28/12/09

Φακελωμένοι στις ΗΠΑ 5,5 εκατ. Ελληνες

Oκτώ μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η αμερικανική κυβέρνηση προμηθεύτηκε από ελληνική ιδιωτική εταιρία μια τεράστια τράπεζα δεδομένων τηλεφώνων, e-mail, καθώς και ψηφιακούς χάρτες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, πάνω στους οποίους μπορούν να απεικονιστούν οι τοποθεσίες που βρίσκεται το κάθε τηλέφωνο του καταλόγου. Κατά πληροφορίες, το σύστημα αγοράστηκε από το State Department για λογαριασμό της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Στην ελληνική εταιρία «Calino Α.Ε.», που είχε αυτό το σύστημα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) έριξε «καμπάνα» συνολικού ποσού 65.000 ευρώ για παραβιάσεις της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ακρως ενδιαφέρον είναι, όπως αναφέρει στην απόφασή της η ΑΠΔΠΧ, ότι μεταξύ των πέντε εκατομμυρίων στοιχείων για πολίτες που περιλαμβάνονται στους καταλόγους της εταιρίας υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες, των οποίων τα δεδομένα εδόθησαν στην «Calino» από τους συλλόγους τους «έναντι αμοιβής».

Μεταξύ των πελατών της εταιρίας περιλαμβάνονται, εκτός της αμερικανικής πρεσβείας και του State Department, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), αρκετές μεγάλες Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί και δήμοι, μεγάλες πετρελαϊκές και εμπορικές εταιρίες. Κατά την Αρχή, η πώληση τέτοιων στοιχείων «σε κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ αποτέλεσε διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η εν λόγω διαβίβαση πραγματοποιήθηκε προς χώρα η οποία δεν περιλαμβάνεται σε αυτές που η Ε.Ε. έχει αποφανθεί ότι εξασφαλίζουν ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας. Για τη διαβίβαση αυτή δεν είχε προηγηθεί γνωστοποίηση ή αίτηση για άδεια ούτε φυσικά υπήρξε άδεια της Αρχής. Συνεπώς, η διαβίβαση πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση του άρθρου 9 παρ. 2 του Νόμου 2472/1997». Η «Calino» είχε προχωρήσει «τον Ιανουάριο του 2004 σε σύναψη σύμβασης ύψους 170.000 δολαρίων ΗΠΑ» και από αυτή συνάγεται «ότι δόθηκαν στη κυβέρνηση των ΗΠΑ σύνολα δεδομένων που αποτελούνται από ψηφιακούς χάρτες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και τη βάση δεδομένων τηλεφώνων της Ελλάδας καθώς και λογισμικό για την αναζήτηση και εύρεση στοιχείων». Με τη σύμβαση «η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει και να επεκτείνει τα σύνολα δεδομένων αυτά και να τα αντιγράψει σε πολλαπλά αντίτυπα για τις υπηρεσίες της».

Οσον αφορά τα στοιχεία ορισμένων επαγγελματικών κατηγοριών που συγκέντρωνε η εταιρία, η Αρχή αναφέρει ότι «σε αρκετές περιπτώσεις οι σύλλογοι (σ.σ.: επαγγελματικοί) πωλούσαν τα δεδομένα των μελών τους έναντι αμοιβής». Η ΑΠΔΠΧ, επίσης, εξηγεί γενικότερα ότι «προσωπικά στοιχεία έχουν συλλεγεί από επαγγελματικές ενώσεις, επιμελητήρια, δικηγορικούς, φαρμακευτικούς, οδοντιατρικούς και ιατρικούς συλλόγους κ.λπ., είτε επί πληρωμή είτε δωρεάν, με στόχο την προώθηση των δραστηριοτήτων των μελών τους». Το προϊόν που απασχόλησε την Αρχή είναι το «Hellas Navigator», το οποίο διαφημιζόταν με το χαρακτηριστικό τίτλο «Χρυσά Πελατολόγια». Επρόκειτο, όπως αναφέρει η ΑΠΔΠΧ, για έναν επαγγελματικό τηλεφωνικό κατάλογο «ο οποίος συνδυάζει δυνατότητες εντοπισμού διευθύνσεων φυσικών προσώπων πάνω σε ψηφιακό χάρτη με στοιχεία κατοίκων και εταιριών για την Ελλάδα και την Κύπρο». Διαφήμιζε δε το προϊόν της με αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και FAX, όπως: «Επαγγελματικός κόσμος με 900.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες». «Διευθύνσεις από 5.500.000 κατοίκους» κ.λπ.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμα (διοικητικές κυρώσεις) ύψους 65.000 ευρώ για:

*Παράνομη επεξεργασία διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και καταστροφή του συγκεκριμένου αρχείου.

*Μη παροχή ενημέρωσης προς τα υποκείμενα των δεδομένων.

*Παραβίαση νόμου που αφορά στην αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων χωρίς τη συγκατάθεση των συνδρομητών.

