30/6/10

Extra muros

Δεν υπάρχει ιστορική περίοδος σε αυτή την χώρα που να μην υπήρχαν εξορίες. Για να μην πάμε όμως πολύ πίσω, στους εξοστρακισμούς της αρχαίας Αθήνας, θα σταθούμε στα πιο πρόσφατα γεγονότα. Τις πρώτες δεκαετίες μετά τον πόλεμο είχαμε τις εξορίες – εκτοπίσεις σε διάφορα ξερονήσια. Με τον τρόπο αυτό η τότε κυρίαρχη ιδεολογία ήθελε να στερήσει από τους αντιφρονούντες την επαφή με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να μην υπάρχει διατάραξη του κλίματος ασφάλειας και ειρήνης.
Τις τελευταίες δυο δεκαετίες γνωρίσαμε μια άλλου είδους εξορία, τον εκτοπισμό από τον τηλεοπτικό χώρο. Όποιος δεν είναι συμβατός με τις νόρμες του συστήματος δεν υπάρχει περίπτωση να του δοθεί η ευκαιρία να πει έστω και μια κουβέντα. Σαφώς και υπάρχουν κάποιες μικρές εξαιρέσεις και αυτές κύρια στην κρατική τηλεόραση αλλά είναι απειροελάχιστες.

Έτσι πιο εύκολο είναι να βγει σε εκπομπές υψηλής τηλεθέασης ένας βιαστής, μια πορνοστάρ, ένα πολιτικό λαμόγιο, παρά ένα διανοούμενος που έχει κάτι να πει, ένας παραγωγός που έχει κάτι να παρουσιάζει από τον κόπο των χεριών και του μυαλού του ή ένα πολιτικό πρόσωπο που δεν προσκύνησε τους καναλάρχες. Όλοι αυτοί, από την στιγμή που δεν έχουν δικαίωμα στον τηλεοπτικό χρόνο που αναλογεί στον προσωπικό τους εκτόπισμα δεν βιώνουν μια εξορία; Για τον πολύ κόσμο δεν είναι σαν να μην υπάρχουν, σαν να μην έχουν κάτι να επιδείξουν;

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτή η εξορία, πέρα από τον εκτοπισμό από το τηλεοπτικό γίγνεσθαι, ο οποίος αφορά μερικές δεκάδες ανθρώπους υπάρχει και μια άλλη εξορία πολύ πιο μαζική και αυτή είναι η ελληνική επαρχία και η διασπορά στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Έχει σκεφτεί κανείς πόσες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, σκεπτόμενοι, παραγωγικοί, σημαντικές οντότητες στο είδους τους, δεν μπόρεσαν να προσφέρουν το κάτι περισσότερο που μπορούσαν επειδή ζουν στην ελληνική επαρχία ή στο εξωτερικό όπου αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν; «Ζουν στην αφάνεια» επειδή είναι καταδικασμένοι να ζουν μακριά από την Αθήνα.

Οπωσδήποτε πολλοί από αυτούς ζουν κατ΄ επιλογή στην επαρχία ή στο εξωτερικό, είτε γιατί δεν αντέχουν την απάνθρωπη πόλη της Αθήνας, είτε γιατί δεν αντέχουν όλη αυτή τη διαφθορά που έχει συσσωρευτεί και την δυσανεξία του συστήματος στους ικανούς και τους ηθικούς. Γιατί όμως αυτή τους η επιλογή θα πρέπει να είναι καταδίκη στην ανυπαρξία; Δεν χάνει η κοινωνία, δεν χάνει η πατρίδα από αυτές τις χιλιάδες χιλιάδων παραγωγικών και αξιόλογων ανθρώπων που για τον έναν ή τον άλλο λόγο ζουν στην «Ελληνική περιφέρεια»;

Με τον όρο «Ελληνική Περιφέρεια» προσδιορίζουμε τον εκτός Αθηνών χώρο με όρια εκεί που φτάνει και ακούγεται η ελληνική γλώσσα. Καθώς όπως έλεγε και ο ποιητής η γλώσσα είναι τα όρια του Ελληνισμού. Από πού λοιπόν προκύπτει ότι αυτή η απόφαση να βρεθούν extra muros πρέπει να ισοδυναμεί με ισόβια εξορία;

