30/12/17

Πως ακυρώνεται ο «Μακεδονισμός» των Σκοπίων

του Σταύρου Λυγερού  – 
Δεν είναι λίγοι στους πολιτικούς κύκλους της Αθήνας που αντιλαμβάνονται με επιφανειακό τρόπο το διακύβευμα στην υπόθεση του Μακεδονικού. Το μόνο που θέλουν είναι να βρεθεί μία οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία για να ξεμπερδεύουν. Η συζήτηση, όμως, για τον επιθετικό προσδιορισμό δεν είναι καθόλου σχολαστική. Για να ξεμπερδεύει πραγματικά η Ελλάδα πρέπει να επιβληθεί η σύνθετη ονομασία, που θα ακυρώσει τον “Μακεδονισμό” των Σκοπίων, δηλαδή το ιδεολόγημα της “διαμελισμένης μακεδονικής πατρίδας”.
 Η προσπάθεια των Σλαβομακεδόνων να σφετερισθούν την ιστορική κληρονομιά των αρχαίων Μακεδόνων ενοχλεί την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά το κύριο πρόβλημα είναι η γεωπολιτική πτυχή. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Ζάεφ έχει πάρει αποστάσεις από τη γελοία και κιτς πολιτική του Γκρουέφσκι. Αυτό είναι θετικό, αλλά δεν αρκεί.

Στο σημείο αυτό είναι αναγκαία μία διευκρίνιση. Η αρχαία Μακεδονία εδαφικά ταυτίζεται σε γενικές γραμμές με την ελληνική Μακεδονία. Στους νεότερους χρόνους, όμως, έχει επικρατήσει να ονομάζεται Μακεδονία μία ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει εδαφικά και τη FYROM και τη βουλγαρική επαρχία του Πιρίν.
Στους νεότερους χρόνους στη Μακεδονία κατοικούν πολλές εθνότητες (Έλληνες, Σλάβοι, Βούλγαροι, Αλβανοί και παλιότερα Εβραίοι και Οθωμανοί). Με άλλα λόγια δεν είναι η πατρίδα ενός και μόνο έθνους. Ως εκ τούτου, οι εθνότητες που την κατοικούν έχουν δικαίωμα στη χρήση του γεωγραφικού όρου Μακεδονία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιείται εθνογεωγραφικός προσδιορισμός.

Το παράδειγμα της Κύπρου
Το παράδειγμα της Κύπρου είναι ενδεικτικό. Ελληνοκύπριοι είναι οι Έλληνες της Κύπρου και Τουρκοκύπριοι οι Τούρκοι της Κύπρου. Αντιστοίχως, οι Έλληνες της Μακεδονίας είναι Ελληνομακεδόνες, οι Σλάβοι Σλαβομακεδόνες, οι Βούλγαροι Βουλγαρομακεδόνες, οι Αλβανοί Αλβανομακεδόνες κλπ. Εάν στους Σλάβους της FYROM δεν αρέσει το όνομα Σλαβομακεδόνες (σλαβομακεδονική εθνότητα και γλώσσα) είναι δικαίωμά τους να αντικαταστήσουν τον εθνικό προσδιορισμό “σλαβο-” από κάποιον άλλον.
Η Ελλάδα δεν έχει ούτε αρμοδιότητα ούτε φιλοδοξία να τους βαφτίσει. Έχει συμφέρον κι αρμοδιότητα, όμως, να τους εμποδίσει να ονομάζονται “Μακεδόνες”. Με άλλα λόγια, να εμποδίσει το Μέρος (FYROM) να αυτοπροβάλλεται σαν Όλον και να το οικειοποιείται, νομιμοποιώντας βλέψεις στο σύνολο της Μακεδονίας ως γεωγραφικής περιοχής και ως ιστορίας.
Η κρατική ιδεολογία των Σκοπίων εμφανίζει τη Μακεδονία σαν πατρίδα του ανύπαρκτου “μακεδονικού έθνους”. Κατ’ επέκτασιν, εμφανίζει τη λεγόμενη Μακεδονία του Αιγαίου να βρίσκεται υπό ελληνική κατοχή και τη λεγόμενη Μακεδονία του Πιρίν υπό βουλγαρική κατοχή! Οι Σλαβομακεδόνες δηλώνουν ότι το όνομα “Μακεδονία”/“μακεδονική” είναι η ταυτότητά τους, επειδή μέσω αυτού νομιμοποιούν το ιδεολόγημα της “διαμελισμένης μακεδονικής πατρίδας”. Με άλλα λόγια, μονοπωλούν το όνομα “Μακεδονία” για το κράτος και “μακεδονική” για την εθνότητα/γλώσσα, με σκοπό –όπως ήδη προανέφερα– το Μέρος να εγγράψει υποθήκη επί του Όλου.
Η συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα του Σταύρου Λυγερού

