6/3/10

Μας χόρτασε ο λόγος της...

Το πρώτο, αλλά αβέβαιο βήμα στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού μετώπου κατά της κερδοσκοπίας έγινε χθες το απόγευμα στο Βερολίνο, στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Ανγκ. Μέρκελ.Η Γερμανίδα καγκελάριος, αφού εκθείασε τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησε από τους Ελληνες να βλέπουν και τους άλλους που έχουν προβλήματα, αποκάλυψε πως οι δύο κυβερνήσεις θα απευθυνθούν στην Κομισιόν, προκειμένου να αναπτυχθούν κοινές πολιτικές αντιμετώπισης των κερδοσκόπων.

Επίσης έδωσε έμφαση στο κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε, για τη συνεργασία των δύο κρατών στους τομείς της ενέργειας, της έρευνας και των υποδομών.

Η κυρία Μέρκελ δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε όμως να προσδιορίσει τι θα κάνει η Ενωση αν η κερδοσκοπία σε βάρος της Ελλάδας συνεχιστεί, ενώ σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου αν κατάλαβε καλά ότι δεν θα δοθούν χρήματα απάντησε κοφτά «καλά καταλάβατε»! «Η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική στήριξη» επανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου και εστίασε και αυτός στη δέσμευση της Γερμανίδας πολιτικού για το μέτωπο κατά της κερδοσκοπίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν αντέχει να δανειστεί ξανά με 6άρια και προέβαλε τη λύση του ΔΝΤ αν η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της.

Σύμφωνα με μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, η Ανγκ. Μέρκελ δεν αντέδρασε ευθέως, είπε όμως ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΟΝΕ και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υλοποιηθεί το πακέτο μέτρων. Και οι δύο ηγέτες αποδοκίμασαν τις ακραίες δηλώσεις -από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης- και από τις δύο πλευρές. Ειδικά ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πώλησης νησιών.

«Δώσαμε πολλούς πολέμους για να είναι ελεύθερα, δεν έχουμε σκοπό να τα ξεπουλήσουμε και δεν θα έλυνε και το πρόβλημα» είπε εμφανώς ενοχλημένος για τη σχετική πρόταση Γερμανού βουλευτή.

Για το τέλος, τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και η Ανγκ. Μέρκελ είχαν από ένα μήνυμα, ο καθένας για τον λαό του άλλου. Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε πως «το ευρώ παρέχει περισσότερη προστασία από τους κινδύνους που κρύβει».

«Εμείς αναγνωρίζουμε πρώτοι τα προβλήματά μας και δεν μεταφέρουμε τις ευθύνες μας αλλού» είπε προς τους Γερμανούς φορολογούμενους ο Ελληνας πρωθυπουργός. Μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών και τις δηλώσεις ακολούθησε δείπνο εργασίας. «Πήραμε αυτό που θέλαμε» ήταν το συμπέρασμα των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι αναμένουν τώρα τι μπορεί πρακτικά να γίνει. Γιατί αν τα λόγια μείνουν ευχές, τότε παρά τα μέτρα και τις θυσίες του ελληνικού λαού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Γ. Παπανδρέου: Kακό για όλη την ΕΕ αν δεν τα καταφέρουμε
Ανταλλαγή μηνυμάτων πριν το ραντεβού


Μπορεί η σύνταξη της λαϊκής «Bild» να υποδέχθηκε τον Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο με μία προκλητική ανοιχτή επιστολή που είχε στο τέλος ένα... γραμματόσημο, για να τους απαντήσει χωρίς να ξοδευτεί η χώρα μας, αλλά ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε φροντίσει να απευθυνθεί στη γερμανική κοινή γνώμη μέσω της συντηρητικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Η πρώτη, βέβαια, πουλά περίπου 4 εκ. αντίτυπα και η δεύτερη κάτι παραπάνω από 350.000.