Ποιο κράτος δικαίου και αξιοκρατίας επιτρέπει να μένουν αναξιοποίητες τέτοιας ποιότητας δυνάμεις όπου στις περισσότερες των περιπτώσεων πέρα από την όποια κατάρτιση, πέρα από την όποια επιτυχημένη παραγωγική διαδικασία είναι άνθρωποι, ακέραιοι, τίμιοι και αξιοπρεπείς; Αν μια ανατροπή, πολιτική και κοινωνική δεν στηριχθεί σε αυτούς από ποιους άλλους θα προσδοκούσαμε να γίνουν οι ευαγγελιστές του νέου και αναγεννητικού λόγου;

Πως είναι δυνατόν μια οικονομική, κοινωνική και πολιτική αναγέννηση να προέλθει από τον μεταμορφισμό των ήδη γνωστών – όσον αφορά την συγκρότηση, τις ικανότητες και την ηθική υπόσταση - παραγόντων – υπηρετών του αθηναϊκού κράτους; Αυτοί δεν επιδιώκουν την ανατροπή αλλά μια νέα συμφωνία για να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες.

Οι μόνες δυνάμεις που μπορούν να εγγυηθούν μια ουσιαστική εθνική αναγέννηση είναι αυτές που ζουν στην ελληνική εξορία, δηλαδή στην περιφέρεια της έθνους, η οποία βρίσκεται τόσο εντός όσο και εκτός εθνικών συνόρων.

Θεόδωρος Α. Σπανέλης
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ
ΚΑΒΑΛΑ

9 σχόλια:

  1. Υπάρχουν όμως και κάποιες ακτίνες φωτός. Η τηλεθέαση βαίνει συνεχώς μειούμενη και κυρίως αυτή των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων (ναι αυτών των show αμοραλισμού και επίδειξης). Κανείς δεν πιστεύει τίποτε από αυτά που ακούει. Ο κόσμος που ενημερώνεται από το internet αυξάνει συνεχώς. Ενώ οι εκπομπές σαχλαμάρας αγωνίζονται να συγκρατηθούν και να μην εμφανίσουν ποσοστά ελεύθερης πτώσης. Εννοείται ότι οι τελευταίες δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Πάντα θα υπάρχουν οι αναλώσιμοι δυστυχώς.

    Για την επαρχία τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά. Αρκετός κόσμος αναχωρεί για την επαρχία και η ιδέα φαντάζει σε ακόμα περισσότερους ως καταφύγιο και απόδραση σκέψης (η πλειοψηφία μας τουλάχιστον πιστεύω όταν επισκέπτεται κανένα χωριό η καμιά επαρχιακή πόλη πάντα κάνει τη φευγαλέα σκέψη ή εικασία να έρθει να μείνει εκει). Προγονική βιωματική κληρονομικότητα ? Ισως. Πέστε το όπως θέλετε.

    Σίγουρα δύσκολοι καιροί. Αλλά και στην Αθήνα τα λεφτά τελείωσαν όπως και οι ευκαιρίες (ορα αρπαχτές για πολλούς). Πιό εύκολα χάνεσαι πλέον στην πρωτεύουσα παρά στην επαρχία. Βέβαια οι αποφάσεις ακόμα λαμβάνονται στην πρωτεύουσα, η μάλλον για να το πούμε ακριβέστερα, οι αποφάσεις μεταφέρονται από το εξωτερικό πρώτα στην πρωτεύουσα.

    Ας μην απελπιζόμαστε. Η επαρχία κατά τη δική μου γνώμη έχει μέλλον μπροστά της. Φτάνει να μας πέσει λίγο η μύτη και να πετάξουμε τις τάχα μούρες μας και να πιάσουμε και καμιά χειρωνακτική εργασία παράλληλα ή κύρια. Καλό θα μας κάνει και στην υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να καταλάβουμε όλοι ότι στο εξής, δεν πρέπει να δείξουμε με την ψήφο μας ή με χαμόγελα και επισκέψεις σε κομματικά γραφεία, ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ στο υπάρχον αποτυχημένο, σε όλους τους τομείς, πολιτικό προσωπικό!

