Ένα κι ένα κάνουν δύο
του Σάββα Καλεντερίδη
Επειδή πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να αποκοιμίσουν τους Έλληνες για μια σειρά από θέματα –όπως η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, που αποτελεί ιστορικό παράδειγμα διεθνούς εμβέλειας– για το πώς δεν πρέπει να ασκείται η εξωτερική πολιτική και η διπλωματία, είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερθούμε στην κατάσταση που βρίσκεται ο Ερντογάν και τον τρόπο με τον οποίον πολιτεύεται στο εσωτερικό και στη διεθνή σκηνή. Αν μη τι άλλο για να μην ξαναζήσουμε κωμικοκτραγικές σκηνές, όπως η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη, όπου ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος με ύφος «μεγάλου πατερούλη» σε μικρά παιδιά, μαθητές της μουσουλμανικής μειονότητας στο Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ», εμφανίζεται σε βίντεο-ντοκουμέντο να λέει: «Όλοι μαζί είμαστε Τουρκία. Μια σημαία, μια πατρίδα, ένα κράτος. Τι σημαίνει αυτό; Ένα έθνος, μια σημαία, ένα κράτος. Εντάξει; Δεν υπάρχουν διακρίσεις, δεν υπάρχουν διαφορές. Θα είμαστε ένα, θα είμαστε ισχυροί, θα είμαστε ζωντανοί, θα είμαστε αδέρφια. Όλοι μαζί θα είμαστε Τουρκία».
Αυτά, για να μην τρελάνουν τους Έλληνες πολίτες οι κάθε είδους προπαγανδιστές, που έγιναν πολύ περισσότεροι από εκείνους που λένε την αλήθεια – το γιατί μπορείτε να το αντιληφθείτε.
Πάμε τώρα στη σκληρή πραγματικότητα. Σκληρή για μας, αλλά και για τον Ερντογάν.
Το δημοψήφισμα του Απριλίου 2017, για την μετεξέλιξη του πολιτεύματος στην Τουρκία από Προεδρευόμενη σε Προεδρική Δημοκρατία, ήταν μια από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες στην πολιτική ζωή του Ερντογάν, ο οποίος ήλθε αντιμέτωπος ούτε λίγο ούτε πολύ με τον πολιτικό του θάνατο.
Παρά το καθεστώς βίας και νοθείας, το «Ναι» έλαβε μόλις 51,4% και το «Όχι» 48,6%, ενώ όλοι οι ανεξάρτητοι παρατηρητές λένε ότι το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον ακριβώς το αντίθετο.
Το δημοψήφισμα του Απριλίου 2017, για την μετεξέλιξη του πολιτεύματος στην Τουρκία από Προεδρευόμενη σε Προεδρική Δημοκρατία, ήταν μια από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες στην πολιτική ζωή του Ερντογάν, ο οποίος ήλθε αντιμέτωπος ούτε λίγο ούτε πολύ με τον πολιτικό του θάνατο.
Παρά το καθεστώς βίας και νοθείας, το «Ναι» έλαβε μόλις 51,4% και το «Όχι» 48,6%, ενώ όλοι οι ανεξάρτητοι παρατηρητές λένε ότι το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον ακριβώς το αντίθετο.
Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν πέτυχε αυτό το αποτέλεσμα συμμαχώντας με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), των γνωστών Γκρίζων Λύκων.
Έκτοτε έχουν μεσολαβήσει ορισμένα γεγονότα και εξελίξεις που έχουν οδηγήσει τον Ερντογάν σε κατάσταση παροξυσμού:
- Πρώτον, δημιουργήθηκε το Καλό Κόμμα (İyi Parti), από την Μεράλ Άκσενερ αλλά και από άλλα υψηλόβαθμα και «ιστορικά» στελέχη του ΜΗΡ, το οποίο δημοσκοπικά, μετά από μόλις δυο μήνες λειτουργίας, κινείται στο 7-8%, αντλώντας ψήφους κυρίως από τη δεξαμενή του ΜΗΡ.
