31/12/09

Ένα όραμα αντί για ευχές στους φίλους του Ιστολογίου μας


Με αφορμή τη νέα δεκατία που αρχίζει απόψε τα μεσάνυχτα, αντί για ευχές, προσφέρουμε στους φίλους του ιστολογίου μας μια άποψη για το όραμα που, κατά την άποψή μας, μπορεί να βγάλει τον ελληνισμό από το αδιέξοδο τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.
Καλή Χρονιά και Καλή Δεκαετία σε όλους

φιλικά

Σάββας Καλεντερίδης


Εθνικό Όραμα, ιδεολογία και εθνική χρεωκοπία*

Ο ελληνισμός τις αρχές του 19ου αιώνα οραματίστηκε την απελευθέρωσή του από την οθωμανική σκλαβιά. Μια σκλαβιά που κράτησε τον ελληνισμό επί τέσσερις αιώνες στο σκοτάδι. Το όραμα της Ελευθερίας ήταν η κινητήρια δύναμη που ώθησε τον ελληνισμό στον εθνικοαπελευθερωτικό του αγώνα. Το όραμα της Ελευθερίας ήταν η κινητήρια δύναμη που έδωσε τη δυνατότητα σε μια χούφτα στην πλειοψηφία τους αγράμματους Έλληνες να τα βάλουν με μια αυτοκρατορία και όχι απλά να νικήσουν, αλλά να γράψουν μια αξεπέραστη σελίδα ανδρείας και αυταπάρνησης, που υπήρξε παράδειγμα για τα άλλα υπόδουλα έθνη στον οθωμανικό ζυγό..
Μετά την ίδρυση του ελλαδικού κράτους, στου οποίου την επικράτεια ζούσε μόνο ένα μικρό μέρος του ελληνισμού, το όραμα της ελληνικής παιδείας και της εθνικής συνείδησης ήταν η κινητήρια δύναμη που οδήγησε σε μια αξιοζήλευτη πνευματική και εκπαιδευτική άνθηση όχι μόνο τους Έλληνες της Ελλάδας, αλλά και τον απανταχού ελληνισμό. Οι ανά τον κόσμο κοινότητες των Ελλήνων έχτισαν και λειτουργούσαν επί δεκαετίες με δικά τους μέσα χιλιάδες περίλαμπρα σχολεία, που πολλές φορές ήταν καλύτερα από αυτά του ελλαδικού κράτους. Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας και της Αργυρούπολης είναι τρανά παραδείγματα. Το όραμα αυτό οδήγησε στο θαύμα της αναγέννησης του νέου ελληνικού έθνους, το 19ο αιώνα.
Το επόμενο όραμα του ελληνισμού, συνέχεια του προηγούμενου, ήταν αυτό της εθνικής ολοκλήρωσης, το όραμα που σχηματοποίησε τη Μεγάλη Ιδέα, η οποία υπήρξε με τη σειρά της η κινητήρια δύναμη του έθνους, ενός έθνους που αγωνίστηκε σκληρά για να συμπεριληφθούν στην ελληνική επικράτεια η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη, η Κρήτη και ο νησιωτικός χώρος του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους. Το όραμα της Μεγάλης Ιδέας τερματίστηκε άδοξα με τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των πληθυσμών, μέγιστο πλήγμα στην ιστορία του Ελληνισμού.
Σε αυτές τις κύριες φάσεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, το όραμα ήταν πάντα αυτό που συνέθετε την εθνική ιδεολογία που καθοδηγούσε και κινητοποιούσε ολόκληρο το έθνος, τις ελίτ, τις ανώτερες και τις μεσαίες κοινωνικές τάξεις τον απλό λαό και τον απανταχού ελληνισμό. Το όραμα ήταν πάντα αυτό που καθόριζε το εθνικό καθήκον και την κοινωνικοπολιτική ηθική του κάθε Έλληνα, που καθόριζε αν θέλετε τους γενικούς «κανόνες του παιχνιδιού» και στην ίδια την πολιτική. Το όραμα ήταν που καθόριζε σε μεγάλο βαθμό πολιτική ηθική, την ηθική της διαχείρισης του εθνικού πλούτου, ακόμα και την επιχειρηματική ηθική.
Το όραμα της Μεγάλης Ιδέας ενταφιάστηκε με την τραγική κατάληξη της μικρασιατικής εκστρατείας. Η Μικρασιατική Καταστροφή και η Ανταλλαγή των πληθυσμών, η μεγαλύτερη συμφορά στην ιστορία του ελληνισμού, προκάλεσε έναν ισχυρό κλονισμό κυρίως στο ελλαδικό κράτος και τις ελλαδικές ελίτ. Ως κύρια αιτία της τραγικής αυτής κατάληξης θεωρήθηκε η Μεγάλη Ιδέα και οι ιδεολογικοί της φορείς, που παρέσυραν τη χώρα και το έθνος σε αυτή τη μείζονα καταστροφή. Έκτοτε, οι λέξεις εθνικό όραμα και μεγάλη ιδέα «στοχοποιήθηκαν». Οι ελίτ, οι θεσμικοί και οι εξωθεσμικοί παράγοντες που επηρεάζουν την κατανομή και την άσκηση εξουσίας στην Ελλάδα, το ελληνικό «βαθύ» κράτος (αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον συγκεκριμένο όρο), μετά από αυτήν την τραυματική εμπειρία, εκτός του ότι δαιμονοποίησαν τη Μεγάλη Ιδέα και οτιδήποτε μεγαλοϊδεατικό και οραματικό με την ευρεία έννοια, οριοθέτησαν τους ορίζοντες των Ελλήνων, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα ίδια τα οράματά μας. Δηλαδή, ο ελληνισμός και η ίδια η Ελλάδα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, κινήθηκε και δυστυχώς συνεχίζει να κινείται χωρίς όραμα, ένα όραμα προσαρμοσμένο στις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές και γεωπολιτικές συνθήκες που θα μπορούσε να επανακαθορίσει την εθνική ιδεολογία και την πορεία της χώρας και του έθνους τον 21ο αιώνα.