    Τουναντίον, όπου τους βρίσκουμε να τους βρίζουμε κατάλληλα ώστε να καταλάβουν ότι συμμετέχοντες ή μη συμμετέχοντες στις κλεψιές, είναι ΟΛΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ!!!
    Και να απαιτούμε οι εκλογές να γίνουν με ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ χωρίς όριο 3%.
    Χωρίς αυτό το εκλογικό σύστημα, η αλλαγή προσώπων και πολιτικής είναι από δύσκολη έως αδύνατη!

    ΔΕΝ πρέπει να υπάρξει ΟΥΤΕ ΕΝΑ από τα γνωστά πρόσωπα στην νέα Βουλή, οποτεδήποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές.
    Τους άξιους τους ξέρουμε! Υπάρχουν και σε αυτό το ιστολόγιο, κατά καιρούς αλλά και πιο μόνιμα, αρκετοί!!!

    Να τους πιέσουμε να κατέβουν στις εκλογές και να τους υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις !!!
    Να κάνουμε ακόμα και μαζικές μεταδημοτεύσεις, εάν είναι να εκλέξουμε έστω και έναν σωστό!!!
    Όσοι πιο πολλοί από τους λαμόγιους χάσουν τον ύπνο και τις θέσεις τους, τόσο το καλύτερο αφού θα ξεβρομίσει η Ελλάδα!!!

    Το προσύμφωνο του ξεπουλήματος αυτής της πατρίδας το έχουν υπογράψει και έχουν πάρει τις προκαταβολές.
    Να μην αφήσουμε να γίνουν και τα οριστικά συμβόλαια !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.prisonplanet.com/venezuela-govt-to-nationalize-11-us-owned-oil-rigs.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Μας οδηγουν σε πολυκομματικές κυβερνήσεις συνεργασίες ώστε ο έλεγχος να είναι απόλυτος και όλοι να είναι συνένοχοι με την υπογραφή τους.
    Μας οδηγούν -όπως στη Βουλγαρία- σε μια Βουλή πολυεθνική, πρώτα με τον Καλλικράτη και μετα με την κατάργηση του 3%.
    Ο κ. Τζίμης (συνειδήτα ή όχι δεν έχει σημασία)συμβάλλει με τον τρόπο του σ' αυτό.
    ΥΓ Νέα πρόσωπα δεν σημαίνει αναγκαστικά νέες ιδέες. Προσφέρουν όμως εκτόνωση. Η ασπιρίνη για θεραπεία καρκίνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χωρίς συγκεκριμένα ονόματα τέτοιων περιπτώσεων με ονόματα, όσα λέγονται και γράφονται είναι άχρηστες φλυαρίες.
    1 Νεοκλής Σαρρής, ο καλύτερος γνώστης των ελληνοτρουρκικών.
    2 Ανδρέας Αθηναίος, καθ. οικονομικών και όχι μόνον, ο οποίος εδώ και 20-25 χρόνια προτείνει λύσεις και δεν εισακούεται.
    3. Σαρ. Καργάκος, ιστορικός και όχι μόνον, με σοβαρότατες προτάσεις σε θέματα παιδείας (οχι μόνον εκπαίδευσης).
    Αυτά είναι τρία πρόσωπα παραδείγματα "ανθρώπων με επιτυχημένη παραγωγική διαδικασία, ακέραιοι, τίμιοι και αξιοπρεπείς", οι οποίοι είναι εκτός τειχών.
    Υπάρχουν σίγουρα και πολλοί άλλοι.
    Δώστε ονόματα και ας προσπαθήσουμε, όλοι μαζί να τους πείσουμε να ενωθούν και να σώσουν την Ελλάδα μας, που ψυχορραγεί.
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τζίμη ο ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ έχει δίκιο σε αυτό.
    Η κατάργηση του 3% θα επιτρέψει να μπουν στο Κ(υ)νοβούλιο τόσο ένα μουσουλμανικό-Τουρκικό κόμμα από την Θράκη, όσο και ένα αλβανικό. Ας όψεται ο νόμος για την ιθαγένεια και ο Καλλικράτης που έχουν προλειάνει το έδαφος για την "νέα" πολυπολιτισμική Ελλάδα που ονειρεύονται οι περισσότεροι διεφθαρμένοι πολιτικοί μας.
    Αν δε γίνει ολοκληρωτική ανατροπή του πολιτικού συστήματος για τη δημιουργία μιας νέας δημοκρατικής διακυβέρνησης με καινούργιο πολιτικό προσωπικό, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.
    Και όταν λέω ανατροπή δεν εννοώ να μας κάτσει στο σβέρκο κανένας συνταγματάρχης, ούτε φυσικά να πάρουμε τα όπλα για να ρίξουμε την κυβέρνηση και το σάπιο πολιτικό σύστημα, γιατί απλά δεν θα μας αφήσουν οι Ευρωπαίοι. Ούτε λόγος βέβαια να στηθούν κρεμάλες-αν και πολύ θα το ήθελα-γιατί την επόμενη μέρα θα δούμε τον Αμερικανο-αγγλικό στόλο να πλέει ανοικτά του Πειραιά για την "αποκατάσταση" της δημοκρατικής τάξης.
    Θα πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστές και να επιδιώξουμε την αλλαγή με πολιτικά μέσα. Για το σκοπό αυτό προσβλέπω στο να κατέβουν επιτέλους νέες πολιτικές δυνάμεις με ουσιαστικές προτάσεις για την ανόρθωση της χώρας και με διαφορετικό λεξιλόγιο από τους άχρηστους κομπάρσους της σημερινής Βουλής.
    Να δημιουργηθεί αυτός ο νέος πολιτικός φορέας από προσωπικότητες που θα μπορούν να μιλήσουν στον λαό με λόγια καθαρά και με σαφή εθνοκεντρικό προσανατολισμό. Ο λαός δεν είναι βλάκας, μπορεί να εκτιμήσει και να υποστηρίξει με την ψήφο του αυτούς που πραγματικά θα ξεχωρίσουν με την αλήθεια των λόγων τους και του οράματός τους.
    Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει όραμα στους Έλληνες. Πού πάμε, που στοχεύουμε ως χώρα, τίποτα. Αν δεν υπάρχει έμπνευση δεν θα υπάρξει αγώνας.