- Δεύτερον, ο Ερντογάν αντλούσε αρκετά εκατομμύρια ψήφους από τους Κούρδους της Τουρκίας, λέγοντας ότι δεν είναι εναντίον των Κούρδων αλλά εναντίον της «τρομοκρατίας» του PKK. Μάλιστα, για να γίνει πιστευτός, επικαλούνταν την καλή συνεργασία που είχε με τον Μπαρζανί και τη βοήθεια που παρείχε στους Κούρδους του Β. Ιράκ. Όμως στο δημοψήφισμα που έκαναν οι Κούρδοι του Β. Ιράκ στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, η Τουρκία και ο Ερντογάν απείλησαν με εισβολή και έδειξαν εχθρική στάση στους Κούρδους και το Κουρδικό γενικότερα, κάτι που ασφαλώς δεν θα ξεχάσουν οι Κούρδοι στις επόμενες εκλογές!
Μηπως θα επρεπε η επιστρατευση στην Ελλαδα να γινεται στα 18? Για δε τους υπψηφιους φοιτητες να υπαρχει τριμηνη θητεια. Και μετα την αποφοιτηση τους να υπηρετουν και την υπολοιπη
ΑπάντησηΔιαγραφήTalking about serving our armed forces and be ready for the moment of truth, I think we should link various academic studies to the special forces units.
ΔιαγραφήFor example, servung 3 years to Navy Seals will lead to a career as marine biologist, underwater archaeology, maritime, etc. Imagine after 3 years of hard training o e finds himself doing what he loves until his 50's being in top shape to fight if the country needs him.
In addition, to tap into the Greeks abroad, privately owned shooting ranges that will serve as a meeting ground for our Diaspora and of course as a pull of trained combants if needed. A rough estimate, gave me the number of 50,000 in a 3 year period.
Αγαπητέ Αντώνη τα πράγματα είναι απλά, το κάνεις όπως στην Κύπρο και το Ισραήλ: υποχρεωτική στράτευση στα 18 για όλους (για να μην πω και όλες - βλέπε Ισραήλ) ολοκληρώνεις τη θητεία σου και μετά πήγαινε όπου θέλεις (και σιγά τη θητεία 6 έως 12 μήνες)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά που να αφήσουν οι κομματικές νεολαίες την πελατεία τους και ο φτηνός λαϊκισμός την λογική να πρυτανεύση;;;
Σάββα συμφωνώ και προσυπογράφω την ανάλυση σου για την πολιτική κατάσταση του AKP. Θα ήθελα όμως να προσθέσω τον εξής προβληματισμό... όπως διαμορφώνεται η πολιτική κατάσταση στη γείτονα θεωρείς, τουλάχιστον στα επόμενα 2 με 3 χρόνια και εφόσον το AKP παραμένει αρραγές, τη δυνατότητα - πιθανότητα να κερδηθούν οι εκλογές και να σχηματιστεί κυβέρνηση από κόμμα ή και συνασπισμό κομμάτων της αντιπολίτευσης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Τουρκία όποιος και να εκλεγεί την ίδια ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ θα ακολουθήσουν.Και όσο πιό ανασφαλείς εσωτερικά,τόσο πιό επιθετικοιεναντι της Ελλάδος ,για εσωτερική κατανάλωση.
Greece has a serious demographic problem. Not even able to have manpower for its military. In a few years, no Greeks will be left in Kastelorizo and in the other islands very close to Turkey. Greece is finishing demographically. Greece needs to grow rapidly it's population. It needs guns and leaders with guts and courage to stop the Turkish aggression and to defeat it. But Greece does not have leaders. It does not have military strategy and plans against Turkey.With these people, we will be lucky if Turkey does not reach Athens. If they think that the EU, Israel, and Egypt, USA, and Britain will help Greece to fight the Turks,they must be so stupid. I said it before and I will say it again. Greece needs long range strategic weapons to cause massive strikes inside Turkey and not stupid and wishful thinking.
ΑπάντησηΔιαγραφήDr. Athanas
Ανησυχία Ερντογάν για την επιστροφή του Γκιουλ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣάββα, πόσο μπορεί να επηρεάσει το σκηνικό στην Τουρκία η επιστροφή Γκιουλ; Για την Ελλάδα, υποθέτω ότι δεν έχει σημασία.