Αντίθετα, αυτό που καθόρισε την πορεία της χώρας όλες αυτές τις δεκαετίες, ήταν τα ‘οράματα’ και οι ιδεολογίες άλλων (κομμουνισμός, σοσιαλισμός, ναζισμός, νεοφιλελευθερισμός κλπ) -που, όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν και τα καλύτερα αποτελέσματα για τη χώρα. Την πορεία της χώρας καθόρισαν επίσης μερικές κρίσιμες επιλογές (συμμετοχή στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την πλευρά των συμμάχων, συμμετοχή στο ΝΑΤΟ κλπ) που αναγκαστήκαμε να πάρουμε σε διάφορες φάσεις του 20ού αιώνα, επιλογές που καθόρισαν και συνεχίζουν να καθορίζουν την πορεία της χώρας και ολόκληρου του έθνους.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) το 1981, μια κορυφαία και καθοριστικής σημασίας επιλογή που αμφισβητήθηκε και πολεμήθηκε από ένα μέρος του πολιτικού κόσμου, ήταν η επιλογή που εκ των πραγμάτων άλλαξε τον ρου της νεώτερης ιστορίας της χώρας μας. Η επιλογή όμως αυτή δεν παρουσιάστηκε οραματικά στο λαό, ούτε έγινε ποτέ μέρος ενός εθνικού οράματος, αφού αυτό δεν υπήρχε. Η ΕΟΚ και αργότερα η Ε.Ε. παρουσιάστηκε ή εκλήφθηκε από το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας και από τους επιτήδειους, ως η χρυσή αγελάδα που γεννάει προγράμματα, προγράμματα που μοιράζονται ημέτεροι, χωρίς ποτέ να ελέγχεται αρμοδίως η αποτελεσματικότητά τους. Η ελληνική κοινωνία κομματικοποιήθηκε βάναυσα, εκμαυλίστηκε, επαναπαύθηκε και αρκέστηκε σε μια ευημερία κίβδηλη, που στηριζόταν στα προγράμματα και τα δανεικά λεφτά.
Το έλλειμμα του οράματος, ο λαϊκισμός, ο κομματισμός και ο «ευρωπαϊκός εκμαυλισμός» δεν επηρέασαν μόνο την πολιτική, επηρέασαν και τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την επιχειρηματικότητα, τα ΜΜΕ, τελικά επηρέασαν την ίδια την ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα να βυθιστεί η χώρα και η κοινωνία στο τέλμα, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την αναξιοπιστία και την ανηθικότητα, για να έλθει τελικά σήμερα σε όλους μας ο «λογαριασμός»!
Τώρα, που δεν ηχούν απλά οι καμπάνες του κινδύνου, τώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής, αλλά και της ηθικής χρεωκοπίας, είναι ανάγκη να αποκτήσουμε και πάλι ένα εθνικό όραμα. Ένα όραμα που θα συνεγείρει τις δυνάμεις του έθνους, ένα όραμα που θα εξαλείψει επιτέλους τις ουλές του εθνικού διχασμού και του καταστροφικού εμφυλίου, ένα όραμα που θα αποβάλλει τον άθλιο κομματισμό και θα ενώσει ουσιαστικά τον ελληνισμό. Ένα όραμα θα αποτελέσει την καινούρια Μεγάλη Ιδέα του Γένους.
Και επειδή τα παθήματα και στην ιστορία πρέπει να μας γίνονται μαθήματα, η νέα Μεγάλη Ιδέα θα πρέπει γεννηθεί μέσα στην κοινωνία, από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, ξεκινώντας με έναν απαράβατο όρο. Ότι δεν θα προκαλέσει πόνο και αίμα ούτε στον ελληνικό, ούτε σε κανέναν άλλο λαό της Οικουμένης και θα αγκαλιάζει τις πανανθρώπινες αξίες. Και για να γίνει αυτό, η νέα Μεγάλη Ιδέα θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της Παιδείας, της Ιστορίας, του Πολιτισμού και του Οικουμενισμού, τομείς που απαξιώθηκαν και μας οδήγησαν στο εθνικό αδιέξοδο και το μαρασμό.
Σε μια στιγμή που το κύρος και η εικόνα της Ελλάδος πλήττονται βάναυσα διεθνώς, σε μια στιγμή που το ηθικό του λαού μας έχει καταβαραθρωθεί, αφού γίναμε περίγελως των πάντων, είναι καιρός να διεκδικήσουμε μερίδιο στο όραμα και το όνειρο. Το δικαιούμαστε. Το επιβάλλει η ιστορία και ο πολιτισμός μας. Ας δείξει και ας ανοίξει ο λαός μας τον δρόμο!