    Για την επαρχία και τους εκτός των Αθηνών Έλληνες, είμαι αισιόδοξος. Πάντα πίστευα ότι στην επαρχία, στα μικρά χωριά, στις κωμοπόλεις και στα νησιά μας κτυπάει η αληθινή καρδιά της Ελλάδας, όπου ακόμη ζουν η παράδοση και τα πάτρια ήθη και έθιμα. Στην Αθήνα η αλλοτρίωση έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
    Μπορεί στην πρωτεύουσα να ζει ο μισός ελληνικός πληθυσμός, αλλά σε καμμία περίπτωση η Αθήνα δεν εκφράζει την αληθινή Ελλάδα. Ένας ξένος που θα ήθελε να γνωρίσει την Ελλάδα δεν θα έπρεπε να μείνει στην πολυπολιτισμική Αθήνα ούτε για 24 ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τζίμη ο ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ έχει δίκιο σε αυτό.
    Η κατάργηση του 3% θα επιτρέψει να μπουν στο Κ(υ)νοβούλιο τόσο ένα μουσουλμανικό-Τουρκικό κόμμα από την Θράκη, όσο και ένα αλβανικό. Ας όψεται ο νόμος για την ιθαγένεια και ο Καλλικράτης που έχουν προλειάνει το έδαφος για την "νέα" πολυπολιτισμική Ελλάδα που ονειρεύονται οι περισσότεροι διεφθαρμένοι πολιτικοί μας.
    Αν δε γίνει ολοκληρωτική ανατροπή του πολιτικού συστήματος για τη δημιουργία μιας νέας δημοκρατικής διακυβέρνησης με καινούργιο πολιτικό προσωπικό, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.
    Και όταν λέω ανατροπή δεν εννοώ να μας κάτσει στο σβέρκο κανένας συνταγματάρχης, ούτε φυσικά να πάρουμε τα όπλα για να ρίξουμε την κυβέρνηση και το σάπιο πολιτικό σύστημα, γιατί απλά δεν θα μας αφήσουν οι Ευρωπαίοι. Ούτε λόγος βέβαια να στηθούν κρεμάλες-αν και πολύ θα το ήθελα-γιατί την επόμενη μέρα θα δούμε τον Αμερικανο-αγγλικό στόλο να πλέει ανοικτά του Πειραιά για την "αποκατάσταση" της δημοκρατικής τάξης.
    Θα πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστές και να επιδιώξουμε την αλλαγή με πολιτικά μέσα. Για το σκοπό αυτό προσβλέπω στο να κατέβουν επιτέλους νέες πολιτικές δυνάμεις με ουσιαστικές προτάσεις για την ανόρθωση της χώρας και με διαφορετικό λεξιλόγιο από τους άχρηστους κομπάρσους της σημερινής Βουλής.
    Να δημιουργηθεί αυτός ο νέος πολιτικός φορέας από προσωπικότητες που θα μπορούν να μιλήσουν στον λαό με λόγια καθαρά και με σαφή εθνοκεντρικό προσανατολισμό. Ο λαός δεν είναι βλάκας, μπορεί να εκτιμήσει και να υποστηρίξει με την ψήφο του αυτούς που πραγματικά θα ξεχωρίσουν με την αλήθεια των λόγων τους και του οράματός τους.
    Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει όραμα στους Έλληνες. Πού πάμε, που στοχεύουμε ως χώρα, τίποτα. Αν δεν υπάρχει έμπνευση δεν θα υπάρξει αγώνας.