Το κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία απέδωσαν και οι δηλώσεις των αξιωματούχων της. «Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και πρέπει να της την προσφέρουμε» δήλωσε πριν από τη συνάντηση, από το Μόναχο όπου βρισκόταν η Α. Μέρκελ, «ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θέλει να του δώσουμε ούτε ένα cent, ούτε και εμείς θέλουμε να του δώσουμε ούτε ένα cent» σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας R. Bruederle.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Παπανδρέου αξιοποίησε την ευκαιρία που του έδωσε η γερμανική εφημερίδα για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του:

Αρχικά αναφέρθηκε στο τελευταίο πακέτο μέτρων. «Αποδείξαμε στους εταίρους μας ότι είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε επώδυνες και δύσκολες αποφάσεις» δήλωσε. Οταν, μάλιστα, ο Γερμανός δημοσιογράφος τού επισήμανε πως «από πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα γίνετε η Μάργκαρετ Θάτσερ της Ελλάδας», ο Γ. Παπανδρέου τον διαβεβαίωσε πως στο τέλος της προσπάθειάς του η Ελλάδα θα είναι μια πιο δίκαιη και αποτελεσματική χώρα.

«Δεν θέλουμε να γίνουμε οι Lehman Brothers της Ευρώπης, όποιος δανείζει χρήματα στην Ελλάδα θα τα πάρει πίσω» ήταν η κατηγορηματική του διαβεβαίωση.

Ξεκαθάρισε και τις προσδοκίες του από τη συνάντηση με την Α. Μέρκελ. «Χρειαζόμαστε στήριξη για να δανειζόμαστε με ανεκτούς όρους. Αν δεν λάβουμε βοήθεια δεν θα τα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τις αλλαγές που σχεδιάζουμε. Και αυτό θα ήταν ακριβό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για ολόκληρη την Ευρώπη» διεμήνυσε. «Κινδυνεύει το ευρώ;» ρώτησε ο δημοσιογράφος.

Από νωρίς το πρωί οι συνεργάτες του τον είχαν ενημερώσει για την ανοιχτή επιστολή της «Bild». Σε αυτή επισημαίνεται πως στη Γερμανία «οι άνθρωποι βγαίνουν στη σύνταξη στα 67, δεν έχουν 14ο μισθό, δεν πληρώνουν συντάξεις για κόρες στρατηγών που δεν βρίσκουν γαμπρό και δεν λαδώνουν για να βρουν κρεβάτι σε νοσοκομείο»! Οι συντάκτες του κειμένου, αφού μας θυμίζουν πως μας έχουν δώσει 50 δισ. ευρώ από όταν μπήκαμε στο ευρώ προσθέτουν: «Αγαπητέ κ. πρωθυπουργέ, σήμερα βρίσκεστε στη χώρα που με τους χιλιάδες τουρίστες της φέρνει ένα σωρό χρήματα στην Ελλάδα. Που με τον Οτο Ρεχάγκελ σάς έστειλε ακόμα και τον προπονητή των πρωταθλητών σας στο ποδόσφαιρο»!


Τι προηγήθηκε
Παρασκήνιο πριν τη συνάντηση


Σύμφωνα με γερμανικές δημοσιογραφικές πηγές, στους κόλπους της γερμανικής ελίτ υπάρχει μια μειοψηφική για την ώρα άποψη. Η Γερμανία να δανείσει την Ελλάδα, κερδίζοντας από τα επιτόκια. «Με αυτόν τον τρόπο θα εμφανιστούμε πως σώζουμε την Ελλάδα, σώζουμε το ευρώ, σώζουμε και την Ευρώπη» υποστηρίζουν όσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος. Της συνάντησης στο Βερολίνο προηγήθηκε επίσκεψη-αστραπή στο Λουξεμβούργο και συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Για το ΔΝΤ
Εκεί ο Ελληνας πρωθυπουργός έπαιξε για τα καλά το χαρτί του ΔΝΤ. «Δεν μπορώ να βάζω τους Ελληνες να πληρώνουν 750 εκ. ευρώ παραπάνω από τους Γερμανούς για κάθε 5 δισ.» τόνισε και είπε ότι αν η Ενωση δεν κάνει κάτι θα πάει στο ΔΝΤ. Είναι ενδεικτικό ότι έφυγε από το Λουξεμβούργο χωρίς να κάνει δηλώσεις, δίνοντας τον χρόνο στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις. Κατά μία εκδοχή τα αποτελέσματα φάνηκαν λίγες ώρες αργότερα στο Βερολίνο. Στη σκληρή παρτίδα πόκερ που παίζεται ο Ελληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά του πριν από τον τελευταίο γύρο. Γιατί ξέρει ότι μόνο έτσι μπορεί να μείνει η Ελλάδα στο παιχνίδι.

