27/12/17

"Γιατί έτσι μας αρέσει"

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος περιγράφει στο βιβλίο του "Γιατί έτσι μας αρέσει" την εμπειρία του όταν ως επόπτης του Υπουργείου Υγείας πήγε να ελέγξει στη Νότια Πελοπόννησο ένα Κέντρο Αποκατάστασης το οποίο λειτουργούσε ως... ψυχιατρείο χωρίς να έχει επαγγελματίες ψυχικής υγείας!
"Αφού είδαμε διάφορους χώρους, στο τέλος ο Διοικητής μάς λέει: Σας φυλάξαμε το καλλίτερο για το τέλος.
Ανοίγει μια πόρτα και πέφτουμε πάνω σε έναν τοίχο ο οποίος έφτανε σχεδόν μέχρι το ταβάνι.
- Τι είναι αυτό;
- Πισίνα!

- Πού είναι η πισίνα;
- Αυτή που βλέπετε!
- Μα δεν τη βλέπουμε!

Τι είχε γίνει; Όταν κατασκευαζόταν το κτήριο, στην πρόβλεψη υπήρχε και θεραπευτική πισίνα, την οποία όμως δεν έσκαψαν για να την τοποθετήσουν, αλλά απλώς την απόθεσαν!

- Καλά, και πώς την έβαλαν την πισίνα εδώ μέσα;
- Την τοποθέτησαν πριν φτιάξουν τη σκεπή!
- Και τώρα πώς θα την βυθίσουν;
- Πρέπει να ξηλώσουν τη σκεπή, να τη βγάλουν, να κάνουν την τρύπα, να την τοποθετήσουν στη θέση της και στη συνέχεια να ξανακλείσουν τη σκεπή!
Ευτυχώς δεν έπαθα εγκεφαλικό."
Αν ρωτήσετε σοβαρούς δημοσίους υπαλλήλους έχουν να σας διηγηθούν άπειρες ιστορίες δημόσιας παράνοιας, πληρωμένες όλες από τα χρήματά σου, φορολογούμενε. Γιατί γίνονται αυτά; Διότι το Δημόσιο δεν δομήθηκε πανω στη σχέση κόστους-αποτελέσματος αλλά ως ένα parking αργόμισθων ημετέρων το οποίο δεν έχει τα εργαλεία να αυτοδιοικηθεί. 
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει ο Γ. Γεωργακόπλουλος, πως όταν ανέλαβε αυτή τη θέση σε μια διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας που επόπτευε τις δημόσιες δομές για αναπήρους, κανένας στη διεύθυνση δεν ήξερε ποιες και πόσες είναι αυτές οι δομές! 
Οι εποπτεύοντες δεν είχαν ούτε καν κατάλογο με τα ονόματα των δομών που επόπτευαν, πολλώ δε μάλλον, δεν είχαν προϋπολογισμό, στόχους, αποτελέσματα. Τι να εποπτεύσουν και πώς;
Αυτό το Δημόσιο ΔΕΝ μεταρρυθμίζεται αν δεν μεταρρυθμιστούν τα κόμματα που το έφτιαξαν έτσι. 
Διότι κάποτε υπήρχαν στα υπουργεία υπάλληλοι καριέρας, διευθυντές διευθύνσεων με ουσιαστικά προσόντα και γνώση για το αντικείμενό τους οι οποίοι μπορούσαν να εγγυηθούν τη συνέχεια του κράτους καθώς ήταν η γνώση και η μνήμη της υπηρεσίας τους. 
Τα τρία ΠΑΣΟΚ που μας κυβέρνησαν μετά το '80 (πράσινο, μπλε και κόκκινο) υποβάθμισαν τα υπηρεσιακά στελέχη και τα αντικατέστησαν με ένα τσούρμο κομματικούς παρατρεχάμενους που κουβαλάει κάθε υπουργός μόλις έρθει. Άσχετοι, αμόρφωτοι και φιλόδοξοι προσπαθούν να είναι αρεστοί στον πάτρωνά τους και όσο "δουλεύουν" παράγουν μόνο πανάκριβα ανέκδοτα διοικητικής ανικανότητας, σαν κι αυτό με την πισίνα που διαβάσατε πιο πάνω.
 Μέχρι να μάθουν πού βρίσκεται η τουαλέτα, έχουν αντικατασταθεί από τους επόμενους λόγω ανασχηματισμού ή εκλογών. Η πραγματική μεταρρύθμιση θα αρχίσει όταν ένας Υπουργός αναλάβει το υπουργείο ΜΟΝΟΣ του και στηριχθεί στα καλά στελέχη της Υπηρεσίας του. Ποιο κόμμα θα το αποφασίσει αυτό όταν στα γραφεία του συνωθούνται εκατοντάδες πολιτευτές, εποφθαλμιούντες θέση διοικητή σε κάποιον οργανισμό εποπτευόμενο και χρηματοδοτούμενο από το Δημόσιο;
Ποιο κόμμα δηλώνει ευθαρσώς, εκτός από τη "Δημιουργία, ξανά!" ότι θα αποκομματικοποιήσει 100% το Δημόσιο; Ότι θα στηριχθεί αποκλειστικά στο ΥΠΑΡΧΟΝ υπηρεσικό δυναμικό του Δημοσίου (ικανό αλλά παροπλισμένο από τους κομματικούς) ότι θα συνδέσει την αμοιβή κάθε θέσης με το αποτέλεσμα που παράγει και ότι θα καταργήσει τις θέσεις (φυσικά με απόλυση όσων τις κατέχουν) που δεν παράγουν τίποτε και θεσπίστηκαν για να βολέψουν τους αφισοκολλητές των κομμάτων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.