*Κύριο άρθρο στη μηνιαία εφημερίδα "ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ", φύλλο Δεκεμβρίου

24 σχόλια:

  1. Καιρός για ΣΥΜΦΙΛΙΩΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (των 3 πρώτων ελληνικών Συνταγμάτων, της Ελβετίας και πλήθους συλλόγων)
    και κυβερνήσεις αλληλεγγύης, χωρίς λαμόγια, μίζες και διχόνοια!
    Μπορεί να αρχίσει πριν νομοθετηθεί, από πρωτοβουλίες ανά δήμο, βάζοντας ανεπίσημη κάλπη πριν τις εκλογές για να ψηφίζουν όσοι θέλουν, όσους από τους υποψήφιους θέλουν να αποτελούν το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, ώσπου να καταλάβουν όλοι πόσο καλύτερα είναι!
    Το εφάρμοσαν στη Μελίβοια Αγιάς το 2000:
    μαζεύτηκαν και έβαλαν σε ένα ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ τα ονόματα όσων ήθελαν να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι. Ύστερα ψήφισε ο καθένας όσους είχε δικαίωμα, σύμφωνα με τους κανόνες των επίσημων εκλογών.
    Και όσους βγήκαν πρώτοι σε ψήφους, ανεξάρτητα από ένταξη σε κόμμα ή όχι, τους έβαλαν στο μοναδικό ψηφοδέλτιο των επίσημων εκλογών, και αποτέλεσαν το δημοτικό συμβούλιο που ήθελε το χωριό και όχι οι γραφειοκράτες!