14 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό άρθρο και εξαιρετική προταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευριπίδης Μπίλλης
      Πλήρως λανθασμένη πρόταση που προκαλεί αυτό που γράφει ότι πρέπει να αποφευχθεί.
      Είναι περίεργο που ένα κατά παραδοχή έξυπνος αναλυτής μετά το σφάλμα του να μην αντιλαμβάνεται (;) ότι η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η διχοτόμηση της Κύπρου θα είχε ως αποτέλεσμα (ως και Διζωνική του Ανανστασιάδη) τον εκτουρκισμό της Κύπρου (το γιατί δεν αξίζει καν να επεξηγηθεί) τώρα δίνει το όνομα Μακεδονία στους σκοπιανούς με προσδιορισμό.
      Δεν είναι δυνατόν ο Λυγερός να μην αντιλαμβάνεται τα κατωτέρω απόλυτης λογικής του πρέσβης Θέμου Στοφορόπουλου. Τότε γιατί άραγε;;
      Υπενθυμίζω τι λέει ο Στοφορόπουλος:
      «Με την αποδοχή της δυνατότητας σύνθετης ονομασίας παραδοθήκαμε άνευ όρων. Διότι, όσο και αν εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράδοξο, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ ονομασίας απλής και σύνθετης και άρα θα επακολουθήσουν οι ίδιες δυσμενέστατες συνέπειες και στις δύο περιπτώσεις λόγω του ιστορικο-πολιτικού χαρακτήρα του θέματος, σε συνδυασμό με τον κύριο εν προκειμένω παράγοντα που είναι ο υπαρξιακός επεκτατισμός των Σκοπίων.
      Γιατί λέμε πως δεν υπάρχει διαφορά; Διότι οποιοσδήποτε προσδιορισμός του όρου «Μακεδονία» είναι πολύ πιθανό να ατονήσει και να μη χρησιμοποιείται. Αλλά και αν αυτό δεν γίνει, τα Σκόπια θα είναι το μόνο κράτος που θα έχει στο όνομά του τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του.
      Έτσι, για τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που δεν θα ξέρουν καν την ύπαρξη ελληνικής και βουλγαρικής Μακεδονίας, η λέξη «Μακεδονία» θα ταυτίζεται με τα Σκόπια και μόνο.
      Υπάρχει όμως και ένας τρίτος λόγος, ίσως ο πιο σημαντικός. Ότι αν ο προσδιορισμός επιζήσει στην πράξη και αν χρησιμοποιείται εν γνώσει της διαιρέσεως της Μακεδονίας σε ελληνική, βουλγαρική και σκοπιανή, τότε ο προσδιορισμός θα ενισχύει τον επεκτατισμό των Σκοπίων διεθνώς (όπως και στο εσωτερικό του σκοπιανού κράτους).
      Διότι είναι αλήθεια πως γίνεται γενικά δεκτό ότι η γεωγραφική Μακεδονία κατανεμήθηκε ανισομερώς σε τρία μέρη. Είναι αλήθεια ότι μεγάλο ποσοστό των Σκοπιανών είναι Σλάβοι. Και είναι αλήθεια ότι το σημερινό σκοπιανό κράτος είναι νέο, με την έννοια ότι διαδέχθηκε το νοτιότερο ομόσπονδο κράτος της Γιουγκοσλαβίας. Αν, λοιπόν, δεν υπήρχε ο «μεγαλομακεδονισμός» των Σκοπιανών, θα μπορούσε το κράτος τους να ονομασθεί «Άνω Μακεδονία», «Σλαβομακεδονία» ή «Νέα Μακεδονία».
      Όμως υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει το επεκτατικό ιδεολόγημα των βορείων γειτόνων μας περί της μίας μεγάλης Μακεδονίας: της γεωγραφικής περιοχής, η οποία, ενώ θα έπρεπε, κατ’ αυτούς, να είναι ενωμένη και «μακεδονική» (να ανήκει, δηλαδή, ολόκληρη στο «έθνος» που οι Σκοπιανοί ισχυρίζονται ότι αποτελούν και που διατείνονται ότι είναι το ίδιο με εκείνο των»