    Για την επαρχία και τους εκτός των Αθηνών Έλληνες, είμαι αισιόδοξος. Πάντα πίστευα ότι στην επαρχία, στα μικρά χωριά, στις κωμοπόλεις και στα νησιά μας κτυπάει η αληθινή καρδιά της Ελλάδας, όπου ακόμη ζουν η παράδοση και τα πάτρια ήθη και έθιμα. Στην Αθήνα η αλλοτρίωση έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
    Μπορεί στην πρωτεύουσα να ζει ο μισός ελληνικός πληθυσμός, αλλά σε καμμία περίπτωση η Αθήνα δεν εκφράζει την αληθινή Ελλάδα. Ένας ξένος που θα ήθελε να γνωρίσει την Ελλάδα δεν θα έπρεπε να μείνει στην πολυπολιτισμική Αθήνα ούτε για 24 ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ χωρίς το πλαφόν του 3% είναι το απόλυτα δημοκρατικό εκλογικό σύστημα.
    Επομένως, είναι θέμα αρχής!
    Όλα τα άλλα είναι κόλπα κατά το ''ολίγον έγκυος'' ή ''ολίγον πεθαμένος'' !
    Πώς με απλή αναλογική -εκτός από τούρκικο- θα έχουμε και αλβανικό κόμμα;
    Εάν δοθεί δικαίωμα ψήφου στους 500.000 ενήλικες Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα, αυτοί κάνουν δικό τους κόμμα έτσι κι αλλιώς, αφού θα πάρουν κοντά στο 8%.
    Δικαίωμα ψήφου να έχουν μόνο οι Αλβανοί δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν και πήγαν σχολείο στην Ελλάδα, όταν ενηλικιωθούν.

    Εάν αυτό το σύστημα, εφαρμοστεί για την εκλογή 200 βουλευτών, απαιτούνται 35.000 σταυροί για να εκλεγεί κάποιος. Με 300 βουλευτές, οι σταυροί μπορούν να είναι 23.000.
    Τώρα, για να μπορέσει να εκλεγεί ο Καργάκος, ο Σαρρής και ο Αθηναίος, πρέπει να πάρει το κόμμα τους το 3% του εκλογικού σώματος των 7.000.000 ψηφοφόρων, δηλαδή 210.000 ψήφους.
    Βέβαια, μαζί τους θα εκλεγούν βουλευτές και άλλοι 5 ικανοί Έλληνες έτσι όπως τους θέλουμε.
    Με μόνο 8 προσωπικότητες δεν κάνουμε τίποτα.
    Όταν η ανάγκη για αλλαγή πολιτικής είναι τώρα άκρως επιτακτική!!!
    Εάν δε το ...κόμμα μας έλθει δεύτερο με π.χ. 30% των ψήφων, τότε αντί για 90 βουλευτές που του αναλογούν, θα πάρει με το ζόρι 45 - 5ο αφού το πρώτο κόμμα θα του έχει πάρει τους μισούς περίπου.

