30/12/17

Διαβάστε το - Δείτε γιατί πιέζουν για λύση στο όνομα των Σκοπίων οι ΗΠΑ

Του Γιώργου Σκαφιδά
Οι ζυμώσεις αναμένεται να κορυφωθούν τους πρώτους μήνες του 2018. Τον Φεβρουάριο ενδέχεται να αναλάβει θέση πρέσβη των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ ο πολύπειρος Αμερικανός διπλωμάτης Χόιτ Μπράιαν Γι. Και μόνο αυτό το ενδεχόμενο καταδεικνύει διαθέσεις για δυναμική επιστροφή των ΗΠΑ στα Βαλκάνια. Στόχος τους να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο
Χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τάνγκο, κατά το κοινώς λεγόμενο. Χρειάζονται όμως αρκετοί περισσότεροι, για να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση στο γόρδιο δεσμό της ονομασίας των Σκοπίων.
Ως προς τις διαθέσεις των «έξω» στο συγκεκριμένο μέτωπο, υπάρχουν θετικά σημάδια τους τελευταίους μήνες (πτώση Γκρούεφσκι κ.α.) και πιεστικές προσδοκίες (κυρίως από την πλευρά των ΗΠΑ). Υπάρχουν όμως και αγκάθια που παραμένουν, με τις συγκεκαλυμμένες ευλογίες διαφόρων Ευρωπαίων.

Οι Αμερικανοί είναι προφανές ότι έχουν θέσει το θέμα ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητές τους στα Βαλκάνια, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (κατά την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2018), ως ανάχωμα στην επέκταση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια. Ο ίδιος ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Χ. Ρ. Μακμάστερ, έχει δηλώσει ότι η περιοχή των Βαλκανίων αποτελεί «υψηλή προτεραιότητα για τις ΗΠΑ».
Οι ζυμώσεις αναμένεται να κορυφωθούν τους πρώτους μήνες του 2018. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο, άλλωστε, ενδέχεται (σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φήμες) να μετακομίσει στα Σκόπια και ο πολύπειρος Αμερικανός διπλωμάτης Χόιτ Μπράιαν Γι... ως νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ. Και μόνο αυτό το ενδεχόμενο καταδεικνύει διαθέσεις για δυναμική επιστροφή των ΗΠΑ στα Βαλκάνια.
Ο Χόιτ Μπράιαν Γι δεν είναι απλώς άλλος ένας Αμερικανός διπλωμάτης. Είναι, από το 2013, βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχει περάσει από την Κροατία, από τη Θεσσαλονίκη (ως πρόξενος των ΗΠΑ την περίοδο 2006-2009), αλλά και από την Καμπούλ και την Ποντγκόριτσα, ενώ πιο πρόσφατα, την περίοδο 2016-2017, πρωταγωνίστησε στις εξελίξεις που έμελλε να οδηγήσουν στην ήττα-έξοδο του Νίκολα Γκρούεφσκι και την έλευση μιας κυβέρνησης συνεργασίας αποτελούμενης από τους Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ και αλβανικά κόμματα.
Οι ΗΠΑ, κοινώς, ίσως επιλέξουν να στείλουν το βαρύ τους πυροβολικό στα Σκόπια, σε μια κίνηση που θα φανερώνει διαθέσεις αναχαίτισης της ρωσικής επιρροής.
Στο ίδιο πλαίσιο, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ εμφανίζονται να ετοιμάζουν εκθέσεις που θα ρίχνουν φως στη «στρατιωτική συνεργασία» της Μόσχας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων την περίοδο από το 2012 και μετά. Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, η δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» είχε, από την έδρα της στην Ουάσιγκτον, μιλήσει για την ανάγκη μόνιμης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στα Βαλκάνια ενάντια στην επέκταση της ρωσικής επιρροής.
Από την πλευρά της, πίσω στα Σκόπια, η νέα κυβέρνηση των Ζόραν Ζάεφ και Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίζεται αποφασισμένη να επιλύσει το θέμα της ονομασίας μέσα στο 2018, προκειμένου να μπορέσει εν συνεχεία να εξασφαλίσει την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Μέχρι στιγμής ωστόσο, η στροφή της νέας ηγεσίας των Σκοπίων μακριά από τον σλαβομακεδονικό αλυτρωτισμό του πρόσφατου παρελθόντος έχει περιοριστεί μόνο σε επίπεδο ρητορικής. Είναι σαφές ότι θα πρέπει πρώτα τα λόγια να αρχίσουν να γίνονται πράξεις, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες επίλυσης στο μέτωπο του ονοματολογικού.
Είναι επίσης σαφές, ωστόσο, ότι πολλοί εντός και εκτός ΠΓΔΜ, θα επιχειρήσουν να βάλουν εμπόδια σε αυτήν τη διαδικασία, με «πρώτο και καλύτερο» φυσικά το ίδιο το VMRO-DPMNE το οποίο θα επιχειρήσει να τορπιλίσει την όποια πρόταση για λύση (εάν τελικώς συμφωνηθεί μια τέτοια πρόταση), προπαγανδίζοντας την καταψήφισή της στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στη γειτονική χώρα για το όνομα.
Ο αλβανικός παράγοντας θα ήταν διατεθειμένος να αποδεχθεί μια αλλαγή της ονομασίας ακόμη και χωρίς δημοψήφισμα, μόνο με τη σύμφωνη ψήφο του κοινοβουλίου, όπως έχει αφήσει άλλωστε να εννοηθεί και ο ίδιος ο Αλβανός πρόεδρος της βουλής της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι.
Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE βρίσκεται, ωστόσο, ήδη στα κεραμίδια ενώ ενστάσεις εκφράζονται και από άλλους παράγοντες εντός της ΠΓΔΜ. Υπάρχουν μάλιστα Ευρωπαίοι που δείχνουν να επικροτούν τις όποιες ενστάσεις. «Είναι διάφοροι εταίροι, οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει τη fYROM, ιδιαίτερα κράτη της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, και οι οποίοι νομίζουν ότι το καθήκον τους είναι να τους προτρέπουν να μην πολύ-συμβιβάζονται», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στην ΕΡΤ, φωτογραφίζοντας χώρες όπως η Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Ουγγαρία.
Την ίδια ώρα, ΜΜΕ των Σκοπίων εμφανίζονται να υπογραμμίζουν, επικαλούμενα «υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές», ότι υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για την επιθυμία της Ελλάδας να υπάρξει συμβιβασμός, εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του πολιτικού κόστους.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

