27/12/17

Λύση στην ονομασία της πΓΔΜ μέσα στο 2018 βλέπει ο Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
Αν και στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ εκτιμά πως στο πρώτο εξάμηνο του 2018 υπάρχουν οι συνθήκες για να βρεθεί λύση.
«Το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να βρεθεί επιτέλους μια λύση σε αυτό το πρόβλημα και η "Μακεδονία" να προχωρήσει μπροστά: να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και να ενεργοποιηθεί αυτόματα η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ» σημείωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Στην ετήσια ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας, λέγοντας: «Μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος πρέπει να σέβεται την εθνική μας ταυτότητα. Δεν είναι δυνατό να εισέλθουμε σε μία διαδικασία δημοπράτησης σχετικά με την ταυτότητα των πολιτών μας και το συνταγματικό όνομα της χώρας μας».
«Από την οκτάχρονη εμπειρία μου ως πρόεδρος της χώρας, δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, αλλά ρεαλιστής με εμπειρία» πρόσθεσε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ και ζήτησε την επέκτασή τους και σε άλλους τομείς, ενώ τόνισε ότι τέτοια μέτρα είναι απαραίτητα μεταξύ των χωρών της περιοχής, φέροντας ως παράδειγμα την πρωτοβουλία για την κατασκευή της πλωτής διώρυγας Αξιού-Μόραβα Δούναβη.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση στην πΓΔΜ για την αλλαγή ονομασίας
Δημοσκόπηση διεξήχθη σχετικά με το αν συμφωνούν οι πολίτες των Σκοπίων με μια αλλαγή ονόματος της χώρας, προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τα αποτελέσματα, τα οποία ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντόνιο Μιλοσόσκι, να είναι ενδιαφέροντα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σύμφωνοι με την αλλαγή ονόματος είναι το 35%, ενώ αντίθετοι το 49%. Τα επιμέρους χαρακτηριστικά αποτυπώνουν τα εξής: το 15,6% εκείνων που συμφωνούν με την αλλαγή ονόματος, προσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» και το 81,4% ως Αλβανοί. Αντίθετα, αυτοί που διαφωνούν με την αλλαγή ονόματος το 67,1% προσδιορίζεται ως «Μακεδόνες» και το 7,2% Αλβανοί. Κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ τάσσεται το 10,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.