*Παράνομη διαβίβαση δεδομένων σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

9 σχόλια:

  1. Περσινά ξινά σταφύλια ! Κανείς δεν τρομάζει. Ολοι γνωρίζουν πως από τη στιγμή που βρίσκονται στο ιντερνετ όλο το περιεχόμενο του σκληρού τους δίσκου βρίσκεται σε κοινή διάθεση κι ότι αυτή ακριβώς, η διείσδυση στα προσωπικά ( αααα, χαα, χα, χα...) δεδομένα από χιλιάδες υπαλλήλους που δουλεύουν απευθείας ή εμμέσως για τις αγγλοαμερικάνικες υπηρεσίες είναι δεδομένη. Τα περί παρανομιών και νομιμοτήτων στις σχετικές διαδικασίες αποτελούν στάχτη στα μάτια, εξαπάτηση εξίσου συγνωστή με τα πράσινα μπαρμπούτσαλα, ή τις πατριωτικές εξάρσεις της Αννούλας Μπίλντεμπεργκ και του γιωργάκη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΜΠΑΝΑ 65000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ 170000 ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΗΠΑ (ΜΕ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ 'ΚΟΝΟΜΕΣ!!!) ... ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είχαμε προσωπικά δεδομένα και δεν το ήξερα πως μου διέφυγε.
    Εδώ με κλειστή καμερα στο Η/Υ και μπορούν να δουν τι γινετε μέσα στο σπίτι σου τι λέμε μωρέ τώρα.
    Εδώ περι Εσελον λέμε τώρα δεν παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα ναι μας ένοιαξε αν τα πουλήσανε απλά το μόνο κακό είναι ότι πήραν λίγα λεφτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο σε ότι κινείται προς την σωστή κατέυθηνση.
    Απ'όπου και άν προέρχεται.
    Απλ´α μεγαλύτερα πρόστιμνα για να γωνατίζουν οι ανεξέλεγκτες αυτές εταιρίες και να παραδειγματίζονται οι υπόλοιπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμενα η διαγωγη μου ητανε Κοσμία απ' το Λυκειο! Οποτε τοξεραν και οι Odigo, Infοsys και δεν συμμαζευεται!

    http://www.informationclearinghouse.info/article7545.htm
    Δειτε και τα τεσσερα φιλμακια!


    @ 28 Δεκεμβρίου 2009 2:15 μ.μ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ, μαθές!
    Κατι αλλο ειναι φιλτατε! Ψαξε ποιο καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι γύφτοι Θεέ μου! Πήραν και λεφτά για να δώσουν τα στοιχεία στους αμερικανούς...
    Ντρέπομαι που είμαι Ελληνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και δεν το ξέραμε!!!!!!!
    Ελληνάρες μου ,
    Πάρτε το διαφορετικά το δημοσίευμα.
    Μην είστε αρνητικοί σε όλα.
    Πρέπει να νοιώθετε περήφανοι,
    ότι όλοι μα όλοι ήμασταν στη μαύρη λίστα .
    Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας είναι ανεξέλεγκτος
    και δεν ξέρει κανείς ανθέλληνας τι του ξημερώνει..
    5.500.000 άτομα , βγάλε μέχρι 7 ετών και
    από 70 ετών και πάνω άρα όλοι ΥΠΟΠΤΟΙ.
    Όλοι λοιπόν υπολογήσημοι.
    Καλύτερα να σε φοβούνται παρά να σε λυπούνται

    Είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΞΕΡΕΤΕ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΚΑΣΙΛΑ!!

    ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;

    ΡΕ ΔΕ ΠΑ ΝΑ ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακομη καλυτερα... να ξερουν οι νεοβαβυλωνιοι, το αθλιο αυτο ανακατωμα λαων με ποιους εχει να κανει.

    Να ξερει που θα μας βρει, εδω θα τους περιμενουμε , ετοιμοι απο καιρο , να αναμετρηθουμε με το νεοταξιτικο τσογλαναριο , οπως αναμετρηθηκαμε στο παρελθον ΚΑΙ με τον τουρκομογγολικο ΚΑΙ με τον ναζιστικο ΚΑΙ με τον μαρξιστικο νεοταξισμο και ΒΓΗΚΑΜΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΙΚΗΤΕΣ .

    ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ, ΤΑΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΑΣΤΑΜΕ ΑΙΩΝΙΑ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΝΟΥΜΕ ΑΝΤΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΗΘΗΚΗΣ ΠΟΥ ΕΥΛΟΓΗΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ.

    Δεν ειναι μεγαλος ο αγωνας που δινουμε φιλοι, ουτε οι θυσιες βαρειες οπως εκεινες των προγονων μας , αλλα πιστεψτε με ο αγωνας αυτος που δινουμε ο καθενας μονος του και ολοι μαζι ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ , ΥΠΟΜΟΝΗ, ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΜΕΓΑΛΟ.. κανεις λοιπον δεν επιτρεπεται να λειψει ουτε να κουρασθει, μακρυς θα ειναι ο αγωνας , επιπονος αλλα να ειστε βεβαιοι θα ειναι και ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.