20/6/19

Η Μάχη των Εθνών: H ρωμαϊκή αυτοκρατορία εναντίον των Ούννων του Αττίλα



Η ‘’Μάχη των Εθνών’’ πρόκειται για τη μάχη που διεξήχθη ανάμεσα στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και τους Ούννους. Πιο συγκεκριμένα, διεξήχθη στα Καταλαυνικά πεδία της Γαλατίας. 

Ρωμαίοι και Βησιγότθοι υπό τους Φλάβιο Αέτιο και Θευδέριχο από τη μία πλευρά και οι Ούνοι του Αττίλα από την άλλη. Ο Αττίλας τελικά υποχρεώνεται σε τακτική υποχώρηση, αλλά γρήγορα θα ανακάμψει και θα προελάσει προς τη Ρώμη. Ο Θευδέριχος πίπτει επί του πεδίου της μάχης.

Η αφορμή για την μάχη κατά μία εκδοχή δόθηκε όταν ο Αττίλας ζήτησε για γυναίκα του την Ονώρια, αδελφή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Βαλεντινιανού Γ΄, ελπίζοντας να πάρει ως προίκα μεγάλο μέρος της Δυτικής Αυτοκρατορίας. Η πρόταση απορρίπτεται και ο Αττίλας εισβάλει στη δύση με αμέτρητες ορδές κατευθυνόμενος στον Ρήνο. Από όπου περνά σπέρνει την καταστροφή. Τον αποκαλούν «Η μάστιγα του θεού».

«Ηταν ένας άνδρας που ήταν γραφτό να συγκλονίσει τις φυλές του κόσμου και προξενούσε τον φόβο σε όλες τις χώρες, τρομοκρατώντας με οποιονδήποτε τρόπο όλους, απλώς και μόνο με τις φοβερές φήμες που διασπείρονταν γι’ αυτόν». Mε τα λόγια αυτά ο (γοτθικής ή αλανικής καταγωγής) Pωμαίος ιστορικός Iορδάνης περιέγραψε με αδρές γραμμές την επίδραση του Aττίλα στους φιλήσυχους, λίγο ή πολύ, κατοίκους του ρωμαϊκού κόσμου, σύμφωνα με το militaryhistory.com

Για την αντιμετώπιση της απειλής δημιουργείται συνασπισμός από Ρωμαίους και γερμανόφωνα φύλα. Σε αυτόν συμμετείχαν Αλεμάνοι, Βουργουνδοί, Σουηβοί, Έρουλοι, Γέπιδοι, Θουρίγγιοι, Βησιγότθοι και Ρωμαίοι. Ο Αττίλας πολέμησε έχοντας στο πλευρό του τους Οστρογότθους. Επικεφαλής αυτού του συνασπισμού ήταν ο Φλάβιος Αέτιος.

Σημειώνεται ότι η μάχη έλαβε χώρα στις 20 Ιουνίου 451 μ.Χ κατά μια εκδοχή ενώ κατά μια δέυτερη στις 20 Σπετεμβρίου του 451 μΧ. Η μάχη γινε γνωστή ως Μάχη των Εθνών ή Μάχη των Καταλαυνικών πεδίων λόγω της τοποθεσίας που διεξήχθη στη Γαλλία. Η σύγκρουση ήταν πολύνεκρη και οι Ούνοι ηττώνται. Ο Αττίλας όμως απτόητος ανασυντάσσεται και φτάνει έξω από τα τείχη της Ρώμης.

ΠΗΓΗ: onalert.gr

1 σχόλιο:

  1. Απο εκει και μετα αρχιζει η πτωση της Δυτικής αυτοκρατοίας , στην Ανατολική του δωσανε λυτρα.
    Νομαδικός λαος , χωρις δικιά του έδρα (για αντεπίθεση) φερνοντας μαζι ξενους σκλαβους / ακόλουθους, κλεβοντας γυναικες και παιδια σε σημειο που να αλλάξει η συσταση τους,τι ήταν; Αυτη η τακτική υπόψιν κράτησε μέχρι που τους σταματησε ο Ιβαν ο τρομερός στο βορρά , στο Νοτο μέχρι την πτωση της Κων/πολης.
    Και για να μην το ξεχναμε , πλεον δεν ισχυει αυτο , γιατι εχουν εδρα και μπορουν να υποστουν αντιποινα, αμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.