22/11/19

OilPrice: Σύγκρουση Τουρκίας - Ευρώπης με φόντο την ενέργεια




Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας της δίνει διαχρονικά ένα βασικό γεωστρατηγικό πλεονέκτημα.
Η εγγύτητά της με τη Μέση Ανατολή και την Κασπία θάλασσα καθώς και η θέση της στη Μαύρη Θάλασσα την καθιστούν απαραίτητο μέλος του ΝΑΤΟ.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι διπλωματικές σχέσεις της Άγκυρας με τους δυτικούς συμμάχους της έχουν περάσει σοβαρές αναταράξεις.
Τώρα, η ανακάλυψη μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί νέες εντάσεις αναφέρει σε ανάλυσή του το OilPrice.
Η Κύπρος είναι μία από τις χώρες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν σημαντικά από τον νέο πλούτο φυσικού αερίου.
Το νησιωτικό έθνος εισάγει σήμερα όλη του την ενέργεια, αλλά η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα μπορούσε να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, ενώ παράλληλα θα την καθιστούσε έθνος που θα εξάγει ενέργεια.
Οι γεμάτες εντάσεις σχέσεις της Λευκωσίας με τον μεγάλο βόρειο γείτονά της, ωστόσο, θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη του ενεργειακού της τομέα.
Η τουρκική εισβολή του 1974 διαχώρισε το νησί ανάμεσα σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη Κύπρο και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.
Για να γίνει ακόμη πιο περίπλοκο, η Λευκωσία είναι μέλος της ΕΕ, ενώ η αίτηση μέλους της Τουρκίας εξακολουθεί να εκκρεμεί.
Η Τουρκία θέλει ένα μερίδιο του νεοαποκτηθέντος ενεργειακού πλούτου να μεταβεί στους Τούρκους κατοίκους του νησιού.
Επιπλέον, η Άγκυρα έχει στείλει εξερευνητικά σκάφη στην ΑΟΖ της Κύπρου, μια κίνηση η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την ΕΕ.


Για τη συνέχεια BankingNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.