29/12/17

Σεργκέι Τσεχμίστρενκο: ο Στάλιν δημιούργησε το «μακεδονικό έθνος».

Η αλήθεια στη Ρωσία στοιχίζει τόσο όσο και στις υπόλοιπες χώρες. Τα θύματα ανάμεσα στους δημοσιογράφους υπήρχαν και θα υπάρχουν όσο υπάρχει η δημοσιογραφία.
Η συνέντευξη αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς συνεντεύξεων του JAJ με Ρώσους δημοσιογράφους σε μια προσπάθεια γνωριμίας μαζί τους, αλλά και καταγραφής των προβλημάτων και των προβληματισμών τους.

Η Ρωσία ήταν και παραμένει ο μεγάλος, γοητευτικός άγνωστος για τον πολίτη της Δύσης. Η πλειοψηφία των πολιτών στις χώρες της Δύσης, γνωρίζουν τη Ρωσία της λογοτεχνίας και φοβούνται την άγνωστη Ρωσία.
Ο διάλογος ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία διεξαγόταν και διεξάγεται πάντα με δυσκολία, αμοιβαία καχυποψία και με πολύ αργούς ρυθμούς, σε σημείο που πολλές φορές, ο διάλογος έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.
Αυτό ήταν λίγο πολύ το πλαίσιο της συζήτησης που είχα με τον Σεργκέι Τσεχμίστρενκο, καθισμένοι σε ένα γεωργιανό εστιατόριο στο κέντρο της Μόσχας, όπου δοκιμάζοντας εθνικές λιχουδιές του Καυκάσου και πίνοντας παγωμένη βότκα, βαλθήκαμε να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα.
Λίγες ώρες αργότερα, τα προβλήματα παρέμεναν πάντα άλυτα, το δημοσιογραφικό κασετόφωνο είχε καταγράψει όλη την ενδιαφέρουσα συζήτηση, ένα μέρος της οποίας δημοσιεύουμε σήμερα.
Έχετε σπουδάσει Ιστορία. Πώς γίνατε δημοσιογράφος και πώς σας βοήθησε η Ιστορία να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του δημοσιογραφικού λειτουργήματος;
“Δε θα γινόμουν ποτέ δημοσιογράφος, αν δεν συνέβαιναν οι συγκλονιστικές αλλαγές στη Ρωσία, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Κοντολογίς, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος, ήταν πολύ δύσκολη η ζωή του επιστήμονα και ιδιαίτερα εκείνου που ασχολείτο με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Ο μισθός μου ως επιστήμονα ιστορικού κάποια στιγμή ήταν επτά δολάρια το μήνα. Φυσικά, εγώ, όπως όλοι οι συμπατριώτες μου προσπάθησα να τα βγάλω πέρα. Μετάφραζα από τα ελληνικά και προς τα ελληνικά, κυρίως έγγραφα Ποντίων που επαναπατρίζονταν. Έγραφα επιστημονικά άρθρα με βάση το αρχειακό υλικό για έναν Έλληνα συνάδελφο, ο οποίος εργαζόταν τότε στην ελληνική πρεσβεία της Μόσχας. Προσπάθησα μάλιστα να πάρω υποτροφία από την ελληνική κυβέρνηση. Το θέμα ήταν ότι ένας φίλος μου, ο οποίος εργαζόταν στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, μου έδωσε ένα ανεκτίμητο ντοκουμέντο: ένα ενημερωτικό σημείωμα για τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και για το πώς στην δεκαετία του 1930 η Κομμουνιστική Διεθνής με εντολή του Στάλιν δημιούργησε το «μακεδονικό έθνος».
Για τη συνέχεια JAJ

8 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Aλλα και πιο παλαιοθεν απο την Μπουλγαρια https://el.wikipedia.org/wiki/Εσωτερική_Μακεδονική_Αδριανουπολιτική_Επαναστατική_Οργάνωση

      Διαγραφή
    2. τρεχοντως δε,οι αμερικανογερμανοι κανουν τα στραβα ματια στο μακεδονικο εθνος γιατι λεει ετσι τραβουν την FYROM απο την ρωσικη επιρροη...
      και εγω λεω: αφοδευτηκαμε...

      Διαγραφή
  2. ο σταλιν ο ανθρωπος απανθρωπος ,ο αννθρωπος του καταγκασμου ,του εκτοπισμου ,ο δολοφονος των συνεργατων του ,αμφιλεγομενος ο φυσιολογικος θανατος της συζυγου του .καμοια σχεση με την θεωρια του μαρξισμου .αντιπαραταχθηκε με ενα αλλο εξισου παρανοικο δικτατορα ,τον χιτλερ ,δεν βοηθησε την ελλαδα ουτε πριν την γιαλτα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μηπως θα πρεπει λοιπον να κανουμε καποτε μια αποτιμηση της 'αγαπης' του ξανθου ομοδοξου εθνος κατα την διαρκεια των αιωνων,σχετικα με τις φορες που μας στηριξε και τις φορες που μας μαχαιρωσε και μαλιστα πισωπλατα,(συμπεριλαμβανομενων των ενεργειων του εντοπιου ιδεολογικου των τεκνου).;.
    Ετσι για την ιστορια βρε αδελφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμμια αντιρρηση....
      Ας αρχισουμε απ την Εσπερια...την νεα Ατλαντιδα..η Βαβυλωνα...και ας φτασουμε στον Καυκασο και τα Ουραλια...Γιατι οχι..?

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.