30/6/10

Ιστορική επίσκεψη από την Ινδονησία στην Τουρκία

Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια πραγματοποιείται επίσκεψη σε επίπεδο προέδρου της Δημοκρατίας από την Ινδονησία στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Abdullah Gül υποδέχθηκε με επίσημη τελετή στο προεδρικό μέγαρο Çankaya, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδονησίας Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο, ο οποίος ήρθε χτες στην τουρκική πρωτεύουσα.

Η επίσκεψη αυτή χρήζει ιδιαίτερης σημασίας τόσο από πολιτική όσο και από οικονομική άποψη.

Η Ινδονησία με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό ανά τον κόσμο, κατέχει επίσης πλούσιες υπόγειες πηγές και κινεί την προσοχή με τα σημαντικά άλματα που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια στον οικονομικό τομέα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που χαρακτηρίζεται ως ιστορική. υπογράφηκαν 8 σημαντικές συμφωνίες.

Υπήρξε και μια συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στην TRT και την κρατική τηλεόραση της Ινδονησίας για ανταλλαγή τηλεοπτικών εκπομπών και ειδήσεων.

Άλλη μια σημαντική απόφαση που λήφθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ήταν η αμοιβαία κατάργηση της εφαρμογής ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδονησίας κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην χώρα του κυρίως στον γεωθερμικό τομέα.

Ο πρόεδρος Gül από την πλευρά του δήλωσε πως έθεσαν τον στόχο να ανεβάσουν σε 5 δισεκατομμύρια τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεσοπρόθεσμα και σε 10 δις. μακροπρόθεσμα από το 1,5 δις. που είναι σήμερα.

Ο επόμενος σταθμός του προέδρου της Ινδονησίας μετά το Προεδρικό Μέγαρο ήταν η ΜΕΤ.

Ο πρόεδρος Γιουντχογιόνο που εκφώνησε ομιλία στην ολομέλεια της βουλής είπε πως επιθυμούν την ανάπτυξη της πολιτικής, οικονομικής και βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο φιλοξενούμενος πρόεδρος έκανε αναφορά και στους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες σημειώνοντας πως δεν ξέχασαν τις βοήθειες της Τουρκίας και του τουρκικού λαού μετά από τον καταστροφικό σεισμό στην επαρχία Άτσε.

2 σχόλια:

  1. Αν πάτε στην Πόλη θα δείτε τους Ινδονήσιους και τις Ινδονήσιες, με τις μαντήλες και τους φερετζέδες να την επισκέπτονται όχι κατά κύματα αλλά κατά... τσουνάμι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μία πολιτισμένη μουσουλμανική χώρα υποδέχτηκε την άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.