    http://apps.facebook.com/c
    auses/61685


    http://antip
    ariafwni.blogspot.com/2009/01/niki.html


    http://www.kpad.gr/tex
    t/thesis/enieo1.htm


    http://edra
    na.blogspot.com/2007/06/blog-post_05.html

    http://troktiko.blogspot.com/2009/05/blog-post_5788.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά ρε Σάββα, δεν βαρέθηκες να γράφεις ακαταλαβίστικες σαχλαμάρες; Καβαντζάρεις τα πενήντα και νομίζεις ακόμα ότι θα σώσης τον κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τό νέο όραμα, προϋποθέτει την αποκατάσταση της Ιστορίας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Ρωμιοσύνη, Βυζάντιο).
    Εκεί, θα βρούμε μία Οικουμενική κοσμόπολη, πολύ πιο προηγμένη θεσμικά και πολιτικά απο την σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Μα πάνω απ όλα, θα βρούμε το ανθρωπολογικό πρότυπο του Βυζαντίου, Τόν ελεύθερο άνθρωπο-Πρόσωπο της Ορθοδοξίας, την Ελληνική, δηλαδή, εκδοχή του Χριστιανισμού, σε αντίθεση με την αυταρχική δυτική παπική εκδοχή του.
    Για τον Θόδωρο Ζιάκα, το "μετανεωτερικό πρόσωπο", όπως το ονομάζει, μπορεί να είναι η Ελληνική πρόταση διεξόδου στο ανθρωπολογικό αδιέξοδο του κατακερματισμένου μεταμοντέρνου ανθρώπου, με την διαλυμένη ταυτότητα.
    Περισσότερα στον "σύγχρονο μηδενισμό", το τελευταίο βιβλίο του.
    Όμως, η Ελλάδα, μπορεί να πρωτοπορήσει και από πλευράς πολιτειακής πρότασης:
    Εδώ, ο Γιώργος Κοντογιώργης, στα βιβλία του «Το Ελληνικό κοσμοσύστημα» και «η δημοκρατία ως ελευθερία», βασισμένος στην Αρχαία Ελληνική, την Βυζαντινή και την υπό Οθωμανικό ζυγό, Ιστορία των Ελεύθερων Ελληνικών Κοινών, της μετεξέλιξης δηλαδή της Αρχαίας Ελληνικής Δημοκρατικής Πόλης,
    προτείνει, με παγκόσμια πρωτοτυπία, έναν νέο τρόπο θεώρησης της σύγχρονης νεωτερικής πολιτείας πού προέκυψε με τον διαφωτισμό και την Γαλλική επανάσταση:
    Την πολιτεία αυτή, την συγκρίνει με τα στάδια ωρίμανσης της δημοκρατίας στον Ελληνικό κόσμο, και την κατατάσσει στο προαντιπροσωπευτικό, ανώριμο στάδιο, της εποχής των νομοθετών, και από αυτήν την διαπίστωση προκύπτει το όραμα της μετατροπής της προαντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μας σε πραγματικά αντιπροσωπευτική..
    Τά οραματικά στοιχεία, προκύπτουν μέσα από την Ελληνική Ιστορία, και φυσικά προϋποθέτουν, έναν άλλο τρόπο να την κοιτάζεις, διαφορετικό από αυτόν της Εθνοαποδομητικής σχολής Ιστορικών, πού κυριαρχούν στα ΑΕΙ ελέω κόμματος και συνδικάτων, πιθηκίζοντας τα δυτικά πρότυπα, και απαξιώνοντας τον πλούτο του Βυζαντίου.
    Εμείς σαν Πόντιοι, έχοντας μια ιδιαίτερη επαφή με τον πολιτισμό του Βυζαντίου, μπορούμε να πρωτοστατήσουμε στην ανάδειξη αυτού του οράματος.
    Ιδού η Ρόδος, αγαπητέ μου Σάββατο
    Χρόνια μας Πολλά, και ευτυχισμένο το 2010....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικό άρθρο, με νόημα και ουσία.

