27/12/17

Ψάχνουν για «Γουατεμάλες» Τραμπ και Νετανιάχου

Σε επαφή με «τουλάχιστον δέκα χώρες» βρίσκεται το Ισραήλ, σχετικά με το θέμα μεταφοράς των πρεσβειών τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Το Τελ Αβίβ επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο το νέο στάτους που δημιούργησε η απόφαση του Τραμπ. Παραλλήλως, επιχειρεί να αμβλύνει την εικόνα πολιτικής απομόνωσης, η οποία δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου καταδικάσθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

«Έχουμε επαφές με τουλάχιστον δέκα χώρες ορισμένες εκ των οποίων και στην Ευρώπη» δήλωσε για το θέμα η υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Χοτόβελι, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι και η Γουατεμάλα μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Αν και η Ισραηλινή αξιωματούχος δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για το ποιες είναι αυτές οι χώρες, το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο του Ισραήλ, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, αναφέρθηκε στην Ονδούρα, τις Φιλιππίνες, το Νότιο Σουδάν, αλλά και στη Ρουμανία, χώρα-μέλος της ΕΕ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι πρόκειται για επαφές και όχι για συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις.
«Κάνε το», όπως ο Τραμπ

Μιμούμενος τον Αμερικανό ομόλογό του, ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλεςανακοίνωσε την Κυριακή την μεταφορά στην Ιερουσαλήμ της πρεσβείας της χώρας του στο Ισραήλ. «Έδωσα οδηγίες στην υπουργό (Εξωτερικών της Γουατεμάλας Σάντρα Χοβέλ) να αρχίσει τις διαδικασίες» για να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, έγραψε ο πρόεδρος Μοράλες στον λογαριασμό του στο Twitter.

Με την απόφαση αυτή, την οποία χαιρέτισε τη Δευτέρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός και καταδίκασαν οι παλαιστινιακές αρχές, ο Τζίμι Μοράλες, έγινε ο πρώτος μετά τον Τραμπ, αρχηγός κράτους στον κόσμο, που προχώρησε στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Ο ίδιος γνωστοποίησε, επίσης μέσω διαδικτύου, ότι συζήτησε τηλεφωνικά το θέμα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, πριν προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασής του.
«Είναι μόνο η αρχή» λέει ο Νετανιάχου

Πρόκειται για μια «σημαντική» απόφαση ανέφερε, σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, τονίζοντας παραλλήλως ότι «κι άλλες χώρες θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ (ως πρωτεύουσα του Ισραήλ) και θα ανακοινώσουν τη μεταφορά των πρεσβειών τους. Μια δεύτερη χώρα το έπραξε και επαναλαμβάνω: θα υπάρξουν κι άλλες, αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή και είναι σημαντικό».

Αυτονόητη ήταν η καταδίκη της απόφασης του Μοράλες από την πλευρά των Παλαιστινίων, οι οποίοι έκαναν λόγο για μια «ξεδιάντροπη ενέργεια» της κυβέρνησης της Γουατεμάλας. «Είναι μια ξεδιάντροπη και παράνομη ενέργεια, η οποία είναι απόλυτα αντίθετη στα αισθήματα των ηγετών των εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ.
Σαν έτοιμη από καιρό

Η Γουατεμάλα, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Μοράλες, αιτιολογώντας την απόφασή του , «τάσσεται ιστορικά υπέρ του Ισραήλ» καθώς «τα 70 χρόνια των σχέσεών μας, το Ισραήλ υπήρξε σύμμαχός μας». Σημειώνεται ότι η Γουατεμάλα ήταν ανάμεσα στα κράτη που καταψήφισαν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μαζί με την Ονδούρα, το Τόγκο, τα νησιά Ναούρου, το Παλάου, την Μικρονησία και τα Νησιά Μάρσαλ, όπως έπραξαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

«Παρά το γεγονός ότι είμαστε εννιά (κράτη) στον κόσμο, έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα και την πεποίθηση ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος» πρόσθεσε ο Μοράλες. Ας σημειωθεί ότι 128 από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, ανάμεσά τους και κράτη σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, διαφώνησαν με την αμερικανική απόφαση.
Έβο εναντίον Τζίμι

Στην απόφαση του προέδρου της Γουατεμάλας, Τζίμι Μοράλες, αντέδρασε έντονα ένας άλλος Μοράλες. Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, εξέφρασε την Δευτέρα την «βαθιά λύπη», επειδή, όπως τόνισε, «ορισμένες κυβερνήσεις ξεπουλάνε την αξιοπρέπειά τους στην αυτοκρατορία (εννοεί τις ΗΠΑ) για να μη χάσουν τα ψίχουλα της USAID», της αμερικανικής υπηρεσίας που χορηγεί οικονομική βοήθεια.

Η κυβέρνηση της Βολιβίας έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ από το 2009. Ωστόσο, η αντίδρασή της δεν είναι η μοναδική, καθώς ο ΟΗΕ δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία εξακολουθεί να θεωρεί κατεχόμενο έδαφος. Επιμένει δε ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί με διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Την ευχή να «ξαναρχίσει ο διάλογος» για να υπάρξει «μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων»που θα επιτρέψει «την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κρατών» εξέφρασε και ο Πάπας Φραγκίσκος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του. Η γενικότερη διεθνώς άποψη είναι ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να αποτελέσει την πρωτεύουσα τόσο του Ισραήλ όσο και του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.