29/12/17

Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου: Οι προκλήσεις στο Κυπριακό επιτάσσουν ενότητα και παραμερισμό διχαστικών συνδρόμων

Οι μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας στο Κυπριακό, επιτάσσουν ενότητα δράσης και έργων και παραμερισμό των διχαστικών συνδρόμων και των τραυματικών εμπειριών του παρελθόντος γιατί μόνο έτσι είναι που θα δικαιώσουμε τον δικό σας αγώνα και τη θυσία των ηρώων μας, εκπληρώνοντας παράλληλα το χρέος μας απέναντι στις παρούσες και τις μέλλουσες γενεές. Αυτό δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε εκδήλωσε απόψε κατά την οποία τιμήθηκαν όσοι αγωνίστηκαν στις αιματηρές συγκρούσεις του 1963-'64.
Ο κ. Φωτίου, σύμφωνα με το χαιρετισμό που μεταδίδει το ΓΤΠ, είπε ότι η εκδήλωση αυτή ως υλοποίηση της δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας και ως ελάχιστο δείγμα της ευγνωμοσύνης που τρέφει η Πολιτεία προς τους ανθρώπους που με τον αγώνα και τη θυσία τους μας έδωσαν το δικαίωμα να διατηρήσουμε την ελπίδα ζωντανή σε τούτη την πατρίδα, αποτελεί πρόσθετα πράξη υπόμνησης και κορυφαία ευκαιρία έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον δικό μας αγώνα, για τον τερματισμό της κατοχής και την απελευθέρωση της πατρίδας μας, ο οποίος δεν έχει ακόμα δικαιωθεί.
Οπως είπε ο κ. Φωτίου, στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι εθελοντές αγωνιστές που προασπίστηκαν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1963-'64, οι 62 πεσόντες κατά τα γεγονότα της περιόδου 1963-'64, οι 30 αγνοούμενοι συμπατριώτες μας καθώς και 10 πεσόντες συμπατριώτες μας, το όνομα των οποίων βρισκόταν για πολλά χρόνια στον κατάλογο των αγνοουμένων και των οποίων τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA και παραδόθηκαν στις οικογένειες τους.
“Επαναβεβαιώνουμε σήμερα, σε αυτή τη μεγάλη εκδήλωση, ότι παρά την άρνηση και τα προσκόμματα που προβάλει η κατοχική δύναμη, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας, είτε αφορά την περίοδο 1963-'64, είτε την τουρκική εισβολή, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην τραγωδία που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειές τους”, ανέφερε.
Εξάλλου στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εθελοντών Αγωνιστών `63-`64, Στρατηγός Χαράλαμπος Λόττας ανέφερε ότι η απόδοση τιμής σε όλους τους εθελοντές αποτελούσε μόνιμο αίτημα του Συνδέσμου για χρόνια και επιτέλους σήμερα γίνεται πραγματικότητα.
“Η αναφορά στα πραγματικά γεγονότα, επιβάλλεται για δύο λόγους, πρώτον, για την καταγραφή της αντικειμενικής ιστορικής πραγματικότητας, και δεύτερον για την ανατροπή των ισχυρισμών της άλλης πλευράς για δήθεν ευθύνες της ελληνοκυπριακής κοινότητας”, ανέφερε.
Ο κ. Λόττας αναφέρθηκε λεπτομερώς σε γεγονότα τα οποία, όπως είπε, αποδεικνύουν ότι “προετοιμάζετο το κλίμα για την εξέγερση κατά των Ελληνοκυπρίων, κατά το πρότυπο του 1571”.
“Εμείς δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να προετοιμαστούμε, για να αντιμετωπίσουμε την αναμενόμενη επίθεση, και καθώς δεν υπήρχε τότε η Εθνική Φρουρά, οργανώθηκαν ομάδες εθελοντών. Η καλοπροαίρετη απόφαση του Προέδρου Μακαρίου, να εισηγηθεί μερικές τροποποιήσεις στο Σύνταγμα με σκοπό να απαλείψει δυσλειτουργικές του πρόνοιες, αποτέλεσε τη δικαιολογία που προέβαλαν οι στασιαστές, για την ανταρσία κατά του νόμιμου κράτους. Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι σε όλους γνωστά. Στα πεδία των μαχών, τα παλικάρια μας πολέμησαν σαν λιοντάρια. Κανένας δεν δείλιασε. Κανένας δεν υποχώρησε. Κανένας δεν χτυπήθηκε στα νώτα. Στη σκέψη μας αυτή τη στιγμή, ηχεί ο λόγος του Περικλή «Για άνδρες οι οποίοι με έργα αναδείχθηκαν γενναίοι, με έργα να εκδηλώνονται οι τιμές»”, ανέφερε ο Στρατηγός Λόττας.
Ο κ. Λόττας είπε ακόμη ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των εθελοντών αγωνιστών της Τουρκοανταρσίας 1963-64 θα ακολουθήσει και δεύτερη εκδήλωση, ώστε να τιμηθούν όλοι οι αγωνιστές.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.