30/12/09

Συνεδρία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας


Το Κυπριακό, το Ιράκ, θέματα ΕΕ και ο αγώνας ''ενάντια στην τρομοκρατία'' όπως αναφέρεται η διαμάχη με το ΠΚΚ, συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΣΕΑ.

Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το ΣΕΑ ανασκόπησε λεπτομερώς τη συνεχιζόμενη διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί στη βάση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. ''Αλλωστε, τις απόψεις του για τις παραμέτρους μια περιεκτικής λύσης στην Κύπρο, μόνιμης και δίκαιης, το ΣΕΑ τις δημοσιοποίησε με ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνεδρία στις 30 Ιουνίου του 2009''.

Στην επιστολή που έστειλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός στις 30 Οκτωβρίου του 2009 στον Ελληνα ομόλογό του, προστίθεται, διατυπώνεται επίσης ότι στη διαδικασία λύσης, ''η διεθνής κοινότητα και οι ενδιαφερόμενες πλευρές έχει σημασία να αναλάβουν έναν πιο ενεργό και ενθαρρυντικό ρόλο''. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι ''πρέπει να αποφεύγονται βήματα που θα προκαλέσουν ζημιά στην πορεία των συνομιλιών και τον τελικό στόχο''. Εκτιμήθηκε ότι είναι εφικτό να εξευρεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μια δίκαιη και μόνιμη λύση, στην περίπτωση που όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές έχουν την πολιτική βούληση.

Η χθεσινή συνεδρία του Σώματος διήρκησε 4.5 ώρες και σε κάποια φάση, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, συμμετείχε και ο Υπουργός Επικρατείας και αρχιδιαπραγματευτής με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΕΑ, εκτιμήθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου και οι νέες δομές στους θεσμούς της ΕΕ μετά την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας. ''Εχει υπογραμμιστεί ότι θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνεχίζονται με αποφασιστικότητα από την Τουρκία, καθώς και η αφαίρεση πολιτικών εμποδίων και διμερών προβλημάτων που δεν σχετίζονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο''.

Πέραν αυτών, το ΣΕΑ έχει ασχοληθεί με τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ ενόψει των γενικών εκλογών που θα γίνουν το Μάρτη του 2010, καθώς και την πορεία υλοποίησης του τριμερούς μηχανισμού ΗΠΑ - Τουρκίας - Ιράκ, ενάντια στο ΡΚΚ. Επιπρόσθετα, έχει εξεταστεί η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και έχει υπογραμμιστεί ότι ο αγώνας για την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας, αλλά και των συνθηκών που την καλλιεργούν, θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (Milli Guvenlik Kurulu) είναι ένας από τους παλαιότερους θεσμούς στο τουρκικό κράτος, του οποίου η αρχική δημιουργία ανάγεται στα 1933. Η όλη εξέλιξή του μέσα στο τουρκικό κράτος, που είναι συμφυής με το ρόλο του στρατού, και η πλήρης ταύτισή του με τις αρχές του Κεμαλισμού, του προσέδωσε ένα ρόλο κομβικής σημασίας που εντοπίζεται ουσιαστικά σε δύο άξονες:

-αναφορικά με τη γενική εποπτεία της πολιτικής κατάστασης και των διαφόρων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, που έχουν μείζονα σημασία για την Τουρκία και

-στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων, λειτουργιών και εξουσιών μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και στρατού, καθώς επίσης και στον έλεγχο της εφαρμογής των αποφάσεων που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Με αυτό τον τρόπο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έχει λάβει το χαρακτήρα του πιο ισχυρού θεσμού μέσα στο κράτος. Ως θεσμός ενεφανίσθη τον Απρίλιο του 1933 κατόπιν Προεδρικού Διατάγματος που εξέδωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, με την ονομασία Ανώτατο Συμβούλιο και Γενική Γραμματεία Άμυνας. Το 1949 μετονομάσθηκε σε Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας και Γενική Γραμματεία του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας. Μετά το πρώτο πραξικόπημα και πιο συγκεκριμένα με το άρθρο111 του νέου συντάγματος του 1961, αλλάζει όνομα σε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας όπως παραμένει μέχρι σήμερα. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας λαμβάνει την τελική του μορφή με το άρθρο 118 του συντάγματος του 1982 που ακολούθησε το τρίτο πραξικόπημα του 1980. Απ’ ό,τι φαίνεται, οι άμεσες μεταπραξικοπηματικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για αλλαγές αναφορικά με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο: «Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παρουσιάζει τις απόψεις του στο υπουργικό συμβούλιο για θέματα που αφορούν τη λήψη αποφάσεων και τον αναγκαίο συντονισμό για τον προσδιορισμό, την αξιολόγηση και τις εφαρμογές του δόγματος της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Οι προτάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που έχουν να κάνουν με μέτρα που κρίνονται απαραίτητα να ληφθούν και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και την εσωτερική σταθερότητα, θα πρέπει να τυγχάνουν προτεραιότητας ως προς την εφαρμογή τους».

Επίσης, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς, το Συμβούλιο θα πρέπει να διέπεται από άκρα μυστικότητα. Οι οικονομικοί του πόροι προέρχονται από μυστικά κονδύλια, τα ονόματα όσων εργάζονται στη Γραμματεία του Συμβουλίου είναι απόρρητα, καθώς επίσης και οποιαδήποτε δημοσίευση των πρακτικών των συνεδριάσεων του Συμβουλίου είναι αυστηρώς απαγορευμένη. Επίσης, το Συμβούλιο συνέρχεται υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε αυτό συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός ων ενόπλων δυνάμεων, οι αρχηγοί των τριών σωμάτων, ο διοικητής της Αστυνομίας, καθώς επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών και Αμυνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόσφατης αυταρχικής παρέμβασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην τουρκική πολιτική ζωή, αποτελεί η βραχεία περίοδος κατά την οποία διακυβέρνησε τη χώρα ο πρόεδρος του Ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας, Νετζμεττίν Ερμπακάν, 1996-97.

Aπό τα τέλη του 1996 μέχρι την κατάρρευση της κυβέρνησης το καλοκαίρι το 1997, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έθετε μονίμως ένα κατάλογο, εν είδει τελεσιγράφου, από είκοσι σημεία τα οποία καλείτο η κυβέρνηση Ερμπακάν να υιοθετήσει και να υλοποιήσει. Η κυβέρνηση δεν είχε οποιαδήποτε άλλη επιλογή παρά να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις υπερταξικού θεσμού, δηλαδή του Devlet Baba.
turkishgreeknews.org,Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.