26 σχόλια:

  1. Τι ειδους πιεσεις δηλαδη ..μας κανουν..?? Λεκτικες !? ?? Εεε και..?? Θα μας...δειρουν..?? Τι ..?? Ειναι απιστευτο αυτο το ...πιεσεις....μια μπαρουφα για να μην πεις εμαι...δειλος ..Εμεις δεν πιεζουμε ποτε κανεναν...μη κοπουν ..οι ζαρτιερες του..?? Ελεος...με αυτο ... μας πιεζουν....και θα μας φυγει ..το μεικαπ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι απίθανο αυτό που συμβαίνει. Να πιέζεται η Έλλάδα να συμβιβαστεί με τους αυθαίρετους πλαστογράφους της ιστορίας. Είναι εξωπραγματικό να έχουν βαρύνουσα γνώμη και άποψη η Αλβανία και η Βουλγαρία κι εμείς να καλούμασται να ενδώσουμε.Όχι κύριοι δεν θα μας υποχρεώσετε να πληρώσουν εμείς την νύφη Αν θέλουν οι Σκοπιανοί έχουν όνομα. Βαρντάσκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Grigorios Mytαkidis.
      Μα η απο δω μερια εχει τους 'λογικους',μακακες ειναι οι σκοπιανοι να υποχωρησουν οταν εμεις ειμαστε οι προθυμοι ;.
      Καλη Χρονια.

