο και στην Τουρκία», δήλωσε ο Τσαγλαγιάν στην εφημερίδα «Μιλιέτ».

Ο Τσαγλαγιάν, που θα συναντηθεί την Τρίτη με τον πρόεδρο της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζάνι, διευκρίνισε ότι θα ζητήσει στο όνομα της κυβέρνησής του μεγαλύτερη υποστήριξη από τις αρχές των Κούρδων του Ιράκ στη μάχη της Τουρκίας κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Τουρκία έχει συχνά κατηγορήσει τους Κούρδους του Ιράκ ότι ανέχονται ή ακόμα και ότι βοηθούν το PKK.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.