    Ας είναι η νέα δεκαετία που έρχεται, καλύτερη από την προηγούμενη, ας σταματήσομε την κατρακύλα και ας αρχίσομε την άνοδο, εθνική, ηθική, ψυχική......

    Για την Ελλάδα και τους Ελληνες... ρε γαμώτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά και ευλογημένα
    Έχω την αισθηση ότι πλέον δεν απέχουμε πολύ απο το Ποθούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ 100%!

    Καλή χρονιά σε όλους τους φίλους του ιστολογίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αρχή του τέλους:

    - Το τέλος του έτους......αρχίζει.

    Φύση:

    - Ένα τριαντάφυλλο μου είπε ότι κάθε αγκάθι έχει λουλούδι.

    Πνεύμα:

    - Δεν βλέπετε το πνεύμα, επειδή είναι το μάτι.

    Θρησκεία:

    - Όλες οι επικρίσεις της Εκκλησίας στα δόγματα και τις απαιτήσεις της....παρέχεται για ένα λόγο: “ Η Εκκλησία θέλει τους οπαδούς του να είναι άγιοι”. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι άγιος και η Εκκλησία θέλει. Αυτό είναι ο αγώνας.

    Οι Έλληνες στο Αιγαίο:

    - Όταν τράβηξε το εδάφους........ άρχισαν να πετούν.....

    Έτσι κι αλλιώς:

    - Η αγάπη δεν είναι για ερασιτέχνες......

    Σίγουρα:

    - Πρέπει να ενθαρρυνθεί καλοσύνη......oxi ανάγνωση.

    Κόλαση:

    - Η κόλαση είναι η μοναξιά.

    Κάπνισμα:

    - Όσο υπάρχει Ελλάδα........η καπνοβιομηχανία δεν χρειάζεται να ανησυχ.....

    Τουρισμός:

    - Η Αθήνα είναι σαν να πηγαίνεις στον οδοντίατρο: θα πρέπει να επισκεφθείτε, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

    Blog στην Αρχαία Ελλάδα:

    - Το έκτο αιώνα π.Χ. στην Ελλάδα ο καθένας είχε ένα ίδιο....“κοσμολογική σύστημα”. Ήταν σαν να έχετε ένα blog.

    Ελλάδα Πάντα:

    - Στο αίμα μου έχει νοσταλγία.

    Καλή Χρονιά σε όλους!

    Πρώτη Γραμμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή Χρονιά σε όλους με υγεία και επίτευξη προσωπικών και συλλογικών στόχων.

    Ειρήνη στον κόσμο. Κουράγιο στην Ελλάδα που τη σιμώνουν μεγάλες προκλήσεις σε πολλά πεδία. Έχω την αίσθηση ότι θα τα καταφέρει τελικά. Ακόμα και μέσα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα η Ελλάδα εκπλήσσει!

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ και ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ.

