27/6/10

Έμφαση στα διεθνή ζητήματα από τη G8


Ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, η Βόρεια Κορέα, το Αφγανικό και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν μεταξύ των διεθνών ζητημάτων που απασχόλησαν την ομάδα των Οκτώ πιο βιομηχανικών χωρών κατά τις εργασίες της ετήσιας συνόδου κορυφής που πραγματοποίησε στο Χάντσβιλ του Καναδά.

Στην τελική ανακοίνωσή τους που δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα οι ηγέτες της ομάδας τάχθηκαν κατά του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

"Οι σημερινές ρυθμίσεις δεν είναι βιώσιμες και πρέπει να αλλάξουν", επισημαίνεται στην τελική ανακοίνωση της G8 σε αναφορά στον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

"Ζητούμε επίμονα από όλες τις πλευρές να εργαστούν από κοινού για να υλοποιηθεί η απόφαση 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για να διασφαλιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια και η μεταφορά εμπορικών αγαθών και η μετακίνηση ανθρώπων από και προς τη Γάζα", προσθέτουν οι ηγέτες της G8 στην ανακοίνωσή τους.

"Εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας για τους βίαιους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν στη διάρκεια των γεγονότων που σημειώθηκαν στις 31 Μαΐου στα ανοιχτά της Γάζας", επισημαίνουν επίσης οι ηγέτες της G8 στο κείμενο αυτό, στο οποίο εκφράζουν ωστόσο την ικανοποίησή τους για "την απόφαση που πήρε η ισραηλινή κυβέρνηση να δημιουργήσει μια δημόσια ανεξάρτητη επιτροπή για να διερευνήσει για τα γεγονότα αυτά, με μια διεθνή συμμετοχή".

Από την επίθεση καταδρομέων του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού στον διεθνή ανθρωπιστικό στολίσκο με τη βοήθεια για τη Γάζα έχασαν τη ζωή τους 9 άνθρωποι μεταξύ των επιβατών.

Η G8 καταδικάζει την Πιονγιάνγκ
Περαιτέρω, οι ηγέτες της καταδικάζουν τη Βόρεια Κορέα για τη βύθιση μιας νοτιοκορεατικής κορβέτας το Μάρτιο, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο τέλος της ετήσιας συνόδου κορυφής που πραγματοποίησαν στο Χάντσβιλ, 200 χιλιόμετρα βόρεια του Τορόντο του Καναδά.

"Εκφράζουμε τη λύπη μας για το περιστατικό της 26ης Μαρτίου που προκάλεσε το ναυάγιο του πλοίου Cheonan της Δημοκρατίας της Κορέας και το θάνατο 46 ανθρώπων", σημειώνουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G8 στην τελική ανακοίνωσή τους.

"Η κοινή πολιτική και στρατιωτική ομάδα έρευνας υπό τη διεύθυνση της Δημοκρατίας της Κορέας με τη συμμετοχή ξένων ειδικών κατέληξε στην ευθύνη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας για το ναυάγιο του Cheonan", υπενθυμίζουν.

"Υπό αυτές τις συνθήκες καταδικάζουμε την επίθεση που προκάλεσε το ναυάγιο του Cheonan", καταλήγουν και ζητούν από τη Βόρεια Κορέα "να απέχει από οποιαδήποτε επίθεση ή οποιαδήποτε εχθρική απειλή" κατά της Νότιας Κορέας.

Κάλεσμα για διάλογο στην Τεχεράνη
Τέλος, οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ καλούν το Ιράν σε έναν "διάλογο με διαφάνεια" για το πυρηνικό του πρόγραμμα και να σεβαστεί το "κράτος δικαίου" και την "ελευθερία της έκφρασης".

"Αναγνωρίζοντας στο Ιράν το δικαίωμα σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς (...) ανησυχούμε έντονα για την απουσία διαφάνειας από το Ιράν όσον αφορά τις πυρηνικές του δραστηριότητες και για τη δεδηλωμένη πρόθεσή του να συνεχίσει και να εξελίξει τον εμπλουτισμό ουρανίου, συμπεριλαμβανομένου σε ποσοστό σχεδόν 20%", σημειώνουν.

"Ζητούμε επίμονα από την ιρανική κυβέρνηση να σεβαστεί το κράτος δικαίου και την ελευθερία της έκφρασης όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες" τις οποίες έχει προσυπογράψει, καταλήγουν.

Για το ζήτημα του Αφγανιστάν η G8, αναφέρει ότι οι αφγανικές δυνάμεις οφείλουν να σημειώσουν συγκεκριμένη πρόοδο εντός 5 ετών ώστε να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας τους.

Οι χώρες της Ομάδας των Οκτώ δεσμεύτηκαν επίσης να αγωνιστούν κατά της τρομοκρατίας μέσω μιας "ακέραιης και συντονισμένης δράσης" που θα οφελήσει κυρίως χώρες ή περιοχές που κρίνονται ευάλωτες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η περιοχή του Σαχέλ (τα κράτη νότια της Σαχάρας), η Σομαλία και η Υεμένη.

Τέλος, η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ μιας "ειρηνικής λύσης" στη σύγκρουση για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, της περιοχής αυτής του Αζερμπαϊτζάν.
SKAI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.