      Διαγραφή
    2. ΣΩΣΤΟΤΑΤΟΣ!!! ΜΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΜΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ!!!

      Διαγραφή
  3. Χρειάζονται δύο, ἐπίσης, καί γιά τήν ὑποτέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημήτρη Κ. Δεν κατάλαβες ή κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις;
    "Μας πιέζουν", όποιοι το λένε, εννοούν πιέζουν τον Τσίπουρα, πως θα τον ρίξουν. Στα σκυλιά ή και στη φυλακή, ή στην θάλασσα. Και θα φέρουν τον Κυριάκο της Μαρέγκας, άλλο ισοδύναμο εν αναμονή δουλικό της δεκάρας.
    Το "μας" το λένε αυτοί, οι διάφορες πολιτικές μαφίες λυμεώνων της εξουσίας και του δημοσίου ταμείου, κακή χρονιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Asterios Toxotis.
      Τουλαχιστον πρεπει να ομολογησουμε οτι οι συριζαιοι πανω σ'αυτο το θεμα ηταν ανεκαθεν ξεκαθαροι και μεχρι παρελασεις εκαναν στα σκοπια μαζι με τους 'μακεδονες'.
      Αλλωστε γνωριζουν οι κυβερνωντες οτι η μαγκια των υπηκοων προβατων εξαντλειται αντε και μεχρι ενα δημοψηφισμα που και να το αναποδογυρισουν δεν τρεχει τιποτα.
      Το πρωι μας ενημερωσε ο καφετζης μας οτι δεν ειναι διατεθειμενος να κανει πολεμο ακομα και αν παρουν οι τουρκοι την Μυτηλινη.
      Καλη Χρονια.

      Διαγραφή
    2. Ναιας
      Το ιδιο...μου ειπε ενας συγγενης χθες...μουρθε να τον χαστουκισω...

      Διαγραφή
    3. Τοξοτης
      απλα αποδομησα την βλακεια αυτη...την λενε πολλοι...ηλιθιοι...

      Διαγραφή
  5. Δεν ειναι καν στα ορια της ρητορικης οι καλες προθεσεις του ΖΑΕΦ. Διοτι τα ΜΜΕ στην Ελλαδα και οι τροφιμοι πολιτικαντηδες και "ειδημονες" φιλτραρουν τα παντα. Λενε καθε μερα οτι οι Φυρομιανοι αποφασισαν να απομακρυνουν τ΄αγαλματα, να... να... κι οταν τωρα τα Χριστουγεννηα ρωτηθηκε ο ΖΑΕΦ ποτε θα ξεκινησει η απομακρυνση, ειπε: ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΟΥΝ, ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑς ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑς. δηλαδη ο ΖΑΕΦ δεν εχει υποχωρησει βημα. Αντιθετως, παζαρευει ακομα και τα αγαλματα. Κι εδω, η Ελιτ της Αθηνας, προσπαθει να πεισει τον λαο οτι ο κυριουλης αυτος, ειναι ο Αη Βασιλης, με την καλη καρδια και το χαμογελο, που θα μας φερει δωρο το ονομα Μακεδονια στο νεο ετος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aμα το λεει η αμερικα το θεμα εχει τελειωσει...
    Πως μπορουν να μας πιεσουν;
    Με τα μνεμονια...ερωτημα θελει;
    Ταχω πει καιρο εγω,αλλα κανεις δεν μακουει: Διωξτε τις βασεις του θανατου να παν στο διαολο οι αμερικανοι κιοι συν αυτοις,αλλα στα αληθεια αυτην την φορα...αλλα που...
    κιαν δεν μας θελουν οι ρωσοι εχεστηκαμε...καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δωσαμε την Μ.Ασια μην χασουν οι δυτικοι το κελεπουρι του κεμαλ,δωσαμε την μιση κυπρο μην δημιουργηθει ρηγμα στο ΝΑΤΟ,τωρα θα πρεπει να δωσουμε το μισο Αιγαιο,την Δ.Θρακη και το ονομα Μακεδονια,για να μην παρει ο πουτιν την τουρκια και τα σκοπια...
      Μα ειμαστε σοβαροι;

