30/12/17

Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Μάρκος Τρούλης
Πιστός στη «γραμμή Ερντογάν», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένει να συντηρεί μια ρητορική μίσους και αναθεωρητισμού με άξονα την αλλαγή των συνόρων στο Αιγαίο. Αδυνατεί να δώσει σαφείς απαντήσεις στους ακραίους κύκλους, οι οποίοι θέτουν ακόμα και το ερώτημα του πολέμου για την επιστροφή στην Τουρκία των νησιών που «κατέλαβε» η Ελλάδα (sic)!
Μήπως τελικά οι «ακραίοι κύκλοι» δεν είναι τόσο περιθωριοποιημένοι, αλλά αντιπροσωπεύουν τον σκληρό πυρήνα της σημερινής τουρκικής γραφειοκρατίας;
Η Τουρκία συνιστά ένα κρατικό μόρφωμα το οποίο «διατηρεί τις οσμανικές δομές», όπως έχει γράψει ο αείμνηστος Νεοκλής Σαρρής, και ως εκ τούτου «διατηρεί και τις ίδιες οσμανικές βλέψεις». Εκφράζει μια σαφέστατα ηγεμονική στρατηγική στην περιφέρειά του με διακηρυγμένες τις προθέσεις του σχετικά με το Βόρειο Ιράκ, τη Βόρεια Συρία, την Κύπρο, το Αιγαίο, τη Θράκη, αλλά και σε επίπεδο επιρροής στον Καύκασο, στη Βουλγαρία και ευρύτερα στα Βαλκάνια.
Η Ελλάδα τι προτάσσει στον τουρκικό ηγεμονισμό; Σπεύδω να απαντήσω: «ειρήνη και σταθερότητα», για να μην παρεξηγηθώ από τους απανταχού οπαδούς «της αγάπης και της αδελφοσύνης μεταξύ των λαών». Πώς δύναται να επιτύχει την ειρήνη και τη σταθερότητα; Μέσω της υιοθέτησης μιας συντεταγμένης αποτρεπτικής στρατηγικής, η οποία να εκτυλίσσεται σε όλα τα επίπεδα των δυνητικών και των πραγματικών απειλών.
Πώς επιτυγχάνει η αποτροπή; Ένας κλασικός θεωρητικός της στρατηγικής θα απαντούσε: Μέσω της κινητοποίησης των μέσων και με σκοπό την επίτευξη του πολιτικού σκοπού της εμπέδωσης της αντίληψης στον απειλούντα ότι το κόστος μιας επίθεσής του θα υπερέβαινε το δυνητικό όφελος. Όταν επιτυγχάνει η αποτροπή, επιτυγχάνει η ισορροπία και αυτή είναι η μοναδική διέξοδος προς την ειρήνη και τη σταθερότητα σε έναν κόσμο άναρχο και γεμάτο αβεβαιότητα για τις προθέσεις του άλλου.
Στο διακρατικό περιβάλλον, η αποτροπή θεμελιώνεται επί ενός μεγάλου εύρους συντελεστών ισχύος.
Από τα στρατιωτικά μέσα και την οικονομική ισχύ έως την τεχνολογική και τη βιομηχανική ικανότητα, και από τη δημογραφική κατάσταση και την οργάνωση παλλαϊκής άμυνας έως τη γραφειοκρατική οργάνωση και την ηγεσία.
Πέραν, λοιπόν, των υλικών συντελεστών ισχύος, εισρέουν «άυλες αξίες» όπως το φρόνημα και η εξασφάλιση της πίστης και νομιμοφροσύνης. Η αποσάθρωση της κοινωνίας πραγματοποιείται διαμέσου του εκμαυλισμού και της ηθικής κατάπτωσης, που με τη σειρά τους καλλιεργούνται από ένα αποτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα και την απώλεια της εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς, στρατιωτικούς, πνευματικούς και πάσης φύσεως «ταγούς». Ας μου επιτραπεί να συνοψίσω ότι –δυστυχέστατα– η ανυπαρξία ελληνικής...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.