    (Και μία υποσημείωση: Η δεύτερη δεκαετία αρχίζει του χρόνου τέτοια μέρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλη Χρονια Σαββα,Ομηρε με Υγεια!Απο Ηλεια και ολο το Ιονιο Πελαγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ πρέπει να αποκτήσουμε Όραμα και πάλι. Πριν από αυτό όμως πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το σύμπλεγμα που μας δημιούργησαν οι "προοδευτικοί". Πρέπει να σταματήσουμε να φοβόμαστε να πούμε ότι αγαπάμε την Ελλάδα, ότι μας αρέσει που είμαστε Έλληνες, ότι κάθε λαός είναι διαφορετικός και δεν θέλουμε ομογενοποίηση. Δεν είναι ρατσισμός είναι η φύση. Η ομορφιά της ανθρωπότητας υπάρχει στην διαφορετικότητα...
    Καλή Χρόνιά σε όλους
    Φ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δύο παρατηρήσεις :
    1) Για να γεννηθεί κάτι μέσα από τον κατακερματισμένο λαό πρέπει να υπάρξουν και τα εργαλεία ανάδειξής του. Το διαδίκτυο είναι ένα καλό εργαλείο σε πρώτη φάση, μέσα από το οποίο μπορούν να αναδειχθούν πρόσωπα και ιδέες αλλά νομίζω πως δεν αρκεί από μόνο του, για να δημιουργηθεί η μαγιά γύρω από την οποία θα υπάρξει ένας σοβαρός λαϊκός πυρήνας αντίστασης. Νομίζω πως θα πρέπει να συνοδευτεί και από άλλες κινήσεις που θα κάνουν βήματα μπροστά, από την υπάρχουσα ανωνυμία που πολλές φορές εκπίπτει στην στην ανευθυνότητα. Απλά αυτές οι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν την κατάλληλη στιγμή για να μην καούν...
    2) Υπάρχει μια διάχυτη - καλή - ανησυχία στους νεότερους έλληνες, κυρίως αυτούς που ασχολούνται με το διαδίκτυο, την οποία πρέπει οι άνθρωποι που έχουν γνώση και παιδεία και αγνό εθνικό φρόνημα, να την υποβοηθήσουν να πάρει μια υγειή κατεύθυνση ώστε η αγάπη για την πατρίδα να μην εκπέσει σε μισσαλόδοξες καταστάσεις. Αυτό νομίζω πως ήδη γίνεται και ίσως σύντομα δούμε να αναδεικνύονται νέες προσωπικότητες που θα πα΄ρουν την ομάδα στην πλάτη τους...

    Καλή χρονιά.
    κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Τσικάρ!,Τσικάρ!" (βγάλε! άδειασε τις τσέπες σου!), σαν άλλος νεο-Τσέτης ... ο φορομπήχτης υπουργός του Τζέφρυ ούρλιαζε στα μούτρα μου!!! Μετά ΞΥΠΝΗΣΑ κάθιδρος. ΤΟ 2010 ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ (ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ, ΤΥΡΟΛΟΗ ... ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΜΟΥ!!!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!
    ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΧΡΙΣΤΟΥ...

