26/6/10

Σε αναστολή η πώληση ισραηλινών UAV στη Ρωσία

Οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν σε αναστολή της πώλησης μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs) στη Ρωσία αλλά και της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα λόγω φόβων διαρροής ευαίσθητων τεχνολογιών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές αρχές συμφώνησαν με την Israel Aerospace Industries (IAI) για την προμήθεια 12 μη επανδρωμένων αεροχημάτων τακτικού επιπέδου I-View Mk 150 και μακράς αυτονομίας Searcher II στο πλαίσιο σύμβασης ύψους 50 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη σύμβαση οι παραδόσεις επρόκειτο να αρχίσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο. Παράλληλα τον Απρίλιο του 2010 οι ρωσικές αρχές άρχισαν συνομιλίες με την IAI για τη δημιουργία κοινοπραξίας με τη ρωσική Rostekhnologii για την υλοποίηση προγράμματος εγχώριας κατασκευής συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. δολαρίων.

Μεταξύ των συστημάτων που περιλάμβανε η συνεργασία συγκαταλέγονταν και το μεσαίου υψομέτρου και μακράς αυτονομίας (MALE) Heron όπως επίσης και το μεγάλου υψομέτρου και μακράς αυτονομίας (HALE) Heron TP (το εικονιζόμενο). Αυτά ακριβώς τα δύο αεροχήματα ήταν και ο λόγος αναστολής της όλης διαδικασίας καθώς αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ισραηλινής τεχνολογίας και καθοριστική παράμετρο της ισραηλινής αμυντικής ικανότητας.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις επεκτεινόμενες σχέσεις Ρωσίας-Συρίας αλλά και την υφιστάμενη συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν, και τον φόβο διαρροής στοιχείων προς αυτές τις δύο χώρες, οδήγησε τους Ισραηλινούς σε συνολική επανεξέταση της συνεργασίας. Παράλληλα και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έβλεπε θετικά την πώληση προηγμένων συστημάτων και γενικότερα την αποδέσμευση τεχνολογιών στη Ρωσία, γεγονός που «βάρυνε» περαιτέρω την κατάσταση. Από την άλλη πλευρά κάποιοι κύκλοι του υπουργείου άμυνας του Ισραήλ θεωρούσαν το προαναφερθέν σχέδιο ως εύλογο «αντίτιμο» προς τη Ρωσία ώστε αυτή να διακόψει οριστικά τη μέσω πωλήσεων προηγμένων οπλικών συστημάτων (όπως τα «παγωμένα» S-300PMU1) την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας του Ιράν.
defencepoint.gr

3 σχόλια:

  1. Η Ρωσία το ξέρει καλά το πρόβλημα με το Ισραήλ. Και ο Πούτιν το κατέχει το ...άθλημα!
    Δεν πάει πολύς καιρός που οι Ισραηλινοί πούλησαν (τί κάνει το χρήμα) στους Κινέζους, ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούσαν αμερικανικά οπλικά συστήματα, τις οποίες ήξεραν λόγω της συνεργασίας τους με τους Αμερικανούς.
    Τα τελευταία χρόνια έχουν συλληφθεί, καταδικασθεί ή καταζητούνται από τις ΗΠΑ , πάνω από 250 Ισραηλινοί για κατασκοπία εις βάρος τους.

    Το χέρι που τους τα'ί'ζει, την μία το φιλούν και την άλλη το δαγκώνουν!
    Και αυτό δεν θα τους βγεί σε καλό.
    Διότι το βαρίδι αυτό για τις ΗΠΑ, αρχίζει και γίνεται δυσβάστακτο και θα θελήσουν να απαλλαγούν.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αθανατη νοοτροπια των Εβραιων. Παση θυσια να κλεισει η δουλεια, ακομα και συμμαχοντας με το διαβολο.Οποιος δωσει τα περισσοτερα κερδιζει. Οι συμφωνιες υπαρχουν για να μην τηρουνται.......
    Πιστεψτε με, μετα απο συνεργασιες με αρκετες ισραηλινες εταιρειες, σχεδον ολες την ιδια νοοτροπια εχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 27 Ιουνίου 2010 9:16 π.μ.

    Δηλαδη αυτα που γκαριζουν μερικοι απ το ανοιγμα αυτης της ιστοσελιδας.
    Εδω και κανα δυο χρονια τωρα.


    Οmadeon
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    κατεχομενη απο εβραιους γενοκτονους Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.