      Διαγραφή
  2. Δεν ειναι ουτε επιφανειακος ο τροπος αντιληψης...διοτι αυτη δεν υπαρχει καν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΛΥΓΕΡΟΣ κανει ενα πολυ μεγαλο λαθος. ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ. Το ονομα Μακεδονια, ειναι εθνονυμιο και οχι τοπονυμιο. Ειναι δηλαδη το εθνικο ονομα της φυλης των Μακεδονων, εκ της συγχωνευσεως της οποιας με τις αλλες φυλες των Ελληνων, δημιουργηθηκε το Ελληνικο εθνος. Κι οχι ενα αοριστο γεωγραφικο ονομα, το οποιο ανακαλυψαν ξαφνικα ολες οι φυλες που ζουσαν στα ορια της Μακεδονιας. ( Μεχρι το Βελες, δηλαδη ενα 16-17% του συνολου της Μακεδονιας, πριν την επεκτεινει ο Τιτο ως το Κουμανοβο τεχνητως, το 1943) Να τον Βεβαιωσω πως Μακεδονες ΔΕΝ ονομαζονταν καμια φυλη στην Μακεδονια, πλην των Ελληνων. Οι Σλαβοι, αγνοουσαν πληρως το ονομα Μακεδονια, ως το 1943. Να το πω πιο απλα, τι ειναι αυτο που λεει ο Λυγερος. π.χ. Η Ηπειρος ανηκει και στην Αλβανια. Αρα και οι Αλβανοι που κατοικουν στην Β. Ηπειρο εχουν δικαιωμα να ονομαζονται Ηπειρωτες, απλα με γεωργραφικο προσδιορισμο. Στεκει; Να το πω κι ακομα πιο απλα για να το καταλαβει καλυτερα ο Λυγερος. Ερχομαι εγω και του λεω: Ξερεις, εσενα δεν σε λενε Λυγερο, διοτι Λυγερο λενε εμενα (που μεχρι σημερα με ελεγαν αλιως. Δηλαδη του αρνουμαι το δικαιωμα να τον λενε Λυγερο, εγω, που με λενε Παπαδοπουλο). Και με τα πολλα δεχομαι ενα συμβιβασμο, να αποδεχτω να τον λενε κι αυτον μισό Λυγερο, με καποιο προσδιορισμο. π.χ. Λυγερο κοντο. Λυγερο χοντρο... ενω εγω θα κρατησω το αλλο μισο (το σκετο Λυγερος) , που αδικως σφετεριστηκα. Απλο δεν ειναι;;; ( Συγνωμη, αλλα ειναι ιστορικος σλαβολογος και δικαιουμαι να του υποδειξω το λαθος του. Και λεω λαθος διοτι υπαρχουν χιλιαδες τρολ που μας προετοιμαζουν. Ο Λυγερος κανει απλα λαθος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιταλο
      ευγε...ευγε....ευγε..!!!!!!! Ακαταμαχητη λογικη.....απιστευτα σωστη...Εισαι εξοχος ρητωρας...