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή και ευλογημένη χρονιά Σάββα. Μοιραζόμαστε το όραμά σου πολλοί περισσότεροι από όσους νομίζουμε. Είναι κοινό το όραμα,έχει ρίζες στο πνεύμα και την ψυχή των συνελλήνων απάνταχού της γης, κορμό γερό και δυνατό, το σώμα της πατρίδος, ποτισμένο με το αίμα των αγωνιστών του '21. Η μικρασιατική "καταστροφή", δεν ήταν το τέλος, ένας σταθμός είναι στην μακρά πορεία αυτοσυνείδησης του έθνους, μία κάθαρση από τα βάρη του εθνικού διχασμού. Δεν ητήθηκε το όραμα, ο διχασμός κατέδειξε το φρικτό του πρόσωπο. ΟΙ Μεγάλες Ιδέες είναι εδώ, ζωντανές, ενεργείς, διαχεόμενες δημιουργικά, σε πείσμα του κατεστημένου των μιμητών. Ερρωσθε, αμύνεσθε, μάχεσθε. Σάββα καλή δύναμη και πιό δυνατή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να κοιτάξουμε βαθιά μέσα στην Ιστορία να καταγράψουμε τα λάθη μας και τις πλάνες που μας οδήγησαν σ΄αυτά. Ετσι θα μπορέσουμε να βρούμε τον σωστό προσανατολισμό και να προσδιορίσουμε το νέο όραμα που θα μας ενώσει. Καλή χρονιά σε όλους. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ:Και μόνο το ότι κάποιος μιλάει για όραμα (σε μια εποχή αποσύνθεσης και κυνισμού)είναι άξιο επαίνου καιπροσοχής. Αλλά δεν είναι δουλειά ενός ανθρώπου,όσο ικανός και πατριώτης και αν είναι όπως ο κάτοχος του ιστολογίου και πολλοί σχολιαστές. Χρειάζεται και χρόνος για να διαμορφωθούν απόψεις. Δεν φτάνει η βούληση. Μια μόνο παρατήρηση στο σημείο που λέει ότι την πορεία της χώρας καθόρισαν ιδεολογίες άλλων-κομμουνισμός, ναζισμός φιλελευθερισμός κλπ. Δεν υπάρχει αμιγής, καθαρή ελληνική ιδεολογία, ούτε καν ως ψήγματα σκέψης-οι ονειροφαντασίες περί Βυζαντίου δεν λαμβα΄νονται υπόψιν. Και η επανάσταση του 21, τέκνο του Διαφωτισμού και της διάσπαρτης ελληνικής "αστικής τάξης" ηταν. Έχουμε αναδελφα εθνικά χαρακτηριστικά αλλά δεν υπάρχουν ανάδελφες ιδέες, Αυτές κυκλοφορουν ανά τον κόσμο και το ζήτημα είναι να τις υιοθετήσει κανείς και να τις προσαρμόσει παραγωγικά στις εθνικές συνθήκες καιόχι να τις εφαρμόσει στα τυφλά ή να τις επιβάλλει κατ' επιταγήν ξένων. Μπορεί να αρχίσει μια σοβαρή κουβέντα. Ο αναγνω΄στης που θεωρεί ακαταλαβίστικα όσα λεέι ο κ. Καλεντερίδης αν δεν είναι προβοκα΄τορας είναι απλώς ανόητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αντίθετα, αυτό που καθόρισε την πορεία της χώρας όλες αυτές τις δεκαετίες, ήταν τα ‘οράματα’ και οι ιδεολογίες άλλων (κομμουνισμός, σοσιαλισμός, ναζισμός, νεοφιλελευθερισμός κλπ) -που, όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν και τα καλύτερα αποτελέσματα για τη χώρα.

    Ως κατά κάποιο τρόπο απάντηση στο σχόλιο του ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΥ, θα ήθελα να σημειώσω ότι αναφερόμενος σε "'οράματα' και ιδεολογίες άλλων", δεν υπονοούσα ότι θα μπορούσε η Ελλάδα και ο Ελληνισμός, απομονωμένος από το διεθνές και το παγκόσμιο γίγνεσθαι, να συγκροτήσει μια καθαρά εθνική ιδεολογία.
    Ίσως θα μπορούσε να προσλάβει διαφορετικά τις ιδεολογίες και τα ιδεολογικά ρεύματα του 20ού αιώνα, αν είχε ξεκάθαρους εθνικούς στόχους, στρατηγική και όραμα.
    Για παράδειγμα, χώρες και έθνη που είχαν δικό τους όραμα, στρατηγική και βαρύτητα, προσέλαβαν διαφορετικά τον κομμουνισμό και τον σοσιαλισμό από τη Σοβιετική Ένωση.
    Ίσως το εθνικό όραμα και η εθνική στρατηγική, να είναι απαραίτητα για να κατανοούμε και να ενσωματώνουμε ως έθνος, ως κράτος και ως κοινωνία τα παγκόσμια ιδεολογικά ρεύματα.