Βερολίνο, Γιάννης Αντύπας
ΕΘΝΟΣ

5 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δηλαδή ο πρωθυπουργός "απειλεί" οτι θα πάει στο ΔΝΤ αλλά η καγκελάριος δεν ανοίγει ούτε το πορτοφόλι ούτε το στόματης για να στηρίξει, ούτε καν υπόσχεται βοηθεια για δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό δεν είναι "σκληρό πόκερ". Για να παίξεις πόκερ πρέπει να ξέρεις, να έχεις νεύρο, να ξέρεις από μπλόφες και να έχεις και καποιο ατού. Εδώ παίζει μπιρίμπα (το πολύ) καιμε τραπουλα σημαδεμένη.
    Είναι σαν, μετά τους Ρώσους, να μας σπρώχνει και η Γερμανία στο ΔΝΤ αρνούμενη και ίχνος βοήθειας.
    Είναι σαν, να του λέεει η Μέρκελ, άντε στο ΔΝΤ αλλά να προσθέτει με εκείνο το απερίγραπτο χαμόγελο, θα δεις τι έχεις ακόμα να πάθεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν οι Ελληνες που φοροδιαφευγουν απο γεννησης τους, αποφασιζαν για μια φορα να δηλωσουν το πραγματικο εισοδημα, η Ελλαδα θα ειχε και πρωτογενες πλεονασμα.

