28/12/17

Πώς στήνεται το «παιχνίδι» με την ονομασία των Σκοπίων

Δηλώσεις πολιτικών και στις δύο χώρες
Νεφέλη Λυγερού
Η κυβέρνηση καλλιεργεί αισιοδοξία για λύση αλλά η αντιπολίτευση την κατηγορεί για έλλειψη ενημέρωσης - Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών «αν χρειαστεί» ζητά ο Καμμένος - Επίθεση «φιλίας» από τους Σκοπιανούς, ενώ ο Μπουτάρης προσκάλεσε τον Ζάεφ για ρεβεγιόν στην Θεσσαλονίκη
Ενώ τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκούν κριτική για παντελή έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά «το Σκοπιανό», κατά τη διάρκεια του απολογισμού της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε ξανά στο επίμαχο αυτό ζήτημα. 

Επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν θα ψηφίσει υπέρ της χρήσης τους όρου «Μακεδονία», ενώ δεν απέκλεισε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το Σκοπιανό, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. 
«Ως αρχηγός κόμματος η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μια εν ενεργεία απόφαση για μη χρήση του όρου Μακεδονία, η οποία έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε. 
«Το ζήτημα θα κριθεί από το κατά πόσον θα υπάρχει πλειοψηφία είτε σε επίπεδο Βουλής, είτε σε επίπεδο Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», πρόσθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει εγκωμιαστικά για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τις διαπραγματευτικές ικανότητές του. 
Δεν δίστασε, όμως, να καταφερθεί εναντίον της Ντόρας Μπακογιάννη, αποδίδοντάς της εμμονή για το θέμα της σύνθετης ονομασίας. «Ακούω τη ΝΔ και ειδικά την κυρία Μπακογιάννη. Έχει μια εμμονή σε σχέση με το να λέει συνέχεια ότι έχουμε ψηφίσει τη θέση για σύνθετη ονομασία. Προσπαθεί να εγκλωβίσει την Ελλάδα για μια δική της θέση», σχολίασε, συνεχίζοντας έτσι την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών απάντησε εμμέσως σχολιάζοντας πως «μια κυβέρνηση που πάει στη διαπραγμάτευση με δυο διαφορετικές θέσεις είναι καταδικασμένη να αποτύχει».
Αντιθέτως, υπέρ συμβιβαστικής λύσης με τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας, τάχθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Η στάση μας, υπέρ ενός αναγκαίου συμβιβασμού, υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων, είναι στάση αρχών και δεν εξαρτάται από τη θέση κανενός». Επανέλαβε τη θέση του κόμματος υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes). Παρ’ όλα αυτά δεν πρότεινε κάποια ονομασία για την ΠΓΔΜ λέγοντας: «Θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα όταν έρθει η πρόταση, δεν είναι υπεύθυνη στάση να κάνω εικασίες για ονομασίες αυτή τη στιγμή όταν δεν υπάρχει επίσημη πρόταση και αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης». 
Την πρότασή του για την ονομασία της ΠΓΔΜ επανέλαβε μέσω Twitter και ο Θεόδωρος Πάγκαλος. «Ως επίθετο ο γεωγραφικός προσδιορισμός αντιστοιχεί στα πράγματα. Δεν θίγει κανέναν και μπορούμε σιγά, σιγά να τον ξεχνάμε ονομάζοντάς τους Δημοκρατία των Σκοπίων στην καθημερινή πρακτική. Ξεχνάμε ότι αν ΑΥΤΟΙ δεν έχουν σχέση με τη Μακεδονία, τότε είναι Βούλγαροι», κατέληξε.
Την ίδια στιγμή η ΠΓΔΜ καλλιεργεί αισιοδοξία ως προς την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος εντός του χρονοδιαγράμματος. Ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοβ με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να καθησυχάσει τους πολίτες που αγωνιούν για την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας, αλλά και μα εγκλωβίζει την Ελλάδα, δυσχεραίνοντας μία πιθανή απόρριψη λύσης. «Οι συνομιλίες για το όνομα δεν έχουν ακόμη ουσία, αλλά πάντως υπάρχει η δέσμευση για επίλυση του θέματος της ονομασίας» είπε ο προσθέτοντας ότι η πιο κατάλληλη στιγμή για την επίλυση είναι το πρώτο μισό του 2018. Στην αναγκαιότητα επίλυσης φαίνεται να συμφωνεί και η ελληνική πλευρά, επίσης χαρακτηρίζοντας καθοριστικό το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ο Μπουτάρης κάλεσε τον πρωθυπουργό των Σκοπίων για ρεβεγιόν στην Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, θα κάνει ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στην Θεσσαλονίκη, καθώς αποδέχθηκε την πρόσκληση του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.
Απαντώντας, την Τετάρτη, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Σκοπιανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλ Μπόσνγιακοβσκι, επιβεβαίωσε την πληροφορία, πως ο πρωθυπουργός Ζάεφ, θα βρεθεί incognito, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Θεσσαλονίκη, για ρεβεγιόν με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.
Τον περασμένο Νοέμβριο Γιάννης Μπουτάρης επισκέφθηκε τα Σκόπια, όπου συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον οποίον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Σε εκείνη τη συνάντηση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε αποκαλέσει τα Σκόπια «Μακεδονία», προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. 
Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός των Σκοπίων, επιλέγει να επισκεφθεί την Ελλάδα για... διακοπές. Ο προκάτοχός του, Νίκολα Γκροέυφσκι, επέλεγε πάντοτε επιδεικτικά προορισμούς σε άλλες χώρες, συνήθως στην Τουρκία, ζητώντας από τους συμπατριώτες του να μην επιλέγουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές διακοπές τους και όχι μόνο.
Πρώτο Θέμα

2 σχόλια:

  1. Απο την εποχή του ΠΑΣΟΚ και έκτοτε , υπνώτισαν τον Ελληνικό λαό, όλα τα κόμματα, με αποτέλεσμα σήμερα όλος ο λαός και ιδίως η νεολαία είναι απούσα απο το μέλλον της χώρας !!!!
    Γι αυτό έχουμε γεμίσει προδότες !! Και δεν εξαιρώ κανένα κόμμα , ούτε βέβαια τον ηλίθιο Μπουράρη !! Το μόνο που εύχομαι ειναι μια μέρα να τους τιμωρήσει ο λαος και δεν εννοώ την ψήφο !! Όποιος μιλούσε για πατρίδα τον έλεγαν δεξιό !! Να φτύσω ( για να μη πω αυτό που λέει ο λαός ) τέτοιους αριστερούς !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.