      Διαγραφή
  7. Monkeydonia, the country of monkeys. That's their rightful name.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. We give without demanding anything. Souda, Alexandroupoli, etc.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Ελλάδα ως προτεκτοράτο της USA Δεν αντέδρασε ποτέ όσο και αν θιγόταν τα συμφέροντα της Ούτε τώρα θα αντιδράσει διότι τα προτεκτοράτα δεν έχουν δικαίωμα Εθνικής πολιτικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. και καλα οι πολιτικοι μας εστω ειναι πουλημενοι...Μα το προβλημα ειναι οτι ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ειμαστε ΟΛΟΙ μας...αυτο ειναι το δυστυχημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "να μετακομίσει στα Σκόπια και ο πολύπειρος Αμερικανός διπλωμάτης Χόιτ Μπράιαν Γι... ως νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ"

    Βρε καλώς τον πρώην Αμερικανό πρόξενο Θεσσαλονίκης. Έλεγα κι εγώ αυτό το πολύ έξυπνο "παιδί" με τις καλές σπουδές,τα ωραία λόγια, την καλή φυσική κατάσταση και το ταλέντο στις ξένες γλώσσες που χάθηκε. Χάθηκε από τη γειτονιά. Σταμάτησε τις βόλτες στη Θράκη και πήγε για άλλα μέρη και τώρα ο "Θεός" τον ξαναστέλνει στα Βαλκάνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε οσους κοροιδευουν το ..ξσνθο γενος.. θυμιζω οτι εχουμε προβλημμα μαζι του ..απο τοτεπου το κυβερνησε ενα αλλο ..γενος μελαχρινων....γενος...εντος γενους.....ενας ξενιστης...ενα παρασιτο....Τωρα κυβερνα ξανθος....θα δουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχοι συμφωνεις για το πως δουλευει αυτος ο ξενιστης...στα εθνη...??

      Διαγραφή
  13. το τι ερχετε στα βαλκανια τοχουν προφητευση οι αγιοι του θεουμας ο θεος να μας φυλαει ελλαδα και ελληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΤΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ! ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΓΗ!!!!

      Διαγραφή
  14. Βεβαιως, Δημητρη Κ., αφου εχουμε και ιδιαν πειρα εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να δείτε που σε λίγο το "ΕΘΝΟΣ" θα ανακαλύψει και τον τροχό!
    Μάς λέει ότι «μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, η δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» στην Ουάσιγκτον είχε μιλήσει για την ανάγκη μόνιμης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στα Βαλκάνια» !!
    Να υποθέσουμε δηλαδή ότι στην Ουάσιγκτον αγνοούν την ύπαρξη τής βάσης τους BONDSTEEL CAMP στα όρια Σκοπιανού κράτους και Κοσσόβου;
    Μα λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη ή η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο στρατιωτική βάση των Η.Π.Α. στο εξωτερικό. Ακόμη και δύο κρατικά μορφώματα (Σκοπίων και Κόσσοβο) ουσιαστικά δημιουργήθηκαν στην περιοχή ουσιαστικά ως εδάφη στρατιωτικής εγκατάστασης των Η.Π.Α. στα Βαλκάνια.
    Όχι απλώς υπάρχει ήδη , εδώ και πλέον των 15 ετών, μόνιμη στρατιωτική παρουσία των Η.Π.Α. στα Βαλκάνια , αλλά έχει συνδεθεί με την δημιουργία των παραπάνω "ειδικής φύσεως" κρατικών μορφωμάτων.
    Όσο για την ειδική σημασία και αξία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στα Σκόπια, αποδεικνύεται και από το ότι έχει ανεγείρει εκεί τεράστια πρεσβεία, μεγαλύτερη και εκείνης στο Ιράκ, θεωρούμενης ως τής μεγαλύτερης πρεσβείας της στον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.