    Όσον αφορά τον ανώνυμο αναγνώστη του "Καλά ρε Σάββα, δεν βαρέθηκες να γράφεις ακαταλαβίστικες σαχλαμάρες; Καβαντζάρεις τα πενήντα και νομίζεις ακόμα ότι θα σώσης τον κόσμο", κάποιο πρόβλημα έχει και προσπαθεί να το εξισορροπίσει με τέτοια ανώνυμα σχόλια.
    Αν του κάνουν καλό και τον βοηθούν στην ψυχική του ισορροπία, άς συνεχίσει.
    Εμένα δεν με πειράζει.
    Όλοι μας, επώνυμοι και ανώνυμοι, κρινόμαστε από τις λέξεις και τις πράξεις μας.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σάββα, μπράβο σου για την λεβέντικη απάντηση που δίνεις στους εκάστοτε ανεκδιήγητους που παρεισφρύουν με τα σχόλιά τους στο ιστολόγιο. Οταν "συνιστούν εαυτούς" κατ΄αυτόν τον τρόπο, τέτοιες απαντήσεις τους αξίζουν. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Kali xronia se olus tous pragmatikous Ellines patrioties pu ine edo mesa ke den exun kurasti apo ta 40 i penida tus gia na vgun stin sidaksi ke na pigenun gia frape me tin neolea pu ine arakti ke den exi oramata oute sevasmo gia olus aftus pu pesane iroika maxomeni me tin simea ke ta ideodi gia na ine eleftheri ke na xerode tis paralies tus...ta aftokinita pu tus pirane i babades tous ke ta orea ruxa pu tus plenun i mamades tous !

    O laos mas exi pathi megali itopathis ke o paralirismos i parormitismos tou se ethnika themata den exi akoma metatrapi se psifus pros aftus ine i ligi alla pragmatiki ellines sto elliniko kinovulio !

    Ena orama isos na exume polli apo mas alla igetes den exume !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. αγαπητέ συντοπίτη Σαββα σου εύχομαι ολόψυχα καλή και δημιουργική χρονιά.Λέγε λέγε θα ξυπνήσουμε κάποτε γιατί εν αρχή είν΄ο λόγος.Ολα καλά και δημιουργικά λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. H Ιστορία επαναλαμβάνεται!!!Αν η κρίση στα Ίμια είναι το αντίστοιχο του 1897,χρονικά ακολουθεί η Επανάσταση του 1909 και το ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ!!!Πρέπει να Ξυπνήσουμε!!!Καλή Χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "Παιδια ισως η ΜΝΗΜΗ των προγονων
    να ειναι βαθυτερη παρηγορια κα πιο
    πολυτιμη συντροφια απο μια χουφτα
    ροδοσταμο και το μεθυσι ομορφιας
    τιποε διαφορετικο απο την κοιμισμενη τριανταφυλλια του
    Ευρωτα.Καληνυχτα λοιπον βλεπω σωρους πεφταστερα να σας λικνιζουν
    το ονειρα μα εγω κρατω στα δαχτυλα
    μου τη μουσικη για μια καλυτερη
    μερα.Οι ταξιδιωτες των Ινδιων ξερουνε περισσοτερα να σας πουν
    απ'τους Βυζαντινους χρονογραφους.
    Ο ανθρωπος κατα τον ρουν της
    μυστηριωδους ζωης του
    Κατελιπεν εις τους απογονους του
    δειγματα πολλαπλα και ανταξια
    της αθανατου καταγωγης του...
    Εν μεσω αναστεναγμων δακρυων πεινης
    οιμωγων και τεφρας υπογειων
    φρεατων.."ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ
    ΑΜΟΡΓΟΣ
    ΑΣ ΑΡΜΕΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ
    ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
    ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΑΝ
    ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΙ-ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΙ...ΕΙΘΕ
    ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.