15/6/19

Για πρώτη φορά, μετά από 37 χρόνια, η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην ΑΟΖ!

Η Τουρκία από την ημέρα της δημιουργίας της έννοιας της ΑΟΖ από την UNCLOS το 1982 ομιλεί συνεχώς για την υφαλοκρηπίδα και ουδέποτε αναφέρεται στις τρεις αυτές λέξεις: Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Έτσι προκάλεσε εντύπωση η δήλωση του εκπροσώπου της Τουρκικής Δημοκρατίας, που αναφέρθηκαν όλα τα ΜΜΕ της Ελλάδας χωρίς να αντιληφθούν την αξία της. Η δήλωση ανέφερε:
 • «Δεν αποδεχόμαστε την προσπάθεια των ελληνοκυπρίων για την δημιουργία τετελεσμένων αλλά και καταπάτησης των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και την γεωγραφική θέση. Να μην έχει κανένας αμφιβολία πως θα συνεχίσουμε τις εργασίες ερευνών και γεωτρήσεων , όπως και να μην αλλάζουμε την θέση μας στο να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην υφαλοκρηπίδα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.»
Εύχομαι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αυτή την δήλωση και να συζητήσει το θέμα της ΑΟΖ με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Όλοι αναφέρονται στην ΑΟΖ, αλλά ΑΟΖ δεν βλέπουμε! Έχουν ήδη περάσει 37 χρόνια από το 1982, όταν η παγκόσμια κοινότητα δημιούργησε το Σύνταγμα των Θαλασσών με την υπογραφή της νέας Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Ήδη 138 κράτη έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ, αλλά η Ελλάδα, πάσχοντας από φοβικό σύνδρομο, δεν έχει τολμήσει να ανακηρύξει τη δική της. Δεν το έκανε ούτε όταν η Κύπρος, με πρωτοβουλία του Προέδρου της, Τάσσου Παπαδόπουλου, ανακήρυξε την ΑΟΖ της το 2004.
Το φάντασμα της ΑΟΖ συνεχίζει να καταδιώκει την Τουρκία. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία θεωρεί την έννοια της ΑΟΖ ως τον μεγαλύτερο εχθρό της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και ο μόνος τρόπος να το ισχυριστεί αυτό είναι να επιμένει ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο. Το Οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ όμως δείχνει καθαρά ότι η Κύπρος έχει θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και επομένως η Τουρκία δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.
 • Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μόνο ο Τάσσος Παπαδόπουλος σήκωσε το ανάστημά του δηλώνοντας ουσιαστικά «εμείς ομιλούμε για ΑΟΖ και τίποτε άλλο», χωρίς ο Ερντογάν να αντιληφθεί τη σημασία της ιδιοφυούς κίνησης της Κύπρου το 2004, με αποτέλεσμα τώρα να είναι πλέον πολύ αργά γι’ αυτόν. Έχει επίσης μεγάλη αξία το γεγονός ότι όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, έχουν αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μέχρι σήμερα, 138 χώρες έχουν ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) 200 ν.μ. μιλίων ή έχουν δημιουργήσει μια Αποκλειστική Αλιευτική Ζώνη (ΑΑΖ) 200 ν.μ. Μόνο δύο κράτη στον κόσμο παραβιάζουν την ΑΟΖ άλλων κρατών. Η Κίνα και η Τουρκία!
Η Κύπρος αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, διότι όταν ένα κράτος οριοθετεί την ΑΟΖ του, πρέπει να προβλέπει και τις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν, και να είναι έτοιμο να την υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα.
Το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι ο μόνοι σύμμαχοι αυτή την κρίσιμη περίοδο. Είναι γνωστόν ότι το Ισραήλ προστατεύει τον εναέριο χώρο της Κύπρου για αρκετό διάστημα και θα μπορούσε να του ζητηθεί να διενεργεί και θαλάσσιες περιπολίες στην ΑΟΖ της Κύπρου, μια και προσπαθεί να αναπτύξει μια σοβαρή ναυτική δύναμη στην περιοχή για την υποστήριξη της δικής του ΑΟΖ.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο υπέγραψε την UNCLOS του 1982, αλλά και την επικύρωσε την 1η Ιανουαρίου 1998, γεγονός που ενίσχυσε την αρμοδιότητά της σε όλους τους τομείς στους οποίους το Μέρος V της Σύμβασης παρέχει δικαιώματα και υποχρεώσεις στα παράκτια κράτη.
 • Έτσι σήμερα η κυπριακή ΑΟΖ είναι στην ουσία, επίσης, ΑΟΖ της ΕΕ. Είναι, επομένως, υποχρέωση της ΕΕ να υπερασπιστεί σήμερα την ΑΟΖ ενός κράτους μέλους της, διότι μια αμφισβήτηση της ΑΟΖ του νησιού αποτελεί και αμφισβήτηση της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όταν το τουρκικό τρυπάνι εισέλθει στον βυθό της κυπριακής ΑΟΖ στην ουσία παραβιάζει και την ΑΟΖ της Ευρώπης.

hellasjournal

  9 σχόλια:

  1. Βλέποντας την εικόνα του Αιγαίου με τέτοια ένταση σε ελληνικό σαιτ δεν τόλμησα να διαβάσω το άρθρο !!!!!
   Έτσι σιγά σιγά το πλασάρεται και σε λίγα χρόνια θα το δώσουμε στους φίλους σας Τούρκους! !!
   Όλα θέλουν χρόνο !!! Θα τα καταφέρετε !!
   Εγώ τον είδα τον χάρτη σε τουρκικό κανάλι και κάπνισε το κεφάλι μου !!