      Διαγραφή
    2. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το όρο "-Μακεδόνες" ο Λυγερός τον χρησιμοποιεί σαν γεωγραφικό προσδιορισμό και τον Σλάβο σαν εθνοτικό. Με το Σλαβομακεδόνες οι Σκοπιανοί δεν θα μπορούν να θέτουν ζητήματα αλυτρωτισμού. Γιατί ο αλυτρωτισμός των Σλαβομακεδόνων δεν στηρίζεται στον Μέγα Αλέξανδρο (αυτή η προπαγάνδα ήρθε στα τελευταία 40 χρόνια). Στηρίζεται στον μακεδονισμό των Βουλγάρων δηλαδή ότι οι Βούλγαροι (ή Σλάβοι) της Μακεδονίας έχουν πατρίδα την Μακεδονία που είναι διαιρεμένη σε 3 Μακεδονίες από τις οποίες η Μακεδονία του Αιγαίου έχει καταληφθεί από Έλληνες. Πολύ σωστά ο Λυγερός βάζει το ζήτημα του εθνοτικού προσδιορισμού των Σκοπιανών και τους αποκαλύπτει. Δηλαδή δεν είναι Μακεδόνες αλλά Σλαβομακεδόνες δηλαδή Σλάβοι της Μακεδονίας όπως ακριβώς είχε πει ο Γκλιγκόροφ. Οι Σκοπιανοί φυσικά δεν θέλουν τον όρο Σλαβομακεδόνας γιατί ακριβώς δεν μπορούν να εκφράσουν τον αλυτρωτισμό τους. Ρωτήστε έναν οποιαδήποτε Σκοπιανό και θα δείτε

      Διαγραφή
  4. Ελληνισμος και κομουνισμος ειναι εννοιες ασυμβατες. Ο Μπεναρογια το 22 δεν ηρθε εδω για πλακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ...Κουτσουμπας...ειναι ...ο συνεχιστης...της μπουρδας...?? Ειναι να γελας με την βλακεια ελληνων...Γιατι οι κομμουνιστες ελληνες αποφευγουν να λενε για τους ιδρυτες..?? Γιατι δεν τους ..γιορταζουν καθε χρονο..?? Γιατι δεν εχουν...ποστερ τους στα γρσφεια...οπως του Λενιν...?? Διοτι αν μαθουν οι οπαδοι....θα φυγουν ολοι χαμογελωντας....

      Διαγραφή
  5. Η τελευταία εθνική κόκκινη γραμμή πρέπει να είναι μία και μοναδική. τους επιτρέπουμε να λένε την χώρα τους Monkeydonia, η χώρα των μαϊμουδιάρηδων της ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε δε μπα να πνιγοπυν τα ψοφιμια που θελουν να λεγονται Μακεδονες...
    Πολεμος στην Αμερικη και την δυση που τους υποστηριζουν,ειναι η λυση...
    Ακου λεει...
    Μα τι τουβλα θρεφει ο τοπος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για να γινει αντιληπτο το μεγεθος της εχθροτητας των δυτικων απεναντι μας.να υπενθυμισω οτι παλαιοτερα (1990) που δεν υπηρχε θεμα ρωσιας,οι σκοπιανοι υποστηριζανε οτι το ονομα θα τους προστατευε απεναντι στον αλβανικο εθνικισμο...
      Ειναι κατι σαν την πιεση που ασκηθηκε στην Ελλαδα το ΄23 να αποδοθει η Α.Θρακη στους τουρκους του Κεμαλ του συνεργατη του Σταλιν,γιατι λεει οι ελληνες δεν ειμαστε αξιοπιστοι καθοτι ορθοδοξοι και αρα επιρρεπεις στην προσεγγιση των ορθοδοξων(;) κομμουνιστων σταλινικων...:)))) οτι ναναι...
      Κιεμεις τα πιστεουμε...
      Μα τι βοδια θρεφει ο τοπος;

      Διαγραφή
  7. Πολύ σωστό και το σχόλιο του Γιάννη Φάκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.