30/6/10

Σκηνικό κρίσης - Τουρκικό σκάφος στη Σαμοθράκη ερευνά για πετρέλαιο


Σκηνικό κρίσης πάει να στήσει η Τουρκία στο Βόρειο Αιγαίο τις τελευταίες ώρες με το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος Α599 TCG Çeșme να προχωρά σε πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχή, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σαφώς "υψηλού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος", 15 μίλια βόρεια της Σαμοθράκης από τις 17.20 σήμερα το απόγευμα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr. Πρακτικά έχουμε μία κίνηση ανάλογη με του "Χόρα" το 1976 και του "Σισμίκ" το 1987, αλλά αιφνιδιαστική, χωρίς τυμπανοκρουσίες από τουρκικής πλευράς.

Η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο (απόπλου και πορεία βόρεια) έγινε αμέσως αντιληπτή από το Π.Ν. το οποίο έστειλε την κανονιοφόρο P 51 «Πολεμιστής», κλάσης Osprey 55, το οποίο από εκείνη την ώρα έχει γίνει η «σκιά» του.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη, αλλά δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια να προσεγγίσουν το σημείο στο οποίο κάνει τις έρευνες το Α599 TCG Çeșme. Το τουρκικό σκάφος κινείται με επαναλαμβανόμενη πορεία δυτικά-ανατολικά-δυτικά και είναι σαφές ότι έχει «λοκάρει» συγκριμένη περιοχή στο βυθό.

Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους είκοσι μήνες που η Τουρκία προχωρά σε παραβίαση του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ του 1987 και προχωρά σε ωκεανογραφικές πετρελαϊκές έρευνες μετά το περιστατικό του μισθωμένου νορβηγικού ερευνητικού σκάφους MALENE OSTERVOLD (τουρκικών συμφερόντων) που ενεργούσε για λογαριασμό της τουρκικής εταιρίας πετρελαίων. Το σκάφος συνοδευόμενο από τη τουρκική φρεγάτα GEDIZ (τύπου O.H. Perry) άρχισε στις 14 Νοεμβρίου, έρευνες σε περιοχή 80 ναυτικά μίλια νότια-νοτιανατολικά του Καστελόριζου.

Φυσικά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πολύ πιο σοβαρό λόγω της εγγύτητας του σκάφους με περιοχές που στο παρελθόν έχουν παράξει υψηλή ένταση λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και για τον λόγο αυτό έχει σημάνει συναγερμός σε επιτελικό επίπεδο. Μάλιστα όπως και τότε έτσι και τώρα η κανονιοφόρος "Πολεμιστής", παρακολουθεί την τουρκική δραστηριότητα. Υπάρχει πολιτική εντολή να μην υπάρξει αύξηση των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή, παρά μόνον αν το τουρκικό Ναυτικό μεταφέρει μονάδες του.

Ερώτημα είναι αν έχει εκδοθεί από τους Τούρκους NAVTEX, όπως συνέβη στην περίπτωση του Καστελλόριζου το 2008 ή αν πρόκειται για 100% αιφνιδιαστική κίνηση.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι το όλο σκηνικό έχει να κάνει με την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι ξεκινούν πετρελαϊκές έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων το αργότερο σε ένα χρόνο και την προετοιμασία κατάθεσης νομοσχεδίου για την δημιουργία δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η Συνέντευξη του Υφυπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη στον REAL FM 97,8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου(http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/real-fm-978.html και ειδικότερα το σημείο,
..Ν.Χ : Υπάρχει ζήτημα από την Τουρκία; Θέλω να πω, η εξόρυξη του φυσικού μας πλούτου εξαρτάται από τη σχέσης μας με την Τουρκία;
Γ.Μ : Οι σχέσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο. Η χώρα μας σέβεται απολύτως του κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει διάθεση ούτε να καταπατήσει δικαιώματα της Τουρκίας, ούτε ασφαλώς και να εκχωρήσει σε οποιονδήποτε γείτονα δικαιώματα που είναι δικά μας.

Ν.Χ : Τι θα γίνει με περιοχές στις οποίες αμφισβητεί την κυριαρχία μας η Τουρκία;
Γ.Μ: Αυτά είναι ζητήματα που κυρίως αντιμετωπίζονται σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν θα ήθελα να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω απολύτως ότι, ο Δημόσιος φορέας που θα αναλάβει την προκήρυξη των διαγωνισμών θα κάνει με πολύ σοβαρότητα τη δουλειά του και δεν πρόκειται να εκχωρήσει ούτε μια σπιθαμή Ελληνικών δικαιωμάτων έρευνας σε οποιονδήποτε. Έχουμε και άλλους γείτονες, δεν έχουμε μόνο τους Τούρκους.


προκάλεσαν αίσθηση στην Τουρκία και όπως αναφέρει η Χουρριέτ (http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=aegean-oil-trouble-again-2010-06-28)«Γίνονται οι προεργασίες για να αυξήσει τους τόνους η Ελλάδα» και εξηγεί πως η Ελλάδα θα ξεκινήσει να ψάχνει για πετρέλαιο και αέριο στο Αιγαίο, οπότε και θα ανακινήσει τα άλυτα προβλήματα που υπάρχουν για το πέλαγος που χωρίζει τις δύο χώρες.Newstime.gr

3 σχόλια:

 1. Να το διώξουν από την περιοχή, σε περίπτωση μη συμμόρφωσις άμεση βύθιση. Δυστυχώς φοβάμαι πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο και θα τω πληρώσουμε ακριβά. Πιστεύω ότι είναι και αντιπερισπασμός στης γεωτρήσεις που θέλουμε να κάνουμε σε άλλες (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)Ελληνικες περιοχές, και έτσι προσπαθούν να εγείρουν Θέμα. Για αυτό το λόγο πιστεύω πως μόνο η πρώτη απάντηση θα τους συνετίσει, η θα έχουμε πόλεμο. Αν πάλι δεχτούμε να κάνουνε ερεύνα, είναι σαν να τους παραδινόμαστε.

  Θρακιώτης
  Γερμανία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. (χωρίς τυμπανοκρουσίες από τουρκικής πλευράς.)
  ΑΦΟΥ ΤΟ ΧΑΡΙΣΑΝ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΜΟΥ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.
  ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?????? ΔΙΑΒΗΜΑ
  ΧΑΧΑΧΑ
  ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλήμερα,
  Όλα αυτά που γράφονται πλησιάζουν την σφαίρα της φαντασίας!!Το συγκεκριμένο πλοίο και να θέλει δεν μπορεί να ψάξει για εντοπισμό υδρογονανθράκων.Περισσότερο γιά κίνηση με σημασία πρέπει να την λάβουμε στα υπ΄όψη.Γνωστή και πάγια τακτική της Τουρκίας για εκφοβισμό..και σε όποιον πίασει.Περισσότερο περιμένω να δώ αντίδραση τής δικίας μας πλεύρας.Θα συνεχίσουμε τον κατευνασμό ή θα κάνουμε αυτό που πρέπει???Θα δούμε στο μέλλον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.