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ταιριαζει κ.Νικο ......με το μπλε της ΝΔ. ..στο ...υπολοιπο...!!! Ασορτι !!! Εγω τοτε ...λεω....ο Θεος θα ...σκοτωσει καθε αλλη επιλογη ....κοπανας !!! Ψευδαισθησης...κλπ...Στις 7 Ιουλιου λοιπον.και μετα...Το μπλε ....του πεπρωμενου...

   ΑπάντησηΔιαγραφή
   Απαντήσεις
   1. 1000 φορές Μητσοτάκη από Τσίπρα συμπολίτη... Στους τυφλούς 1000 φορές τον μονόφθαλμο...Τόσο ΑΠΛΑ... Και επειδή βλέπω πολύ σοβαρό κόσμο να είναι εδώ, θα ήθελα να τον παρακαλέσω να το σκεφτεί πολύ σοβαρά να μην αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη , έρμαιο στην απλή αναλογική που ακολουθεί μετά...ΝΔ αυτοδύναμη, οπωσδήποτε.
    Υ.Γ. Εάν υπήρχε ένα σοβαρό δεξιό πατριωτικό κόμμα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση τώρα, και να έπαιζε τον ρόλο του ρυθμιστή με την ΝΔ.

    Διαγραφή
  3. Αγαπητοί σχολιαστές Νίκο και Δημήτρη, ειλικρινά, δεν κατάλαβα τίποτα από της "υψιλού επιπέδου" εξυπνάδες σας. Σας παρακαλώ, κατεβάστε λίγο το επίπεδο, να αντιλαμβανόμαστε κι εμείς, οι κοινοί θνητοί.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
   Απαντήσεις
   1. Αλεξ...εγω οχι επιπεδο δεν εχω...κι απ οτι ξερω δεν ειμαι και πολυ εξυπνοτερος σου..Χιλια πχ . Μεγκαμπαιτ μουδωσε ο Θεος ...χιλια κι εσενα. Τι δεν καταλαβες ...δεν καταλαβα.*( ειδες ?? Ιδιοι ειμαστε)

    Διαγραφή
   2. Αλεξ...οι αδελφοι Ασλανιδη τοχουν το μαγαζι με τα ναυλον ακομη ??

    Διαγραφή
  4. Φίλε Αλέξανδρε είπα κάτι πολύ απλό , αν κάθε μέρα λέω ότι είσαι αετός , θα έλθει μια μέρα που θα αρχίσεις να το αποδέχεσαι , παρόμοια αν σου δείχνω αυτόν τον χάρτη , αν όχι εσύ τα παιδιά σου θα αναρωτιούνται , γιατί δεν τους τα δίνουμε αφού θα έχουν ποτίσει τα μυαλά τους με αυτά που βλέπει καθημερινά , αποδεχόμενοι ότι έτσι είναι τα πράγματα. !!!!!!
   Γι αυτό νευριάζω , μετά από μερικά χρόνια θα πέσουμε σαν ώριμο φρούτο !!!!!!!
   Καληνύχτα Αλέξανδρε !!!!!!!!

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η συνταγη των σκοπιων απεδειξε οτι εχει θαυματουργικιες ιδιοτητες.
   Απομενει να δουμε ποσος χρονος θα χρειαστει για την περιπτωση του Αιγαιου.
   Αν μαλιστα συνυπολογισουμε την γηρανση του πληθυσμου που σημαινει αλτζχαιμερ συν την μνημη χρυσοψαρου,βλεπω αποτελεσμα σε 2-3 χρονακια.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
   Απαντήσεις
   1. Ειναι αυτο με το ψαρι ολοσωστο..Βλεπεις ο κ.Νικος τι λεει ?? Ξερει ηδη ..μεταφυσικα ..χωρις να δει τις απτες μνημες...οτι ο ενας απ τους δυο ...βλεπει ...εστω και 50%...Αλλα βλεπει.Το ξερει ηδη ...Πριν παει στο αρχειο μνημης.Οποτε γιατι να παει ?? Δεν παει τελος. Το ιδιο δεν κανει το ψαρι που λες ??? Παει ?? Βρε δεν εχει καμμια αμφιβολια καν !! Απο πριν....Βεβαια ...εδω θαμαστε μετα....θα μας πει μετα ...πως ηξερε...Ολες οι απαντησεις θα ξεκινουν με την λεξη ....." Νομιζα..."......

    Διαγραφή

  Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

  - Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο.
  - Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.