21/7/14

Κύπρος: Τρεις στρατηγικοί άξονες με τις ΗΠΑ


Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΔΕΙΛΙΝΗ
Μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσει η Κύπρος στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, δυσανάλογες του γεωγραφικού πολιτικού μεγέθους της, αποτελούν το φυσικό αέριο της Λεβαντίνης, η προοπτική λύσης του κυπριακού και η δυνατότητα οικοδόμησης ουσιαστικών διμερών σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Για να επιτευχθεί ο τριπλός στόχος χρειάζεται πολλή δουλειά και διπλωματική μαεστρία από την κυβέρνηση Αναστασιάδη.
Πρέπει η Λευκωσία να αναλάβει η ίδια, πλέον, πρωτοβουλίες και να υλοποιήσει συγκεκριμένο σχεδιασμό που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η προοπτική του στρατηγικού εταίρου οικοδομήθηκε τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο με αρκετές επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Κύπρου και με προεξάρχουσα την επίσκεψη του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο νησί.
Τα θετικά μηνύματα από Λευκό Οίκο και Αμερικανικό ΥΠΕΞ συνεχίστηκαν και κατά την επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, στην Ουάσιγκτον που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

ΚΛΕΙΔΙ ΙΣΡΑΗΛ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ είναι να χτιστεί συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα της ενέργειας με από κοινού εξαγωγές φυσικού αερίου.
Η αστάθεια και οι ένοπλες συγκρούσεις σε Συρία, Ιράκ και τώρα ξανά στη Λωρίδα της Γάζας, καθιστούν επιτακτική ανάγκη για την Ουάσιγκτον την δημιουργία ζώνης σταθερότητα στη Λεκάνη της Λεβαντίνης και την Αίγυπτο με όχημα τους υδρογονάνθρακες.
Μια προοπτική που εξυπηρετεί και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η λύση του κυπριακού θα έβαζε στο παιχνίδι και την Τουρκία. Η προοπτική αυτή παραμένει ζωντανή για τους Αμερικανούς, αλλά έχουν ήδη δρομολογήσει και εναλλακτική λύση.
Πρόκειται για μεταφορά ισραηλινού αερίου στην Αίγυπτο για υγροποίηση, ενώ στα μακροπρόθεσμα πλάνα είναι και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Λιβάνου.
Οι εταιρείες Noble και Delek, που ελέγχουν τα κοιτάσματα στο Ταμάρ και το Λεβιάθαν, δρομολογούν συμφωνία συνεργασίας με δύο χερσαία τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
Η Κύπρος έχει διπλό ρόλο σε αυτό το σχεδιασμό. Μπορεί να συμβάλει με το δικό της αέριο, αλλά και να βοηθήσει στη σύμπηξη συμμαχιών μεταξύ των ενεργειακών της γειτόνων, ως η μόνη χώρα που έχει στενές σχέσεις και με τους τρεις.
Το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι η επίσκεψη στην Κύπρο του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.

ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Στις επαφές τους με την κυπριακή κυβέρνηση, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν κρύβουν ότι η ιδανική και φθηνότερη λύση θα ήταν η μεταφορά μεγάλου μέρους του φυσικού αερίου της Λεβαντίνης στην Τουρκία.
Με αυτόν τον τρόπο θα επωφελείτο και η “πεινασμένη” για αέριο εσωτερική τουρκική αγορά, αλλά  η Ευρώπη στην οποία θα κατέληγε αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω του δικτύου αγωγών της  Άγκυρας.
Εμπόδιο σε αυτή την προοπτική στέκεται ο Ταγίπ Ερντογάν και το απρόβλεπτο των πολιτικών χειρισμών του.
Η νέα σφοδρή φραστική επίθεση του Τούρκου πρωθυπουργού κατά του Ισραήλ για την επέμβαση στη Γάζα, αλλά και οι επικρίσεις κατά του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι, δεν βοηθούν για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών με την Τουρκία
Μεγάλο εμπόδιο είναι και το κυπριακό για το οποίο ο κ. Ερντογάν, ενόψει και προεδρικών εκλογών, δεν κάνει απολύτως τίποτα.
Την προοπτική και τα οφέλη για την Τουρκία από το να μπει στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο τελευταίος φέρεται να λέει στους Αμερικανούς να δώσουν πίστωση χρόνου έξι μηνών ή και ενός έτους στον Τ. Ερντογάν ο οποίος, από τη θέση του Προέδρου πλέον, θα ασχοληθεί ξανά με το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.
Προς τον κ. Νταβούτογλου απευθύνονται και οι αμερικανικές “συμβουλές” να λύσει η Τουρκία το κυπριακό για να μη μείνει εκτός νυμφώνος στην Ενέργεια.

ΤΑ ΔΙΜΕΡΗ
Στις επαφές που είχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Ουάσιγκτον διεφάνη και η προοπτική ουσιαστικής αναβάθμισης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Κύπρου.
Οι Αμερικανοί κατέστησαν σαφές ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να βοηθήσει και να συμβάλει σε θέματα των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών.
Ζήτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση να εξετάσει και να προτείνει συγκεκριμένους τρόπους συνεργασίας στους ανωτέρω τομείς.
Σημαντικό θεωρείται επίσης ότι τα διμερή θα εξελίσσονται παράλληλα με τους άλλους άξονες πουο προαναφέραμε.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Η πρόκληση, επομένως, και η ευκαιρία για την κυβέρνηση Αναστασιάδη να καταστήσει πραγματικά την Κύπρο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ είναι αξιοσημείωτες. Ο ίδιος ο Πρόεδρος και στενοί συνεργάτες του φέρονται να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του εγχειρήματος.
Δείχνουν να αντιλαμβάνονται επίσης ότι το παράθυρο ευκαιρίας δεν θα είναι ανοιχτό για πολύ.
Αν θέλουν, επομένως, να εκμεταλλευθούν το καλό χαρτί που τους μοιράζει αυτή την περίοδο η Ουάσιγκτον, θα πρέπει να εξουδετερώσουν θύλακες προκατάληψης και εσωστρέφειας στην πολιτική σκηνή και στις κρατικές υπηρεσίες.
Newzup

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.