    Εγώ θέλω όταν ψηφίζω τον συγκεκριμένο υποψήφιο του συγκεκριμένου κόμματος, η ψήφος μου να πηγαίνει σε αυτόν τον υποψήφιο και σε αυτό το κόμμα και όχι όπως γίνεται τώρα που πηγαίνει με την Α' και Β' κατανομή, σε υποψήφιο και κόμμα που δεν έχω ψηφίσει και που ενδεχομένως να ...μισώ θανάσιμα!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ χωρίς το πλαφόν του 3% είναι το απόλυτα δημοκρατικό εκλογικό σύστημα.
    Επομένως, είναι θέμα αρχής!
    Όλα τα άλλα είναι κόλπα κατά το ''ολίγον έγκυος'' ή ''ολίγον πεθαμένος'' !
    Είδαμε και την προκοπή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.
    Έκλεβαν χωρίς τον φόβο ότι κάποιος άλλος από άλλο κόμμα θα τους δει.
    Κάτι τσοχατζό και κάτι βουλγαράκηδες κλπ, θα είχαν πάει φυλακή νωρίτερα.
    Και όχι Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει, αλλά φοβάται ο Γιάννης το θερίο και το θεριό τον Γιάννη.

    Την ακυβερνησία την είχαμε βαφτίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ...
    Μεταπολεμικά η Ιταλία έκανε την φοβερή της ανάπτυξη (από κατεστραμένη χώρα που ήταν) με κυβερνήσεις συνεργασίας.
    Κι ας κρατούσαν αυτές λίγο χρόνο.
    Ούτε σημαίνει ότι αν δεν τα βρίσκουν κάποια στιγμή τα κόμματα, θα πηγαίνουμε συνεχώς σε εκλογές.
    Αυτό είναι ένα ψέμα που το αφήνουν οι καθεστωτικοί πολιτικοί της πλάκας να πλανάται στον αέρα επίτηδες, αφού οι εκλογές θα γίνονται κάθε 4 χρόνια και σε σπάνιες περιπτώσεις νωρίτερα.

    Δικαίωμα ψήφου να έχουν, όταν ενηλικιωθούν, μόνο οι αλλογενείς δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν και πήγαν σχολείο στην Ελλάδα.
    Εάν δοθεί δικαίωμα ψήφου στους 800.000 ενήλικες Αλβανούς που μπαινοβγαίνουν στην Ελλάδα, αυτοί κάνουν δικό τους κόμμα έτσι κι αλλιώς, αφού θα πάρουν κοντά στο 12%.

    Εάν αυτό το σύστημα, εφαρμοστεί για Βουλή 200 μελών, απαιτούνται 35.000 σταυροί για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής. Με Βουλή τριακοσίων μελών, απαιτούνται γύρω στους 23.000.

    Με το παρόν σύστημα, για να μπορέσει να εκλεγεί ο Καργάκος, ο Σαρρής και ο Αθηναίος, πρέπει να πάρει το κόμμα 3% του εκλογικού σώματος των 7.000.000 ψηφοφόρων, δηλαδή 210.000 ψήφους.
    Βέβαια, μαζί τους θα εκλεγούν βουλευτές και άλλοι 5 περίπου.
    Με μόνο 8 προσωπικότητες δεν κάνουμε τίποτα.
    Όταν η ανάγκη για αλλαγή πολιτικής ΕΔΩ και ΤΩΡΑ είναι άκρως επιτακτική!!!
    Και εάν το ...κόμμα μας έλθει δεύτερο με π.χ. 30% των ψήφων, τότε αντί για 90 βουλευτές που μας αναλογούν, θα πάρουμε με το ζόρι 50, αφού το πρώτο κόμμα θα μας έχει λαμογιάσει περίπου τους μισούς.

    Εγώ θέλω όταν ψηφίζω τον συγκεκριμένο υποψήφιο του συγκεκριμένου κόμματος, η ψήφος μου να πηγαίνει σε αυτόν τον υποψήφιο και σε αυτό το κόμμα και όχι όπως γίνεται τώρα που πηγαίνει μέσω Α' και Β' κατανομής, σε υποψήφιο και κόμμα που δεν έχω ψηφίσει και που ενδεχομένως να ...μισώ θανάσιμα!!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.