    Γι αυτους δε φταιει η Μερκελ. Και ναι, ας παει επιτελους στο ΔΝΤ η Ελλαδα, παρα αυτον τον καθημερινο διασυρμο χωρις να εχουμε ζητησει και παρει ουτε φραγκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα γιατί να ζούμε με ψευδαισθήσεις σ’ αυτή τη χώρα. Μονίμως ψάχνοντας για κηδεμόνες. Έχουμε την ψευδαίσθηση πως παλιότερα οι Αμερικανοί, ή αργότερα οι Ευρωπαίοι ή εναλλακτικά οι Ρώσοι και οι Κινέζοι θα μας «σώσουν» απ’ τους κερδοσκόπους. Μπορούμε να καταλάβουμε πώς 300 τόσα δισεκατομμύρια είναι πολύ μεγάλος αριθμός ακόμα και για τους Κινέζους; Μπορούμε να κατανοήσουμε πως το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι να καλυφθούν οι δανειακές μας ανάγκες για μόλις ένα χρόνο; Αλλά μετά τι γίνεται; Αν εξακολουθήσουμε με τους ίδιους ρυθμούς να καταναλώνουμε δημόσιο χρήμα οι όποιοι άγγλοι, γάλλοι, πορτογάλοι, σέρβοι, βούλγαροι, ρουμάνοι, θα γονατίσουν τις δικές τους οικονομίες για να διατηρήσουν το επίπεδο ζωής ωφελημένων από τον δημόσιο δανεισμό τάξεων στην Ελλάδα. Αυτή η υπεραπλουστευμένη αλλά τραγικά ωμή σκέψη δεν στέκει και καλό θα είναι να την αποβάλλουμε. Μιλάμε έτσι γενικά για ΔΝΤ. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ότι το ΔΝΤ είναι ουσιαστικά μια τράπεζα και δεν θα μας δανείσει με μόνη προοπτική να μας ξαναδανείσει. Αν θα μας δανείσει λεφτά υποχρεούμαστε με ένα ορισμένο πρόγραμμα να τα αποπληρώσουμε και να πάρουμε πάνω, κάτω τα ίδια σκληρά μέτρα. Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσο μονομερώς μπορεί η Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ. Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω αλλά γνωρίζω ότι μονομερείς ενέργειες στην ζώνη του ευρώ είναι περίπου ίσες με καταδίκη σε οικονομικό στραγγαλισμό. Εκδοχή για την οποία μιλάμε τόσο άνετα αλλά είναι βέβαιο ότι θα μας επιστρέψει στην αλήστου μνήμης δεκαετία του ’50 με τα κάποια εκατομμύρια δραχμές που αγόραζες ψωμί απ’ τον φούρναρη. Αυτό που είναι άξιο θαυμασμού είναι πως κανείς μα κανείς δεν μιλάει για την πιθανότητα να δουλέψουμε με σκοπό την αποπληρωμή του χρέους μας. Αλλά οι περισσότεροι στύβουμε το μυαλό μας για να βρούμε νέους πάτρωνες που θα μας ξελασπώσουν… Ρε δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ. Πώς την έχουμε δει δηλαδή. Όχι άλλη ανοησία φτάνει ποια. Εδώ και τώρα χρειάζονται μέτρα που θα δώσουν μηνύματα πως μπορούμε να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας ακόμα και αν χρειαστεί να πάρουμε δραματικές αποφάσεις. Έστω και αν αυτά τα υποχρεωτικά μέτρα χαλούν το προφίλ του κου πρωθυπουργού. Άλλωστε όλα εδώ πληρώνονται. Ένας άλλος Παπανδρέου έστησε την παράγκα του ανορθολογισμού που το βάφτισε αυθαίρετα «κράτος πρόνοιας» με δανεικά λεφτά. Και στο οποίο στο όνομα της «πρόνοιας» έγιναν ΤΑ όργια. Με μόνη την ιδιότητα του «αναξιοπαθούντα» έφτανες να έχεις καλύτερη και ευκολότερη ζωή από αυτόν που η αξιοπρέπειά του δεν τον άφηνε να ζητιανέψει τον τίτλο αυτό. Αντί λοιπόν να επιβραβεύουμε την λεβεντιά στην ζωή φτάσαμε σαν κοινωνία από τότε ακόμα να επιβραβεύουμε την κάθε μορφής λαμογιά… Τώρα λοιπόν κάποιος άλλος Παπανδρέου καλείται να γκρεμίσει την παράγκα… Γι΄ αυτό θα μείνει στην ιστορία. Αυτός που γκρέμισε τα «οράματα» του πατέρα του και στα οποία είχε και ο ίδιος συμμετοχή. Ενώ λοιπόν όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ «ήπια προσαρμογή» με την ανοχή της Ευρώπης (καταλάβατε τώρα γιατί «χαλάστηκε» ο Καραμανλής με την Μέρκελ και σε τι πιέσεις δεν ενέδιδε πριν τις εκλογές; Για να μην θυμηθούμε τις αμερικανικές πιέσεις που ήταν εντελώς ανεξάρτητες από τις γερμανικές) τώρα λοιπόν πήρε μπρος το σχέδιο «βαριά» διότι κανείς δεν μπορεί να ανεχτεί αδύναμους κρίκους με μόνο το άλλοθι ότι θα ανατραπεί μια κυβέρνηση η οποία πήρε σχεδόν πραξικοπηματικά τα ηνία της χώρας.
    Καλά ξεμπερδέματα σε όλους μας.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.eamb.gr/new_text/germanen.htm

    Σωστο η λαθος?Μαλλον σωστο-νομιζω-στο μεγαλυτερο μερος του.

    Αλεξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. AN OPOY EBREOS EBAZE KASTA ANTHROPON THA SYNFONOYSA MAZI TOU SE POLLA DIOTI PISTEUO OTI OI EBREOI EXOUN PESOI THYMATA ENOS MHXANISMOU POU TOUS AFINOI EKTHETOUS ENO STO PARASKINIO O MIXANISMOS AUTOS SISOREVI TA PLOYTI TOU.12:O1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.