30/12/17

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τον Ασαντ να μην επιτεθεί στους Κούρδους

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις προειδοποίησε την Παρασκευή τον πρόεδρο της Συρίας ότι θα ήταν "λάθος" να εξαπολύσει μια επίθεση εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, και τους οποίους πρόσφατα ο Μπασάρ αλ Άσαντ χαρακτήρισε "προδότες"."Υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή" μεταξύ των ζωνών που ελέγχονται από τις ΗΠΑ, στην ανατολική Συρία, και εκείνων που ελέγχονται από το καθεστώς της Δαμασκού, στη δυτική πλευρά της χώρας, είπε ο Μάτις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο. "Θα ήταν λάθος" να την υπερβεί κανείς. "Έχουμε μια διαχωριστική γραμμή και έτσι έχουν τα πράγματα", επέμεινε.
Πρόσφατα, ο Άσαντ και οι κουρδικές δυνάμεις αντάλλαξαν πρωτοφανείς κατηγορίες, ένα γεγονός που προκάλεσε ανησυχείες για μια ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών. "Όταν μιλάμε για εκείνους που τους αποκαλούν «Κούρδους», δεν είναι μόνο οι Κούρδοι. Όλοι εκείνοι που εργάζονται για λογαριασμό μιας τρίτης χώρας, ιδίως υπό αμερικανική διοίκηση, είναι προδότες", είπε ο Άσαντ.

Οι Κούρδοι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) κατάφεραν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από πολλές πόλεις, με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Οι επιχειρήσεις τους δεν ήταν συντονισμένες με εκείνες των δυνάμεων του Άσαντ που, με τη στήριξη της Ρωσίας, πολεμούσαν τους ίδιους τζιχαντιστές σε άλλες περιοχές της χώρας.


Απαντώντας στον Άσαντ, οι SDF κατηγόρησαν το καθεστώς ότι "άνοιξε τις πύλες της χώρας σε ορδές ξένων τρομοκρατών που ήρθαν από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη".

Το καθεστώς του Άσαντ ελέγχει το 55% του συριακού εδάφους ενώ οι Κούρδοι έχουν υπό τον έλεγχό τους περίπου το 28%.

Ο Μάτις είπε επίσης ότι, καθώς η μάχη κατά του ΙΚ πλησιάζει στο τέλος της και οι προσπάθειες επικεντρώνονται πλέον στην ανοικοδόμηση, αναμένει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των Αμερικανών διπλωματών και ιδιωτών εργολάβων στη Συρία. "Αυτό που κάνουμε είναι στρεφόμαστε από την επιθετική προσέγγιση κατάληψης εδαφών στη σταθεροποίηση... θα δείτε περισσότερους Αμερικανούς διπλωμάτες επί του πεδίου", είπε.

Ο Αμερικανός υπουργός έχει δηλώσει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Συρία για όσο διάστημα συνεχίσει τον πόλεμο το Ισλαμικό Κράτος. Αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που αναφέρει ότι θ
α αυξηθεί ο αριθμός των Αμερικανών διπλωματών στις περιοχές της χώρας που έχουν ανακαταληφθεί από το ΙΚ.

"Όταν φέρνεις περισσότερους διπλωμάτες, εργάζονται για την αρχική αποκατάσταση των υπηρεσιών, φέρνουν εργολάβους, τέτοιου είδους πράγματα. Υπάρχουν διεθνείς πόροι που πρέπει να τους διαχειριστείς (...) ώστε να μην πάνε στις τσέπες λάθος ανθρώπων", πρόσθεσε.

Ο διεθνής συνασπισμός που πολεμά το ΙΚ στη Συρία έχει τονίσει κατ' επανάληψη ότι δεν επιδιώκει έναν πόλεμο με τις δυνάμεις του Άσαντ, μολονότι η Ουάσινγκτον θέλει την αποχώρηση του Σύρου προέδρου από την εξουσία.
Πηγή: Τα Νέα

3 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Για του Κούρδους της Τουρκίας, δεν εννοώ το PKK αλλά τους σφαγιαζόμενους Κούρδους πολίτες της Τουρκίας, ούτε κουβέντα ο κ. Ματίς. Γιατί άραγε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Unknown 31 Δεκεμβρίου 2017 - 12:39 π.μ. Μα γιατί πολύ απλά, εκεί πάντα οι αμερικάνοι θεωρούν πως η Τουρκία θα ξαναγυρίσει στις αγκάλες τους και δεν θέλουν να την κακοκαρδίσουν με τίποτα!

      Διαγραφή
  2. Ποσο πιο ξεκαθαρα θα μπορουσε να αναγγειλει την δημιουργια 2 ανεξαρτητων,κατ'αρχας,καντονιων.
    Δηλαδη διαμελισμο της Συριας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.